Nieuws uit Thailand – 10 april 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
10 april 2014

Het heeft niet de omvang van de olieramp vorig jaar bij Koh Samet, maar ook deze olielekkage dupeert weer een groot aantal vissers.

Ruim honderd kwekerijen van krab en andere schelpdieren zijn verontreinigd met olie die gelekt is uit de tanker die drie dagen geleden kapseisde en zonk voor de kust van Maha Chai (Samut Sakhon). De tanker, die 60.000 liter afgewerkte olie vervoerde, is inmiddels gelicht.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in de kooien voor de kust waarin de schelpdieren worden gekweekt, monsters genomen om te zien of ze door giftige stoffen in de olie zijn aangetast. Met name wordt gezocht naar teer en benzeen, twee kankerverwekkende stoffen. De bemonstering wordt wekelijks herhaald totdat de situatie weer normaal is.

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha gelooft er niets van dat de bomaanslagen zondag en maandag in Yala te maken hadden met de commandowisseling van het Vierde Leger. Prayuth zegt dat het gebied al lang wordt geteisterd door geweld, maar helaas zien de autoriteiten geen kans het effectief te beteugelen.

Het verband tussen de aanslagen en de commandowisseling is gelegd door een bron [?]. Hij zei dat de aanslagen een uitdaging vormden aan het adres van commandant Walit Rojanapakdi, die persoonlijk door Prayuth was geselecteerd.

Prayuh ziet meer een verband met het naderende Thaise Nieuwjaar Songkran plus enkele data deze maand die verband houden met eerdere gebeurtenissen. De opstandelingen willen de economie en het toerisme beschadigen, zegt Prayuth. De aanslagen zijn voornamelijk gericht op bedrijven van boeddhistische Thai, die ze op deze manier willen dwingen hun biezen te pakken. Ze zouden ook tot doel hebben de autoriteiten uit te dagen terug te slaan om zo internationale aandacht te krijgen.

Prayuth, de staatssecretaris van Defensie en de legerstafchef brachten gisteren een bezoek aan Pattani en Yala. In Yala sprak Prayuth met de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer en de zes gewonden van zondag. Zij krijgen een financiële tegemoetkoming.

– Televisiewaakhond NBTC heeft een speciaal centrum gevormd dat gaat jagen op illegale radio- en tv-reclame. Het centrum gaat tachtig zenders rond de klok in de gaten houden. Het heeft het vooral gemunt op reclames voor illegaal voedsel en consumentenproducten en reclames waarin overdreven beloftes worden gedaan. De gevonden overtredingen worden gemeld aan de Food and Drug Administration en de Royal Thai Police, die daarna de munitie in handen hebben om de boosdoeners te vervolgen.

De politie heeft een speciale afdeling, Consumer Protection Police Division, die iets soortgelijks doet, maar die concentreert zich op satelliet tv-reclames voor nagemaakte medicijnen en cosmetische producten. Berucht zijn de reclames voor ‘super drugs’ die ernstige ziektes kunnen genezen, mensen er jonger doen uitzien en hun seksuele prestaties verbeteren.

– Premier Yingluck is zo onschuldig als een pasgeboren kind. Ze heeft onophoudelijk geprobeerd corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst te voorkomen, in de gaten te houden en te bestrijden. Dit pleidooi hield staatssecretaris Yanyong Phuangrach gisteren bij de National Anti-Corruption Commission. Yanyong was op verzoek van de advocaten van Yingluck als getuige à decharge opgeroepen. Twee andere bewindslieden moeten ook nog opdraven.

De NACC doet onderzoek naar de rol van Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee. De commissie beschuldigt haar van nalatigheid omdat ze niets heeft gedaan tegen de corruptie en de uit de hand gelopen kosten van het systeem. Als ze schuldig wordt bevonden, draagt de commissie haar voor afzetting voor. Daarover beslist de Senaat, maar ze moet wel met onmiddellijke ingang haar werkzaamheden staken.

– De ambtenaren die vorige en deze week hebben gesproken met anti-regerings demonstranten, krijgen op hun kop van het Centre for the Administration of Peace and Order, het orgaan dat toeziet op handhaving van de speciale noodwet die voor Bangkok geldt. Ze kunnen ernstige disciplinaire straffen verwachten omdat ze ‘onder diensttijd’ met de demonstranten hebben gesproken.

De protestbeweging heeft inmiddels vijf ministeries bezocht. Op het ministerie van Justitie werden ze warm welkom geheten door de permanent secretaris, de hoogste ambtenaar. Volgens de PDRC blijkt daaruit dat de beweging gesteund wordt door ambtenaren. Gisteren kreeg Defensie een bezoek. Ook daar sprak de permanent secretaris met actieleider Suthep.

– Van partijdigheid kun je premier Yingluck in dit geval niet betichten, want ze heeft de politie gevraagd roodhemdleider Wuthipong Kachathamkul uit Pathum Thani te vervolgen wegens vermeende anti-royalistische uitspraken in een interview met een buitenlandse journalist. Dat interview circuleert op internet. De Royal Thai Police waarschuwt de video niet te delen, want wie dat doet kan ook vervolgd worden wegens majesteitsschennis.

Wuthipong is een beruchte roodhemd. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de schietpartij bij het districtskantoor van Laksi op 1 februari en hij wordt van nog meer kattekwaad beschuldigd, maar dat heb ik niet paraat.

– Lijkt me een overbodige mededeling, maar alla laat ik legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha toch maar citeren. ‘Het leger steunt geen acties die in strijd met de wet zijn. Overtreders dienen vervolgd te worden.’ Zo, dat weten we dan ook weer.

Prayuth reageert op de oproep van de roodhemdbeweging om zijn standpunt bekend te maken over de omstreden uitspraak van actieleider Suthep, waar ik gisteren in de posting ‘Uitspraak Suthep valt verkeerd; regering wil dat leger reageert’ over schreef. Dus dat ga ik allemaal niet herhalen.

De generaal hield zich weer – heel verstandig – lekker op de vlakte. Hij zei: ‘Verschillende partijen interpreteren de uitspraak anders. Ze moeten maar kijken of die legaal is. Als die illegaal is, moet er vervolgd worden.’

– Drie granaten zijn dinsdagavond afgevuurd op een fabriek in Yannawa (Bangkok). Ze sloegen drie gaten in het dak. Niemand raakte gewond. In de fabriek worden spijkers en ijzerdraad gemaakt.

– Ze worden toch vervolgd, de twee online journalisten van Phuketwan, omdat ze de marine belasterd zouden hebben door te citeren uit een bericht van Reuters dat marineoffieren betrokken zijn bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen. En dat niet alleen, de openbare aanklagers hebben ook besloten hen op grond van de Computer Crimes Act te vervolgen en niet op grond van het smaadartikel in de Strafwet, waardoor ze een hogere straf kunnen krijgen.

Donderdag moeten ze opdraven bij de rechtbank in Phuket. De aanklagers hebben hen gevraagd borgtocht gereed te houden, dus het wordt nog niet een enkeltje gevangenis. Het rare van de zaak is dat Reuters en enkele Thaistalige media die dezelfde tekst hebben overgenomen, niet worden vervolgd.

– De Foundation for Consumers sluit zich aan bij de oproep om dubbeldeks bussen te verbieden gevaarlijke routes te volgen. Volgens de stichting zijn strengere regels voor het materieel en hogere eisen aan de chauffeurs niet voldoende om ongelukken, zoals vorige maand in Tak te voorkomen. Daar stortte een bus in een ravijn, waardoor 24 passagiers om het leven kwamen en 29 werden gewond. Het Department of Land Transport werkt momenteel aan strengere eisen.

– 162 omwonenden van de vuilstortplaats in Phraeksa (Samut Prakan), waar nu al tweemaal brand heeft gewoed, hebben de Administratieve Court gevraagd zeven overheidsdiensten te bevelen om met betere maatregelen te komen voor de afvoer van giftig en industrieel afval. Ze willen ook dat de stort gesloten wordt.

De eerste brand vorige maand leverde grote overlast voor de omwonenden op. Een week lang werden ze geteisterd door giftige rookwolken. Het risico van een nieuwe brand is volop aanwezig, want het niveau aan methaangas is vrij hoog op de stort.

Economisch nieuws

– Voor het bedrijfsleven is het voortgaande politieke conflict ‘beheersbaar’. ‘De economie heeft te maken met een intern probleem, maar dat probleem is niet zo ernstig als in 1997’, zegt Chartsiri Sophonpanich, voorzitter van de Thai Bankers’ Association, doelend op de financiële crisis van dat jaar toen tal van bedrijven onderuit gingen. Chartsiri maakt zich wel zorgen over de concurrentiekracht van Thailand op de lange termijn. ‘Hoe kan het land concurrenten in Asean en elders in Azië voor blijven?’

De bankiersvoorzitter denkt dat de economische condities zich in het tweede kwartaal herstellen dankzij groei van de export onder invloed van het economisch herstel op wereldschaal. Ook Isara Vongkusolkit, voorzitter van de Thai Chamber of Commerce, verwacht dat. De export begint al ‘positieve tekenen’ te vertonen en investeringen worden hervat nu de regering goedkeuring heeft verleend een nieuwe Board of Investment te vormen.

Niettemin geloven beide mannen dat de economische groei dit jaar niet boven de 3 procent uitkomt, daar de politieke problemen bij lange na nog niet zijn opgelost. De invloed daarvan kan zich ook uitstrekken tot landen wier economie door de grenshandel van de Thaise economie afhangt. (Bron: Bangkok Post, 9 april 2014)

– Voor het eerste-autoprogramma is een extra budget van 8 tot 10 miljard baht nodig, aldus de belastingdienst. Van het huidige budget van 40 miljard baht is nog 9 miljard baht beschikbaar en dat is onvoldoende om de kopers die daarvoor in aanmerking komen de betaalde belasting terug te geven. Nog niet duidelijk is uit welke begrotingspost het geld moet komen; in ieder geval is toestemming van de Kiesraad nodig.

Het programma, een verkiezingsbelofte van Pheu Thai om de middenstand te paaien, heeft tot nu toe 60 miljard baht gekost. In totaal is 90 miljard baht nodig. Het programma creëerde een kunstmatige vraag, zorgde voor een toename van de huishoudschulden en zette een rem op de consumptieve uitgaven. De meeste wagens werden in de eerste helft van vorig jaar geleverd, waardoor de verkoop van nieuwe wagens scherp daalde. In de eerste twee maanden van dit jaar zakte de autoverkoop met 45 procent op jaarbasis naar 140.188 voertuigen.

Van de 1,2 miljoen personen die een aanvraag voor het programma hebben gedaan, zullen naar verwachting 110.000 hun bestelling annuleren. Geklaagd wordt over de trage betalingen. Volgens de belastingdienst komt dit omdat gegevens van de aanvragers bij twee diensten moeten worden gecontroleerd. (Bron: Bangkok Post, 9 april 2014)

Foto homepagina: Aanval van een roodhemd op commissarissen van de National Anti-Corruption Commission, die onderzoek doet naar premier Yingluck.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 10 april 2014”

 1. Farang ting tong zegt op

  Die video van roodhemdenleider Wuthipong Kachathamkul heb ik ook gezien, respect voor Yingluck dat ze politie heeft gevraagd om deze man op te pakken, helaas voor diegenen die deze video nog niet gezien hebben kan ik de video niet delen omdat het zoals gezegd word gezien als majesteit schennis.
  Een klein tipje er word gezegd dat Suthep maar een figurant is en de roodhemden niet in hem geïnteresseerd zijn, het hen om diegene die achter de rally’s zit een hoger iemand, vul zelf maar in wie hiermee bedoeld word.

 2. chris zegt op

  Ja, ik denk dat ik die naam wel kan invullen maar helaas is kuhn Wuthipong dan verkeerd geinformeerd.
  Kuhn Wuthipong is natuurlijk ook maar een figurant en de Sutheps van deze wereld zijn dan ook niet in Wuthipong geintersseerd maar in degene die achter deze desastreuze regering zit: een hoger iemand en vul zelf maar in wie hiermee bedoeld wordt.

 3. antonin cee zegt op

  Mijns inziens is het geen majesteitschennis als je vertelt waar het bewuste intervieuw te vinden is.
  Met dank Farang Ting Tong.

 4. mitch zegt op

  Moderator: wilt u beginhoofdletters gebruiken, zoals het hoort. Dank u.

 5. Farang ting tong zegt op

  De video is al op diversen sites geblokkeerd! dus helaas Antonin Cee, er word ook streng voor gewaarschuwd deze video niet te delen, men neemt het zeer hoog op.
  De TCSD (Technology Crime Suppression Division) kreeg de opdracht om contact opnemen met de Informatie en Communicatie Technologie Ministerie om de toegang tot de clip te blokkeren.
  Misschien als je zelf een beetje surft over het net dat je hem nog kan vinden.

  Ik vind ook dat de taal die deze meneer Wuthipong gebruikte in het interview heel bedreigend was, het was een duidelijke aanval op de monarchie en alles wat er bij behoort.
  Inderdaad Chris zo is het ook, deze Wuthipong is ook maar een figurant, en dat die hogere persoon Thaksin is dat mag duidelijk zijn, daarom mag je ook vraagtekens zetten waarom Yingluck opdracht heeft gegeven hem door de politie te laten oppakken, het zal wel weer het zoveelste truckje wezen.
  Er word hierover al druk op internet gespeculeerd als zijnde dat die meneer Wuthipong hierdoor de kans krijgt om te op tijd te vluchten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website