Met groot machtsvertoon heeft een sloopploeg van 1.300 man in het holst van de vrijdagnacht negen illegaal aangelegde vakantieparken in Thap Lan National Park (Nakhon Ratchasima en Prachin Buri) met de grond gelijk gemaakt.

Alle 148 illegale vakantieparken en –huizen in Thap Lan zullen eraan moeten geloven, omdat Thailand de Unesco werelderfgoedstatus voor het nationaal park heeft aangevraagd.

De medewerkers van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation, die gewapend waren met geweren en sloophamers, stuitten op woedende oppositie van parkeigenaren, werknemers en dorpelingen die er wonen.

Bij de ontruiming van het Ban Talay Mok resort, dat 140 kamers in 20 gebouwen telt, ging het er fel aan toe. Eén demonstrant gooide een bom naar het terrein waar vier graafmachines en twee tractoren stonden, maar de bom raakte een hek en explodeerde zonder enige schade te veroorzaken of slachtoffers te maken.

De National Parks-dienst gaat de sloopkosten via de rechter verhalen op de eigenaren van de vakantieparken. De eigenaar van Ban Talay Mok op zijn beurt stapt naar de rechter. Hij eist een bedrag van 500 miljoen baht voor de schade aan zijn eigendom en geder fde inkomsten. Volgens hem is hij de rechtmatige eigenaar van de grond omdat hij die, voordat het gebied de status van nationaal park kreeg, van dorpelingen heeft gekocht. Hij zegt verantwoordelijk te zijn voor meer dan honderd werknemers, die nu hun baan hebben verloren.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

5 reacties op “Negen illegaal aangelegde vakantieparken gesloopt”

 1. M.C.Veen zegt op

  Ja dit kan hier dus zomaar, wat een rommel. Maakt even niet uit wie er gelijk heeft. De manier waarop is onaceptabel. Blind staren op geld zie je wel vaker de rest boeid niet.

 2. Leo zegt op

  Verbijsterend en een drama voor betrokkenen. Een rechtzaak duurt natuurlijk jaren en ongeacht de uitspraak is het leed niet te herstellen. Het verweer van de eigenaar, dat de grond al in zijn bezit was voor de plaatsing op de Unesco lijst, klinkt aannemelijk. Had een rechter maar voor de sloop een uitspraak gedaan over deze kwestie.

 3. M.Mali zegt op

  Doet me even denken aan de taferelen die ik jaren geleden zag op de Nederlandse Tv over de huizen in België die illegaal waren gebouwd….
  Het toont maar weer eens aan dat je voorzichtig moet zijn als je grond koopt in Thailand om een huis erop te laten bouwen

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Beste Leo,
  Een kleine correctie. De man zegt dat hij de grond al bezit had voordat de Thaise overheid het gebied tot Nationaal Park bestempelde. Dit zou heel goed kunnen want er is in het verleden veel gedoe geweest over de grenzen van de Nationale Parken. Het park staat nog niet op de Unesco-lijst.

  Zie verder: http://www.dickvanderlugt.nl/buitenland/thailand-2011/thais-nieuws-juli-2011/krakers-op-overheidsland/

 5. Leo zegt op

  Beste Dick,
  Bedankt voor deze zeer uitgebreide informatie, waaruit in ieder geval blijkt dat deze zaak bijzonder ingewikkeld is. Natuurlijk is het van levensbelang voor de natuur en derhalve ook de mens dat Nationale parken in stand worden gehouden. Desalniettemin is het natuurlijk dramatisch dat nu zoveel eenvoudige mensen hun broodwinning kwijt zijn geraakt, en dan heb ik het niet over de investeerders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website