Boontje komt om zijn loontje. Die uitdrukking lijkt wel van toepassing op Kritsuda Khunasen, die heeft gezegd dat ze tijdens haar detentie door het leger is gemarteld.

De roodhemdactiviste (27) wordt nu verdacht van illegaal wapenbezit en het dragen van wapens in het openbaar. Tegen haar en twee medeverdachten zijn vrijdag arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De politie verdenkt haar en de vermoorde roodhemd dichter Mai Nueng Kor Kunthee ervan dat ze wapens hebben gekocht om tijdens de anti-regerings protesten te gebruiken. De verdenking is gebaseerd op de verklaring van een andere verdachte van illegaal wapenbezit (foto). Deze heeft tijdens een persconferentie verklaard dat Kritsuda hem M16 geweren heeft geleverd en de dichter M79 granaatwerpers.

Volgens de politie werden in het huis van de man in Khao Chamao (Rayong) mensen getraind in wapengebruik. Hij zou ook wapens aan anderen hebben gegeven om anti-regerings demonstranten aan te vallen.

Kritsuda en een van de twee medeverdachten zouden naar het buitenland zijn gevlucht. Kritsuda zou in Europa politiek asiel willen aanvragen. De junta zegt dat ze haar martelingsverhaal heeft bedacht om haar asielaanvraag te ondersteunen.

Kritsuda deed haar verhaal in een interview op YouTube. Ze is 27 dagen door het leger vastgehouden. Internationale mensenrechten organisaties hebben om een onderzoek gevraagd. Wanneer Kritsuda in een land verblijft dat een uitleveringsverdrag met Thailand heeft, gaat de politie om haar uitlevering vragen.

– Deze maand worden de vredesgesprekken in het Zuiden, die sinds vorig jaar stilliggen, hervat. Dit heeft Thawil Pliensri, secretaris-generaal van de National Security Council, gisteren verklaard. Thawil heeft Maleisië, die de gesprekken als ‘facilitator’ bijwoont, gevraagd gesprekken met verschillende verzetsgroepen te arrangeren. Vorig jaar werd alleen met verzetsgroep BRN gepraat.

– De politie heeft de verdachte aangehouden van de moordaanslag in september 2009 op een assistent van wijlen Sompien Eksomya, voormalig hoofd van het politiebureau Bannang Sata (Yala). Sompien was in 2010 in het nieuws toen hij de toenmalige regering Abhisit verzocht hem naar een veilige post over te plaatsen, na 42 jaar in het Zuiden te hebben gewerkt. Zijn verzoek werd genegeerd, volgens de krant omdat hij geen politieke steun had. Een maand later werd hij vermoord.

– Vandaag zou voormalig premier Yingluck moeten terugkeren van haar buitenlandse vakantie en nog steeds zijn er mensen die menen dat ze niet terugkomt. Er circuleren ook geruchten dat ze haar terugkeer heeft uitgesteld tot eind van de maand. Onzin, zegt de junta daarover. Twee van Yingluck’s advocaten weten van niets over mogelijk uitstel.

Yingluck vertrok op 23 juli met toestemming van de junta. Volgens voormalig vice-premier Surapong Tovichakchaikul arriveert Yingluck early tomorrow (vannacht).

Yingluck wordt door de National Anti-Corruption Commission beschuldigd van plichtsverzuim in het dossier hypotheeksysteem voor rijst. Het OM bekijkt nu of het de zaak voor de rechter brengt. En daar laat ik het bij, want ik heb al tot vervelens toe uitgelegd hoe de vork in de steel zit.

– De SRT, het Thaise spoorwegbedrijf, wordt buitenspel gezet bij de uitbreiding en verbetering van het Thais spoorwegnet. Dat is althans het voornemen van het ministerie Transport. Het ministerie wil een nieuwe dienst vormen, die zich daarmee gaat bezighouden. De SRT zou dan alleen nog maar verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse dienstregeling.

Volgens Chaiwat Tongkamkoon, adjunct directeur-generaal van het Office of Transport and Traffic Policy and Planning, gaan de zaken heel wat sneller met een nieuwe dienst. De dienst kan binnen twee jaar worden gevormd. Ze wordt verantwoordelijk voor treinprojecten in Chiang Mai, Khon Kaen, Phuket en Hat Yai (Songkhla).

De vorming van een nieuwe dienst wordt toegejuicht door het Neighbouring Countries Economic Development Agency van het ministerie van Financiën. De SRT, die toch al zwaar onder de schulden gebukt gaat, is dan verlost van de investeringskosten van alle mooie plannetjes.

– Restauranteigenaren aan Ratchada soi 3 in Ding Daeng (Bangkok) zeggen vorige week donderdag door zeven mannen te zijn lastig gevallen, die beweerden van de politie c.q. GMM Grammy te zijn en de opdracht te hebben een eind te maken aan het ongeoorloofd gebruik van muziek, waarop copyright rust.

Dat ze agenten waren, lijkt niet erg waarschijnlijk want ze stapten uit voertuigen met een kenteken van Chiang Mai en ze weigerden zich te identificeren, zegt de eigenaresse van een ijssalon. Een van de mannen wilde de usb-stick uit haar cd-speler halen, alhoewel de speler uit stond. De mannen vertelden haar dat GMM Grammy een klacht had ingediend.

Ook andere zaken kregen bezoek. Daar zeiden ze vertegenwoordigers van Grammy te zijn. In één zaak zou de eigenaar 20.000 baht ‘settlement’ hebben betaald.

De politie van Ding Daeng weet van niets en wijst erop dat Ratchada soi 3 onder de jurisdictie van het bureau Huai Khwang valt. En dat bureau kan geen commentaar geven, want de officier van dienst op donderdag is met verlof. GMM Grammy weigert commentaar te geven.

– Chinezen en Taiwanezen hoeven de komende drie maanden geen leges te betalen als ze een toeristenvisum voor Thailand aanvragen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken hoopt met dit douceurtje het toerisme te kunnen bevorderen.

– Een man (56) die vrijdagnacht zijn 80-jarige moeder had doodgestoken, heeft direct na de daad de politie gebeld. In hun huis aan de Ramkhamhaeng Soi 68 (Bangkok) trof de politie de man in een shock aan naast het levenloze lichaam van de vrouw.

Volgens buren lijdt de man, een voormalige leraar, al jaren aan een psychische ziekte. Hij zou zijn moeder regelmatig hebben belaagd. De vrouw leed aan een nierziekte en moest driemaal per week voor behandeling naar het ziekenhuis. Ze werd daarbij door buren begeleid.

– Het klinkt goed: Etnische minderheden, die ervoor in aanmerking komen, krijgen een ID-kaart en sommigen mogen in bosreservaten (blijven) wonen. Dat zijn de twee belangrijkste voornemens in een masterplan van het Department of Social Development and Welfare. Het plan moet tussen 2015 en 2017 van kracht worden. Het voorziet ook in een census (volkstelling) van bergstammen en zeezigeuners.

Thailand telt 56 etnische groepen met in totaal 6,1 miljoen personen die in 67 provincies wonen. Ze vormen 9,68 procent van de bevolking.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Prayuth: Hou de koning erbuiten
De zaak draagmoeders: De (Japanse) vogels zijn gevlogen

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 10 augustus 2014”

 1. chris zegt op

  Het valt me op dat bloggers die eerst de mond en de pen vol hebben over de zekerheid dat mevrouw Kritsuda, de dochter van ‘krijger’ Seh Deng, gemarteld is (en dan met de beschuldigende vinger wijzen naar de junta) zwijgen als het graf als twee dagen later blijkt dat er wellicht meer en zelfs iets anders aan de hand is.
  Ik lees graag de redeneringen en bewijzen dat de getuige in de foto ‘natuurlijk’ is omgekocht en strafvermindering heeft aangeboden gekregen als hij getuigt tegen mevrouw Kritsuda. Deze laatste procedure is overigens ook heel gebruikelijk in andere landen, waaronder Nederland.

  • Tino Kuis zegt op

   Heel goed dat je daar nog even de aandacht op vestigt, Chris. We zullen zien. Maar kun je me de bron noemen van je bewering dat Kritsuda de dochter is van ‘krijger’ Seh Daeng? Ik heb dat nergens kunnen vinden. Met mijn dank. ( Seh Daeng is generaal-majoor Khattiya Sawasdipol, die tijdens de rellen in april-mei 2010 op 13 mei door een sluipschutter in het hoofd werd geschoten toen hij een journalist van de New York Times te woord stond).

  • Sir Charles zegt op

   Er is niemand die expliciet met stelligheid beweerde dát ze gemarteld is doch men waagde wel het te betwijfelen, dat is toch wat anders. Zo ook zal er door menigeen getwijfeld worden aan de getuige of hij al of niet de waarheid spreekt.

   Zo simpel kan het zijn.

 2. chris zegt op

  Moderator: niet chatten svp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website