31 december 2012

Op de derde dag van de ‘seven dangerous days’ zijn bij verkeersongelukken 77 personen om het leven gekomen en 536 personen gewond geraakt. Na drie dagen staat de teller op 148 doden en 1.362 gewonden. Met elf doden staat de provincie Nakhon Pathom bovenaan en Chiang Mai heeft de twijfelachtige eer de meeste gewonden te tellen: 64.

De ‘seven dangerous days’ heten zo omdat er in deze periode meer ongelukken gebeuren dan in de rest van het jaar, vooral motorfietsers verongelukken en alcohol en te hoge snelheid de belangrijkste oorzaken zijn. Een vergelijking met de rest van het jaar of met Nederland op basis van het aantal inwoners heeft dan ook weinig zin. Beter zou zijn het aantal slachtoffers te relateren aan het aantal reiziger/kilometers of het aantal voertuigen, maar die gegevens ontbreken.

– Het Thailand Research Development Institute (TDRI), een denktank van academici, is door Bangkok Post uitgeroepen tot ‘Person of the Year’ als blijk van waardering voor de bijdrage die het aan de samenleving levert. Het in 1984 opgerichte instituut treedt sinds dit jaar wat vaker naar buiten onder andere met een studie naar het hypotheeksysteem voor rijst en de 3G-veiling.

‘De denktank laat zien dat we het eens kunnen zijn over het feit dat we het over belangrijke kwesties waarmee we te maken hebben, oneens zijn’, aldus de krant. ‘De resultaten van het denkwerk worden gepresenteerd in lekentaal, die gemakkelijk te begrijpen is. De studies informeren de mensen over controversiële onderwerpen en stellen hen in staat om op basis van rationele en academische gronden te debatteren over gecompliceerde kwesties in plaats van op basis van emotionele vooroordelen.’

Het TDRI is niet geheel onomstreden. De research is politiek gemotiveerd, zeggen critici, met name met betrekking tot het hypotheeksysteem. Volgens het TDRI is het systeem een verspilling van geld en berokkent het schade aan ’s lands financiën. De overheid zal er een verlies van 300 miljard baht op lijden, voorspelt ze, waardoor de staatsschuld toeneemt. Maar de regering noemt dit standpunt voorspelbaar, omdat het TDRI het prijsgarantiesysteem van de vorige (Democratische ) regering steunde. [Dit is een drogreden die bekend staat als het argumentum ad hominem: niet de bal spelen, maar de man.]

Somkiat Tangkitvanich, in oktober opgeklommen van vice-president naar president van het TDRI, ontkent dat de studies van zijn instituut politiek gemotiveerd zijn. ‘Sinds het TDRI zich concentreert op het overheidsbeleid, is het onvermijdelijk dat we het beleid van elke regering kritiseren en wat belangrijker is, we doen ook op basis van academische afwegingen aanbevelingen.’

In de komende jaren gaat het TDRI zich bezighouden met vier studiegebieden: economische hervormingen, onderwijs, anti-corruptie beleid en fiscale discipline.

– Een gevangenbewaarder van de extra beveiligde Khao Bin gevangenis in Ratchaburi is gisteren door twee gedetineerden doodgestoken, nadat hij drie uur was gegijzeld door drie gedetineerden. De twee, verantwoordelijk voor de dood van de bewaarder, zijn later door de politie doodgeschoten.

De bewaarder had gezien hoe het drietal een ontsnappingspoging deed door met een graafmachine een muur te rammen. Toen hij hen probeerde tegen te houden, bedreigden ze hem met een mes en andere scherpe voorwerpen en namen hem in gijzeling in een gebouw dat in aanbouw was.

Enkele honderden agenten, waaronder oproerpolitie, omsingelden het gebouw en politieonderhandelaars probeerden de gevangenen ertoe te bewegen de bewaarder vrij te laten. Eén van hen zei bereid te zijn zich over te geven, de andere twee eisten een vrije aftocht.

De gevangene die zich had overgegeven, werd tijdens zijn vertrek zwaar mishandeld door enkele bewaarders. Kort daarna doodden de twee achtergebleven mannen de bewaarder, waarna ze door de politie werden doodgeschoten.

– Ramet Ratanachaweng, advocaat en woordvoerder van oppositiepartij Democraten, is vastbesloten zijn strijd voor rechtvaardigheid voort te zetten. Op 17 december werd hij door twee mannen zwaar mishandeld voor zijn flat in Bang Na, maar hij laat zich er niet door intimideren, zegt hij vanaf zijn ziekbed. ‘Ik ga door met vechten aan de hand van wetten en feiten. Ik ben niet bang. Ik zal ze aan het kruis nagelen.’

Ramet is gewend aan dreigementen vanwege het werk dat hij voor de partij doet. Vandaar dat hij regelmatig van voertuig wisselt, op wisselende plaatsen slaapt en goed uitkijkt of hij gevolgd wordt. Maar op de bewuste dag was hij te vermoeid en verwaarloosde zijn voorzorgsmaatregelen.

Volgens Ramet is het bewijsmateriaal in zijn zaak vernietigd, inclusief beeldmateriaal van plaatsen die hij voorafgaand aan de aanval had bezocht. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat hij namens de Democraten in september een disciplinair onderzoek heeft gevraagd naar het hoofd van de politie vanwege diens bezoek aan Thaksin en diens oproep aan agenten om bij het hoofdkwartier van de Democraten te demonstreren. Maar Ramet zelf legt dat verband niet.

Ramet wordt nog steeds behandeld in het ziekenhuis. Hij heeft problemen met zijn gehoor en evenwicht en krijgt elke dag fysiotherapie.

– Minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) ziet blijkbaar de bui al hangen. Hij maakt zich nu al zorgen over de reactie van de bevolking op de uitspraak van het Internationale Hof van Justitie in Den Haag over de door Cambodja en Thailand geclaimde 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear. In april moeten beide landen in Den Haag een mondelinge toelichting geven, waarna het Hof in oktober vonnist.

Cambodja is naar het Hof gestapt toen troepen van beide landen, nog onder de vorige regering, aan de grens slaags raakten. In 1962 kende het Hof de tempel aan Cambodja toe maar het deed geen uitspraak over het omliggende gebied. Wanneer het Hof nu dezelfde argumentatie zou gebruiken als destijds, kan Thailand dat gebied op zijn buik schrijven.

Misschien ziet minister Surapong de bui al hangen en verklaart dit zijn zorgen. Hij gaat de provinciale gouverneurs informeren, zodat zij op hun beurt hun ondergeschikten en de mensen in hun provincie kunnen informeren.

– Honderd agenten van de politiediensten die met mensenhandel worden geconfronteerd, hebben een handboek ontvangen, samengesteld door de Human Rights and Development Foundation (HRDF) en de Royal Thai Police. In 346 pagina’s wordt uitgelegd welke wetten gelden en hoe die moeten worden toegepast.

Voor Thailand staat er veel op het spel. Het land staat op de Amerikaanse zogeheten Tier 2 Watch List van landen die te weinig tegen mensenhandel doen. Zakt het naar de Tier 3 Watch List, dan zijn handelssancties te verwachten. In februari wordt daarover een besluit genomen.

De Thaise politie concentreert zich momenteel op de handel van vrouwen die in de prostitutie belanden, bedelaars en buitenlandse werknemers. Veel successen worden niet geboekt. Van de 80 tot 100 klachten die de politie maandelijks ontvangt, bereikt slechts een klein aantal de rechtszaal. Volgens HRDF-secretaris Somchai Homlai-or heeft Thailand veel ervaring met de mensenhandel in vrouwen en kinderen, maar de bestrijding van de mensenhandel in werkers is nog inefficiënt.

– De top toeristische bestemmingen worden momenteel overstroomd met toeristen. Die toppers zijn Phru Kadung National Park in Loei, Doi Suthep-Pui National Park in Chiang Mai, Hat Yai in Songkhla en Koh Samui in Surat Thani.

Op de beroemde bergtop in Phu Kradung zitten zo’n 5.000 mensen. Niemand mag de berg nog beklimmen. Ook 5.000 bezoekers in Phu Hin Rongkla National Park in Phitsunalok. Vermoedelijk neemt dat aantal toe tot 10.000.

Op de steile weg naar Wat Prathat Doi Suthep kregen gisteren enkele auto’s panne, waardoor de route geblokkeerd raakte.

Hat Yai meldt dat 12.000 hotelkamers zijn geboekt. Hat Yai is bij bezoekers uit Maleisië en Singapore een populaire plaats om er te winkelen.

Koh Samui verwacht 100.000 toeristen voor de Countdown.

– De luchtmacht gaat volgend jaar haar radarsysteem verbeteren en laten aansluiten op dat van het leger en de landmacht, waardoor in de toekomst gezamenlijke missies mogelijk zijn. In 2014 moeten de drie systemen volledig kunnen samenwerken.

– Een eerlijke taxichauffeur heeft gisteren op de Rama III Road een tas met 3,3 miljoen baht gevonden. Via een radiostation en de politie kon de eigenaar worden opgespoord. De containers met geld waren uit een wagen van Brinks gevallen, waarvan de deur niet goed sloot. De chauffeur mocht het geld zelf terugbrengen naar het bedrijf.

– Een winkel met bruidskleding is gisterochtend in Muang (Pattani) in vlammen opgegaan. Ook een autoreparatie bedrijfje en een autoverzekeringsbedrijf werden beschadigd. De brandweer had een uur nodig om het vuur onder controle te krijgen. Twintig nieuwe bruidsjurken en gouden ornamenten gingen verloren.

– Omdat ze de relatie wilde beëindigen nadat ze erachter was gekomen dat haar lover getrouwd was, heeft de man zijn vriendin doodgeschoten en daarna zichzelf. Het lichaam van de 35-jarige vrouw werd in een pickup truck gevonden, die stond geparkeerd op een tempelterrein op Koh Samui, en het lichaam van de man lag buiten het tempelterrein.

Politiek nieuws

– Verrassende uitspraak van premier Yingluck. Wijziging van de grondwet is weliswaar gewenst, maar heeft geen haast. Misschien gaat het referendum, dat nu volop in discussie is, volgend jaar niet eens door. Volgens Yingluck is een nieuwe grondwet nutteloos, wanneer die alleen maar de scheidslijnen in de samenleving versterkt.

Verder zegt ze dat de regering vastbesloten is door te gaan met het hypotheeksysteem voor rijst, waarbij boeren voor hun paddy een prijs krijgen, die 40 procent boven de marktprijs ligt. Het systeem kan de problemen van de boeren oplossen, het stimuleert de groei en de binnenlandse koopkracht, aldus Yingluck.

Ze heeft het ministerie van Handel opdracht gegeven de corruptie in het systeem aan te pakken en ze belooft dat de regering maatregelen zal nemen om de kwaliteit van agrarische producten te verbeteren teneinde de prijs te stabiliseren. Als eerste wordt volgend jaar agrarische zonering voor zes belangrijke producten geïntroduceerd met als doel de inkomens te verhogen. [Wat die zonering concreet inhoudt, wordt me ook nu weer niet duidelijk.]

– Op 10 januari maakt regeringspartij Pheu Thai bekend welke kandidaat ze nomineert voor de gouverneursverkiezing in Bangkok in februari. Pongsapat Pongcharoen, secretaris-generaal van het Office of the Narcotics Control Board, wordt algemeen getipt als de gelukkige. Of ongelukkige, want het zal niet eenvoudig zijn de dominantie van de Democraten in Bangkok te doorbreken, alhoewel de regering bij de middenklasse al veel sympathie heeft verworven met de belastingteruggave bij de aankoop van een eerste auto.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 31 december 2012”

  1. jan kruiswijk zegt op

    Als ik het thailand blog morgens om ongeveer 8.15 uur niet in mijn mail heb, is m’n dag niet goed, dus ermee doorgaan tot het bittere eind, waarvoor mijn dank.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website