Kort Thais nieuws – 2 januari

Door Redactie
Geplaatst in Kort nieuws, Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
2 januari 2012

Het nieuwe jaar is in het Zuiden van Thailand begonnen met zware regens, overstromingen, evacuaties, vermoedelijk één dode en acht hikers die vermist worden.

De regens, die worden veroorzaakt door een combinatie van de noordoostelijke moesson in de Golf van Thailand en een lagedrukgebied in het noorden van Maleisië, duren voort tot morgen.

– Rockzanger Sek Loso is op 27 december opgenomen in het Thanyarak Institute in Pathum Thani om af te kicken van zijn drugsverslaving. Artsen die hem hebben onderzocht, zeggen dat hij uitgeput en verzwakt is, symptomen die erop wijzen dat hij al meer dan een jaar aan de drugs moet zijn. Ze schatten dat hij vier tot zes maanden moet worden behandeld.

– Verwarring alom nu de exploitatie van de bekende weekendmarkt Chatuchak vandaag overgaat van de gemeente Bangkok naar de State Railway of Thailand (SRT). En de berichtgeving is al even verwarrend. Nu zou een meerderheid van de kooplui tegen de overdracht zijn. [Het aantal kooplui wordt nu ineens op 10.000 gesteld.]

Ze zijn bang dat de huur omhoog gaat, dat sommige contracten niet worden verlengd omdat SRT-mensen er eigen vriendjes neerzetten en ze zijn bang voor soortgelijke incidenten als op de Sunday Market. Vorig jaar overviel een groep gewapende mannen die markt, ook op Chatuchak, en vernielde enkele kramen, nadat de SRT de exploitatie had overgenomen. Sindsdien is de markt gesloten.

De kooplui hebben van zowel de SRT als de gemeente te horen gekregen dat ze zich uiterlijk vandaag moeten registreren. Veel hebben dat maar bij beide gedaan, omdat ze niet weten wie uiteindelijk de scepter gaat zwaaien over de markt.

– De Bhumibol dam is op oudejaarsavond niet ingestort, wat volgens ziener Pla Bu wel zou gebeuren. Hij deed die voorspelling 37 jaar geleden op 6-jarige leeftijd. Onlangs circuleerde de voorspelling op internet; tal van mensen die benedenstrooms wonen raakten in paniek. Vijfduizend mensen lieten zich niet gek maken; ze woonden op de dam een count down bij die door de provincie was georganiseerd om de geruchten te ontzenuwen. Pla Bu zou ook zijn eigen dood en de tsunami van 2004 hebben voorspeld. Hij stierf op 7-jarige leeftijd aan een hersentumor.

– Woensdag beroofde hij het filiaal van de Kasikornbank in het gebouw van Robinson aan de Ratchadaphisek Road in Bangkok; zaterdag werd hij al gearresteerd in Chiang Mai. Van de 420.000 baht die hij had buitgemaakt, vond de politie 300.000 in het huis van een vriend. De rest zou volgens de verdachte zijn opgegaan aan uitgaan.

– Om een uitbraak van H5N1 (vogelpest) te voorkomen, controleert het Livestock Development Department tijdens de nieuwjaarsvakantie extra streng aan de grens omdat in deze periode altijd grote aantallen kippen het land in worden gebracht. Voertuigen die pluimvee tussen Thailand en buurlanden vervoeren, worden gedesinfecteerd. De campagne duurt een maand en bestaat verder uit testen op pluimvee in gebieden waar voorheen uitbraken van H5N1 waren. De eerste uitbraak verwoestte de pluimvee industrie in januari 2004; de laatste was in november 2008. Meer dan 60 miljoen dieren stierven of werden vernietigd. 27 mensen werden geïnfecteerd van wie 17 overleden.

– De rechtbank heeft parlementslid Khanchit Thapsuwan (Democraten) bevolen zijn pickup truck en pistool voor onderzoek aan de politie te overhandigen. Khanchit wordt verdacht van de moord op Udon Kraiwatnussorn, president van de Samut Sakhon provincial administration organisation, op 25 december in een benzinestation in Samut Sakhon. Udon werd in het toilet acht maal in zijn hoofd geschoten. De politie heeft inmiddels tien getuigen gehoord.

– De bouw van het nieuwe parlementsgebouw aan de oever van de Chao Praya rivier, waarvoor op 12 augustus 2010 kroonprins Maha Vajiralongkorn de eerste steen legde, is nog niet eens begonnen of er dreigt nu al een vertraging van een jaar door gedoe over de prijs. Ook de overdracht van grond is vertraagd. Verder moet eerst nog bestaande bebouwing worden gesloopt, maar die is nog niet ontruimd door de huidige gebruikers.

– Tijdens de eerste drie dagen van de ‘seven dangerous days’ zijn bij 1.605 verkeersongelukken 165 personen om het leven gekomen en 1.782 zijn gewond geraakt. Slechts in twee provincies, Chaiyaphum en Trat, vond deze dagen geen enkel ongeluk plaats. En het houdt maar niet op. Stand na vier dagen: 241 doden, 2.382 gewonden.

– De autoriteiten maken zich zorgen over het toegenomen aantal ongelukken op wegen die door de overstromingen zijn beschadigd. In veel wegen zijn gaten gevallen en verkeerslichten werken niet altijd. Volgens het ministerie van Transport zijn 18.000 wegen beschadigd. Vooral Ayutthaya is hard getroffen; deze provincie is een van de vijf provincies waar het water nog niet volledig is verdwenen.

– De drumband van de Suan Lumpini Primary School heeft in Hong Kong de eerste prijs gewonnen tijdens het Marching Band Festival 2011. De 67 muzikanten zijn tussen 7 en 16 jaar. Voor een statenloos broertje en zusje was het nog een heel gedoe om papieren voor de reis te regelen, maar met hulp van onderwijzers en de Bangkok Legal Clinic is dat uiteindelijk toch gelukt.

– Oudejaarsavond 2011 is zonder incidenten van betekenis verlopen. De count down in Laem Bali Hai op het strand van Pattaya trok de meeste feestgangers. De politie was met duizenden agenten in uniform en burger aanwezig.

Bij CentralWorld in Bangkok waren 2.000 agenten ingezet en zes honden met een neus voor het vinden van explosieven. ’s Middags om 3 uur begon het publiek al toe te stromen via twee ingangen met metaaldetectoren. Tassen werden met de hand gecontroleerd. Eerder had de politie het gebied doorzocht op verdachte voorwerpen. Ambulances, de explosieven opruimingsdienst, oproerpolitie, brandweer en soldaten werden stand-by gehouden.

Verder waren er in diverse tempels nog gebedsdiensten, waaraan door meer dan een miljoen gelovigen werd deelgenomen.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website