(Wutthichai / Shutterstock.com)

Het Royal Irrigation Department schetst een doemscenario als het gaat om overstromingen en droogte in Thailand. De komende 35 jaar neemt het gebied dat getroffen wordt door overstromingen toe van 1,66 miljoen naar 4,12 miljoen rai. Ernstige overstromingen zullen iedere 7 jaar plaatsvinden.

De kosten daarvan kunnen oplopen van de huidige 25 miljard baht tot 150 miljard baht. Tegelijkertijd zullen droogteperiodes langer en heviger zijn, met als gevolg watertekorten.

Deze cijfers zijn onlangs bekend gemaakt. Vice-premier Chatchai benadrukt daarom de noodzaak van watermanagement: “Het is belangrijk om met de juiste maatregelen de schade door overstromingen en droogtes te beperken”. De overheid voert projecten uit met maatregelen tegen overstromingen en zorgt ook voor mogelijkheden om water voor het droge seizoen op te slaan.

Voor het waterbeheer in het stroomgebied van de Chao Phraya is een budget van 417 miljard baht nodig. De volgende regering moet daarover een beslissing nemen. Onderdeel van het waterbeheer is de verbreding en verdieping van het 134 kilometer lange Chai Nat-Pasak kanaal wat 36 miljard baht gaat kosten. Tevens moeten er twee kleine kanalen gegraven worden om water naar een opslaggebied te leiden en moet er een waterweg komen vanuit Bangkok naar het kanaal. De kosten daarvan bedragen 100 miljard baht.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Komende 35 jaar meer overstromingen en meer droogte in Thailand”

 1. Henk zegt op

  Ik woon in Isaan. Elk jaar dezelfde overstromingen. Daarvoor zijn er best mogelijkheden om deze in te dammen. B.v. : Zandzuigers aanschaffen! Er zijn vele meren, dan die met zandzuigers uitdiepen, het zand kun je ook gebruiken voor bouwgrond en infra structuur. Twee vliegen in een klap. En de watermassa is dan ook beter opgevangen.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Ook een belangrijke oorzaak hier is de bebouwing in de overloopgebieden. Daar zijn ze in Ubon dagelijks mee bezig.

 2. Eric zegt op

  Natuurlijk goed om na te denken over mogelijke situaties maar waarop is dit nu weer gebaseerd ? Zijn er ook al klimaatgekkies in Thailand ? Vooralsnog blijft het klimaat zich normaal ontwikkelen in Thailand met binnenkort weer lekker fikse regenbuien.

  • Johnny BG zegt op

   Praten over klimaat is inmiddels verworden tot het praten over voetbal, het geloof of over de politiek waarbij niemand de wijsheid in pacht heeft.

   Dat er naar aller waarschijnlijkheid een verband is met menselijk handelen en de effecten hiervan blijkt op het Korat plateau.
   Dit gebied ligt zo’n 250 m boven zeeniveau en was bedekt met bladverliezende bossen. Deze bossen hadden als functie dat bij overvloedige regen het water vastgehouden werd en bij droogte verloren deze blad om de droogte te overleven.

   Door de gigantische houtkap t.b.v.de rijstteelt in de periode 1950-1980 is die waterregulerende functie verdwenen. Waar voorheen de diepe boomwortels de zouthoudende onderlaag als het ware kon inkapselen is er nu sprake dat bij droogte door de capillaire opstijging het zout naar boven komt en de bodem verzilt. Als gevolg hiervan verminderden jaar na jaar de rijstopbrengsten per rai in deze gebieden.

   Groene bossen absorberen bovendien zonnestralen en is er sprake van verdamping. Aangezien er geen tweede oogst mogelijk is liggen de verdroogde velden braak van half november tot mei. De zon wordt nu in de periode van 6 maanden niet geabsorbeerd en er is een verminderende verdamping met als gevolg dat het regionaal warmer en nog droger wordt en de voortgaande verzilting in de hand werkt. Met bebossing is die periode van het niet absorberen een maand of 2.

   De gevolgen van het verbranden van de rijstvelden hoef ik niet verder uit te leggen want inmiddels weet iedereen wel dat de lucht er niet schoner op wordt.

   In een rapport van de FAO van een aantal jaar gelden staat beschreven dat de verzilting in N.O. Thailand inmiddels en gebied beslaat zo groot als België en blijft voortzetten.

   Ik denk dat het klimaatverhaal er meer om gaat om in te zien dat menselijk handelen gevolgen heeft voor de mensheid op langere termijn met b.v. water- en voedseltekorten met burgeroorlogen en vluchtelingen tot gevolg.

   Na mij de zondvloed is naar mijn mening geen goede instelling om de wereld leefbaar over te dragen aan de volgende generaties.

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat:

    ‘Door de gigantische houtkap t.b.v.de rijstteelt in de periode 1950-1980 is die waterregulerende functie verdwenen’.

    Die gigantische houtkap (van 60% bosbedekking naar 25%) klopt wel, overigens ook voor de verbouw van tapioca voor de varkens en kippen in Nederland. Die is echter vooral verantwoordelijk voor meer flash floods.

    Ook voor 1950 waren er vaak overstromingen, misschien minder dan nu maar dat is niet geheel duidlelijk. De bevolking leefde op palen en hadden allemaal een boot. De boeren waren tot op zekere hoogte blij met die overstromingen want het was goed voor de vruchtbaarheid van de grond en de visstand. Er waren veel minder mensen, huizen, industrieën en infrastructuur en de impact was dus veel kleiner.

    In Thailand valt in het regenseizoen gemiddeld per maand 4 keer zoveel regen als gemiddeld per maand in Nederland. In augustus is meestal al het land volledig doordrenkt, als er daarna nog een paar tropische stormen over Thailand komen zijn plaatselijke overstromingen (bijna ieder jaar) of grote overstromingen (zo om de 7-10 jaar) een feit. Ik vermoed dat daar weinig tegen te doen is.

    Maar herbebossing is om vele redenen natuurlijk zeer gewenst. .Er zullen dan zeker ook wat minder overstromingen zijn. En zeker veel minder droogte want inderdaad houden de bossen meer water vast tot in het droge seizoen.

 3. ruud zegt op

  De waterpoel in de tempel staat droog, en dat heb ik nog geen enkel jaar gezien.
  En het droge seizoen duurt nog we een paar maanden.

  Ik ben bang dat het op water kopen bij de tankwagens uit zal draaien.

 4. Thallay zegt op

  is het misschien mogelijk dat alle Nederlandse expats een dringend beroep doen op Koning Willem Alexander om als expert in watermanagement de Thaise regering van advies te dienen om grote rampen te voorkomen, die ook Nederlandse onderdanen te wachten staan.

 5. Jan zegt op

  Hulp van Deltaris in nederland werd enkele jaren terug al afgewezen ondanks hun grote internationale kennis…

 6. Louvada zegt op

  Wij zijn hier verhalen aan het lezen van helderzienden ? De ene keer zijn het droogte’s dan weer overstromingen over uitersten gesproken. Plots is iedereen bezig met het klimaat en dat er dringend maatregelen moeten genomen worden en dit terwijl hier de roet spuwende wagens nog altijd op de wegen rondrijden. De akkers afgebrand worden, voor wat dan ook een plastiek zak gebruikt wordt ? Een en ander ligt voor de hand…. maar niemand doet iets.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website