Nieuws uit Thailand, 16 januari 2013

De regering zit in haar maag met de 843 Rohingya vluchtelingen die vorige week zijn onderschept. Rücksichtlos terugsturen naar Myanmar is op dit moment niet aan de orde, zegt premier Yingluck. De regering overlegt met de VN Hoge Commissaris voor de vluchtelingen (UNHCR) wat te doen. Ook gaat gepraat worden met Myanmar en een ‘derde land’. 

Surapong Kongchanthuk, expert statenloze personen en migranten van de Lawyers Council of Thailand, vindt dat de regering de UNHCR moet vragen de status van de vluchtelingen te verifiëren. Wanneer is vastgesteld dat ze vluchteling zijn, is het gemakkelijker hen in een ander land onder te brengen.

‘Wanneer ze teruggestuurd worden, moet hun veiligheid gegarandeerd zijn. Ze moeten niet over de grens achtergelaten worden om zelf hun weg terug naar huis te vinden, want dan vallen ze weer in de handen van mensenhandelaren’, aldus Surapong.

Premier Yingluck heeft de marine opdracht gegeven om de toestroom van Rohingya migranten te voorkomen. Admiraal Surasak Rounroengrom zegt dat de marine vaker gaat patrouilleren om te voorkomen dat Rohingya aan land komen. Wanneer illegale migranten worden onderschept, worden ze teruggestuurd naar hun land van herkomst of naar een derde land gestuurd. ‘Maar we zorgen wel voor humanitaire ondersteuning.’

Zie verder Thais nieuws van 15 januari en het artikel Rohingya in Myanmar: ‘We worden verkracht, beroofd of gedood’ (vandaag op de blog).

– Een liefdadigheidsconcert van de ouwe rocker Ad Carabao en de jongere rocker Sek Loso is maandagavond afgebroken toen zo’n vijftig studenten van beroepsopleidingen met elkaar aan het knokken sloegen. De opbrengst van het concert, dat ‘Light of Hope’ heette, was bestemd voor de Human Development Foundation, een stichting die met gemarginaliseerde groepen werkt.

Carabao zette net zijn derde song in, nadat Sek Loso had opgetreden, toen schoten en vuurwerk paniek zaaiden onder de bezoekers, die in alle richtingen wegstoven. De show werd stilgelegd met het spelen van het volkslied, maar daarna gingen de rellen door.  Een politiemacht van 700 man herstelde de orde en gebruikte traangas om de menigte in bedwang te houden. Vier personen raakten gewond. Om 1 uur keerde de rust weer.

– Het verbranden van 76 bewakingscamera’s maandag in de zuidelijke provincie Yala heeft niets te maken met het zuidelijk geweld maar vloeit voort uit een zakelijk conflict, zegt vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Hij zegt een rapport van de lokale autoriteiten te hebben ontvangen, waarin wordt gemeld dat de brandstichting het werk is van degenen die de aanbestedingsprocedure voor het monteren van de camera’s hebben verloren. Zij huurden een groep teenagers die de camera’s in brand hebben gestoken.

Het bericht dat de brandstichting het voorspel was van gewelddadigheden in de provincie, was afkomstig van het hoofd van het politiekorps van Yala. Hij gaf als verklaring dat de opstandelingen op deze manier willen voorkomen dat ze op beeld worden vastgelegd en herkend.

De veiligheidsdiensten in het Zuiden hebben de opdracht gekregen onderzoek te doen naar plaatsen waar camera’s kunnen worden opgehangen buiten het bereik van kwaadwilligen. Dat heeft premier Yingluck gisteren gezegd na afloop van de wekelijkse kabinetsvergadering. De camera’s moeten niet op dezelfde plaats worden opgehangen, gaf ze als tip.

Het hoofd van de National Security Council zei dat opstandelingen vaak camera’s in brand steken. De brandstichting op maandag werd zo snel uitgevoerd, dat veiligheidstroepen niet in staat waren ze te voorkomen.

– Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) roept op om alle personen die tussen 2007 en 2011 zijn beschuldigd van politieke vergrijpen, amnestie te verlenen. Volgens roodhemdleider Nattawut Saikuar, tevens vice-minister van Handel, kan dat in de vorm van een kabinetsbesluit (executive decree). Nitirat, een groep docenten recht aan de Thammasat universiteit, stelde kortgeleden voor amnestie via de grondwet te regelen.

‘Het maakt niet uit of ze rood of geelhemden waren, maar deze mensen zijn geen echte misdadigers. Ze zijn politieke slachtoffers die vrij dienen te zijn’, zegt Nattawut.

UDD-voorzitter Tida Tawornseth heeft gisteren met driehonderd roodhemd supporters 22 gevangen roodhemden in de Lak Si gevangenis bezocht, een speciale inrichting voor politieke gevangenen. Voor de gevangenis las ze het voorstel van het UDD voor. De amnestie die het UDD voor ogen staat, geldt niet voor personen die destijds de lakens uitdeelden of die politieke activiteiten organiseerden [lees: de regering Abhisit].

– De leiding van universiteiten dient meer aandacht te besteden aan het probleem van seksuele intimidatie, aldus sprekers gisteren op een seminar van het Office of the National Human Rights Commission en de Health Promotion Foundation.

Volgens Krittiya Archawantikul van de Mahidol universiteit suggereren mediaberichten een alarmerend hoog aantal gevallen van seksueel misbruik in universiteiten en hogescholen. Slechts weinig instellingen hebben maatregelen om dat te voorkomen. Bij seksuele intimidatie moet gedacht worden aan ongewenste toenaderingspogingen, verzoeken om seksuele gunsten en ander onbehoorlijk verbaal of fysiek gedrag van seksuele aard.

Het probleem kent twee kanten: de leiding is zich er niet van bewust of sluit de ogen en de slachtoffers durven niets te zeggen uit angst voor gezichtsverlies. Dit moedigt de daders aan het weer te doen, zegt Krittiya.

– Wanneer de Asean Economic Community (AEC) eind 2015 van kracht wordt, neemt de import van junk eten toe en zullen als gevolg daarvan consumenten ongezonder worden. Een vrijer verkeer van voedsel tussen de Asean-landen kan het eetgedrag van mensen in negatieve zin beïnvloeden. Die voorspelling doet David Stuckler, verbonden aan de universiteit van Cambridge. Hij zei dit gisteren op een conferentie in Bangkok.

Zijn voorspelling is gebaseerd op ervaringen met vrijhandelsverdragen elders in de wereld. In lage- en middeninkomens landen, inclusief Thailand, worden veel hogere hoeveelheden junk voedsel geconsumeerd dan in ander landen. In Mexico schoot na zo’n verdrag in 1994 de consumptie van soft drinks snel omhoog. Thans lijdt 69 procent van de Mexicanen ouder aan 15 jaar aan obesitas.

Visith Chavasit, directeur van het Institute of Nutrition van de Mahidol universiteit, is niet zo pessimistisch als Stuckler. De lancering van de AEC verandert het eetgedrag van mensen niet, omdat Thailand grote hoeveelheden voedsel verhandelt met landen buiten de regio. Eerder gebeurt het omgekeerde, omdat Thaise investeerders geneigd zijn hun bedrijf naar andere landen uit te breiden.

Thailand onderhandelt thans over twee vrijhandelsverdragen: met de EU en met landen van het Trans-Pacific Partnership, een initiatief van president Obama.

– ‘Dr Ploy’ oftewel Supichayanant Oupetch heeft zich gisteren bij de politie gemeld om een aanklacht wegens het illegaal uitvoeren van cosmetische ingrepen in ontvangst te nemen. Een 31-jarige vrouw had aangifte tegen haar gedaan. De nepdokter had een vulmateriaal in haar gezicht gespoten, waardoor ze ziek was geworden en opgenomen moest worden in een ziekenhuis. De verdachte werkt als assistent in een cosmetische kliniek in Chon Buri. In haar appartement in Huay Kwang had ze al tien klanten behandeld, maar ze ontkent ooit de indruk te hebben gewekt dat ze arts was.

– Volgende maand wordt elektriciteit 4,04 satang per kilowattuur duurder, waardoor de unit-prijs op 52,04 satang komt.

Politiek nieuws

– Pongsapat Pongcharoen, die voor Pheu Thai in maart een gooi doet naar het gouverneurschap van Bangkok, is gisteren lid geworden van Pheu Thai. En hij kreeg al gelijk de pers over zich heen, want hoe zat het nou met dat akkefietje in de VS? Hij zou daar veroordeeld zijn voor het stelen van een radio. Maar dat smetje weerhield zo’n honderd supporters er niet van hem rozen te geven.

Pongsapat reageerde op het radio-gerucht met de opmerking dat hij de zaak kon uitleggen, indien vereist, en dat hij zich er geen zorgen over maakt. Verder zette hij zijn plannen voor Bangkok uiteen en die zijn niet mis. Hij citeerde premier Yingluck, die heeft gezegd dat het voormalige adjunct-hoofd van de landelijke politie in staat  is ‘unimaginable’ veranderingen in Bangkok tot stand te brengen. Volgens Pongsapat zijn veel problemen in de stad de afgelopen 20 jaar onopgelost gebleven en worden ze alleen maar erger.

Aan de gouverneursverkiezing doet de huidige gouverneur mee plus vijf onafhankelijke kandidaten. Sinds 2004 is de gouverneurspost in handen van de Democratische partij. Ook de gemeenteraad en de districtsraden van Bangkok worden gedomineerd door de huidige opppositiepartij.

– Aan drie universiteiten is door minister Phongthep Thepkanchana (Onderwijs) gevraagd een studie te verrichten naar mogelijke problemen bij de grondwetwijzigingen, die de regering voor ogen staan.

De minister wil bijvoorbeeld een nadere uitleg van het vonnis van het Constitutionele Hof, dat in juli de parlementaire behandeling stillegde van het voorstel om artikel 291 van de grondwet te wijzigen. Via wijziging van dit artikel wil de regering een burgerassemblee vormen, die tot taak krijgt de grondwet van 2007 te herzien. Het Hof adviseerde eerst een referendum te houden over de noodzaak van wijziging van de grondwet maar achtte een artikelgewijze wijziging van de grondwet door het parlement ook mogelijk.

De drie universiteiten hebben 60 dagen de tijd om hun licht te laten schijnen op de kwestie, die zich nu al bijna een half jaar voortsleept en waarin betrokkenen het maar niet eens kunnen worden. Dus of de dames en heren academici het verlossende woord spreken, is zeer de vraag.

Economisch nieuws

– Het geduld van de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) is op. Vanaf aanstaande vrijdag moeten de providers van mobiele telefonie prepaid SIM-cards behoorlijk registreren en ze moeten de verloopdatum schrappen. Doen ze dat niet dan worden de boetes verdubbeld of verdrievoudigd. Die boete bedraagt 80.000 baht per dag met terugwerkende kracht tot 30 mei en/of 6 juli vorig jaar. [Het verschil is mij niet duidelijk.]

– Thais moeten hun vergenoegde houding die ze sinds het post-koloniale tijdperk hebben, afleggen, willen ze kunnen blijven concurreren in een uiterst concurrerende wereldmarkt, zeg Surin Pitsuwan, voormalig secretaris-generaal van Asean.

Volgens Surin wordt Thailand ingehaald door andere Asean-landen vanwege die houding, corruptie en een gebrek aan aandacht voor het verbeteren van de concurrentiekracht.

‘We keep holding on to our pride that Thailand has never been colonised as a justification to remain contented despite our shortfalls, such as poor English proficiency and lack of competitiveness. Nearby countries struggled for their identity and national interests, but Thais have thought this unnecessary. Now we are unprepared for an increasingly competive world.’

Volgens Surin neemt de corruptie en publieke apathie toe waardoor buitenlandse investeerders Thailand beginnen te mijden ten gunste van andere landen in de regio.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 januari 2013”

 1. Cornelis zegt op

  De vergelijking die David Stuckler maakt tussen het tot stand komen van de ASEAN Economic Community (AEC) en de situatie in Mexico in 1994 is wat krom. In Mexico was er sprake van de totstandkoming van NAFTA, North Atlantic Free Trade Agreement, tussen Mexico, Canada en de USA. Als gevolg daarvan konden de Amerikaanse softdrinks niet alleen plotseling invoerrechtenvrij worden ingevoerd, maar begonnen de softdrink-reuzen ook in het goedkope Mexico grootschalig te produceren voor zowel de locale markt als voor de uitvoer naar de USA en Canada.

 2. Dirk zegt op

  Ik ben eindelijk in bovenstaand stuk de uitdrukking tegengekomen, die het me nu mogelijk maakt om in zijn algemeenheid de houding en denkwereld van de Thai, kort duidelijk te maken. De “vergenoegdheid” van de Thai, is een belangrijke remmende factor in vooruitgang en concurentie positie. ” Zelfingenomenheid” kan ook een dergelijke omschrijving zijn.
  Dat hierdoor mede Thailand wordt ingehaald door buurlanden mag dan geen verbazing wekken. Veelal gebrek aan visie omtrent wereldeconomie en gedachtengoed elders.
  Vaak ook geen interesse. Grote spelbreker hierin, is het slechte onderwijs.
  Vanzelfsprekend is Thailand een prachtig land, valt veel moois te zien en te genieten, met veel vriendelijke mensen en veel potentieel om de eigen achterstanden te elimineren.
  Ben echter bang dat met name door het voetstuk waar vele het voor het zeggen hebbende Thai, dit nog wel even gaat duren helaas.

 3. Djuz zegt op

  Allereerst ben zeer content met Thailandblog.nl
  Op het moment ben ik wonende op Malta.
  Mijn vraag is wie kan mij de belasting percentages geven die gelden in Thailand.
  Voor de VUT en later AOW en Pensioen b.v.d.
  Naar ik zin heb om naar Thailand te emigreren.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Djuz Inkomstenbelasting in Thailand:
   0-150.000 baht per jaar: nihil
   150.000-300.000 baht: 5 procent, de eerste 150.000 baht wordt niet belast
   300.001-500.000 baht: 10 pct
   500.001-750.000 baht: 15 pct
   750.001-1 miljoen baht: 20 pct
   1.000.001-2 miljoen baht: 25 pct
   2.000.001-4 miljoen baht: 30 pct
   > 4 miljoen: 35 pct


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website