CP All wil Makro in Thailand overnemen voor vijf miljard euro

De van oorsprong Nederlandse Makro van Handelsconglomeraat SHV heeft een flink bod ontvangen op de Makro vestigingen in Thailand, dat schijf de krant Financial Times vandaag.

CP All

CP All heeft veel geld over voor de overname. De keten biedt 787 baht (21 euro) per aandeel van Siam Makro, wat neerkomt op ruim 5 miljard euro. Volgens kenners aanzienlijk meer dan de Thaise Makro werkelijk waard is.

Nederlandse SHV

SHV, de investeringsmaatschappij van de schatrijke familie Fentener van Vlissingen, heeft een belang van 64 procent in Siam Makro. CP All brengt tevens een bod uit op de belangen van andere aandeelhouders van Siam Makro. Tot 1997 was de winkelketen een joint venture van SHV en CP All, maar het Thaise bedrijf verkocht zijn aandelen Makro tijdens de financiële crisis in Azië.

Rijkste man van Thailand

CP All is de holding van diverse grootste supermarktketens waaronder de Thaise 7-Eleven winkels en maakt deel uit van de Charoen Pokphand Group, een van de grootste zakelijke holdings van Thailand. Dit conglomeraat wordt gerund door de miljardair Dhanin Chearavanont. Volgens Forbes is Dhanin Chearavanont de rijkste man van Thailand. De familie (3 broers) bezit een privévermogen van 7 miljard US dollar.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “CP All wil Makro in Thailand overnemen voor vijf miljard euro”

 1. Toon zegt op

  Hopelijk behoudt CP de Makro-formule. Maar normaliter verandert er altijd wel iets na een overname: zie overname Carrefour door Big C.
  Benieuwd wat er met het assortiment en de prijzen gaat gebeuren.
  Waarschijnlijk wordt SHV met een dikke premie uitgekocht om daarmee weer een concurrent minder te hebben op de Thaise markt. Hopelijk gaat CP niet dezelfde koers aanhouden als voor 7-Eleven: minder groot assortiment en hoge prijzen.
  We zullen het zien.

 2. castille noel zegt op

  Hier in Udon Thani liggen Makro en Big C 500 meter van elkaar 50% van de prijzen zijn exact hetzelfde maar Makro is altijd goedkoper zeker als je een redelijke hoeveelheid kunt kopen?
  Maar ook is alles na 3 jaar veranderd nu koop je in Makro altijd vlees en vis die jezelf uitzoekt
  kan in Big ook is zeker aan te raden de voorverpakte vleeswaren heb ik al meermaals in mijn
  vuilnisbak { de famile soms die dat wel eten }moeten werpen maar als je in Big C zelf kiest is het prijskaartje ongeveer 30% duurder maar in Makro moet je en kun je zelf het vlees ruiken en
  soms moet ik dat terug smijten niet te vreten ? Diepvries producten die minstens 1 of 2 ontdooit geweest zijn die verkopen ze zonder schroom in beide grootwaren huizen en idem in Tesco
  maar daar is het prijskaartje uitgezonderd sommige produkten altijd duurder?

 3. HansNL zegt op

  Kwalijke zaak!
  In Europa zou deze overname niet geaccepteerd worden, gewoon omdat CP meer en meer dreigt de markt helemaal in handen te krijgen, voor zover ze dat al niet hebben.

  Betekent gewoon dat de prijzen, het assortiment, en vooral de diversiteit er niet beter
  op zullen worden.
  Maar ja, de aandeelhouders bepalen.
  En die gaan gewoon voor de winst…..toch?

  Enig besef van continuiteit, goed “vaderschap” voor een bedrijf zoals aangegeven in de wet, enig besef van nationale trots, het is allemaal opgeofferd op het offerblok van het korte termijn graaiwerk.

  Helaas.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website