Bangkok Post heeft de Thaise burger uitgeroepen tot Persoon van het Jaar 2011 vanwege de vrijwillige hulp die door burgers en personeel van bedrijven werd geboden bij het vullen van zandzakken, inpakken van noodpakketten en informatie verspreiden over de overstromingen.

– Golven van vier meter hebben zondag in de provincies Chumphon en Prachuap Khiri Khan veel huizen, boten en eethuizen beschadigd. Sommige kustdorpen zijn onder 70 cm water gelopen; de bewoners moesten op hoger gelegen grond hun toevlucht zoeken. Ook uit de provincie Nakhon Si Thammarat en op Koh Samui (Surat Thani) is schade aan eigendommen gemeld.

– De door Pheu Thai gewenste grondwetwijziging blijft aanleiding geven tot gekissebis. Liet een aantal kernleden zaterdag weten geen heil te zien in de vorming van een assemblee ter voorbereiding van de wijzigingen (tijdrovend en te duur); gisteren distantieerde roodhemdleider en Pheu Thai-parlementslid Natthawut Saikua zich van hun pleidooi.

Natthawut pleit voor het eerder gelanceerde idee van een assemblee die uit 97 personen zou moeten bestaan: 1 vertegenwoordiger per provincie en 20 academici. De assemblee zou voorstellen moeten doen voor wijzigingen, die vervolgens in een referendum worden voorgelegd aan de bevolking.

– Expats en vrijwilligers van de USS Pinckney hebben in Phuket op kerstavond de verwaarloosde Wall of Remembrance voor de slachtoffers van de tsunami, vandaag 7 jaar geleden, opgeknapt. Ze herstelden de 45 vlaggemasten, vervingen de gescheurde vlaggen en gaven de muur een nieuw verfje.

De muur dient ter herdenking van de 5400 mensen die op de Andamankust van Thailand het leven lieten. Bijna de helft van de slachtoffers waren buitenlandse toeristen uit badplaatsen in Phuket, Krabi en Phangnga.

Vandaag worden in Phuket diverse herdenkingen gehouden, inclusief boeddhistische, christelijke en moslim rituelen. Op het strand van Patong wordt een candle-light ceremonie gehouden.

– De gevolgen van chemische verontreiniging van grond, water, groentes, vee en mensen moeten goed in de gaten worden gehouden, zegt de senaatscommissie gezondheid.

Het water dat akkers en woonwijken overstroomde, is weliswaar grotendeels verdwenen maar chemicaliën kunnen zijn achtergebleven, met name in agrarische gebieden waar intensief met pesticiden wordt gewerkt. Die kunnen in de voedselketen terecht komen. De commissie waarschuwt ook voor het overmatig gebruik van chemicaliën bij het verwijderen van schimmel en zwammen in woningen. Ze kunnen huidirritatie en ademhalingsproblemen veroorzaken.

– Driehonderd honden eindigen niet op een bordje in een Vietnamees restaurant. Een gecombineerd team van marine en politie redde de honden gisterochtend vroeg toen ze in Nakhon Phanom werden geladen op een boot in de Mekong. De hondensmokkelaars zagen kans te ontsnappen met uitzondering van de schipper van de boot.

– De ‘six dangerous days’ komen eraan. Van 30 december tot en met 4 januari kunnen weer de nodige verkeersongelukken worden verwacht. Het Disaster Prevention and Mitigation Department hoopt dat het aantal ongelukken 5 procent lager ligt dan vorig jaar. Vorig jaar eisten 3.497 ongelukken 358 levens en 3.750 personen raakten gewond.

www.dickvanderlugt.nl

4 reacties op “Kort Thais nieuws – 26 december”

 1. Cornelis van Kampen zegt op

  Beste Dick,
  Doe jij niks met de feestdagen. Zit je alleen maar achter de computter.
  Het meest heeft mij getroffen dat de buitenlanders de gedenkplaats
  opknappen in Phuket. Zoals altijd een mensenleven betekent voor de
  gemiddelde Thai niks. Waarom zou je wat doen aan de verkeersslachtoffers.
  Tenten opzetten langs de hoofdroutes en zelf aan de Thaise drank zitten.
  Lekker eten erbij. Controle? Wat is dat. Alleen als de grote baas opdracht
  geeft natuurlijk wel. Alleen hij hoeft natuurlijk niet te blazen.
  Dick alle bewondering voor jou.
  Cor.

  • dick van der lugt zegt op

   Om je eerste twee vragen te beantwoorden: Ja. Nee. Schrijven is nu eenmaal een hobby van me en zoveel werk was het deze keer niet. Er stond maar weinig nieuws in de zondag- en maandagkrant.
   In Nederland zou ik op kerstavond naar de kerk zijn gegaan; hier heb ik kerstavond in opperste vrolijkheid doorgebracht in een karaokebarretje in de buurt. Eén minuut lopen, hoekje om en daar zijn drie barretjes naast elkaar. Eenvoudige tentjes waar alleen Thais komen. Engels repertoire is er nauwelijks. Er was een groepje uitbundige meiden, behoorlijk in de olie al denk ik, die op wat ik altijd noem heimachinemuziek dansten (hiphop?).
   Ook ik liet zien dat ik nog niet stram van lijf en leden ben. En ik heb gezongen, onder andere Yesterday. Elektronisch nagespeeld, te langzaam en met een filmpje waarin een goed geproportioneerde dame uit de kleren gaat. De dansende meisjes konden er trouwens ook wat van; niet dat ze uit de kleren gingen, maar hun dansbewegingen hadden iets weg van een zekere activiteit die ik verder niet zal omschrijven.

   • Hahaha, Merry Christmas Dick. Dat is beter dan op Tweede Kerstdag in de file voor de parkeerplaats van een tuincentrum of meubelboulevard….

    • Stoelwinder zegt op

     Hallo Klun Peter.
     Ik ben altijd er geintreseerd in het nieuws dat jullie schijven over thailand.Ik Lees bijna elke
     dag het nieuws wat jullie schrijven en dat maakt me heel wat wijs wat en hoe alles gaat in
     thailand.In ieder geval bedankt wat jullie doen,ik geniet er met veel interesse van.Ben zelf
     van plan om te imigreren naar thailand te integregen aldaar.Heb daar een vriendin en ze heeft
     2 kleine kinderen.Ik ga daar met haar trouwen en hou ontzettend veel van kinderen.Ik zeg ook
     altijd,{ een kind vraagt nooit om het leven en een kind kan ook zijn ouders niet uitzoeken}.Dat
     betekent voor mij,dat ik deze kinderen opvoed als mijn eigen kinderen en ze ook een toekomt
     wil en zal geven wat studeren aangaat.Misschien dat ik jullie van diest kan zijn in de toekomst
     ,maar dan moet ik de taal eerst onder de knie hebben.Wat mij zo echt blij en hoopvol maakte,
     was het nieuws dat jullie schreven,plastic verwerken in benzine en diesel zonder zuurstof.
     Hopelijk wordt plastic nu een duur produkt en wordt het nu beter verzameld.Het voorbeeld
     zou dan hopelijk kunnen zijn,dat de vissersboten dan het plastic verplicht moeten meenemen
     en kunnen verkopen of afleveren aan land.Vele schiltpadden eten plastic omdat ze denken
     dat het kwallen zijn en niet alleen deze dieren maar ook vele vissoorten.Er zouden eigeluk
     schepen moeten komen die plastic met netten zouden vangen,zodat de zeeën schoner
     zouden worden.Onderzoeken wijzen nu al uit hoe slecht het is voor de natuur en het mileu.
     Hopelijk kunnen jullie dat onder de aandacht brengen in Brussel bij de biologen van viskwotem.Nee heb je en ja kun je krijgen. Nogmaals ik wens jullie een zalig uiteinde en een
     gezond en goed schijven toe in 2012.Nogmaals ik geniet met vol respekt van het nieuws.
     Ikzelf ben gepensioneerd en kan misschien in de toekomst.Hartelijke Groeten Frederik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website