Een 37-jarige Nederlander, Wesley H., die in Kathu, Phuket woont, is afgelopen donderdag op de luchthaven Suvarnabhumi gearresteerd op verdenking van een miljoenenzwendel met een “online investment scam”

De arrestatie werd gisteren bekendgemaakt op een persconferentie op het hoofdkantoor van politie in Bangkok, waar meer details over de vermeende zwendel werden bekendgemaakt. Het gaat om een app “Shopping Mall” waarin een veel belovende investeringsmogelijkheid werd geboden met “weinig risico en een hoog rendement.

In werkelijkheid was het een zwendel volgens het Ponzi systeem. Deze methode wordt gebruikt om mensen op te lichten door een belegging aan te bieden waarbij de uitbetaalde gelden (deels) worden gefinancierd uit de inleg van nieuwe klanten. Met ponzifraude wordt de schijn gewekt van een zeer succesvolle belegging, waardoor steeds meer gegadigden worden aangetrokken. Deelnemers worden verzocht hun bijdrage in te leggen, waarbij hen ook hoge rendementen worden voorgespiegeld. In werkelijkheid wordt het ingelegde geld helemaal niet gebruikt om in productieve activiteiten te investeren (zie Wikipedia).

Beleggers maakten sinds oktober vorig jaar massaal geld over naar “hun account” op de app. Er werd mondjesmaat ook wel “winst” uitbetaald, maar het account werd op een gegeven ogenblik gesloten en de belegger kon naar zijn investering fluiten. Bij de investering kon het gaan om bedragen van minimaal 1.000 baht, maar er waren ook gevallen van 200.000 baht inleg. Het zou inmiddels om een bedrag van meer dan 100 miljoen baht gaan.

Het ingelegde geld werd door Mr. Wesley vrijwel direct overgeboekt naar wel 40 rekeningen bij vier banken in “een naburig land”, volgens de politie. Op dit moment zou het gaan om ruim 1.000 slachtoffers van de zwendel, maar de politie gelooft, dat het slechts het topje van een ijsberg is. Mr. Wesley was wel de belangrijkste “administrator” van de app, maar niet enige. Er worden nog meer arrestatie verwacht. Benadeelden, die nog geen aangifte hebben gedaan, worden door het Cyber Crime Investigation Bureau (CCIB) verzocht dit alsnog te doen. Via de link onder dit artikel kan een vragenformulier worden gedownload.

Mr. Wesley stond op het punt met zijn Finse vrouw en dochter met de KLM naar Amsterdam te vliegen toen hij werd gearresteerd. Volgens de politie was het een poging het land te ontvluchten, nadat de grond te heet werd onder zijn voeten.

Een uitgebreid verslag van de persconferentie kunt u lezen op: www.thephuketnews.com/


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 8 votes.
Please wait...

7 reacties op “Nederlander uit Phuket verdacht van miljoenenzwendel”

 1. Erik zegt op

  Is het hebzucht of domheid dat mensen in handen van dit soort lieden drijft? Of allebei? Ik heb geen meelij met de ‘slachtoffers’ die met open ogen vol dollartekens in dit soort praatjes trappen.

  • Rudolf zegt op

   Heer Olivier zei jaren geleden, Ik maak gebruik(misbruik) van de hebzucht van mijn slachtoffers.

 2. PEER zegt op

  Wanneer iets té mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat áltijd zo!
  Dan moet je niet piepen wanneer het ‘n keertje fout gaat.
  Zielig voor die kleine 1000-Bth belegger, maar de hebzucht van de grote “beleggers” wordt gestraft.

 3. Jacques zegt op

  Goed te lezen dat de beste man is opgepakt en dat hij na bewezen verklaring zijn straf krijgt. Gaat kennelijk voorlopig niet naar Nederland en kan wat mij betreft na bewezen verklaring een tijdje gemist worden. Die piramide achtige constructies zijn er in diverse vormen en maten. Het eindigt meestal in ellende voor de inlegger afhankelijk van de inleg natuurlijk. 1000 baht is wel overheen te komen maar grote bedragen dat is van een andere orde. Dat er heel veel Thai een inleg doen is inherent aan het Thaise klimaat. Men houdt wel van een gokje, steekt elkaar aan en verwerken dan een teleurstelling. Mr Wesley dacht makkelijk te scoren maar misdaad loont niet altijd. Nu zijn kompanen nog en de andere honderdduizenden over de wereld die hier mee bezig zijn.

 4. janbeute zegt op

  Nou Mr. Grappenhaus dat wordt binnenkort weer een reisje naar Bangkok visa versa uiteraard met de KLM en zeker met inachtneming van 2 weken quarantaine in een luxe hotel aldaar.

  Jan Beute.

  • Erik zegt op

   Jan Beute, denk van niet. Meneer zal eerst veroordeeld moeten zijn voordat iets geregeld kan worden en dan zit er een ander kabinet met mogelijk een andere Minister van Justitie. Bovendien zit aan deze zaak geen fout Nederlands luchtje zoals bij de zaak Van L. Deze meneer die verdacht wordt van oplichting zal van zijn straf vier jaar in Thailand uitzitten en dat is maar goed ook.

 5. Sjaak S zegt op

  Ik hoop dat hij zijn gerechte straf niet ontgaat. Die Ponzi systemen zijn niet uit te roeien. Ik heb er zelf de nodige ervaring mee en kwam ermee in aanraking tussen 2016 en 2017. Daar ging het ook om beleggingen, met vaak meer dan 1% rente per dag. Uiteindelijk zijn ALLE “bedrijven” van de markt. Er was een bij waarbij ik, omdat ik vanaf het begin erbij was, aardig geld verdiende. Ik was er vast van overtuigd dat het om een serieuze zaak ging . Het werd zo goed verkocht. Op het laatst verdiende ik door voortdurend de winst te herinvesteren 200 euro per dag. Maar dat was een paar weken voordat zij ook de deur achter zich dicht trokken en met miljoenen buitgemaakte Euro’s naar hun villa’s in Brazilië vertrokken. Van mijn vergaarde kapitaal heb ik geen cent meer gezien. Gelukkig haalde ik er nog genoeg uit om geen verlies te maken.
  Ik ken een forum die zich met dat soort systemen bezig houden en het als een soort van spel zien. Mij niet gezien, het is linke troep en degenen die als laatste investeren, verliezen deze.
  De meeste van deze systemen zijn afkomstig uit Rusland en sommigen zitten in o.a. Dunai, Kaaiman Eilanden, Seychellen enz, waar justitie het niet zo nauw neemt.
  Snel geld via dat soort bedrijven verdienen, of ook via internet, is een droom die je moet vergeten. Dat bestaat niet, ook niet als je lang zoekt.
  Twee dingen zijn echter goed van toepassing hier: “gier vreet verstand” en “nooit meer investeren dan je je kunt permitteren te verliezen”. Meestal wint het eerste…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website