Nu de protestbeweging na zes weken een eind heeft gemaakt aan Bangkok Shutdown, hebben gesprekken over beëindiging van het huidige politieke conflict meer kans op succes. De sluiting van vier rallylocaties dit weekend en terugtrekking op Lumpini park zijn gunstig voor het politieke klimaat.

Kiesraadcommissaris Somchai Srisuthiyakorn, die dit optimistisch geluid laat horen, waarschuwt echter de regering de terugtrekking niet te zien als een teken van zwakte. De regering zou dan een grote fout maken, die het proces kan laten ontsporen.

Somchai zag vorige week kans een gesprek te arrangeren tussen protestleider Luang Pu Buddha Issara en voormalig premier Somchai Wongsawat (Pheu Thai) en hij gaat daarmee door. Welke personen hij op het oog heeft, wil hij niet zeggen. ‘Ik kan de vier belangrijkste mensen deze week met elkaar laten praten. Het is niet nodig om namen te noemen. Iedereen is bereid tijd voor gesprekken uit te trekken, zelfs op korte termijn.’

Somchai vindt het belangrijk dat de gesprekken in het begin achter gesloten deuren plaatsvinden. Wanneer conclusies zijn bereikt, kunnen de laatste rondes in het openbaar worden gehouden en gevolgd worden door de media. Er moeten niet te veel mensen bij die gesprekken worden betrokken; alleen degenen die echt willen praten en beslissingen kunnen nemen.

Minister gooit olie op het vuur; UDD dreigt naar Bangkok te trekken

Het pleidooi om de terugtrekking van de protestbeweging te honoreren, lijkt niet aan het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) en de regering besteed. Het UDD schampert dat de rallylocaties zijn gesloten omdat het bezoek ‘drastisch’ is teruggelopen, de financiële steun is verminderd, de demonstranten genoeg beginnen te krijgen van het protest en de internationale druk om te gaan onderhandelen toeneemt.

De protestbeweging zelf geeft als verklaring dat ze een eind wilde maken aan de economische schade die bedrijven, gevestigd in de buurt van de locaties, lopen. ‘We zijn niet wreed. We moeten denken aan de particuliere sector. En we zijn niet degenen die de bedrijven tijdens het politieke geweld van 2010 vernielden’, aldus een bron, die met die laatste opmerking doelt op de brandstichtingen van mei 2010.

Evenals het UDD is minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) weinig toeschietelijk. Oké, er kan nog net een bedankje aan actieleider Suthep over zijn lippen komen, maar verder gooit hij alleen maar olie op het vuur. ‘Stop helemaal met je protest, want je zult nooit van de regering winnen. Wanneer je doorgaat met vechten, richt je alleen maar meer schade aan jezelf aan’, zegt hij.

Vredelievende reacties komen ook niet uit het roodhemdkamp dat dit weekend massabijeenkomsten houdt in het Noordoosten. Gisteren werd de aftrap gegeven in Udon Thani; vandaag trekt de karavaan door Kalasin, Maha Sarakham en Khon Kaen. De deelnemers komen uit acht noordoostelijke provincies. Volgende week wordt een rally georganiseerd in het Noorden met Chiang Mai als startpunt.

‘Deze campagne is onze grote repetitie voordat we degenen in Bangkok ontmoeten, die niet van democratie houden’, zegt UDD-voorzitter Tida Tawornseth. ‘Het is mogelijk dat we naar Bangkok trekken, maar dat hangt van de situatie af.’

UDD-leider Worachai Hema (de man die het controversiële amnestievoorstel indiende, waarmee de ellende allemaal is begonnen) zegt dat de roodhemden zeker naar Bangkok zullen komen wanneer de regering met ondemocratische middelen ten val dreigt te worden gebracht.’

Een andere roodhemdleider is bezig vrijwilligers te werven om de Democracy Protection Volunteers Group te vormen. De vrijwilligers (‘warriors’)  moeten de democratie en de constitionele monarchie gaan beschermen. Zaterdag wordt in Nakon Ratchasima begonnen met de recrutering. De vrijwilligers worden getraind door gepensioneerd militair personeel. Dat belooft al weinig goeds.

(Bron: Bangkok Post, 2 maart 2014)

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:

www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Einde Bangkok Shutdown opent de weg naar gesprekken. Zou het?”

  1. Farang tingtong zegt op

    Ik denk dat tijdens de Bangkok shutdown de weg om met elkaar een gesprek aan te gaan altijd open is gebleven.
    Maar je hebt voor een gesprek minimaal twee partijen nodig, dan is het ook nog belangrijk dan het gesprek inhoud heeft, onderbouwd is en dat die inhoud niet bestaat uit dreigementen en lege woorden, dan is men al aardig op de goede weg.En als er dan een gesprek komt, dan zou ik als eerste met elkaar afspreken dat de grens ligt bij geweld!Want niets is kostbaarder dan een mensenleven!

  2. Krelis zegt op

    De regering heeft vele malen Suthep en zijn volgelingen uitgenodigd voor gesprekken, maar die persoon en de zwarte circel achter hem, dat categorisch altijd hebben afgewezen. Ja de democratie wil afschaffen en de klok jaren zoniet eeuwen wil terugdraaien. Ja het is hetzelfde als met de Japanese aanval op pearl Harbour. Ze hebben een paar schepen vernield maar een gigant laten ontwaken met alle gevolgen van dien en die gaat niet meer terug in zijn hok. Ja Suthep en zijn makkers staakt Uw wild geraas hou je de eerste jaren koest want van een snelle positie in de macht kan voorlopig geen sprake zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website