Mor Prom app (tete_escape / Shutterstock.com)

De drie miljoen buitenlanders die in Thailand wonen, hebben evenveel recht op Covid-19 vaccinaties als Thais, omdat het doel is groepsimmuniteit te bereiken. Dat zegt de Thaise regering in een verklaring op donderdag.

Het beleid is om iedereen in Thailand te vaccineren, of ze nu Thais zijn of buitenlanders. Dit zou gebeuren op basis van vrijwilligheid en zonder discriminatie, aldus Rungruang Kitpati, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Sommige expats uitten hun frustraties op sociale media over een gebrek aan informatie, problemen met het registreren voor vaccinaties en het ontbreken van vaccins in priveziekenhuizen.

“Iedereen die in Thailand woont, Thais of buitenlands, kan het vaccin krijgen als ze dat willen”, zegt Opas Kankawinpong, hoofd van de afdeling ziektebestrijding. “Niemand is veilig totdat iedereen veilig is. Om dit land te beschermen tegen het nieuwe coronavirus, moeten we tenminste 70% van de bevolking immuniseren”, voegde hij eraan toe.

Dr. Opas zegt verder dat het registratieproces voor buitenlanders hetzelfde zal zijn als voor Thais.

Degenen in kwetsbare en risicovolle groepen, zoals personeel in de gezondheidszorg, die in risicogebieden wonen, ouderen en mensen met onderliggende ziekten, worden met voorrang gevaccineerd.

Het massa-vaccinatieprogramma van de regering is nog niet gestart, nu krijgt alleen medisch personeel een prik uit de kleine voorraad van 2,5 miljoen Sinovac-doses. De belangrijkste voorraad van de overheid zal afkomstig zijn van een lokale fabrikant, die vanaf volgende maand de vaccins van AstraZeneca gaat produceren.

Pensom Lertsithichai, directeur nieuwsafdeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, erkende dat het voor buitenlanders nog niet mogelijk is om zich te registreren middels de Mor Prom-app of Line-account, maar het ministerie van Volksgezondheid werkt daar aan. Dat zou volgende maand wel moeten werken.

Bron: Bangkok Post

26 reacties op “‘Iedereen die in Thailand woont, ook buitenlanders, kan gevaccineerd worden’”

 1. ruud zegt op

  Het zou de Thaise overheid sieren als ze niet voortdurend van mening veranderde en zorgde dat niet iedereen wat anders roept.

  En het is nu dus duidelijk gezegd: dat de locale fabrikant de vaccins levert is belangrijker, dan wanneer het vaccineren begint.

 2. RuudKorat zegt op

  Zoals ik in een reactie op de posting aangaande de oproep van ambassades al mededeelde heeft Thailand met Aastra Zeneca een deal gemaakt. https://www.astrazeneca.com/country-sites/thailand/press-relaese/thai20210428.html Hiertoe is samenwerking gezocht met Siam Bioscience. Deze firma was eerder als enige aangewezen om die samenwerking op te pakken om reden van: (zelf in te vullen.) Het wachten is nu inderdaad op massa-vaccinatie, zoals in het bericht vermeld. Maart jl geleden al was aangekondigd dat miljoenen vaccins juni/juli as beschikbaar zouden zijn. Ook de 2,5 miljoen Sinovac-doses zijn volgens plan geleverd en worden nu ingeënt. So far, so good. Zie dit artikel in Bangkoko Post van 4 maart jl: https://www.bangkokpost.com/thailand/pr/2078091/public-health-ministry-to-start-building-national-immunity-with-63-million-doses-of-covid-19-vaccine
  Over Siam Bioscience dit artikel, destijds als link door een mede-reageerder meegestuurd in een van de vele reacties op Thaise corona-perikelen: https://asia.nikkei.com/Spotlight/Coronavirus/COVID-vaccines/Thailand-finally-kicks-off-COVID-vaccinations-5-things-to-know

 3. Christiaan zegt op

  De berichten hierover zijn voorlopig te mooi om waar te zijn.
  Wij moeten ons als Europeanen er op voorbereiden, dat wij achter in de rij moeten aansluiten. Misschien dat enkele gelukkigen nog dit jaar het vaccin krijgen.
  Het wordt tijd om de particuliere ziekenhuis snel bij de vaccinaties te betrekken..

  • MeeYak zegt op

   Christiaan, de regering spreekt over buitenlanders, dus bv uit Laos, Myanmar (belangrijk in Thailand als goedkope arbeidskrachten) en spreekt dus niet alleen over de Europeaan, het aantal illegale en legale arbeidskrachten zijn veel meer een hoofdpijndossier voor deze regering dan die “paar ” Nederlanders, Belgen of noem maar op.
   Wij westerlingen zijn hier ver in de minderheid, dus denk niet dat het woord buitenlanders op witneuzen slaat.
   De privéziekenhuizen daar moet je geduld mee hebben want de regering houdt de boot af en belet deze ziekenhuizen om zelfstandig vaccins in te kopen.

   • Jacques zegt op

    Net nog geïnformeerd bij Bangkok hospital in Pattaya. Men weet nog van niets en er was ook geen wachtlijst oid. Een gesprek met enige inhoud was niet te voeren. Wel werd er gezegd dat als er mogelijkheden waren dit op zijn vroegst in juli van dit jaar zal gaan plaatsvinden en dan ook voor buitenlanders. Voor wat het waard is en nu maar weer afwachten wat er komen gaat. Het is en blijft Thailand en daar kan je vaak alle kanten uit behalve de goede.

    • fred zegt op

     Nu blijkt dat de regering toch zou toestaan aan privé ziekenhuizen om hun eigen voorraden in te kopen. Als dat wel zou kunnen en alleen dan dan zou het wel kunnen dat buitenlanders ook een vaccin kunnen ‘kopen’.
     Maar ieder uur lees je nu wel iets anders.

     • Ger-Korat zegt op

      Men kan straks de Moderna vaccins krijg voor een complete prijs (2 shots) van totaal 3000 baht, een uniform prijs welke zal worden gehanteerd door de partikuliere ziekenhuizen.
      zie het artikel in de Bangkok Post als top-story:
      https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2112411/moderna-package-likely-below-b3-000

    • Pim zegt op

     Mijn vrouw heeft geprobeerd om met de Line app te registreren maar dat lukte niet.
     Vandaag ziekenhuis gebeld en nu staat ze geregistreerd en kan 9 juni de prik komen halen.
     Ze zouden voor mij ook gelijk even kijken en ik ben ook uitgenodigd maar ik heb nog geen definitieve toezegging, maar hier ter plaatse is het allemaal erg kleinschalig dus ik denk dat het wel goed komt.

 4. JPSanuk zegt op

  Om medische redenen kan ik alleen met Pfizer of Moderna gevaccineerd worden. Helaas zijn deze Vaccins in Thailand nog niet goedgekeurd. Daaaag -“groeps immuniteit”-. Of zal dit snel veranderen?

 5. Rolly zegt op

  Deze morgen met line account , mor prom , roze ID card en Thaise echtgenoot een afspraak gemaakt voor midden juni in Chiang mai
  Het grootste probleem : een hospitaal kiezen die vaccins heeft .
  Dus zoeken wie een datum geeft , deze hebben vaccins .geen datum geen vaccins vermoedelijk .
  Heb ook moeten zoeken tot ik een inschrijving zag van een thai met één hospitaal vermeld .
  Het hospitaal was geen staatshospitaal , maar een tussenoplossing tussen de dure .(McCormick) voor de chiangmai mensen
  Succes met het opzoeken ( bij mij een klein uurtje)

 6. Ferdinand zegt op

  Aangezien vele duizenden Thais reeds zullen gevaccineerd zijn vooraleer ik aan de beurt kan komen, heb ik dus tijd om uit te kijken welk vaccin de beste resultaten geeft.
  Het nieuws ivm Sinovac verontrust me doch ik kan niet aannemen dat de Chinese overheid zo dom zou zijn om risico’s te lopen met zijn eigen grote bevolking.

 7. MeeYak zegt op

  Ik wacht totdat mijn Thaise partner en ik terecht kunnen in een privé ziekenhuis.
  Mijn partner heeft problemen met haar bloed, dus ik wil geen polonaise aan haar lichaam met Sputnik (er is geen Rus die het wilt) en dit geldt ook voor Sinovac.
  De Thaise regering wilt goedkoop uit zijn en hebben lang gewacht met een keuze te maken welk vaccin zij voor hun bevolking zullen inslaan, dus de Russen en Chinezen komen met hun vaccin goed van pas voor deze regering.
  Wat ik moet betalen voor een goed vaccin maakt mij niets uit, ik heb geen behoefte aan hogere ziektekosten omdat wij complicaties hebben gekregen vanwege een gratis vaccin
  Als Nederlander willen wij altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar nu is voor mij onze gezondheid belangrijker dan de te betalen kosten voor een goedgekeurd vaccin.
  Ik wens iedereen succes met het maken van hun vaccinkeuze, gratis of betalen dat is hier nu van belang en ik hoop dat na juli bekend is of de privé ziekenhuizen zelfstandig mogen bestellen bij de fabrikant want dat is ook een heikel punt,

 8. Jan zegt op

  Er wordt volop gediscussieerd betreffende het verkrijgen van een vaccinatie tegen het Corona virus.
  In mijn beleving dient er absoluut geen uitzondering gemaakt worden voor de in Thailand levende buitenlanders.
  Maar waar ik persoonlijk veel over aan het nadenken ben is het feit wat alle bijwerkingen zijn van de in omloop zijnde vaccins op de korte termijn maar vooral op de lange termijn.
  Mij is totaal niet duidelijk wat de gevolgen zijn op de lange termijn..!!!
  Ik begrijp erg goed dat als men in een risicogroep valt men zo spoedig mogelijk een vaccinatie wilt ontvangen.
  Ikzelf ben een gezonde man…die niet rookt en drinkt…dagelijks aan sport doet…gezond eet..geen overgewicht heeft..,voldoende rust..bijna altijd goed gehumeurd is…dagelijks mijn vitamine C, D en zink neem…ik ben derhalve erg aan het twijfelen om een vaccinatie wel of niet te nemen met name gezien de onduidelijkheid betreffende de lange termijn consequenties.
  Wil met mijn bericht de andere zijde toelichten met uiteraard respect voor degene die wel besluiten om een vaccinatie te nemen.

  • Ger-Korat zegt op

   De andere zijde die je kiest heeft wel gevolgen als er velen besluiten om geen vaccinatie te nemen. Immers er kunnen resistente varianten verschijnen met een gedeelte niet gevaccineerd en een gedeelte wel. Ook al ben je gezond kan je besmet raken en er niets van merken en ongemerkt weer anderen besmetten waardoor de verspreiding onophoudelijk door kan woekeren. En je zit vast aan voortdurende erge oplevingen met lock-downs, maskers, afstand houden en geen fysiek contact in de buitenlucht alsmede verplicht te volgen testen en beperkingen en minder persoonlijk contact, en dit rijtje kun je nog met vele andere maatregelen aanvullen alsmede de gevolgen voor de economie, gezondheidzorg en uitgestelde behandelingen, openbaar vervoer, toerismesector, uitgaanssector en werkgelegenheid en nog meer. Alles doordat men weigert te vaccineren waardoor een groot gedeelte van de bevolking beperkt wordt vanwege de te nemen maatregelen. Wat mij betreft mag men vaccinaties verplichten, juist zodat het virus wordt verbannen.

  • Jacques zegt op

   Garanties voor lange termijn uitkomsten zullen er niet komen. Niemand kan in de toekomst kijken, enkele uitzondering daargelaten zoals Nostradamus, maar die is er al een tijdje niet meer. Ik vraag mij af of er vroeger ook zo gedacht werd toen er in Nederland een verplichte vaccinatie kwam voor de inwoners voor difterie, pokken etc. (De cocktailprik). Al kind zijnde hebben we die toch allemaal gekregen. Daar is uiteindelijk ook niets slechts uit voortgekomen, of heb ik het mis. Waarom er zoveel doemdenkers zijn tegenwoordig roept ook vraagtekens op. Er moet wat gebeuren en dit is voorhanden en noodzakelijk, tenzij je als kluizenaar wilt leven. Miljoenen zijn ons al voorgegaan en met een heel klein percentage is het niet goed gegaan. Kijk ook eens wat op de bijsluiters staat van vele soorten medicijn, dat al jaren lang wordt geslikt.
   Het risico dat je in Thailand in een auto stapt of op de motorbike en verongelukt is vele malen groter dan een negatieve reactie op het vaccin. Toch neemt iedereen deel aan het verkeer. Het menselijk brein is ondoorgrondelijk en beslissingen zijn daarvan het gevolg, vaak met vergaande consequenties voor velen.

 9. goort zegt op

  Ik ben wel blij om achter in de rij te kunnen aansluiten……dat geeft extra bedenktijd en meer nieuws over dit vaccinatie experiment. Ik ben benieuwd om te gaan horen of als je wordt gevaccineerd:
  – geen mondkapje meer hoeft te dragen
  – geen 1,5 meter afstand meer hoeft te houden
  – nergens meer in quarantaine hoeft
  – je niet meer hoeft te laten testen als je geen klachten hebt.

 10. leppak zegt op

  Het wachten is op een lokale fabrikant, dat heeft prioriteit boven het snel beschikbaar krijgen van vaccinaties!
  U mag drie maal raden wie het eigendom heeft van deze fabrikant. tip: kijk vooral naar de toppen van de thaise bomen!

  • Cornelis zegt op

   Ik las net dat de fabrikant van Sinovac deels eigendom is van de Hong Kong tak van de Thaise CP Group……

 11. Berry zegt op

  Het probleem wat zich stelt is samen te vatten in deze woorden: “Iedereen die in Thailand woont, Thais of buitenlands, kan het vaccin krijgen als ze dat willen”

  Zoals overal in de wereld, begint Thailand te vaccineren op basis van doelgroepen.

  En de buitenlanders worden dan gelijk gesteld met de Thais.

  Eerste groep na de risico beroepen zijn de 60+.

  Probleem voor vele buitenlanders, indien ze 60+ zijn, vinden ze een hospitalisatie/medische verzekering in Thailand veel te duur, en gaan ze terug officieel in hun geboorteland wonen. Je krijgt dan de constructies, X maanden in Nederland/Belgie, Y maanden in Thailand. Maar de hoofdverblijfplaats blijft in Nederland of Belgie.

  Als je dan officieel wonende in Thailand moet zijn, vallen ze hier natuurlijk buiten de doelgroep, wonende in Thailand.

  En dan krijg je weer de discussie, ik heb geen geel boekje, ik heb geen pink Id, ik ben niet ingeschreven in de ambassade, …

 12. fred zegt op

  Ingeschreven zijn in de ambassade is helemaal geen wettelijke verplichting. Een pink ID is niet meer dan een hebbedingetje dat je op vrijwillige basis kan bekomen. Er is helemaal niks officieels aan. Ook een geel boekje is geen verplicht document om op wettelijke basis in Thailand te mogen verblijven. Een expat die hier een jaarvisum heeft mag hier een vol jaar op wettelijke basis verblijven. Om hier te mogen verblijven moet hij ook aan eisen voldoen wat een bewijs is dat aangenomen wordt dat je hier degelijk uw dagen slijt.
  Ook wordt aangenomen dat je hier wel degelijk woont gezien je telkenmale bij immigratie een woonattest moet gaan halen voor administratieve doeleinden. Iedere 90 dagen moet je je ook melden om je adres te bevestigen.
  Wie hier een jaarvisum en niet is uitgeschreven uit zijn geboorteland woont als het ware op twee plaatsen. Wie in zijn geboorteland blijft zijn gedomicilieerd heeft ook genoeg aan een langdurige expat verzekering en die zijn helemaal niet zo duur.
  Er is geen enkele wet die je verbiedt om je tijd te verdelen tussen je geboorteland en je gastland.
  De feiten zijn dus toch ietsje verschillend dan dat jij ze voorstelt.

  • Berry zegt op

   Iedereen kan ervoor kiezen om mee te spelen met enkele vrijwillige regels, zoals inschrijven bij de ambassade, aanvragen van een pink ID, … Maar velen dewelke ervoor kiezen om niet mee te spelen worden boos als de anderen er dan een (minimaal) voordeel door krijgen.

   Neem bijvoorbeeld voor de Belgen.

   De ambassade heeft deze week een schrijven uitgebracht dat iedere (volwassen) Belg wonende in Thailand, zich kan registreren voor vaccinatie in Brussel.

   Voorwaarde is wel, wonen in Thailand en ingeschreven zijn bij de ambassade.

   Wie waren de eerste klagers? De Belgen wonende in Thailand, maar met nog een officieel address in Belgie. (Waardoor ze niet ingeschreven zijn bij de ambassade)

   Ander voorbeeld, mensen wonende in Thailand dewelke geen pink ID kaart willen aanvragen. Motivatie, die prul is waardeloos.

   Indien Thailand dan de pink ID gaat gebruiken voor vaccinatie registratie, wie waren dan de eerste klagers, de “ik wil geen pink IDers”.

   Ik heb al van verschillende mensen vernomen, wonende op de buiten, dat de lokale staatsziekenhuizen, via de lokale eerste hulp post, mensen contacteren met de vraag of ze gevaccineerd willen worden. Natuurlijk, om te weten dat je in de omgeving woont, is het handig als je wel geregistreerd staat bij je lokale staatsziekenhuis/hulp post. Mensen die weigerden om zich te registreren met het argument,”Mij krijg je nooit in zulk een staatsziekenhuis, ik val nog liever dood”, staan nu vooraan in de rij te roepen, discriminatie!

   Natuurlijk, mensen zijn niet verplicht om zich in te schrijven bij de ambassade, of mensen zijn niet verplicht om een pink ID aan te vragen, of om zich in te schrijven bij de lokale staats medische hulp structuur. Maar als je voor jezelf kiest om niet mee te spelen volgens enkele regels, geen wetten, moet je niet komen klagen dat anderen een (minimaal) voordeel hebben als ze wel willen meedoen.

   • RonnyLatYa zegt op

    “Wie waren de eerste klagers? De Belgen wonende in Thailand, maar met nog een officieel address in België. (Waardoor ze niet ingeschreven zijn bij de ambassade)”

    Die hoeven niet te klagen.
    Zij worden uitgenodigd door het vaccinatiecentrum in België zelf. Je krijgt op je Belgische adres een uitnodigingsbrief en je krijgt ook een mail als die gekend is. Je wordt via 3-4 verschillende kanalen uitgenodigd. Eens je die uitnodiging ontvangen hebt van het vaccinatiecentrum kan je die datum ook aanpassen naar een datum dat je wel kunt of het annuleren. Later een nieuwe afspraak maken blijft ook mogelijk zelfs als je het hebt laten annuleren
    Die hebben dus de ambassade niet eens nodig voor een afspraak in België en kunnen zelf doen wat de ambassade doet van diegene die uitgeschreven zijn.

    In Thailand moet je het zelf regelen maar dat geldt voor zowel de ingeschreven als de niet ingeschrevenen.

    • Berry zegt op

     Correct voor de mensen dewelke nog ingeschreven zijn in Belgie.

     Onder de klagers in mijn kennissen kring heb je mensen dewelke uitgeschreven zijn in Belgie, maar niet ingeschreven bij de ambassade in Thailand. Zij voelen zich nu geforceerd om in te schrijven bij de ambassade.

     Inschrijven bij de ambassade is geen plicht.

     (Ik wil geen discussie starten of dit gevoel, of frustratie, correct is of niet).

     Zij willen de registratie voor vaccinatie in Brussel doen, op vertoon van Belgische identiteits documenten, zonder officeel inschrijven als wonende in Thailand.

     • RonnyLatYa zegt op

      Tja niet ingeschreven in België, niet ingeschreven bij een consulaire post en dat zijn dan de eerste die staan te roepen dat ze van niks op de hoogte worden gebracht of nergens terecht kunnen. Die gaan er maar vanuit dat het de taak is van de overheid om hen te vinden en het niet hun taak is om te melden waar ze verblijven.

      Uiteindelijk lost het zichzelf wel op als ze een nieuw paspoort of wnodig hebben.

      Maar ze kunnen natuurlijk ook gewoon naar België, zich inschrijven en wachten tot ze al hun vaccinaties gekregen hebben en dan weer verdwijnen tot ze weer wat nodig hebben en dan staan ze wel terug aan de deur te krabben.

      Is het nu zo moeilijk om de overheid te laten weten waar je verblijft en hoe ze je kunnen contacteren? Niemand zegt waar je moet verblijven en enkel laten weten waar je verblijft. Blijkbaar voor sommige een groot probleem… Weinig begrip voor.

 13. peter zegt op

  Als ik het hier in de Isaan aan de mensen vraag over de bereidwilligheid wat vaccinatie betreft,dan zijn er heel veel personen die zeker de prik niet gaan halen.
  Zij zijn er dood weg doods bang van,en denken dat zij er aan kunnen overlijden,dus afwachten maar misschien komt er wel een overschot aan vaccinaties.

 14. Pim zegt op

  Klopt zeker wat Peter zegt: ook in mijn omgeving en schoonfamilie in de Isaan willen ze geen vaccin omdat ze bang zijn van de bijwerkingen.
  En het heeft niets te maken met opleidingsniveau want net als in de westerse wereld waar mensen hoogopgeleid zijn douwen ze ook van alles in de mond, frikandellen, bereklauwen en alles wat maar een beetje eetbaar lijkt zonder zich ooit af te vragen of die ingrediënten allemaal wel OK zijn.
  Maar als er dan een door hoogstaande wetenschap ontwikkeld vaccin komt dan schijnt men precies te weten wat er in zit of wat er juist niet in zit en gaat men liever dood aan een virus dan het (verwaarloosbare) risico van een bijwerking te lopen.
  We laten ons gewoon gek maken voor niets!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website