Nieuws uit Thailand – 16 augustus 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
16 augustus 2013

De vredesgesprekken met verzetsgroep BRN over het geweld in het Zuiden gaan door. Dit heeft premier Yingluck gisteren bevestigd na een vergadering van een commissie met een erg lange naam. Maleisië, dat als facilitator optreedt, heeft bevestigd dat Hassan Taib de BRN-delegatie blijft leiden. Geruchten wilden dat hij ermee zou stoppen.

De BRN stelde eerder vijf eisen voor de voortgang van de onderhandelingen. [Ik zal zal ze niet voor de zoveelste keer herhalen, alhoewel Bangkok Post dat wel doet.] Yingluck heeft alle betrokken diensten gezegd ze te bestuderen. Volgens de Thaise delegatieleider Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, zijn ze onduidelijk.

In Bacho (Narathiwat) zijn gisteren twee mariniers gewond geraakt bij een bomaanslag (foto). De bom ontplofte toen zes mariniers op motorfietsen tijdens een routinecontrole een brug naderden.

– Het district Fusui in de Chinese provincie Guangxi en de stad Phitsanulok worden zustersteden. Maandag tekenden de burgemeester van Phitsanulok en het Chinese adjunct-districtshoofd een overeenkomst waarin afspraken werden vastgelegd over de bevordering van de economische, toeristische, culturele en onderwijs contacten. Tussen beide steden bestaat al enkele jaren handelsverkeer.

De Naresuan universiteit opende woensdag een coördinatiecentrum in het Thai-Chinese Cooperation Centre in Nanning, de hoofdstad van Guangxi.

– Tony Blair krijgt niet betaald voor zijn deelname aan het verzoeningsforum. Alleen zijn reis- en verblijfskosten worden vergoed. Ook de andere sprekers, die vanuit het buitenland worden ingevlogen, krijgen geen honorarium met uitzondering van juridisch expert Priscilla Hayner, die een dagvergoeding krijgt. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) zegt dit in reactie op geruchten dat Blair 20 miljoen baht in zijn zak zou steken.

Het forum, een ideetje van premier Yingluck, wordt onder de titel ‘Uniting for the Future: Learning from Each Other’s Experiences’ op 2 september in het Plaza Athenee hotel in Bangkok gehouden. Het ministerie krijgt bij de organisatie hulp van het Institute of Security and International Studies. Behalve Blair en Hayner spreekt onder anderen de voormalige Finse president Martthi Ahtisaari; Kofi Annan komt niet. De speeches worden live uitgezonden op tv-kanaal 11 met een simultaan vertaling in het Thai.

Parallel aan het forum wordt een assemblee opgezet die tot doel heeft een eind te maken aan alle politiek conflicten in het land. Een aantal door de wol geverfde oud-politici heeft al toegezegd aan te schuiven. De eerste bijeenkomst staat gepland voor 25 augustus.

Oppositiepartij Democraten en de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) doen niet mee. De Democraten hebben geëist dat de regering eerst de amnestievoorstellen intrekt. Oppositieleider Abhisit vreest dat de assemblee tot doel heeft de grondwet te wijzigen. Het laatste artikel vrijwaart de militaire coupplegers van vervolging en legitimeert al hun besluiten. Wanneer dit artikel sneuvelt kan oud-premier Thaksin het geld dat van hem is geconfisqueerd, terugeisen.

[Tot nu toe sprak ik in mijn berichtgeving uitsluitend over een forum en bedoelde daar ook de assemblee mee. Maar blijkbaar zijn dat twee verschillende zaken. Het forum is eenmalig, de assemblee niet.]

– Minister Chadchart Sittipunt (Transport) wil wel eens weten hoe het kan dat Thai Airways International (THAI) in het tweede kwartaal een nettoverlies van 8,4 miljard baht heeft gemaakt, terwijl het eerste kwartaal winstgevend was met 8,2 miljard baht. Hij gaat de raad van bestuur voor overleg uitnodigen. De minister vraagt zich af of het bedrijf wellicht met managementproblemen kampt, doelend op de kritiek op THAI-president Sorajak Kasemsuvan.

Vakbondspresident Jamsri Sukchoterat beschuldigt de voorzitter van de RvB van bemoeizucht. Hij heeft enkele commissies gevormd, die zich met de interne gang van zaken bemoeien. Daardoor kunnen de staf en de president geen onafhankelijke besluiten nemen. Zo zijn plannen van Sorajak voor verbetering van de verkoopadministratie en strategie door de RvB afgeschoten.

Sorajak noemt de komende drie jaar kritiek voor de maatschappij. De aankoop van zeventien nieuwe toestellen dit jaar, veertien volgend jaar en acht het jaar erna drukt zwaar op de balans. In 2016 herstelt de financiële situatie van THAI zich, aldus Sorajak, omdat de schuldverplichtingen verminderen.

– Thailand dringt er bij Maleisië op aan haast te maken met het verifiëren van de nationaliteit van de Rohingya vluchtelingen die zes maanden geleden in Thailand zijn aangehouden en sindsdien in opvangcentra wachten op repatriëring. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) sneed de kwestie woensdag aan in een gesprek met zijn Myanmarese counterpart. Die was op het ministerie voor een ceremonie ter gelegenheid van 65 jaar diplomatieke banden tussen beide landen.

Van de destijds 2.000 aangehouden Rohingya verblijven 1.700 nog steeds in Thailand; 300 zijn gevlucht uit twee opvangcentra. In januari zegde de Thaise regering – onder internationale druk – toe de vluchtelingen zes maanden onderdak te verlenen.

Volgens de Myanmarese minister van BuZa komt 10 procent van de vluchtelingen uit Myanmar. De overigen moeten uit Bangladesh zijn gekomen, want ze spraken geen Birmees en konden ook niet zeggen uit elke plaats in Myanmar ze kwamen.

Surapong gaat in overleg met Bangladesh, Myanmar en de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen beslissen of de vluchtelingen worden gedeporteerd of naar een derde land worden gestuurd. Thailand roept ook de hulp in van de Organisation of Islamic Cooperation. Een bron bij het ministerie van BuZa zegt dat de periode van zes maanden vermoedelijk met nog eens zes maanden wordt verlengd. Volgens die bron wil Myanmar de vluchtelingen helemaal niet terugnemen.

– De Amerikaanse justitie heeft om de uitlevering van twee Canadezen gevraagd, die zijn betrokken geweest bij een grote fraude met penny stocks [?]. In deze zaak zijn al zes verdachten aangehouden. De verdachten zouden in 35 landen investeerders zo’n $140 miljoen lichter hebben gemaakt. Volgens de aanklacht pompten ze de prijzen van de waardeloze penny stocks op en dumpten daarna miljarden aandelen door ze investeerders in de maag te splitsen.

Politiek nieuws

– Het zogeheten centraal fonds van 343 miljoen baht, waaruit onder andere de buitenlandse reizen van premier Yingluck worden betaald, kan wel gehalveerd worden. Dit overigens tevergeefse pleidooi hield oppositiepartij Democraten gisteren op de tweede dag van de begrotingsbehandeling.

Democraat Vinai Sompong vond dat de premier te veel geld spendeert aan die reizen, met name omdat ze daarvoor een toestel van Thai Airways chartert. In de twee jaar dat Yingluck aan het roer staat, maakte ze veertig reizen naar het buitenland. Op uitnodiging van die landen, verdedigde minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) zijn bazin, die zoals gebruikelijk weer eens schitterde door afwezigheid in het parlement.

Kritiek was er ook op de besteding van het reservefonds voor nooduitgaven. De regering heeft hieruit 2 miljoen baht gehaald om roodhemden te compenseren, die gevangen hadden gezeten. Niet eerlijk ten opzichte van andere gevangenen in het land, vond Democraat Vachara Phetthong.

Forse bedragen gingen ook naar het smoren van anti-regeringsdemonstraties: 200 miljoen bij het protest van de Pitak Siam groep eind vorig jaar, 400 miljoen baht voor het instellen van de noodverordening in drie districten in Bangkok en 600 miljoen baht bij de recente protesten van het People’s Army Against Thaksin Regime en de Democraten.

Een budget van 500 miljoen voor het evalueren van regeringsbeleid riep kritiek op omdat niet duidelijk is waaraan het geld precies wordt besteed. Democraat Apichart Saksdet stelde voor het te gebruiken voor het evalueren van het rijsthypotheeksysteem, eerste-autoplan en het verzoeningsproject.

– Tweehonderd personen hebben gisteren bij het parlement gedemonstreerd om steun te betuigen aan de Democraten, die deel uitmaken van het scrutiny committee. De commissie, die tot taak heeft het in eerste lezing aangenomen amnestievoorstel Worachai Hema (de verveeld kijkende persoon in het midden op de foto) kritisch te bekijken, vergaderde voor de eerste keer. De demonstranten eisten dat de vergaderingen openbaar zijn en live op de televisie worden uitgezonden.

Alhoewel het voorstel uit slechts zeven artikelen bestaat (zie de vertaling van Tino Kuis) gaat de controle lang duren, verwacht Pheu Thai-parlementslid Samart Kaewmeechai. De controle dient nauwkeurig te gebeuren om kritiek op de commissie te voorkomen dat ze zich wil haasten.

– De V for Thailand beweging (witte maskers) gaan zondag op verschillende plaatsen in het land de straat op. Ze demonstreren tegen parlementaire dictatuur en het amnestievoorstel. In Bangkok houden ze vanaf 14 uur een rally voor CentralWorld.

Economisch nieuws

– Airports of Thailand, de beheerder van zes luchthavens, heeft in het derde kwartaal een netto-winst geboekt van 3,15 miljard baht, op jaarbasis een stijging van 349 procent. Die gigantische winst kon geboekt worden dankzij een toename van het luchtverkeer en wisselkoerswinsten.

De omzet steeg met 12,8 procent naar 8,87 biljard baht. De omzet uit luchtvaartactiviteiten steeg met 19 procent, de omzet uit niet-luchtvaart activiteiten met 13,6 procent. Op wisselkoersen kon een winst worden gemaakt van 437 miljoen baht. In hetzelfde kwartaal vorig jaar werd daarop een verlies van 814 miljoen baht geleden.

– Vanaf 1 oktober is de luchthaven van Krabi 24 uur per etmaal geopend om de zwaar overbelaste luchthaven van Phuket te ontlasten. Verwacht wordt dat het aantal passagiers dat Phuket het komend hoogseizoen (zes maanden tot maart) moet verwerken, verdubbelt naar 1,69 miljoen. Vorig jaar arriveerden in deze periode 800.000 passagiers.

Krabi is thans geopend van 6 tot 21 uur. De 24-uurs opensteling moet de druk op Phuket verminderen. Krabi fungeert al als alternatief voor Phuket, dat het gehele jaar naar verwachting 10,5 miljoen passagiers krijgt te verstouwen, terwijl het op 6,5 miljoen is ontworpen. Het komende hoogseizoen worden vooral veel charters uit China en Rusland verwacht.

Krabi heeft een capaciteit van 3 miljoen passagiers, waarvan momenteel slechts eenderde wordt gebruikt. Over uitbreiding met een derde terminal wordt pas gedacht wanneer de passagiersstroom de 2 miljoen passeert. Als noodmaatregel zouden de twee terminals al verbonden kunnen worden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 16 augustus 2013”

  1. Rob V. zegt op

    – Kan Thailand de Rohinya vluchtelingen niet voor veel langere of permanent onderdak bieden? Denk aan 1-5 jaar. Ze lijken het in ieder geval niet te willen want het beleid lijkt ” vluchteling? hup snel door naar een ander land of liefst retour afzender” .

    – “Penny stocks” lijkt mij de praktijk van nagenoeg waardeloze aandelen massaal op de kopen waardoor deze een boost krijgen, de vraag neemt zo toe, de waarde van de aandelen dus ook en vervolgens voordat men beseft dat het allemaal gebakken lucht is verkopen de oplichters hun aandelen en verdienen hier dik aan. De kopers zitten dan met waardeloze aandelen. Dit heeft in Nederland ook eens de media gehaald en er is ook een film over. ” The Boiler Room” uit 2000 met oa Vin Diesel.

    – En de politiek: lijkt weer een flink stukje eigen achterban zoet houden (zowel rood als geel hemden). Eensgezindheid om het land en de Thai op de straat (Thaise Jan Modaal, Kom Modaal?) vooruit te helpen qua werk, opleiding, sociale zekerheid etc. is helaas nog ver te zoeken…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website