Anutr Yossundara / Shutterstock.com

In het Duitse televisieprogramma ‘Achtung Abzocke’ van Peter Giesel, komt Thailand er niet best vanaf: taxichaufeeurs die je oplichten, producten en diensten waarvoor te veel gevraagd wordt, bendes die nep treinkaartjes en rijbewijzen verkopen en oplichters die zeggen dat ze van de toeristenpolitie zijn.

Het programma besteed uitgebreid aandacht aan de scam waar toeristen mee te maken krijgen. Deze negatieve publiciteit is een een doorn in het oog van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Thaise overheid heeft dan ook naar aanleiding van de uitzending ambtenaren en de politie geïnstrueerd de veiligheid voor toeristen op te voeren.

Gisteren kwam in Pattaya bij het kantoor van de Tourism Authority of Thailand, diverse partijen bijeen, waaronder de Tourist Police en de Immigration Police om maatregelen te bespreken.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Duits tv-programma waarschuwt voor oplichting in Thailand”

 1. nicky zegt op

  In Belgie was er vorig jaar een soortgelijk programma op TV. undercover geloof ik.

  • Daniël M. zegt op

   Bedoelt u “Axel opgelicht”, dat uitgezonden werd op VTM? Die hebben trouwens ook een reportage gemaakt over Thailand…

 2. Leo Th. zegt op

  Er zullen altijd (naïeve) toeristen zijn die een prooi vormen voor oplichters. Beperkt zich natuurlijk niet tot Thailand. Het programma Oplichters in het buitenland van Kees van der Spek laat met de verborgen camera zien dat met name in grote steden over de hele wereld oplichterbendes actief zijn. Geldt ook voor sommige taxichauffeurs in Amsterdam en op Schiphol zijn er nog steeds illegale taxichauffeurs, die de reiziger een flinke poot willen uitdraaien. Onlangs was ikzelf in Praag en daar is het schering en inslag wat taxi’s betreft. In Thailand onthulde Kees van der Spek de verkoop van nepgoud door nota bene monniken op Phuket. Specifieke oplichting was (en mogelijk nog steeds) natuurlijk de jetski-scam in Pattaya en op Phuket, terwijl de Tuk Tuk mafia op Phuket ook al jarenlang de toeristen besodemieteren. Maar dat toeristen in Thailand met nep rijbewijzen bedonderd worden kan je toch niet onder oplichting scharen. Welke ‘normale’ toerist schaft zich nu tijdens zijn vakantie een rijbewijs aan? Tenzij hij natuurlijk zelf de boel, of te wel de politie, wil flessen door een Thais nep motorrijbewijs aan te schaffen. Oplichters, die zich voordoen als agent, heb je helaas ook overal in de wereld en in Nederland heb je overvallers verkleed als pakket bezorgers. Enfin, een gewaarschuwde toerist telt voor twee!

  • Miranda zegt op

   Leo th,

   Ik val niet onder naïeve toerist als zeg ik het zelf en uiteraard gebeurd dit overal op aarde maar het voelt gewoon heel vervelend als je het overkomt. Een negatieve ervaring had ik op Thailand nog niet meegemaakt dus het gevoel is dan ook niet fijn. Dat het onbetrouwbare gevoel daar ook al begint. Dat was mijn punt. Jammer vind ik het.

 3. Miranda zegt op

  Helaas heb ik het ook meegemaakt. Een keer met een taxi hauffeur die ons ren heel eind verderop naar zijn taxi wilde brengen. Het duurde te lang en het voelde niet goed. Niet gedaan dus. Wel met de huur van twee scooters, maakt foto’s van te voren want dat wil men graag. Je bent heel netjes met je scooter om gegaan want je bent er zuinig op en wil geen krassen of deuken. Dan lever je de scooters in en dan zeggen ze dat je ergens schade hebt gemaakt en dat is precies op een plek wat niet op de foto staat. 4000 bath werd er geëist. Zo niet eerlijk omdat er zeker geen schade mee is gereden of gemaakt. Ze blijven maar zeuren dat het wel zo is en geven je paspoort niet terug. Ik heb volgehouden dat ik niet ging betalen. Vele collega’s liepen weg want die schaamde zich volgens mij al voor haar en haar gedrag en uiteindelijk op verzoek van mijn man maar de 200 bath betaald die het uiteindelijk werd na vele discussies want mijn man wilde weg en had geen zin meer in die discussies. We moesten namelijk met de ferry mee als doorreis naar ons vliegtuig. Zo jammer dat.mensen dit doen. Het vertrouwen wordt er inderdaad niet beter van.

  • Jörg zegt op

   Met die taxi weet je dus helemaal niet of er iets mis was, raar voorbeeld dus.

 4. ruud zegt op

  Nep rijbewijzen?
  Ik mag toch aannemen, dat zelfs een toerist wel weet, dat je echte rijbewijzen niet in een winkelstalletje koopt?

  Of zie ik iets over het hoofd?

 5. John Chiang rai zegt op

  Afgezien dat er overal buiten Thailand ook dingen gebeuren die niet direct toeristen vriendelijk genoemd mogen worden,zou de Thaise overheid met een goed voorbeeld voorop kunnen gaan.
  Het dubbele prijzen systeem voor nationaal parken etc. wat door de zelfde verontwaardigde Thaise overheid de normaalste zaak is,wordt van deze zelfde overheid als het om het prive bedrijfsleven gaat,opeens afgekeurd.
  Is het vreemd dat een Farang in sommige zaken en ook voor een taxi meer betaald, als een overheid met dit zelfde slechte voorbeeld voorop loopt.??

  • EDDY zegt op

   ja JOHN
   Niet voor te stellen dat de overheid dat dubbele pryzen systeem nog
   toelaat Dit is zuivere diefstal
   Ik ga die plaatsen niet meer bezoeken Als nu iedere farang dat moest doen !!!

   • Sjaak S zegt op

    Precies mee eens. Ik doe daar ook niet meer aan mee. Mijn vrouw 40 baht en ik 400? Dan krijgen ze maar niks.

 6. GeertP zegt op

  Zo’n uitzending kan je in elk land ter wereld maken,als tourist ben je heel erg herkenbaar en een makkelijke prooi voor oplichters.
  Precies hetzelfde gebeurt in Amsterdam,Parijs,Berlijn en elke andere plaats waar touristen komen.
  Als iedere tourist zich eerst zou inlezen over het vakantieland dan wordt de kans dat je opgelicht wordt een heel stuk kleiner.

 7. PaulW zegt op

  Ik heb het programma bekeken, maar is echt een ordinair sensatie programma. Maar in de luie stoel zonder verdere wereld ervaring is het natuurlijk lekker smullen.

 8. F wagner zegt op

  Is er nog een link om deze uitzending achtung abzocke te bekijken

  • Ernst@ zegt op

   https://www.kabeleins.de/tv/achtung-abzocke/videos/51-abzocke-paradies-thailand-peter-giesel-deckt-auf-ganze-folge

 9. Bert zegt op

  Ach komkommertijd en dan zijn zo’n programma’s schering en inslag. Mij nog nooit overkomen in 30 jaar TH.
  Ook voorbereidin hoort bij dr vakantie(pret)

 10. Chris zegt op

  Het programma is echt niet ver bezijden de waarheid. Jammer, maar waar. En waar de vergelijkingen met andere steden over gaat ontgaat mij.

 11. teun zegt op

  Het thais ministerie Binnenlandse Zaken gaat maatregelen nemen en instructies uitvaardigen. Dan is het probleem toch opgelost? 555

 12. Puuchaai Korat zegt op

  Deze vormen van ‘oplichting’ zijn natuurlijk makkelijk te voorkomen. Een taxi met meter kiezen zou ik zeggen. Dat doe je thuis toch ook? De aanslag van de meter in Nederland is vaak al duurder dan de hele rit in Thailand.
  De vorige uitzending van deze heer Griesel was ook al zoń flop. Hij kocht in Bangkok gouden sieraden, ging zich toen bij andere winkels laten ‘voorlichten’ en hij zou te duur gekocht hebben. Toen hij terug ging naar de verkoper, kreeg hij gewoon zijn geld terug.
  Op een strand ging hij toen 2x een waterscooter huren. Alles verliep vlekkeloos. Hij had natuurlijk gehoopt om opgelicht te worden.Toen hij 2 militairen zag wandelen was dat natuurlijk de reden dat men weigerde hem op te lichten en was Thailand ineens een vreselijke junta.
  Deze man is niet serieus te nemen. Bij een olifantenkamp in Chang Mai waar de olifanten o.a. kunnen schilderen, ik ben er zelf ook geweest, vond hij dit uitbuiting van de dieren, ook omdat de soms leuke tekeningen te koop werden aangeboden. En een korte wandeling met twee mensen op de rug van de olifant vond hij mishandeling. Alsof een olifant daar iets van merkt. Die olifanten worden gewoon goed verzorgd.
  Ik verheug me al op de volgende non uitzending van deze ‘documentaire maker’.

  • Frank zegt op

   ‘Of n olifant daar iets van merkt’… Ik schrik er van dat er nog steeds mensen zijn die geloven dat olifanten niet te lijden hebben in Thailand. Hoe denk je hoe n olifant tam wordt gemaakt? Met bananen? Die dieren worden murw geslagen voor dat ze tam en handelbaar zijn. Baby olifanten worden met geweld bij de moeder weggehaald. Zulke trotse dieren worden uitgebuit. Er is gelukkig een Nederlander vlak bij Hua Hin die zich goed inzet voor deze dieren en de ritjes op/ mishandeling van olifanten aan probeert te pakken. Langzaam dringt het in de reiswereld door dat olifantenritjes toch niet zo diervriendelijk zijn en worden ze uit de pakketten gehaald. Net zo fout zijn de ‘tamme’ tijgers waarmee de domme toerist op de foto wil. Die beesten worden mishandeld en gedrogeerd, heeft niets met dierenliefde te maken alleen met uitbuiting. Zo zijn er nog wel wat voorbeelden te noemen.

 13. Facttester zegt op

  Zelfs de ziekenhuizen verhogen hun tarieven voor de farang. De overheid legitimeert dus de discriminatie niet alleen in pretparken en musea, maar zelfs in zoiets als de gezondheidszorg voor toeristen, pensionado’s en expats…

 14. Bob, Jomtien zegt op

  Nog even inhaken; Mij werd voor 2 wondbehandelingen 10.000 Baht in rekening gebracht in Bangkok Pattaya Hospitaal in Pattaya. O.a. voor een koortslip 5 tubes virogan voor 880 baht, in de winkel 100 baht per tube zelfde inhoud/merk. En waarom 5 daar doe je mensenlevens mee.

 15. Jacco zegt op

  Eens een scooter gehuurd op kho lan met vriendin, dit zonder ons paspoort of id af te geven omdat we die niet bij ons hadden, reden net 500m en lekke band, moesten we zelf de reparatie van betalen bij een scooter maskertje (150 baht incl nieuwe band) bij teruggave was de verhuurder al bezig met andere klanten dus scooter neergezet en erbij vandaan gegaan. Gelukkig ging het niet over duizenden bahts, dan hadden we de scooter gewoon ergens neergezet en de benenwagen genomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website