De burgerlijke ongehoorzaamheid, waartoe rallyleider Suthep Thaugsuban heeft opgeroepen, is geen burgerlijke ongehoorzaamheid, zegt politicoloog Chaiyan Chaiyaporn en die kan het weten, want hij verscheurde in 2006 zijn stembiljet.

Alleen Sutheps oproep om belastingbetaling uit te stellen kan beschouwd worden als burgerlijke ongehoorzaamheid, omdat dan de wet wordt overtreden en personen het risico van vervolging lopen. De andere actievormen, blazen op een fluitje, wapperen met de nationale vlag en een petitie ondertekenen hebben er weinig mee te maken, aldus Chaiyan. De fluitconcerten zijn hooguit hinderlijk.

Minister Paveena Hongsakula (Social Development and Human Security) noemt het gefluit zelfs een daad van geweld. ‘Mensen hebben het recht hun politieke denkbeelden te uiten, maar ze moeten zich in het openbaar netjes gedragen en de rechten van andere mensen respecteren.’ Slachtoffer van gefluit waren deze week onder anderen de minister van Onderwijs en een assistent van de minister van  Volksgezondheid. Toen zij in het openbaar verschenen, werden ze op een concert getrakteerd.

Verder blijven de fluitconcerten beperkt tot de lunchpauzes en de protestlocatie, en daarmee heeft Oraya Sutabutr, lid van de Quiet Bangkok groep (die zich verzet tegen gefluit van parkeerwachters), geen moeite. Zolang er niet in woonwijken wordt gefloten, vindt ze het best. Zelf nam ze aan enkele protesten deel, maar gefloten heeft ze niet en ze had oordopjes in gedaan.

– De roodhemdrally van volgende week wordt in het Rajamangala stadion in Bang Kapi gehouden en niet bij het SCG Muangthong United stadion, waar de roodhemden vorige week zondag demonstreerden. Over de reden van de verhuizing circuleren verschillende berichten. Eerder meldde de krant dat er een conferentie van de Europese Unie werd gehouden, de UDD-voorzitter zegt dat de nieuwe lokatie groter is en anderen wijzen op een spandoek op de oude locatie. Daarop staat te lezen dat het gebied eigendom is van het ministerie van Financiën en in gebruik is door de Royal Thai Police.

De rally wordt op dinsdag en woensdag gehouden, maar zou niet tot doel hebben het Constitutionele Hof onder druk te zetten. Het Hof vonnist woensdag of het wijzigingsvoorstel voor de verkiezing van de Senaat al dan niet in strijd is met de grondwet. Theoretisch bestaat de mogelijkheid dat regeringspartij Pheu Thai wordt ontbonden.

– Een politieagent is gisteren licht gewond geraakt bij een kleine schermutseling met studenten, die een vlag wilden planten in een verboden zone bij het Government House. De agent wilde de studenten op de Phitsanulok weg tegenhouden en werd door vijf studenten belaagd. Leiders van het Network of Students and People for Reform of Thailand smoorden de confrontatie in de kiem. Uiteindelijk mochten de studenten een vlag bij de Chamai Maruchet brug planten. Ook elders in de stad, in districten waar de Internal Security Act van kracht is, zijn vlaggen geplaatst.

Een ander incident vond vrijdagavond plaats achter het rallypodium van de Democraten op de Ratchadamnoen Avenue. Daar werd een politieofficier door twintig man belaagd. Aan de hand van camerabeelden en een verklaring van het slachtoffer probeert de politie de daders te achterhalen. Tegen hen zullen arrestatiebevelen worden uitgevaardigd. De agent wordt behandeld in het Police General Hospital.

Volgens een rallywoordvoerder hadden de belagers, die het terrein bewaken, geen idee dat de man een agent was. Ze zagen iemand met een vuurwapen en wilden hem inrekenen, maar hij verzette zich.

– De oppositie moet haar beschuldigingen tegen premier Yingluck en twee ministers beter motiveren alvorens het presidium van het Huis van Afgevaardigden bereid is het door de Democraten gevraagde debat over een motie van afkeuring te agenderen. Dit zegt tweede Kamervoorzitter Charoen Chankomol in reactie op de bewering van de Democraten dat de Kamervoorzitter het debat probeert te blokkeren.

Charoen geeft de oppositie zeven dagen de tijd om met documentatie te komen, waaruit blijkt wat Yingluck en de twee kabinetsleden misdaan zouden hebben. Morgen vergadert het juridisch team van de Kamer al over de aanvraag van de Democraten.

De Democraten hebben ook bij de Senaat een soortgelijke petitie ingediend, getekend door 146 parlementsleden. Die is door de tweede Senaatsvoorzitter geaccepteerd. Wanneer de Senaat het groene licht geeft, gaat de petitie naar de National Anti-Corruption Commission. Indien de NACC de beschuldigingen gegrond acht, volgt een vergadering van de Senaat over afzetting. Als ik het goed begrijp, proberen de Democraten dus langs twee kanalen een wig in de regering te drijven.

– De Standard Chartered Bangkok Marathon is vanochtend bij de mannen gewonnen door John Khrop Samoei en bij de vrouwen door nummer 2184 (haar naam stond in Thaise lettertekens op de tv). De deelnemers liepen een halve marathon van 21,1 kilometer. Meer weet ik niet.

– De Senaat gaat verder met de behandeling van het wetsvoorstel om 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken (waaronder de aanleg van vier hogesnelheidslijnen). De Senaat is al in eerste lezing met 86 tegen 41 stemmen akkoord gegaan. Nu volgt nog een tweede en derde lezing. 54 senatoren willen het woord voeren en veranderingen aanbrengen.

– Het onderhoud aan de Thai-Japanese Friendschip brug, dat gisteren had moeten beginnen, is tot nader order uitgesteld vanwege de politieke protesten.

– De tropische storm Podul zorgt vandaag voor regen in de provincies Prachuap Khiri Khan en Chumphon. De meteo voorspelt ook regen in het Oosten, Central Plains en het Zuiden, alsmede zware regenbuien in Prachuap Khiri Khan en Surat Thani. Bootjes kunnen maar beter aan wal blijven, want in de Golf van Thailand worden golven van 2 tot 3 meter verwacht.

– Het gemiddeld inkomen van een werknemer met een bachelor’s graad, maar zonder werkervaring, bedraagt 14.131 baht, lager dan de 15.000 baht die bachelors sinds 1 januari dienen te ontvangen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Federation of Thai Industries en de Sripatum universiteit onder 210 bedrijven in 21 bedrijfstakken.

– In een vuurgevecht met veiligheidstroepen is vrijdagnacht in Rangae (Narathiwat) een vermeende opstandeling gedood. Het gevecht vond plaats tijdens een inval in een leegstaand huis, waar twee verdachten zich zouden ophouden. De andere man zag kans te ontsnappen.

Afpersing in Phuket

In een ingezonden brief in Bangkok Post wordt de nieuwste afpersingstruc in Phuket beschreven. Een man rijdt op een gehuurde motorfiets en wordt opzettelijk aangereden door een Thai. Wanneer de twee opkrabbelen krijgen ze gezelschap van andere Thai die er stonden te wachten. De man wordt bedreigd. Hij krijgt te horen dat het ongeluk zijn schuld is en dat hij 100.000 baht moet betalen. Na enig onderhandelen wordt de zaak beklonken op 8.000 baht.

Economisch nieuws

– Het Thaise aannemingsbedrijf Italian-Thai Development Plc (ITD) en dochter Dawei Development Co zijn verbaasd over een opmerking van minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) dat de regering van Myanmar de aan ITD verleende concessie voor de ontwikkeling van Dawei wil beëindigen. Myanmar zou van plan zijn begin volgend jaar internationaal een inschrijving uit te schrijven. Mocht dit gebeuren, dan zal het bedrijf zich verdedigen. ITD zegt niet op de hoogte te zijn van zo’n besluit.

Pongsak is onlangs benoemd tot hoofd van een speciale taskforce die tot taak heeft het project los te trekken. Myanmar en Thailand willen in Dawei (oost Myanmar) een economische zone ontwikkelen, bestaande uit een groot industrieterrein en diepzeehaven. Investeerders hebben tot nu toe weinig belangstelling getoond en Japan bestudeert nog of het aanschuift.

Deze maand vergadert het Joint Coordinating Committee on Dawei. Beide regeringen moeten het dan eens te zien te worden over een financiële adviseur. Pongsak bezocht Dawei vorige week. Hij zei dat de regering van Myanmar voortgang wil zien na jaren van vertragingen. De regering wil alleen lichte industrie op het terrein, zoals textiel, voedsel en elektronica.

– Van de 2 biljoen baht die de regering wil lenen voor infrastructurele werken wordt volgend jaar hooguit 50 miljard bath uitgeven en niet de verwachte 300 miljard, zegt het Kasikorn Research Centre (K-Research). De regering moet nog het groene licht krijgen van het parlement om 2 biljoen te lenen en politieke verwikkelingen kunnen roet in het eten gooien. Bovendien vereisen dergelijke projecten doorgaans in het begin geen groot budget; pas later zijn hogere geldbedragen nodig. De regering wil de lening over 7 jaar uitstrijken, wat neerkomt op 300 miljard baht per jaar. Gepland zijn onder andere de aanleg van vier hogesnelheidlsijnen, verbetering van het bestaande spoor enz.

– Het ministerie van Industrie doet een beroep op beheerders van industrieterreinen en losstaande fabrieken om te voldoen aan de door haar ontwikkelde eco-industriële criteria. Het ministerie doet die oproep omdat wetgeving over het ontwikkelen van industrie langs de Chao Phraya rivier vertraagd is.

Het Industrial Works Department van het ministerie lanceerde in samenwerking met de Industrial Authority of Thailand in 2010 een eco-industrieel industrieterrein project. Daaraan doen zeven terreinen mee en twee staan op de wachtlijst. De deelnemers zijn verplicht allerlei maatregelen op milieugebied te nemen. Uiteindelijk doel is dat alle industrieterreinen in de elf provincies langs de rivier tegen 2018 deelnemen. Als dat het geval is, kan de voorgestelde wetgeving vervallen.

Aan de wetgeving ter beheersing van de industriële ontwikkeling langs de Chao Phraya wordt al sinds 2008 gewerkt, maar de Federation of Thai Industries ligt dwars. De wetgeving heeft betrekking op 20.000 vierkante kilometer langs 312 km van de rivier. Waarom de FTI dwars ligt, vermeldt het artikel niet.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 17 november 2013”

  1. Sjaak S zegt op

    De storm schijnt voorbij te zijn. Het is nu echt Hollands zomers…regen en fris.
    Hier een link naar de storm http://www.cyclocane.com/podul-storm-tracker/

  2. Mathias zegt op

    Wat betreft Phuket en hun geldkunstjes:Is de Thai nu zo slim of zijn wij nu zo dom?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website