Het pakket compensatiebetalingen aan de slachtoffers van het politiek geweld in de afgelopen jaren – totaal 2 miljard baht – stelt veel familieleden niet tevreden. Dat zijn ze pas als degenen die verantwoordelijk zijn voor de doden en gewonden, berecht worden.

Dinsdag keurde het kabinet het pakket goed dat voorziet in een compensatie van 4,5 miljoen baht voor familie van omgekomen slachtoffers en verschillende bedragen voor de gewonden. De regeling bestrijkt de periode 2005 tot 2010.

– Acht koninklijke nakomelingen hebben een beroep op premier Yingluck gedaan om de majesteitsschennis wetgeving te wijzigen. In hun brief wijzen ze erop dat het aantal zaken in zeven jaar is toegenomen van nul in 2002 tot 165 in 2009. Het nieuws daarover is de wereld rondgegaan en heeft in toenemende mate geleid tot aanvallen op de monarchie.

Ter ondersteuning van haar pleidooi citeert de groep de toespraak van koning Bhumibol op 4 december 2005. Hij zei toen dat het gevangen zetten van mensen die de monarchie bekritiseren, hem alleen maar last bezorgt. Concrete aanbevelingen heeft de groep niet gedaan.

– Een douanebeambte heeft een strafoverplaatsing gekregen omdat hij op vliegveld Suvarnabhumi een veiligheidsbeambte een draai om zijn oren heeft gegeven. De veiligheidsman weigerde zich te laten fouilleren. Normaal had dat ook niet gehoeven als hij de speciale ingang voor luchthavenpersoon en vliegtuigbemanning had genomen. De directeur-generaal van de douane neemt de zaak hoog op en heeft het incident aan de vice-minister van Transport gemeld. De oorvijg werd bekend doordat opnamen van de veiligheidscamera op YouTube terechtkwamen.

– De politie gaat het Huis van Afgevaardigden vragen parlementslid Khanchit Thapsuwan, die van moord wordt verdacht, toe te staan onderzoekers naar de moord te ontmoeten. [Rare formulering, maar zo schrijft de krant het echt.] Khanchit geniet immuniteit, zolang het parlement vergadert en hoeft niet mee te werken aan een onderzoek. Zijn pistool en pickup truck heeft hij nog niet overgedragen aan de politie. Khanchit zou op 25 december een politieke rivaal hebben doodgeschoten in een benzinestation in Samut Sakhon.

– Japanse investeerders houden een oogje in het zeil bij de werkzaamheden ter voorkoming van overstromingen, zei Japans minister van Economie gisteren. Hij had een ontmoeting met premier Yingluck, die hem verzekerde dat binnen zes maanden een kortetermijnplan wordt gerealiseerd. Volgens de minister is Thailand nog steeds interessant voor investeerders omdat de Thais ijverig zijn en het land een goede infrastructuur heeft. ‘However, it would be troublesome if floods occur frequently. Measures should be taken against future flooding.’ De regering heeft 17 miljard baht uitgetrokken voor bescherming van industriële gebieden.

– Opnieuw waarschuwt het Meteorological Department voor zware regens, felle winden en hoge golven in het Zuiden. Golven van 2 tot 4 meter worden verwacht. Het barre weer duurt tot zondag.

– Vijf in het wild levende olifanten zijn onlangs gedood in nationaal park Kaeng Krachan. Ze waren doodgeschoten en op stapels rubbervellen verbrand. De landelijke politie vermoedt dat ambtenaren betrokken waren bij de slachtpartij.

– In de vier noordoostelijke provincies wordt erg veel (tweede oogst) rijst verbouwd en daar maken de autoriteiten zich zorgen over. Want er moet ook water overblijven voor huishoudelijk gebruik, industrie en bescherming van het ecosysteem. Bovendien moet water in voorraad worden gehouden voor het geval het gebied door droogte wordt getroffen.

– Senator Rosana Tositrakul en Saree Ongsomwang, secretaris van de Foundation for Consumers, verzamelen handtekeningen om een gerechtelijk verbod van de Administrative Court op de prijsverhoging van CNG (compressed natural gas – aardgas) en LPG aanstaande maandag te kunnen vragen. De regering wil de prijs van CNG in stappen verhogen van 8,5 naar 14,5 baht per kilo en de prijs van LPG (nu 11,5 baht) verhogen met 75 satang per kilo. Na protesten van de transportsector heeft de regering de prijsverhoging van CNG voor overleg 4 maanden bevroren. [Het bericht is erg onduidelijk of dit ook voor LPG geldt.]

– Voorlopig hoeft premier Yingluck niet bang te zijn dat de stoep voor haar huis wordt besmeurd met latex. De rubberboeren, die daarmee gedreigd hebben, en de boeren die dinsdag de Asian Highway blokkeerden, hebben van het ministerie van Landbouw de toezegging gekregen dat het Rubber Aid Fund wordt gewijzigd. Een heffing op exporten van rubberproducten moet extra inkomsten voor het fonds genereren zodat een deel gebruikt kan worden om de ingezakte rubberprijzen te stabiliseren.

– Tenminste 70 personen zijn volgens de politie betrokken bij de oplichting van een 68-jarige vrouw, die 30 miljoen baht lichter werd gemaakt. Van het geld is 1 miljoen achterhaald; de rest was al overgemaakt naar buitenlandse bankrekeningen.

De vrouw was telefonisch benaderd door een man die zich voordeed als hoofd van het Anti-Money Laundering Office. Hij instrueerde haar in het kader van een onderzoek geld over te maken ‘ter controle’ en dat deed ze.

www.dickvanderlugt.nl – bron: Bangkok Post

1 reactie op “Kort Thais nieuws – 12 januari”

  1. marco zegt op

    naar aanleiding van een uitzending van peter r de vries omtrent vrouwenhandel in thailand is het fijn dat joran van der sloot voor 28 jaar van de weg af is!dat is de uitspraak tegen hem.het probleem zal niet uitgebannen zijn, maar van 1 klootzak hebben de meiden in ieder geval gelukkig geen last meer!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website