thanis / Shutterstock.com

In Bangkok zijn zijn de PM 2,5 fijnstofstofdeeltjes weer boven de veiligheidslimiet van 50 die Thailand hanteert (de WHO hanteert een grenswaarde van 25). Om 8 uur gisterochtend werd het hoogste niveau aan PM 2,5 gemeten in Ban Phlat. Het bedroeg 81 microgram per kubieke meter lucht.

Tijd voor actie dus, maar of het zal helpen valt te bezien….

De maatregelen die de Thaise overheid wil nemen bestaan uit de levering van luchtfilters aan openbare scholen in Bangkok en omgeving. De komende twee weken krijgen de eerste 37 scholen een luchtzuiveringsinstallatie.

Het ministerie van Onderwijs heeft het Office of the Vocational Education Commission (Ovec), opdracht gegeven 10.000 goedkope luchtfilters te vervaardigen en die te verspreiden in de zwaarst getroffen gebieden. De luchtfilters, die 2.000 baht per stuk kosten, zijn verkrijgbaar in drie types: een op basis van water, een eenheid met een PM 2,5 filter en een luchtfilter voor auto’s.

Verder is er een plan om deze maand bij het BTS station Siam een luchtzuiveringstoren van 4 meter hoog te plaatsen. Wanneer die effectief blijkt te zijn worden er meer geplaatst en zal de gemeente Bangkok (BMA) bedrijven, warenhuizen en organisatoren van grote evenementen vragen er ook één te plaatsen. Een dergelijke toren kost 5,3 miljoen baht en kan de lucht in een gebied van 1.000 vierkante meter zuiveren.

De BMA overweegt ook zes vrachtwagens te kopen die water kunnen sproeien en vernevelen. De gemeenteraad moet daar nog toestemming voor verlenen.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Gemeente Bangkok wil fijnstof bestrijden met zuiveringstoren van 4 meter hoog”

 1. Mark zegt op

  De kwisvraag van 1 miljoen: In Bangkok zuiveren ze een gebied van 1.000 vierkante meter lucht. Hoeveel kubieke meter is dat?
  Let op het is een instinker 🙂

  • Tino Kuis zegt op

   i miljoen baht of euro?

   Dat is dan 1.000 kubieke meter?

   Maar ze gaan in heel Bangkok de lucht zuiveren las ik in de Fabeltjeskrant. Ze gaan i miljoen van die torens plaatsen! De rest van Thailand kan de pot op.

  • Ger-Korat zegt op

   Staat niet tot welke hoogte deze 1000 m2 wordt gezuiverd. Zou de testverslagen wel eens willen lezen of het enig effect heeft en of er metingen zijn gedaan bij het testen. Doet me denken aan de buitenluchtverwarming in Nederland: onder een luifel van een paar vierkante meter werkt het en daarbuiten niet. Zodra er enig luchtstroming is van verkeer of wind dan lijkt mij dat er geen effect meer is want verplaatst direkt de gezuiverde lucht want dat blijft niet stabiel op de plaats. Idem de watersproeiwagens indien deze voorbij zijn gereden en de druppels verdampt zijn of verwaaid of neergeslagen dan is het effect direkt voorbij. Maar ja ik heb dan ook in de meet – en regelindustrie gewerkt vandaar mijn bedenkingen.

 2. ruud zegt op

  De toren kost 5,3 miljoen Baht en kan een stukje grond van 40 bij 25 meter zuiveren.
  Dat is 1000 torens per vierkante kilometer ofwel 5,3 miljard Baht per vierkante kilometer.
  Dan moet je waarschijnlijk ook nog iedere dag de filters vervangen.
  Ik denk niet, dat er erg veel torens geplaatst zullen worden.

  Luchtfilters in scholen plaatsen, lijkt me ook niet erg zinvol, want als de leerlingen het schoolgebouw verlaten, doen ze zelf weer dienst als luchtfilter.
  Vuile lucht inademen en schone lucht uitademen.

  Die 6 vrachtwagens zullen weinig zoden aan de dijk zetten, over de oppervlakte van Bangkok.
  Als het even meezit, braken ze nog zwarte rookwolken uit ook.

 3. ruud zegt op

  Van de grond, tot een hoogte van 10 km zou dat 10 miljoen cubieke meter zijn.
  Maar waarschijnlijk zijn de filters van die palen na 1 dag al volledig verstopt en de motor als gevolg daarvan, doorgebrand, dus het juste antwoord zal zijn nul vanaf dag twee.

 4. manfred zegt op

  Met die luchtzuiveringstorens kunnen ze nog een leuk verdienmodel maken. Smog afvangen, fijn persen en verwerken in een sieraad. Zie de website van Daan Roosegaarde met zijn ‘smog free tower’.

 5. pw zegt op

  Jawel, weer een briljant idee!
  Overigens, wat gebruikt zo’n toren aan energie?
  En welke kolencentrale gaat die energie leveren?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website