Gisteren was er stevige kritiek van de World Animal Protection op het gebruik van olifanten in Thailand voor toeristisch vermaak. Volgens de WAP wordt 80 procent van de 3.000 olifanten die in gevangenschap leven in Cambodja, India, Sri Lanka en Thailand uitgebuit en slecht gevoed.

Ittipan Khaolamai van een olifantenkamp in Ayutthaya, met negentig olifanten, is het daar niet mee eens. Volgens hem zorgen de meeste mahouts goed voor de jumbo’s omdat het dier hun enige inkomstenbron is. Als een olifant ziek of onhandelbaar wordt heeft hij geen inkomsten meer.

World Animal Protection blijft bij de stelling dat olifanten worden misbruikt om toeristen te plezieren. Olifantenritjes en -shows moeten veranderen naar diervriendelijke activiteiten, zoals het observeren van olifanten. Als je op een olifant rijdt of een selfie met het dier neemt, is de kans groot dat er dierenleed aan ten grondslag ligt.

Thailand telt naar schatting 4.000 gedomesticeerde olifanten, waarvan de meerderheid in de toeristenindustrie werken. Er leven ook nog 2.500 olifanten in het wild.

Bron: Bangkok Post

17 reacties op “‘De meeste mahouts zorgen goed voor olifanten’”

 1. erik zegt op

  Goed zorgen voor een langs wrede weg tam gemaakt dier is hetzelfde als iemand tam beuken en daarna goed te eten geven en zeggen ‘kijk eens, net ventje, die Hans’. Ja, zo kan ik het ook. Dat is een deel van de ‘opvoeding’ verstoppen.

 2. Jomtien TammY zegt op

  Hoe goed gevoed ook, een olifant is niet gemaakt om op te zitten/rijden!
  De anatomie (géén nek) maakt dat het voor het dier een pijnlijke zaak is, wanneer iemand erop gaat zitten.
  Bovendien worden ze op zeer bedenkelijke wijze “tam” gemaakt: denk maar aan die geweldig grote, gruwelijke haken die een mahout/temmer bij zich heeft en waar deze de olifant mee prikt/slaat…
  Het blijft bovendien ook een wild dier, dat in alle vrijheid zou moeten kunnen leven!

 3. Michel zegt op

  Ik ken wat van die gasten die een getrainde olifant hebben en kan met zekerheid zeggen dat die hun dieren behandelen zoals wij westerlingen een baby vertroetelen.
  Ook de training van jonge olifantjes gaat absoluut niet zoals dierenwezijns organisaties dat beweren.
  Uiteraard zullen er in die branche ook slechte mensen zijn, die slecht voor de dieren zijn, maar die ik ken zijn dat zeker niet.
  Die dieren hebben het heel wat beter dan de dieren in die zogenaamde opvangreservaten.
  Toch ben ik ook geen voorstander van die getrainde olifanten. Die dieren horen niet voor en als een mens te werken maar vrij in de natuur te leven.
  Dat wij mensen zo idioot zijn dat we meer doen dan nodig is om te leven moet ieder voor zich weten, maar dat dieren opdringen vind ik meer dan fout.
  Dat weten de olifanten trainers die ik ken ook van mij en zijn het daar ook steeds meer mee eens.
  Het is echter het enige wat ze kunnen, en een heel goede inkomstenbron. Daarom houden ze er niet mee op, en geef ze maar eens ongelijk.
  Toeristen moeten wijzer worden. Stoppen met geld uitgeven aan die onzin. Pas dan zal het ophouden en kunnen die dieren weer in vrijheid leven.

 4. Henk A zegt op

  Er zullen altijd voor en tegenstanders zijn… kijk ook eens in Belgische / Nederlandse boezem… ritjes op paarden en pony’ s op kermisattracties zijn dan wel zonder problemen toegelaten ?
  Mijn Thaise echtgenote werkte 10 jaar lang voor Fox vakanties, kende heel veel olifantenkampen en er zijn er inderdaad velen waar die dieren goed verzorgd worden !
  Eens de mahouts zonder werk zitten, wat zou er dan kunnen gebeuren met de getemde olifanten ?
  Of gaat iedereen er van uit dat een toerist grof geld wenst te betalen om eens te kijken hoe een olifant een bad neemt in de rivier ?

 5. Piloe zegt op

  Ik heb zelf verschillende maanden als vrijwilliger gewerkt in een olifantenkamp in Pai.
  Ik ben totaal verbijsterd over wat ik hier lees. De olifanten werden daar zeer goed verzorgd en de mahouts gaan er vriendelijk mee om. Er worden inderdaad ritjes gemaakt, maar de toeristen zitten op de rug, niet in de nek. Men moet toch ook niet overdrijven ! Zo’n olifant weegt 3 ton en is reuzesterk. Een mens van 70 kg voelen ze niet eens. Wat mij ook stoort is dat de voorstanders van dierenwelzijn ( dat ben ik ook!) het welzijn van de dieren laten voorgaan op het welzijn van de mens. Als men het toerisme in Thailand verbiedt om nog ritjes op de olifant te maken, dan verliezen enkele honderden mahouts hun werk en hun bestaan. Maar dat wordt blijkbaar niet in rekening gebracht !

  • Ger zegt op

   Wat een onzin redenatie om te zeggen dat de mahouts werkloos worden. Enig idee hoe men olifanten tam maakt en onder controle houdt ? Vrijwilliger noemt zich dat, ja je wordt gebruikt omdat je ervoor betaald om daar aanwezig te zijn. De mahouts kunnen overal in Thailand aan het werk, Er is een schreeuwend gebrek om mensen in fabrieken, in de land- en tuinbouw, in de wegenbouw en bouwbedrijven, Waarom denk je dat er een paar miljoen mensen uit de omliggende landen noodzakelijk zijn om de economie draaiende te houden. Prima baantje voor die mahouts. Tijd voor een bezinning wat men de olifanten aandoet.

   • Michel zegt op

    U kijkt teveel TV. Die olifanten worden door de Mahout NIET zo mishandeld als wat dierenwelzijns-overdrijvers beweren, en MSM maar wat graag steeds weer laten zien.
    Die filmpjes zijn in de jaren 80 in India opgenomen en steeds weer digitaal opgepoetst.
    Ik praat het niet goed dat ze die dieren uit hun natuurlijke omgeving weghalen om voor ze te werken. Ik haat dat ook, zie mijn reactie eerder, maar haat de leugens in de media nog erger.
    De Mahout vertroetelen die olifanten juist van jongs af aan meer dan wij westerlingen onze baby’s.

    • Slagerij van Kampen zegt op

     Komt dan nog bij dat er niet veel “natuurlijke omgeving” over is in Thailand. Krijg je ook nog eens klagende boeren over aangerichte schade. Veel plaats voor wilde olifanten is er dus niet meer in Thailand.

    • Ger zegt op

     Kijk al een jaar of 10 geen tv meer, sorry. In Thailand kijk ik hoe men de olifanten behandeld die ronddwalen in het land met mahouts bedelend om geld. En daarnaast 4 maanden geleden was ik sinds lange tijd weer eens in Ayuthaya. Deze plaats had voor zover ik weet tot 15 jaar geleden nog geen olifantenkraal. Het was absurd wat ik daar zag. Vele plekken waar toeristen komen stond men ze op te wachten voor een rit. Commerciele uitbuiting. Er zijn genoeg andere manieren om aan verdiensten te komen. Als je de berichten in Thailand leest weet je dar er meer en meer gedomsticeerde olifanten bijkomen. En deze worden uit het wild gehaald. Dat zijn de feiten gezien de aantallen die men niet kan verklaren door de natuurlijke aanwas aan gedomsticeerde olifanten.

 6. erik zegt op

  Michel en Henk A en Piloe, jullie bekijken de behandeling van olifanten die al tam zijn of van jonkies die in gevangenschap geboren zijn. Dat is wel erg simpel. Je passeert daarmee het tam maken van wilde olifanten.

  Dieren die uit de natuur komen, wild zijn, en tam gebeukt worden. Als je dat niet wilt zien zeg dat dan maar kom niet met een kulverhaal dat ze het NU goed hebben. Er was immers een tijd dat ze gemarteld werden.

  Maar als je daar liever je ogen voor sluit, OK, dan weet ik wie je werkelijk bent.

  • Michel zegt op

   Nee, dat passeer ik NIET. Ik ken wat van die gasten persoonlijk, en niet van gisteren.
   Ook de olifantjes die ze uit het wild halen, omdat ze zonder moeder gevonden worden, worden als baby’s vertroeteld.
   De filmpjes die je van dierenwelzijns-overdrijvers ziet komen uit India uit de jaren 80, digitaal opgepoetst door MSM die Daar wel sensatie in zien.
   Dat was zelfs toen een exces.
   Als je ook een jong olifantje slaat vergeet die dat nooit meer. Die neemt wraak zodra dat kan.
   Het zijn geen mensen die je kunt indoctrineren.
   Die beesten kennen geen SSocialisme.

   • erik zegt op

    Uit “Siam on the Meinam”, “From the Gulf to Ayuthia”, Maxwell Sommerville, boek uit 1897, door mij vertaald voor een blog.

    Uit het hoofdstuk over de kraal van de koning:

    ” Het trainingsregime is af en toe gemeen. Ze hebben hefbomen en met riemen tillen ze de olifant van de grond af; met prikstokken en andere dingen laten ze de dieren weten dat ze moeten gehoorzamen. Dit zijn de lessen die een olifant nooit zal vergeten. ”

    Hoe opgepoetst is dit boek uit 1897?

    De redactie is nog niet toegekomen aan het plaatsen van een artikel over de howdah maar daar zit een foto bij over de beruchte pikhaak waarmee men olifanten in de oren prikt. Nou, dat ding wil jij niet in je vel hebben, Michel.

 7. Henk Hauer zegt op

  Sorry maar ik vind de kritiek van WAP erg overdreven. Oliefanten in ” gevangenschap” worden voor het merendeel goed verzorgd. De Olieafanten kunnen niet meer in het wild worden losgelaten. Ze moeten wel veel eten, en dat moet ook betaald worden. Veel oliefanten werden gehouden om voorheen in de bossen te werken. Verslepen van boomstammen. Dit werk is vervangen door bmachines.
  Even je verstand gebruiken voordat de ongefundeerde kritiek wordt geuit

  • Ger zegt op

   Wie betaald het eten van de olifanten in het wild ? Waar laten de mahouts de tamme olifanten vaak eten ? Juist ja , al het groen in de bossen en parken is gratis voer voor de olifanten. Laat ook de tamme olifanten gewoon terug in nationale parken, elk dier weet wat ie kan eten.
   Een dier heeft maar een klein beetje inzicht nodig , van nature, om te weten wat eetbaar is. Gebruikt ie gewoon zijn verstand voor. En een olifant heeft een olifantenhuid tegen ongefundeerde kritiek.

 8. Fransamsterdam zegt op

  Olifanten worden al eeuwen als last/trekdieren gebruikt en ik geloof er niet zo veel van dat een ritje met een paar toeristen op hun rug voor die beesten nadelig is voor hun welzijn.

  • Khun Peter zegt op

   Ik ben geen bioloog maar er zijn ‘deskundigen’ die beweren dat rug van een olifant kwetsbaar is. Moeilijk voor te stellen dat er wel twee mensen op een paard kunnen zitten maar drie personen op een olifant zou dan niet kunnen? Maar goed om het zeker voor het onzekere te nemen, zal ik niet op een olifant klimmen (andersom ook niet hoop ik).

  • Ger zegt op

   Ja een ritje op een olifant. Ga dan maar eens kijken bij de toeristische hotsspots in het land. 365 dagen per jaar en liefst de gehele dag door als er toeristen zijn worden ze geacht een “ritje” te maken. Dus niet een verkleinwoordje gebruiken maar realiseren dat dit de gehele dag door gaat, dag in dag uit. Dierenmishandeling als je hierover nadenkt vind ik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website