Thailand heeft geen geschikt plan om water naar zee af te voeren. Het land vertrouwt tot nu toe op natuurlijke waterwegen en kanalen die in de tijd van koning Rama V zijn gegraven. ‘We face flooding problems every year but no government has ever come up with an effective water drainage system’, aldus Pramote Maiklad, voormalig directeur van de Royal Irrigation Department, dinsdag op een seminar in Ayutthaya.

Smith Dharmasarojana, voormalig directeur-generaal van de Meteorologische Dienst, herhaalde op hetzelfde seminar nog eens wat hij eerder heeft gezegd: de overstromingen van vorig jaar waren geen ongeluk of straf van de natuur, maar zijn veroorzaakt door mismanagement van 20 overheidsdiensten. Het is, aldus Smith, weliswaar onmogelijk om overstromingen in de centrale provincies te voorkomen, omdat de meeste gebieden laag liggen, maar de regering kan wel de ernst beperken.

Verder zei hij zich te verzetten tegen het plan om de monding van de Chao Praya rivier te verbreden en uit te diepen. Volgens hem loopt daardoor het ecologisch systeem in het gebied schade op en zal een sterke stroming de rivier binnendringen met gevaar voor afkalving van de oevers.

– Terwijl er een onderzoek naar hem loopt wegens ongebruikelijke rijkdom, heeft Supoj Saplom drie percelen grond plus opstallen ter waarde van 20 miljoen baht overgedragen aan zijn dochter. De National Anti-Corruption Commission heeft nu besloten het vermogen van de permanent secretaris van het ministerie van Transport te bevriezen.

Supoj (tijdelijk overgeplaatst naar een inactieve post op het kantoor van de premier) ligt onder verdenking omdat op 12 november een grote hoeveelheid geld uit zijn woning werd gestolen, waarvan de politie 18 miljoen baht heeft achterhaald. De inbrekers zeggen een bedrag van 700 miljoen baht tot 1 miljard in zijn woning te hebben gezien. Zelf zegt hij dat 5 miljoen baht is gestolen.

– Schaf het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank af en breng hun taken onder bij de Hoge Raad. Dit controversiële voorstel van Pheu Thai parlementslid Watthana Muangsuk, een maatje van Thaksin, is op felle weerstand gestuit van oppositiepartij Democraten. Zijn eigen partij reageert lauw op het voorstel.

Watthana vindt dat het aantal onafhankelijke organisaties tot een minimum dient te worden beperkt. Maar oppositieleider Abhisit wijst erop dat afschaffing van de twee rechtbanken zou indruisen tegen het principe van checks and balances. De onafhankelijkheid van de twee rechtbanken is cruciaal om te voorkomen dat politici hun macht misbruiken.

Het Constitutionele Hof is gevormd na de militaire coup van 2006; de bestuursrechtbank is in 2000 ingesteld.

– De continuing story ‘dronken Chalerm’ houdt niet op. Vice-minister-president Chalerm Yubamrung, beschuldigd van dronkenschap tijdens het parlementaire debat op vrijdag, gaat nu aangifte doen tegen twee parlementsleden van de Democratische partij en drie kranten. Eerder nagelde hij al vier kranten aan de schandpaal. De aangifte tegen Thai Rath trekt hij in wanneer de krant verklaart dat de beschuldiging werd geuit door parlementslid Rangsima Rodrasamee en niet door de krant. Chalerm zegt dat hij niet probeert de pers te intimideren, maar: ‘I am only preserving my rights. If you know it’s not true, why would you print it?’

De Female Citizens Protecting the Land groep heeft gisteren een petitie aan de Kamer aangeboden met het verzoek om een onderzoek naar Chalerms gedrag door de ethische commissie. De groep beschuldigt Chalerm ervan de ethische code voor politici te hebben overtreden en vraagt de commissie de zaak naar de Senaat te brengen voor een afzettingsprocedure. De groep wijst erop dat Chalerm naar Rangsima liep en op een onbehoorlijke manier met haar sprak, nadat ze hem tijdens het kamerdebat van dronkenschap had beschuldigd.

– Surachai Danwattananusorn (70) is wegens majesteitsschennis veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. De veroordeling geldt drie speeches in 2010. Voor een andere speech in 2010 loopt hij nog het risico vervolgd te worden. Zodra die zaak is afgerond, gaat hij amnestie vragen.
Surachai is voormalig lid van de Communistische partij van Thailand, kernlid van Red Siam, een splintergroep van de roodhemdbeweging, en voormalig lid van de Provincial Administrative Organisation van Nakhon Si Thammarat.

– Een vermoedelijk sleutelfiguur van de afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil is gisteren in een vuurgevecht van circa 10 minuten in de provincie Yala door veiligheidstroepen gedood. Tegen hem liepen drie arrestatiebevelen, onder andere vanwege de moord op een dorpshoofd in 2010.
In de provincie Narathiwat zijn gisteren drie soldaten gewond geraakt bij een bomaanval.
In de provincie Pattani kwamen maandagavond een assistent-dorpshoofd en een dorpeling om bij een aanval.

– Dierenliefhebbers en toeristen hebben gisteren gedemonstreerd tegen de inbeslagname door het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation van olifanten uit het Elephant Nature Park in Chaing Mai.

– De voor vandaag verwachte uitspraak van de Ombudsman over de benoeming van Nalinee Taveesin tot minister (PM’s Office) en Nattawut Saikuar tot vice-minister (Landbouw) is uitgesteld tot 5 maart. Nalinee staat op een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën wegens handel met Zimbabwe en Nattawut wordt vervolgd wegens terrorisme tijdens de roodhemdprotesten in 2010.

– Premier Yingluck vertrekt dinsdag voor een vierdaags bezoek aan Japan. Ze wordt ontvangen door de keizer en bezoekt het gebied dat door een aardbeving en tsunami is getroffen. Oppositieleider Abhisit vertrok gisteren voor een driedaags bezoek aan Japan. Hij hoopt het vertrouwen van Japanse investeerders te herwinnen.

– Prins Andrew arriveerde gisteren in Bangkok. Hij bezoekt Thailand op uitnodiging van de koning. Zaterdag keert hij weer terug naar Groot Brittanië.

– Een moeder van 50 is tot 41 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat ze haar eigen dochter en twee andere jonge meisjes heeft gedwongen seks met een buitenlander te hebben. De buitenlander, een Engelsman van 45 jaar, draait 21 jaar de bak in wegens verkrachting en marteling. Volgens de man heeft de ex-echtgenoot van de moeder de meisjes opgezet tegen hem te getuigen, maar de rechtbank vond de verklaringen van de meisjes betrouwbaarder.

– Vrijdag stemden Huis van Afgevaardigden en Senaat met 399 tegen 199 stemmen voor wijziging van artikel 291 van de grondwet, zodat een assemblee van burgers kan worden gevormd. Die gaat de grondwet van 2007 door de molen halen. Het Network of Citizen Volunteers to Protect the Land wil die 399 volksvertegenwoordigers laten afzetten en gaat daarom 20.000 handtekeningen verzamelen om een petitie bij de Senaat te kunnen indienen. Volgens het netwerk is het besluit in strijd met de grondwet en het wetboek van strafrecht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website