De Nederlandse chipfabrikant NXP uit Eindhoven, de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, wordt beschuldigd van het uitbuiten van werknemers in zijn fabrieken in de Filipijnen en Thailand. Vakbonden die willen optreden zouden monddood zijn gemaakt.

Dat concluderen SOMO, dat onderzoek doet naar de praktijken van multinationals en vakbondsorganisatie GoodElectronics. Er zou flink wat mis zijn in twee Aziatische fabrieken. Het voornamelijk vrouwelijke personeel zou de afgelopen jaren onder slechte arbeidsomstandigheden moeten werken, met te lange werkdagen en slechte veiligheidsmaatregelen.

In totaal heeft NXP 27.000 werknemers in 25 landen, waarvan ongeveer 3000 in Nederland. NXP heeft in Nederland chipfabrieken in Nijmegen. Het hoofdkantoor staat in Eindhoven. Het bedrijf levert onder meer chips aan Apple, dat zelf ook veelvuldig beschuldigd is van uitbuiting van fabrieksmedewerkers. Vaak ging het om de barre werkomstandigheden in Foxconn-fabrieken in China, waar de controles inmiddels zijn aangescherpt.

De problemen uit het rapport van SOMO (Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen) spelen zich af in fabrieken de Filipijnen waar  3.200 mensen werken en in Thailand (3.700 werknemers). Zo is er grote onenigheid met lokale vakbonden. De problemen begonnen in mei 2014, toen een groep van 24 werknemers werd ontslagen en afgevoerd nadat zij opgeroepen hadden om niet te gaan werken op een officiële nationale vrije dag.

Het rapport spreekt echter van “een gerichte actie om de lokale vakbond tegen te werken” aangezien alle ontslagen medewerkers vakbondsvertegenwoordigers waren en op dat moment deelnamen aan cao-onderhandelingen. Die gingen onder meer over protest tegen het nieuwe werkrooster dat van 8 naar 12 uur per dag werken is verlengd. Volgens SOMO en GoodElectronics worden vakbondsleden nog altijd geïntimideerd en de onderhandelingen steeds uitgesteld.

NXP zegt zich niet te herkennen in de conclusies van het rapport. Het rapport zou vol feitelijke onjuistheden staan en de conclusies zijn niet gerechtvaardigd. Er zouden wel werknemers ontslagen zijn omdat zij de regels hebben overtreden. Zij wilden het bedrijf stilleggen waarop NXP tot ontslag is overgegaan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nederlandse chipfabrikant NXP beschuldigd van uitbuiting werknemers in Thailand”

  1. Franky R. zegt op

    Sorry,

    Maar ik kan hier niet verbaast over zijn. Het is de norm geworden om mensen tot op het bot uit te knijpen of hen als slaven te behandelen.

    Keihard werken voor weinig, het gebeurt zelfs in Europa/Nederland.

    En actie ondernemen? Nee, kan niet. Slecht voor de ‘concurrentie-positie’!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website