De eerste zes verdiepingen van Zen, het eerste lifestyle megawarenhuis in Azië, gaan op Eerste Kerstdag open.

De zevende verdieping volgt in februari volgend jaar, wanneer ook de Grand Opening wordt gevierd. Zen was de afgelopen 18 maanden gesloten, nadat het op 19 mei in brand was gestoken toen het leger een einde maakte aan de bezetting van Ratchaprasong intersection door de roodhemden.

– 32 eigenaren van illegaal aangelegde vakantieparken in het bosreservaat Pa Khao Pu Luang in het district Wang Nam Khieo (Nakhon Ratchasima) moeten hun park afbreken tenzij ze binnen 30 dagen kunnen aantonen dat ze de wettige eigenaar van land en bebouwing zijn. (Zie pagina Krakers op overheidsland)

– De kooplui op de bekende weekendmarkt Chatuchak protesteren tegen de huur van 3.500 tot 4.000 baht die de State Railway of Thailand volgend jaar in rekening gaat brengen. Vanaf 1 januari neemt de SRT de exploitatie over van de gemeente Bangkok, alhoewel Bangkok dwars ligt. De minister van Transport is geïrriteerd dat stafleden van de SRT zich aangesloten hebben bij het protest van de kooplui. Hij verwijt hen niet loyaal aan hun organisatie te zijn. De markt telt circa 10.000 handelaren, die een contract hebben met de SRT of de gemeente Bangkok.

– Oud-premier Thaksin was er niet bij, maar premier Yingluck wel gisteren toen haar nichtje Pinthongta, de oudste dochter van Thaksin, en haar kersverse echtgenoot Nattapong Kunakornwong, zoon van een grote textielexporteur, hun huwelijksreceptie gaven in het Plaza Athenee hotel. De receptie werd door 2.500 gasten bezocht; Thaksin hield vanuit Singapore via een videoverbinding een oogje in het zeil. Twee hoge gasten waren de zoon van Cambodja’s premier en de minister van Defensie van Cambodja.

– Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwt tegen glutathione injecties, die intraveneus gegeven worden om de huid lichter te maken. Volgens dermatoloog Jirot Sindhvananda is het effect tijdelijk. Wie zich vaker laat behandelen, loopt het risico op huidkanker of blindheid. Veel klinieken gebruiken nagemaakte producten, zegt Jirot. Jongeren die een lichtere huid willen, kunnen volgens hem beter dagelijks veel fruit en groente eten en minimaal acht glazen water drinken.

– De parlementsleden van regeringspartij Pheu Thai vergaderen vandaag over drie controversiële plannen: herziening van de grondwet, een amnestiewet en wijziging van de Defence Ministry Administrative Act. Pheu Thai wil artikel 309 van de grondwet schrappen. Dit artikel vrijwaart de coupplegers van vervolging. Wanneer het artikel vervalt, zouden ook al hun beslissingen ongeldig zijn, wat de deur opent voor Thaksins terugkeer naar Thailand. De amnestiewet zou gelden voor iedereen die het slachtoffer is van de militaire coup van 2006, inclusief geelhemden. Wijziging van de defensiewet heeft tot doel de regering greep te geven op de overplaatsingen bij het leger.

Kort overstromingsnieuws

– Het waterpeil in de Yom rivier in de provincie Phitsanulok is zo sterk gedaald dat boeren nu gedwongen zijn putten te graven om nog aan water te komen. Zodra de overstromingen voorbij waren, zijn de boeren begonnen rijst te verbouwen.

– Het kabinet heeft maandag tijdens een extra vergadering het groene licht gegeven voor noodmaatregelen ten bedrage van 20,1 miljard baht. Het geld is onder meer bestemd voor compensatiebetalingen aan de getroffen bewoners van Bangkok en 62 andere provincies (5.000 baht per gezin), onderwijsondersteuning voor scholen en studenten, gezondheidszorg, compensatie voor ontslagen werknemers, het opzetten van Fix it centres, restauratie van historische sites en reparatie van wegen. De 20 miljard maakt deel van een budget van 60 miljard dat de regering voor herstel heeft gereserveerd. In totaal is de regering van plan hiervoor 120 miljard uit te trekken.

– De regering schat dat de schade van de overstromingen 1,3 biljoen baht bedraagt.

– Premier Yingluck heeft maandag een videoconferentie met de provinciale gouverneurs gehouden en er bij hen op aangedrongen de compensatie van 5.000 baht per getroffen gezin snel uit te betalen.

www.dickvanderlugt.nl

1 reactie op “Kort nieuws uit Thailand – 13 december”

  1. cor verhoef zegt op

    ‘Twee hoge gasten waren de zoon van Cambodja’s premier en de minister van Defensie van Cambodja.’

    Lekker gezelschap…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website