Exploitanten van olifantenparken hebben gedreigd met blokkades door hun jumbo’s wanneer het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation doorgaat met het in beslag nemen van olifanten uit particuliere dierentuinen.

Gisteren nam de de dienst 19 olifanten in beslag in het Saiyok Elephant Park in Kanchanaburi, omdat ze vermoedt dat de dieren illegaal zijn verkregen. Ze worden ondergebracht in olifantenziekenhuizen in Lampang en Sai Yok. Volgens Rangsri Paisa-ard, president van de Tambon Lumsum Administration Organisation, is de dienst niet bevoegd de dieren in beslag te nemen; alleen het ministerie van Binnenlandse Zaken mag dat. De eigenaar van het Saiyok Elephant Park is naar de rechter gestapt om de dieren terug te krijgen.

Vorige maand heeft Wildlife 51 olifanten inbeslaggenomen. In Chiang Mai gaat de dienst 80 olifanten in beslag nemen. In alle gevallen ontbreken ordentelijke ID documenten.

– Tweehonderd ouderen, gehandicapten en mensen met chronische ziektes die in Phasi Charoen wonen, hebben gisteren gedemonstreerd voor het kantoor van Social Development and Welfare. Ze hebben nog steeds niet de beloofde 2.000 baht compensatie voor slachtoffers van de overstromingen ontvangen. Bovendien beschuldigen ze buurtvertegenwoordigers ervan het geld maandag en dinsdag alleen te hebben gegeven aan mensen met dezelfde politieke kleur. Phasi Charoen telt 54 buurten; alleen in 24 buurten is geld gedistribueerd. Een functionaris van het kantoor heeft beloofd te regelen dat de bewoners van de overige 30 buurten ook de compensatie krijgen.

– De Media for Democracy Club beschuldigt de Democratische partij c.q. parlementsleden van die partij ervan belangen te hebben in het tv-kanaal Blue Sky. Dat is in strijd met artikel 48 van de grondwet. De club heeft de kamercommissie wetgeving, rechtspraak en mensenrechten gevraagd onderzoek te doen.

De praatshow Sai Lor Fah (Lightning Rod) op Blue Sky veroorzaakte vorige maand veel commotie. De show wordt gepresenteerd door drie Democratische parlementsleden. In de gewraakte aflevering becommentarieerden ze het omstreden bezoek van premier Yingluck aan het Four Seasons hotel. Veel kijkers waren geschokt door hun suggestieve opmerkingen.

– De minister van Defensie wil het mes in het leger zetten en de Defence Council steunt hem daarbij. Het leger moet efficiënter werken, legeronderdelen met dezelfde taak dienen te worden samengevoegd, eenheden die gecompliceerd en kostbaar zijn moeten worden opgeheven, sommige taken kunnen worden geprivatiseerd en het personeelsbestand kan in omvang terug.

– Na de zogeheten first reading (door het parlement) van de drie wetsvoorstellen voor de vorming van een assemblee van burgers, die de grondwet van 2007 gaat herzien, buigt nu een kamerpanel zich over de voorstellen. Daarna gaan ze voor de tweede en derde lezing terug naar het parlement.
De oppositie vindt dat de assemblee moet afblijven van de grondwetsartikelen die handelen over de monarchie, de rechterlijke macht en onafhankelijke organisaties [lees: Kiesraad en National Anti-Corruption Commission].

Regeringspartij Pheu Thai is het met de oppositie eens op het punt van de monarchie, maar niet de andere twee punten. Pheu Thai-parlementslid en roodhemd Korkaew Pikulthong: ‘It is clear that the current charter gives broad power to judges and undermines checks and balances.’

– Het Anti-Money Laundering Office gaat proberen bankier Rakesh Saxena, anderen die betrokken zijn bij de omgevallen Bangkok Bank of Commerce alsmede familieleden kaal te plukken. De BBC ging in 1996 ten onder als gevolg van grootscheepse fraude van meer dan 40 miljard baht. De BBC-president en twee leidinggevenden zijn hiervoor tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Adviseur Saxena werd in 2009 door Canada uitgewezen naar Thailand. In afwachting van zijn berechting zit hij momenteel gevangen. In de UK is US$4 miljoen van Saxena inbeslaggenomen, over $1 miljard ondergebracht in Zwitserland moet de rechtbank in Zurich zich nog uitspreken.

– Het Anti-Money Laundering Office doet geen onderzoek naar de ongebruikelijke rijkdom van Supoj Saplom, permanent secretaris van het ministerie van Transport. Eerdere berichten maakten daar wel melding van. Volgens het Amlo-hoofd is Amlo wettelijk niet bevoegd onderzoek te doen omdat de National Anti-Corruption Commission deze week het vermogen van Supoj heeft laten bevriezen, nadat hij land en opstallen ter waarde van 20 miljoen baht aan zijn dochter had overgedragen. Uit Supoj’s woning werd op 12 november een verdacht grote hoeveelheid geld gestolen.

– Misbruik van de smaadwetgeving. Zo noemt de Thai Journalists Association de stap naar de rechter van vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Chalerm heeft zeven dagbladen aangeklaagd omdat ze geschreven hebben dat hij vrijdag dronken was tijdens het parlementaire debat over wijziging van de grondwet. De journalistenbond wijst erop dat het smaadartikel bedoeld is om mensen te straffen die anderen beledigen, niet om politici de mogelijkheid te geven de media te weerhouden verslag te doen van het gedrag van politici.

– De Central Administrative Court heeft de gemeente Bangkok bevolen de ouders van een van de 66 slachtoffers van de brand in de Santika pub in 2009 312.080 baht plus 7,5 procent rente aan compensatie uit te keren. Volgens de rechtbank heeft de gemeente nagelaten de pub te inspecteren.

– Drieduizend dorpelingen eisen het vertrek van de gouverneur van de provincie Rayong. Gisteren demonstreerden ze voor het Provinciehuis. Volgens de demonstranten is hij betrokken bij corruptie.

– Het Department of Special Investigation doet onderzoek naar twee apothekers die grieppillen met pseudoephedrine uit twee ziekenhuizen in Udon Thani zouden hebben gesmokkeld. Pseudoephedrine wordt gebruikt bij de productie van methamphetamine.

– Vijf personen die dinsdag met palissanderhout onderweg waren van Mukdahan naar Nong Khai aan de grens met Laos zijn door de politie aangehouden. Een vrouw die na de arrestatie de politie 2 miljoen baht aanbood in ruil voor hun vrijlating, werd eveneens aangehouden. Volgens de gouverneur van Kalasin wordt er op de nabijgelegen berg Phupan veel palissander illegaal gekapt, dat vervolgens over de grens wordt gesmokkeld. De vangst van dinsdag is 20 miljoen baht waard.

– Vijftig souvenirswinkeltjes in Wat Wang Wiwekaram in Kanchanaburi zijn dinsdagavond in vlammen opgegaan. De winkeltjes waren gebouwd door de eerwaarde monnik Luang Pho Uttama om Thai-Mon mensen te helpen, nadat ze hun dorpen in 1984 hadden moeten verlaten wegens de bouw van de Vajiralongkorn dam.

– Een 50-jarige Noor is aangehouden op verdenking van de moord op zijn voormalige Thaise vriendin (33) in 2009. In de woning van de man in Phuket heeft de politie in een grote plastic container stukken geconserveerd menselijk vlees en beenderen gevonden. Verder vond de politie twee handtassen, de ID-kaart van de vriendin en een 9mm pistool plus munitie. De menselijke resten gaan voor onderzoek naar het Institute of Forensic Medicine.

De aanval van Pheu Thai-parlementslid Watthana Muangsuk op het Constitutionele Hof en de Bestuursrechtbank is niet in de goede aarde gevallen bij de Bestuursrechtbank. ‘We gaan door met onze taak de bevolking te dienen. De rechtbank helpt gewone mensen die machteloos tegenover de overheid staan’, aldus woordvoerder Phairoj Minden.

Watthana lijkt intussen terug te krabbelen. Volgens de krant gisteren zou hij gepleit hebben voor afschaffing van beide rechtbanken; hun taken zouden kunnen worden ondergebracht bij de Hoge Raad. Nu ontkent hij dat gezegd te hebben. Hij zou slechts gezegd hebben dat rechtbanken en onafhankelijke instanties hun bevoegdheid rechtmatig en transparant dienen uit te voeren en zich dienen te distanciëren van belanghebbenden.

– Worajet Pakeerat, docent recht aan de Thammasat universiteit en boegbeeld van de Nitirat-groep, is gisteren op de Tha Phra Chan campus door twee mannen mishandeld. Ze stompten hem in zijn gezicht, waardoor hij in het Thonburi ziekenhuis behandeld moest worden aan blauwe plekken in zijn gezicht, enkele wonden en een bloedneus.

Een schoonmaker die getuige was van de mishandeling, heeft de mannen herkend. Zij woonden eerder een anti-Nitiratbijeenkomst bij. Beveiligingscamera’s hebben ook de mishandeling op beeld vastgelegd.

Nitirat is de naam van een groep progressieve docenten recht, die pleiten voor herziening van artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht (majesteitsschennis). Zij verzamelen handtekeningen om een initiatief-wetsvoorstel te kunnen indienen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 1 maart”

  1. Rob V zegt op

    50 jarige verdacht van moord, al het bewijs in 1 container gevonden.. Wel een beetje dom, maakt het de politie wel heel makkelijk. Hoeveel buitenlanders worden er verdacht opgepakt in verhouding tot het aantal Thai dat wordt verdacht/opgepakt voor het vermoorden van een buitenlander (wegens de nodige verhalen over dat de politie meer om eigen volk geeft dan buitenlandse gasten)?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website