Het nieuwe Centraal station in Bangkok, Bang Sue, loopt op schema en is voor 71 procent gevorderd. Het megastation van 264.000 vierkante meter,  moet het oude Hua Lamphong in 2021 vervangen.

Gisteren ging premier Prayut er samen met minister Arkhom van Transporter een kijkje nemen en hij was tevreden over de vorderingen. Bang Sue wordt hét transportknooppunt van de hoofdstad en verbindt het spoorwegnet met de rest van de Asean.

Het station krijgt drie verdiepingen en een kelder met 1.700 parkeerplaatsen. De begane grond is bestemd voor de reisinformatie, kaartverkoop en tevens komt  er is een commercieel gebied met winkeltjes.

De eerste verdieping telt vier perrons voor de Red Line (metro) en korte-afstandstreinen daarnaast zijn er acht perrons voor lange afstanden. De tweede verdieping telt tien perrons voor regionale treindiensten plus twee perrons voor hogesnelheidstreinen en de luchthaven HSL. Met een voetgangersbrug kom je bij de Blue Line (metro).

De Red Line, Bang Sue – Rangsit, Bang Sue – Taling Chan, wordt operationeel als het station open gaat. De twee treinen die worden gebruikt voor proefritten, arriveren in juni.

Hua Lamphong

Het oude station Hua Lamphong, die in 1916 is geopend, wordt mogelijk een spoorwegmuseum.

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Bouw nieuw Centraal station in Bangkok voor 71% gereed”

 1. Daniël M. zegt op

  Ik snap niet waarom men dit station in het Noorden van de stad “Centraal Station” noemt. Waarom niet “Noordstation” of “Hoofdstation Noord”? “Centraal Station” geeft mij de indruk dat dit station in het midden van de stad gelegen is. Ik kan mij inbeelden dat in de toekomst soortgelijke stations in het oosten en het zuiden van Bangkok gebouwd kunnen worden…

  • RonnyLatYa zegt op

   Misschien moet je “Centraal” ook niet lezen als “in het midden”, maar als “het belangrijkste”.
   https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/centraal#.XJSXUygzaM8

   “Een centraal station is meestal het belangrijkste spoorwegstation van een stad. Veelal komen er verschillende spoorlijnen op uit, zodat reizigers vanuit of naar verschillende richtingen er kunnen in-, uit- of overstappen.”
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Centraal_station

 2. Kareltje zegt op

  Tja Daniël,

  Je kan in Bangkok niet spreken over een centrum, zoals de Dam in Amsterdam, want ieder district heeft een eigen centrum en toeval of niet, er zijn 50 districten. Voor toeristen is dat Siam, maar voor andere is dat Lad Phro, Lak-Si of Ding Dong.

  De afstand hemelsbreed, van het centraalstation Bang Su naar Rangsit, de ene kant van Bangkok is 22 kilometer en naar Suvarnabhumi airport, de andere kant van Bangkok, is 26 kilometer, dus toch wel behoorlijk centraal.

 3. Bernold zegt op

  Toch jammer dat Hua Lampong verdwijnt als operationeel station…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website