Vrachtwagens, bussen en taxi’s hebben gisteren twee wegen in Bangkok geblokkeerd uit protest tegen de aangekondigde prijsverhoging van CNG (compressed natural gas – aardgas) in stappen van 50 satang van 8,50 naar 14,50 baht per kilo.

De actie had succes: CNG wordt op 16 januari een halve baht duurder, maar verdere prijsverhogingen zijn afhankelijk van overleg tussen regering en vervoerders. Hiervoor is 4 maanden uitgetrokken. Taxi- en vrachtwagenbestuurders krijgen een creditcard waarmee ze gedurende die vier maanden de huidige prijs voor CNG betalen.

– Een vrouw beweert een telefoontje te hebben gehad van iemand die zich voordeed als secretaris-generaal Seehanat Prayoonrat van het Anti-Money Laundering Office (Amlo). Hij instrueerde haar geld naar zijn bankrekening over te maken ‘ter controle’. De vrouw zegt maandelijks 2 miljoen baht te hebben overgemaakt naar die bankrekening. In totaal dokte ze 30 miljoen baht. Ze wil dat Amlo het geld teruggeeft.

– Het argument dat het doorschuiven van de FIDF-schuld van 1,14 biljoen baht naar de Bank of Thailand (BoT) ruimte op de begroting schept voor nieuwe investeringen op het gebied van watermanagement, lijkt mooier dan het is, zegt Chatumongol Sonakul, voorzitter van de raad van bestuur van de centrale bank. De regering zou die projecten beter kunnen financieren door ze nauwlettend te controleren, de uitgaven in de gaten te houden en ‘lekken’ [lees: steekpenningen] te voorkomen.

De schuld bestaat uit verplichtingen van het Financial Institutions Development Fund (FIDF), tijdens de financiële crisis aangegaan ter ondersteuning van noodlijdende banken en financiële instellingen. De Bank van Thailand is verantwoordelijk voor aflossing van de hoofdsom, het ministerie van Financiën was tot nu toe verantwoordelijk voor de rentebetalingen.

Vandaag neemt het kabinet formeel een besluit over het doorschuiven van de schuld. Het FIDF wordt verantwoordelijk voor de jaarlijkse rentebetalingen van 45 tot 65 miljard baht, afhankelijk van de rentestand, en mag die financieren via een heffing van 1 procent op de tegoeden van de Thaise banken plus enkele technische veranderingen op boekhoudkundig gebied.

Chatumongol waarschuwt dat Thailand het risico loopt zijn geloofwaardigheid te verliezen als de regering de schuld naar de centrale bank doorschuift. De rentebetalingen kunnen ook op een andere manier worden gedekt, zegt hij.

– Journalisten zijn wantrouwend en zo hoort het ook. Dus toen Pheu Thai dit weekend een bewakingscamera in de perskamer van het partijhoofdkwartier had opgehangen, dachten ze: de partij wil ons bespioneren. Uitsluitend voor de veiligheid, zegt de partij, maar het journaille gelooft het nog niet.

– Rubberboeren uit het Zuiden gaan latex uitgieten voor het huis van premier Yingluck, wanneer de regering niets doet aan de ingezakte rubberprijs. De prijs van rubbervellen moet volgens hen omhoog van 90 naar 120 baht per kilo en van latex van 80 naar 110 baht. De prijsval is het gevolg van een deal die de regering met China heeft gesloten om para rubber voor 105 baht per kilo te leveren, zeggen ze.

– Waar moet het nieuwe parlementsgebouw komen? De Kamervoorzitter en zijn vice-voorzitter hebben Nonthaburi voorgesteld, de Kamercommissie parlementaire zaken houdt vast aan de oorspronkelijke lokatie in Kiakkai. De voorzitters vinden die lokatie niet geschikt onder andere vanwege het risico van overstromingen, maar de commissie zegt dat dit opgelost kan worden met een preventiesysteem.

– In een fabriek in het district Bung Kum zijn schoonmaakartikelen ter waarde van 500.000 baht inbeslaggenomen. Het bedrijf heeft geen vergunning en negen van zijn producten zijn niet goedgekeurd door de Food and Drug Administration. Als gevolg van de overstromingen is er een grote vraag naar schoonmaakartikelen.

– De vader van de 6-jarige helderziende Pla Bu heeft een voorwaardelijke gevangenisstraf van 15 dagen en een boete van 500 baht gekregen wegens het verspreiden van valse informatie. Volgens de vader zou zijn zoon 37 jaar geleden hebben voorspeld dat de Bhumibol dam op 31 december ineen zou storten. De provincie Tak had hem aangeklaagd omdat het toerisme geleden zou hebben onder de voorspelling. De vader heeft zijn excuses aan de bevolking van Tak gemaakt.

– De politie bewaakt weekendmarkt Chatuchak rond de klok, nadat vorige week enkele stalletjes in brand zijn gevlogen, mogelijk door brandstichting. De regering is verdeeld over de vraag hoe om te gaan met huurders en onderhuurders. Premier Yingluck en de minister van Transport willen dat de State Railway of Thailand, die de exploitatie van de gemeente Bangkok heeft overgenomen, alleen aan huurders verhuurt en niet aan opportunisten die de ruimte onderverhuren. De vice-minister van Transport pleit voor de huidige onderverhuurders. Hij waarschuwt voor veranderingen in de huurovereenkomsten om conflicten te vermijden. Volgens zeggen zouden de onderhuurders woekerhuren moeten betalen.

– Achthonderd parkwachters uit het hele land gaan op zoek naar de 152 illegaal aangelegde vakantieparken c.q. –huizen in nationaal park Thap Lan in de provincies Nakhon Ratchasima en Prachin Buri. De speurende parkwachters doen zich voor als toeristen om conflicten te vermijden. Alvorens juridische actie te ondernemen wil het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation weten waar ze precies liggen. Tegen een groep van 67 vakantieparken is al actie ondernomen. Van 48 heeft de rechtbank gezegd dat ze moeten verdwijnen, 19 zijn nog in onderzoek. 14 eigenaren hebben zelf al hun eigendom afgebroken.

– Een werkgroep van de National Human Rights Commission, die de wetgeving ten aanzien van majesteitsschennis bestudeert, is vandaag voor het eerst bijeen gekomen. Binnen zes maanden hopen de 12 leden met aanbevelingen te komen. Hoofddoel van de studie is te voorkomen dat de monarchie om politieke doeleinden wordt misbruikt en dat mensen de wet politiseren. Het gaat de commissie niet om het wijzigen of afschaffen van de wet, maar om de problematische toepassing, zegt een lid van de werkgroep. De NHRC heeft 13 verzoekschriften gekregen om naar vermeende mensenrechtenschendingen te kijken, die door toepassing van de wet zijn veroorzaakt.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website