Plannen voor de aanleg van een nieuwe waterweg langs de oostkant van Bangkok zijn klaar. Via dit kanaal wordt in het regenseizoen water uit de Central Plains afgevoerd naar de Golf van Thailand. Dit heeft vice-minister-president Kittiratt Na-Ranong gisteren bekend gemaakt.

Het plan voor de westkant van Bangkok (Thonburi) moet nog verder worden uitgewerkt. De minister is vol vertrouwen dat nieuwe bergingsgebieden rond de hoofdstad ervoor zullen zorgen dat er geen herhaling komt van de overstromingen van vorig jaar, toen grote delen van Thonburi onder water liepen.

Zoals bekend heeft de regering besloten 350 miljard baht uit te trekken voor watermanagementprojecten. Details worden nog niet bekend gemaakt; eerst wil de regering steun bij de bevolking verwerven.

– Tot nu toe heeft de regering het recht verworven in het regenseizoen 473.350 rai te gebruiken als bergingsgebied, beduidend minder dan de target van 2 miljoen rai. De verworven gronden liggen in de provincies Phitsanulok, Nakhon Sawan, Uthai Thani, Pichit en Chai Nat.

De bergingsgebieden bestaan uit natuurlijke vijvers, laag gelegen land dat boeren tijdens het regenseizoen niet gebruiken en laag gelegen gronden die wel tijdens het regenseizoen bebouwd worden met rijst. In dat geval compenseert de regering de boeren voor de gederfde inkomsten.

Volgens minister Plosprasop Suraswadi (Science and Technology) wordt Thailand dit jaar vermoedelijk direct door een tropische storm getroffen en indirect door tenminste twee andere.

– Gisteren bracht premier Yingluck een bezoek aan projecten in de provincies Nakhon Sawan, Chai Nat, Sing Buri en Lop Buri. Yingluck maakt een 5-daagse tour door de zeven provincies die vorig jaar door overstromingen zijn getroffen. Volgens haar maken projecten ter voorkoming van overstromingen goede vorderingen.

– De komende zes maanden worden de rivieren Chao Praya, Tha Chin en Bang Pakong alsmede hun zijrivieren uitgebaggerd, zegt minister Jarupong Ruangsuwan (Transport). Sommige wegen in de stroomgebieden van die rivieren worden verhoogd om ze droog te houden. Verder zegt de minister dat over 5 tot 10 jaar een 180 meter brede waterweg over een lengte van 100 kilometer wordt gegraven van Ayutthaya naar Samut Prakan. De oevers zullen dienst doen als een derde ringweg voor Bangkok.

– De komende 2 jaar concentreert het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) zich op een wijziging van de grondwet en het terugdringen van de invloed van de amataya (elite). Dit zegt Tida Tavornseth, tot gisteren tijdelijk voorzitter en gisteren unaniem door 30 UDD-leiders tot voorzitter gekozen.

Op 25 februari vindt een massabijeenkomst van het UDD plaats in Khao Yai bij Nakhon Ratchasima. Zaterdag komen leiders van 20 noordoostelijke provincies in Khon Kaen bijeen om de bijeenkomst voor te bereiden.

– Openbare scholen mogen donaties aannemen, mits ze door de ouders maar niet gebruikt worden om hun kind geplaatst te krijgen. Minister Suchart Thada-Thamrongvech (Onderwijs) zegt dit in reactie op opmerkingen van Amnuai Sunthornchot, voorzitter van de Values for Building Thailand Club.

Amnuai zei dinsdag zich te verzetten tegen donaties omdat dit systeem (van plaatsing via donaties) alleen ten goede komt aan kinderen uit rijke gezinnen.

De club heeft het ministerie gevraagd deze praktijk te verbieden. Wanneer dit niet gebeurt, stapt ze naar de rechter. Wanneer de rechtbank daarover voor het begin van het nieuwe schooljaar geen uitspraak doet, gaat de club aangifte tegen scholen doen die zich nog steeds schuldig maken aan deze praktijk. Ook zal een klacht worden ingediend bij de National Anti-Corruption Commission.

– De centrale gevangenis van Ayutthaya en Nakhon Ratchasima en de provinciale gevangenis van Prachuap Khiri Khan zijn dinsdagavond en gisteren uitgekamd. Er werden weer tal van mobieltjes en drugs gevonden. In Ayutthaya alleen al 76 mobieltjes. In Nakhon Ratchasima testten drie gevangenen positief op het gebruik van methamphetamine. Ze vertelden dat 1 pil 20 pakjes sigaretten kost.

– Drie studenten van de Dusit Technology School zijn dinsdagavond dood geschoten door de duopassagier van een voorbijrijdende motorfietser. Drie andere studenten raakten gewond. De studenten waren op de terugweg na het jaarfeest van hun school. De politie gaat ervan uit dat ze het slachtoffer zijn van rivaliteit tussen hun en een andere school.

– Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat gaan op 23 februari gezamenlijk vergaderen ter bespreking van twee voorstellen voor wijziging van de grondwet. Eén voorstel is ingediend door het UDD (roodhemden), het andere door regeringspartij Pheu Thai. Wijziging van de grondwet van 2007, tot stand gekomen onder het militair bewind, is een van de verkiezingsbeloftes van Pheu Thai.

– Op 1 maart gaat een campagne van het Mental Health Department van start die een eind wil maken aan het vastbinden of opsluiten van schizofrene en psychotische patiënten. In veel families gebeurt dat omdat ze niet weten hoe met hen om te gaan. Met goede medicatie is dat echter helemaal niet nodig.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website