De junta verwelkomt het initiatief van de BBC World Service om op Facebook te beginnen met het brengen van binnenlands en buitenlands nieuws in zowel het Engels als het Thais.

De BBC kan daardoor een beter begrip van de binnenlandse situatie ontwikkelen, zegt NCPO-woordvoerder Werachon Sukondhapatipak. De junta heeft er geen probleem mee mits ze geen berichten plaatst die ‘negatief zijn of van invloed zijn op de stabiliteit van het land’. Begonnen wordt met een proefperiode van drie maanden.

– De voorlopige grondwet wordt vermoedelijk nog deze maand van kracht, maar of daarmee een eind komt aan de staat van beleg is onduidelijk. De junta zou de martial law nog een jaar willen handhaven. Paiboon Kumchaya, assistent legercommandant en hoofd van de NCPO-commissie voor juridische zaken, hint op die mogelijkheid. De ontwerp-grondwet is goedgekeurd door de NCPO en gaat nu naar de koning ter ondertekening.

De grondwet voorziet in de vorming van een wetgevende assemblee, hervormingscommissie en een panel dat de definitieve grondwet gaat opstellen. Wanneer die grondwet er is, ergens midden volgend jaar, worden nieuwe verkiezingen gehouden. De wetgevende assemblee kan in augustus gevormd worden en de benoeming van een interim-premier en ministers volgt in september.

Op de vraag of coupleider Prayuth premier wordt, wil Paiboon niet antwoorden.

Nog steeds doet de junta het goed in de peilingen. Ze krijgt een 8,82 op een schaal van 10 in een peiling van Suan Dusit. Maar dat is niet genoeg voor Prayuth, aldus Paiboon. Hij wil een 10 scoren.

– Een veroordeelde en vrijgekomen moordenaar, die in de gevangenis een graad in de rechten heeft behaald, wordt door de Thai Bar Association (TBA) niet toegelaten tot de balie. Het dagelijks bestuur van de TBA heeft unaniem besloten de aanvraag van Chaiya Tathakhanont (foto homepagina) af te wijzen. Lidmaatschap van de balie opent de mogelijkheid een cursus rechten te volgen, waardoor de weg naar de post van openbare aanklager of rechter openstaat.

Als reden voor Chaiya’s afwijzing wordt zijn veroordeling genoemd. Chaiya werd in maart 1998 tot levenslang veroordeeld wegens de moord op zijn vriendin, die hij ook verminkte. [Ik meen in stukken sneed en de lichaamsdelen dumpte.] Beiden studeerden destijds medicijnen. Zijn straf is enkele malen verkort, zodat hij eindelijk 13 jaar en 9 maanden effectief gevangen zat. Hij werd in 2011 vrijgelaten. In 2009 behaalde hij aan de Thammathirat Open Universiteit een bachelor’s graad in de rechten.

Zijn lidmaatschapsaanvraag voor de Lawyers Council of Thailand is in behandeling. Hij moet daarvoor examen doen, maar zelfs wanneer hij slaagt, wordt hij niet toegelaten, zegt de president. Dat betekent dat hij geen vergunning krijgt om het beroep van advocaat uit te oefenen. ‘Het is een gerespecteerd beroep; een advocaat moet het vertrouwen van de samenleving hebben’, aldus de president.

Chaiya was, wat heet, een hoogbegaafd kind. Op zijn 15de begon hij een studie werktuigbouw aan de Chulalongkorn universiteit en op zijn 19de een studie medicijnen aan de Mahidol universiteit.

– En weer is gisteren tijdens een inspectie in een pakhuis in Ayutthaya rijst van inferieure kwaliteit gevonden. Het inspectieteam vermoedt dat systematisch door de regering opgekochte rijst [in het kader van het hypotheeksysteem] door lage-kwaliteit rijst is vervangen.

Het gaat om het pakhuis van PP&P Co. Zeker honderd zakken rijst bevatten rijstkorrels die geel of zwart zijn, en die rijst lag er pas achttien maanden. Ook ontstond het vermoeden dat rijst ontbrak omdat in de ordelijke stapels open ruimtes waren. Pas nadat alle zakken zijn geteld, kan dit worden vastgesteld.

De rijstinspecties van de 1800 pakhuizen en 137 silo’s gaan tot augustus door. Ze kosten meer tijd dan aanvankelijk gedacht. De resultaten van nader onderzoek, inclusief testen op DNA, komen in september beschikbaar.

– John W Ashe, president van de 68ste sessie van de VN General Assembly, vindt dat de Thaise politieke problemen opgelost dienen te worden door de Thai. Hij hoopt dat alle partijen naar de onderhandelingstafel terugkeren en een manier zoeken om het land verder te helpen. Ashe verklaarde dit, nadat hij had gesproken met Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken die de post van minister waarneemt.

Sihasak was in de VS voor een vergadering van de United Nations Economic and Social Council. Conclusie van Sihasak, die ook met de chef de kabinet van VN secretaris-generaal Ban Ki-moon sprak: De VN laat Thailand niet geïsoleerd achter.

– De negen overgebleven leerling-verpleegsters in een ziekenhuis in Yala zijn door het Sirindhorn College of Public Health teruggeroepen, nadat woensdag twee tweedejaars leerling-verpleegsters voor een markt in Yala door opstandelingen zijn doodgeschoten. De leerlingen werkten pas sinds 1 juli in het Yaha Crown Prince ziekenhuis. De gedode leerlingen waren naar de markt gegaan om eten te kopen, omdat het ziekenhuis geen maaltijden aan hen verstrekt. Zoals vaak in het Zuiden zagen de opstandelingen kans te ontsnappen. Ze verdwenen in een bos.

– Het Rights and Liberties Protection Department (RLPD) steunt het voorstel een ‘witte’ lijst aan te leggen van mensenrechten, politieke en milieu actievoerders die bescherming nodig hebben omdat ze bedreigd worden. De National Human Rights Commission vindt het geen goed idee; de lijst zou in verkeerde handen kunnen vallen en zo een dubbelzijdig zwaard worden. De NHRC heeft er ook geen vertrouwen in dat de autoriteiten voor hun taak zijn berekend.

De vraag om zo’n lijst komt van diverse NGO’s en mensenrechten groepen. Ze hopen dat zo ‘gedwongen verdwijningen’ worden voorkomen. Bekende slachtoffers zijn arbeidsactivist Thanong Pho-an, mensenrechten advocaat Somchai Neelapaijit en Karen activist Porlajee Rakchongcharoen.

Het hoofd van RLPD zegt dat het voorstel nog in de kinderschoenen staat. ‘Het is niet gemakkelijk om zo’n lijst samen te stellen. Je hebt hulpmiddelen nodig.’ Zo heeft Thailand weliswaar de Convention Against Enforced Disappearances ondertekend, maar nog niet geratificeerd. Hij erkent ook dat sommige autoriteiten de lijst zouden kunnen lekken, en dat moet voorkomen worden.

– De regering moet meer doen om bendes, die mensen smokkelen, te arresteren. De nadruk ligt nu te veel op het terugsturen van de slachtoffers, waardoor ze weer in de handen van de smokkelaars vallen. Dat zegt een subcommissie van de Lawyers Council of Thailand [met een heel lange naam].

Vorig jaar registreerde het kantoor van de Hoge Commisaris voor Vluchtelingen in Thailand 2.000 nieuwe vluchtelingen. Dit jaar zijn het er al 7.000. Ze komen uit Syrië, Turkije, Egypte en Afghanistan. De smokkelaars gebruiken Thailand als transitland.

Een LCT-advocaat die vluchtelingen bijstaat, zegt dat de rechten van vluchtelingen in juridische procedures met voeten worden getreden. Hij dringt er bij Thailand op aan het VN Protocol against the Smuggling of Migrants by Land, Sea and Air te ondertekenen.

– Decentralisatie heet dat. De junta gaat provinciale gouverneurs en districtshoofden meer bevoegdheden bij overplaatsingen en promoties geven. Thans worden die zaken door het ministerie van Binnenlandse Zaken geregeld. Gisteren vond in Bangkok een vergadering plaats met 1.350 hotemetoten.

Tijdens de vergadering werd ook gesproken over ’s lands drugsproblemen. Assistent legerhoofd Paiboon Kumchaya vroeg de gouverneurs en districtshoofden hem te informeren wat er tegen gedaan kan worden zodat hij in actie kan komen. De bestuurders dienen binnen drie maanden met plannen te komen.

– Auto’s, goud en andere bezittingen ter waarde van 50 miljoen baht zijn in beslag genomen van de echtgenote van een voormalige politieagent in Surat Thani die ontslagen is op verdenking van drugshandel. Tijdens een inval in haar woning werden drugs en munitie gevonden. De auto’s zijn een Mercedes Benz sedan, pickup truck, vier tienwiel vrachtwagens en twee zeswielers. Verder legde de politie nog de hand op een speedboat. Twee andere verdachten werden in het bezit van ya ba pillen ingerekend.

– De politie in Muang (Rayong) heeft bij een moeras in Tapong 21 gokautomaten gevonden.

– 4.700 lokale radiostations mogen van telecommunicatiewaakhond NBTC weer uitzenden. Na de coup van 22 mei werden ze gesloten. Van 600 stations zijn de apparatuur en technische normen geïnspecteerd en in orde bevonden. De stations mogen onmiddellijk gaan uitzenden nadat ze zich hebben geregistreerd bij het kantoor van de NBTC in hun regio. De 4100 andere moeten nog geïnspecteerd worden.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Spoorwegdirecteur Prapat op staande voet ontslagen

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website