Het strand van Patong zit weer vol met zonaanbidders en het aantal hotelannuleringen tijdens Songkran bedraagt slechts 10 tot 20 procent, aldus de afdeling zuid van de Thai Hotels Association.

De verwachte terugval in het toerisme na de tsunami-waarschuwing van woensdag valt dus alleszins mee in de zuidelijke bestemmingen Phuket, Krabi en Phangnga. Het zijn vooral Thaise toeristen die hebben afgezegd. De meeste internationale toeristen blijven komen; alleen enkele Japanse groepen hebben hun reis naar Phuket geschrapt, maar het aantal valt te verwaarlozen, aldus de Association of Thai Travel Agents. [Bangkok Post meldt in een ander bericht dat 50 procent van de hotelboekingen en eilandtours in Ranong zijn geannuleerd.]

– De minister van ICT ontkent dat de regering woensdag traag heeft gereageerd op de tsunami dreiging. Er werd volgens hem tijdig gewaarschuwd en mensen werden tijdig geëvacueerd. De minister verwierp ook de kritiek dat Yingluck te laat de bevolking op de televisie toesprak. ‘We hielden de situatie scherp in de gaten. Toen de situatie niet urgent bleek, hebben we de tv-toespraak uitgesteld.’ Yingluck verscheen om 20 uur op de tv.

Na de twee aardschokken hebben nog enkele naschokken plaatsgevonden. Experts hebben erop gewezen dat de situatie tenminste 2 dagen na de aardbevingen kritiek blijft. De tsunami in Japan op 11 maart vorig jaar volgde 2 dagen na een kleine aardbeving. Naschokken in Japan zijn vaak ernstiger dan de aardbevingen zelf.

– Warenhuizen hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen met Songkran, niet alleen in Hat Yai waar een bom ontplofte in het Lee Gardens Plaza hotel, maar ook elders in het land. De leden van de Ratchaprasong Square Trade Association in Bangkok hebben hun bewakers een speciale training laten volgen, onder andere in het herkennen van verdachte voorwerpen die een bom zouden kunnen bevatten. Klanten die ongewoon gekleed zijn of een zonnebril dragen, worden extra in de gaten gehouden. Robinson Department Store heeft in al zijn vestigingen het aantal bewakers met 20 procent verhoogd.

Het Diana Shopping Centre in Hat Yai meldt een teruggang in het aantal klanten met 15 tot 20 procent. Klanten mogen alleen hun auto voor het winkelcentrum parkeren als er iemand in blijft zitten en dan alleen nog maximaal 5 minuten. Het aantal in- en uitgangen zal worden teruggebracht.

– Airports of Thailand (AoT) probeert met een pakket douceurtjes Thailands grootste budgetluchtvaartmaatschappij Thai AirAsia (TAA) te verleiden terug te keren naar Don Mueang. Dat zou 5 miljoen passagiers per jaar schelen: 3 miljoen op binnenlandse en 2 miljoen op internationale vluchten, waardoor de congestie op Suvarnabhumi enigszins wordt verlicht.

Volgens de AoT-president is er een goede kans dat het lukt de maatschappij te laten terugkeren, maar aan de belangrijkste voorwaarde van TAA dient wel te worden voldaan: de garantie dat de verhuizing definitief is, want de maatschappij heeft eerder al drie keer moeten verhuizen. Ook voor Orient Thai is dat een conditio sine qua non. In totaal wil AoT 10 maatschappijen, die op binnenlandse en regionale bestemmingen vliegen, zover zien te krijgen dat ze Suvarnabhumi verruilen voor Don Mueang. Alleen Nok Air is tot nu toe teruggekeerd. Over het pakket aan douceurtjes dat AoT in de aanbieding heeft, zijn geen mededelingen gedaan.

– Woensdag is de geautomatiseerde paspoortcontrole voor Thaise passagiers in gebruik genomen. De controle duurt gemiddeld 15 seconde. [Een ander bericht noemt 30 seconde.] Het apparaat leest het paspoort, scant een vinger en neemt een foto. Het eerste probleem heeft zich al voorgedaan: paspoorten die korter dan zeven dagen eerder zijn uitgegeven, herkent het apparaat niet. Aan de oplossing wordt gewerkt. Mensen die langer dan 2 meter of korter dan 1.20 meter zijn, kunnen geen gebruik van de Autochannel maken.

 
– Voormalig premier Thaksin zegt dat roodhemden voorbereidingen trefffen om hem als verjaardagsgeschenk terug te halen naar Thailand. Thaksin is op 26 juli jarig. Maar hij zegt geen ambities te hebben weer het land te leiden; liever zou hij gaan lesgeven en de premier [zijn zuster Yingluck] van advies dienen.

Gisteren vierde Thaksin Songkran in Vientiane in het gezelschap van een schare supporters. Zijn volgende bestemming is Champassak in het zuiden van Laos en daarna gaat hij naar Siem Raep in Cambodja.

In Surin worden voorbereidingen getroffen voor een ceremonie met negen olifanten om Thaksin te zegenen. Na de ceremonie bij de grenspost Chong Jom gaan de roodhemden naar Siem Raep om hun held te ontmoeten.

– Cambodja brengt duizenden beveiligers op de been om Thaksin tijdens een massarally morgen te beschermen. De rekening wordt door de Cambodjaanse overheid betaald, alhoewel de gouverneur van Siem Raep verwacht dat regeringspartij Pheu Thai een deel van de kosten betaalt. Een groot kampeerterrein is ingericht voor de Thaise bezoekers. Toegang tot Angkor Wat, normaal 620 baht, is gratis.

– Achthonderd Cambodjaanse arbeiders bij Phatthana Seafood in Songkhla hebben vier dagen gestaakt, omdat het bedrijf bonussen had geschrapt ter compensatie van de verhoging van het minimumdagloon met 40 procent per 1 april. Gisteren zijn ze weer aan het werk gegaan. Volgens de directie was er sprake van een communicatiestoornis.

In Kanchanaburi gingen duizenden arbeiders uit Myanmar bij Vita Food Factory, waar ananas wordt ingeblikt, in staking. Details zijn niet bekend, maar vermoed wordt dat ze om dezelfde reden als in Songkhla het werk neerlegden.

– De directeuren van elf overheidsziekenhuizen moeten volgende week op het matje komen bij het Department of Special Investigation. Sommigen worden ervan verdacht een hand te hebben gehad in de verdwijning van pseudoephedrine bevattende pillen. De DSI denkt dat 11 miljoen pillen en 6.500 flesjes met hetzelfde bestanddeel verdonkeremaand zijn om in Laos en Birma te worden verwerkt tot methamphetamine. Ook functionarissen van drie gezondheidsdiensten zijn opgeroepen om informatie te verschaffen.

– Het National Policy Committee for Palm Oil heeft het voorstel van het ministerie van Handel om onbewerkte palmolie te importeren, na protesten van boeren van de hand gewezen. Volgens het ministerie zou import een prijsverhoging van geraffineerde producten voorkomen. De commissie vraagt het ministerie naar alternatieven te zoeken, zoals medewerking vragen aan de producenten om de prijs van een fles palmolie op 42 baht te houden. Palmolie wordt in de meeste Thaise keukens gebruikt.

– Premier Yingluck brengt volgende week een bezoek van 4 dagen aan China. Een van de gespreksonderwerpen is de aanleg van een hogesnelheidslijn. De top van enkele grote bedrijven begeleidt Yingluck.

 
– Een patrouille-eenheid van de marine heeft in provincies langs de Mekong 230 kilo marihuana, 23 palissander houtblokken en 977 speedpillen inbeslaggenomen. De smokkelaars zagen allen kans te vluchten.

– Voor een moskee in Pattani zijn woensdag drie moslims, kort nadat ze de moskee hadden verlaten, doodgeschoten. Ze werden vanuit de bosjes aan de kant van de weg onder vuur genomen en overleden later in het ziekenhuis aan hun verwondingen.

– Er is een tekort aan witte kentekenborden voor nieuwe auto’s, waardoor de eigenaren noodgedwongen moeten blijven rondrijden met een rood bord. De huidige voorraad witte borden is van slechte kwaliteit; ze vertonen barsten. Het ministerie van Transport gaat op zoek naar een nieuwe producent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 13 april 2012”

  1. Hans van den Pitak zegt op

    Als de naschokken in Japan erger zijn dan de aarbeving zelf, is de aardbeving eigenlijk een voorschok en de naschok(ken) zijn dan eigenlijk de aardbeving zelf. Zo werkt dat in seismologenland.

  2. Bacchus zegt op

    Prachtig om te lezen dat de smokkelaars weer allemaal zijn ontkomen. Vraag mij dan altijd weer af of er wellicht iets geschoven is of dat de heren smokkelaars gewoon erg snel en slim waren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website