De centrale bank van Thailand overweegt de band tussen goudhandel en de baht te verbreken om zo de baht te laten devalueren. Thailand ligt onder vuur omdat de VS het land beschuldigt van valutamanipulatie.

De BoT is in gesprek met marktpartijen om te kijken of de lokale goudhandel kan worden omgezet naar Amerikaanse dollars. Dit moet er voor zorgen dat de Baht zwakker wordt. De waarde van de Thaise munt is nog steeds te hoog en dat is schadelijk voor de export. De Thaise economie is voor groot deel afhankelijk van de export.

De baht is alleen in waarde gedaald aan het begin van de Covid-19 uitbraak, maar heeft zich sindsdien weer hersteld. Door de stijging van de goudprijs hebben veel Thai hun goud verkocht. De Thaise goudhandelaren hebben vervolgens weer hun voorraad op de internationale markt verkocht. Door het omwisselen van dollars in baht tijdens dat proces is de Thaise valuta weer met 5% gestegen ten opzichte van maart.

De baht was de afgelopen vier jaar de best presterende Aziatische munteenheid en steeg in die periode met ongeveer 10% ten opzichte van de dollar en is daarmee overgewaardeerd.

UBS Group AG en de Nederlandse ING Groep NV hebben beide gewaarschuwd dat Thailand het risico loopt op de Amerikaanse watchlist te worden geplaatst voor valutamanipulatie. Volgens de BoT is daarvan echter geen sprake, maar men maakt zich wel zorgen over de consequenties hiervan.

Bron: Bangkok Post – www.bangkokpost.com/business/1959335/bot-plan-to-curb-baht-by-severing-link-to-gold

18 reacties op “BoT wil koerswaarde Baht beteugelen door goudhandel aan de dollar te koppelen”

 1. Geert zegt op

  Alweer een ander idee om de baht te verzwakken.
  In de voorbije 6 maanden heeft men verschillende voorstellen gedaan om de baht te verzwakken maar tot nog toe gebeurde er niets.
  Voor mij is dit het zoveelste voorstel dat na enkele dagen ook wel weer zal verdwijnen.
  De baht is iets in waarde beginnen te dalen tov de euro op het moment dat er een 4-tal Thaise ministers ontslag hebben genomen en ook een paar dagen later was er het goede nieuws dat men binnen de EU tot een akkoord was gekomen over de begroting voor de volgende jaren. Voor de rest is er weinig of niets verandert.

  Gegroet,

  • antonius zegt op

   dag, kijk eens op de ECB webside . Je hebt het weer mis.

   https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_and_exchange_rates/euro_reference_exchange_rates/html/eurofxref-graph-thb.en.html

   • Geert zegt op

    Dag Antonius,

    Hoezo, weer mis ?

    Op 15 juli ll. nam minister Somkid ontslag en enkele dagen later ook de andere ministers.
    Op de link die je stuurde zie ik dat vanaf 15 juli de baht alleen maar in stijgende lijn gaat.

    Gegroet.

    • Geert zegt op

     Oeps, typo

     Ik bedoelde de euro in stijgende lijn tov de baht natuurlijk.

 2. Frits zegt op

  Ben hier wel positief over. Als dit lukt zou de baht toch wel moeten dalen. Ik hoop dat de BoT dit plan kan uitvoeren.

 3. GeertP zegt op

  Waanzin dat uitgerekend de VS bepaalt of je aan valuta manipulatie doet,als de dollar niet gekoppeld was aan de olieprijs dan was hij nog niet het papier waard waarop die gedrukt staat.

 4. Pieter zegt op

  Afgezien van dit laatste deel van de COVID periode is de bath is over een periode van 5 jaar bijna alleen maar meer waard geworden/gehouden dan de euro. Ligt dat aan de euro of dollar? Of is dat het gevolg van manipulatie van deze regering? Dat laatste zou wel eens kunnen…
  Het is wel uitermate slecht voor het land-rampzalig eigenlijk- want arbeid en toerisme is te duur geworden en grote bedrijven + toeristen trekken daardoor naar andere Aziatisch landen, maar corruptie en wegsluizen (naar buitenlandse valuta) van “zwarte” Bath is zeer interessant, want het levert veel euros/dollar/yuan op….

  Wat is waar? 1 ding is zeker, Thailand gaat hieraan kapot, devaluatie is voor Thailand zeer hard nodig. Minimaal terug naar 47 B/euro.

  • Fred zegt op

   Hopelijk zal de baht een devaluatie ondergaan

   • Johnny BG zegt op

    Is dat niet wat egoistisch gesteld en is er enig idee wat de consequentie is?

    Alle importproducten worden nog duurder en alle exportproducten te goedkoop. De salarissen van de plebs moet toch omhoog? Met een goedkope baht gaat dat laatste zeker niet gebeuren want het gaat niet goedgemaakt worden met veel meer productie.

    • Ger-Korat zegt op

     Je mist denk ik wat: de Thaise export in de eerste 5 maanden van het jaar was 97,9 miljard USD en de import in deze periode 88,8 miljard USD. Er is dan een overschot van 9,1 miljard. Als de export toeneemt vanwege devaluatie, en dus goedkoper wordt voor het buitenland, neemt de exportwaarde toe. Daar tegenover staat de stijging importprijzen bij een devaluatie Zolang de extra exportwaarde meer is dan de extra importwaarde vanwege de devaluatie is het juist gunstig, een belangrijk effect is meestal dat het verschil tussen de export en import groter wordt. Er zijn dus andere krachten welke liever niet zien dat de Thai baht devalueert en dan kun je denken aan degene welke regelmatig geld overmaken om bijvoorbeeld een huisje in Londen of een kasteeltje in Frankrijk te kopen. Ook de import in Thailand van horloges (wie zou daar nu van houden ? ) of Ferrari’s voor de high so worden duurder bij een devaluatie. Kortom een kleine groep verpest het voor de grote groep.

     Het artikel is weer gepraat voor de bühne want men doet al een aantal maanden wat in het artikel staat want de vreemde valuta reserves van Thailand nemen toe. En Sinds mei neemt de export van goud flink toe en of dit nou gunstig is weet ik niet want je zet goud om in valuta’s. Of dit nou gebeurd omdat men in de verre toekomst een lagere goudprijs verwacht en dan tegen een lagere goudprijs inkoopt, ja dan kan ik me er wel iets bij voorstellen; maar je gaat niet gokken op waardeverschillen van goud temeer daar de goudprijs blijft stijgen en je snijdt je in de vingers als later de Thaise valuta minder waard wordt want dan is de teruginkoop in het buitenland duurder. Het kan ook zo zijn dat de goudhandelaren opdracht hebben gekregen om wat te exporteren om de koers te ondersteunen. En dat laatste geloof ik meer in want per saldo koopt Thailand normaal voor de eigen markt en nu grote inkomstenbronnen zijn weggevallen (toerisme met miljarden USD per maand ) was er zonder de “gedwongen” goudverkoop waarschijnlijk een fors lagere baht ten opzichte van de Euro/USD geweest. Dus toch zit er iemand bovenaan de boel te sturen want zoals de buitenlandse pensionados in Thailand liever 50 baht voor een Euro hebben , zien sommige Thais liever 35 baht voor een Euro. En dat laatste is ongunstig voor de economie, maar ja als je zelf al rijk bent dan maakt het je niet uit want je geeft niet om de plebs die wel profiteren van een groei van de economie.

    • TheoB zegt op

     Beste Johnny B(e) G(oode),

     Voor het plebs maakt het niet uit wat de koers van de Baht is. Hun loon is net genoeg om te overleven met voornamelijk in het binnenland geproduceerde producten. Vooral westerse producten zijn vanwege de importheffingen veel te duur voor hen.
     De ‘elite’ – wat mij betreft is dat het informele verbond tussen de (rijke) families met de grote/machtige financieel-eonomische bedrijven, de top van het leger (vooral de landmacht) en de monarchie – heeft geen belang bij plebs dat de koopkracht heeft om buitenlandse producten te kopen. Zij is gediend bij goedkope, gehoorzame en onderdanige arbeiders om de productiekosten zo laag mogelijk te houden. Daarom is het onderwijs voor het gros van de bevolking ook zo belabberd.

     • Johnny BG zegt op

      @TheoB,
      Je hebt mijn naam ontmaskerd 😉

      Ik wil je graag geloven dat het allemaal zo slecht met veel mensen gaat maar voor de Covid was voor vele mensen niets te gek qua vliegbewegingen naar landen zoals Japan en Korea en de gebruikers waren de nieuwe middenklassers oftewel de mensen die ook het slechte onderwijs genoten hebben. Positief gezien is dit het begin om rijkdom te delen maar dat wordt onderbelicht.
      Verbeteringen zijn in ieder land iedere dag actueel maar als de nieuwe middenklassers of degene die er tegenaan hangen het zelf niets scheelt dan houdt het een beetje op.
      Familie is de basis om terug te vallen bij echte problemen maar als het goed gaat met bepaalde personen dan hoef je er als familie ook niet veel van te verwachten.
      In de Nederlandse samenleving kopen we verantwoordelijkheid af zodat het dan ineens sociaal kan heten en we kunnen met z’n allen zien dat dit ook niet de oplossing is om alle generaties tevreden te houden.
      In Thailand mag of moet je haast laten zien als het financieel goed met je gaat terwijl dat bv in Nederland als patserig gezien wordt. Wat wijsheid is weet niemand en daarom persoonsgebonden en zie het resultaat in mentaliteit tussen de mensen in beide landen.

 5. TonyM zegt op

  Het worden inderdaad zware tijden voor de Thaise burgers want een ding is zeker straks moet Thailand met de billen bloot…….UBS Group AG en de Nederlandse ING Groep geen kleine jongens hebben hiervoor al gewaarschuwd.
  TonyM

  • fred zegt op

   Geloof het maar niet. Ik hoor dat al jaar en dag dat verhaaltje. Beetje de natte droom van veel farangs ….terug naar de 50 Baht voor 1 euro en alles een pak goedkoper.
   Maar ik ben er van overtuigd dat het omgekeerde er zit aan te komen. Thailand gaat vooruit en blijft vooruit gaan.
   Ook nu hebben ze weinig last van de corona crisis. Ze hebben zelfs het toerisme niet echt meer nodig. Er staan genoeg investeringen in de pijplijn en de regering wil in plaats van een toeristisch land een industrie land.
   Buiten wat georganiseerde grote reizen zal de modale toerist sterk worden geweerd uit het land. Wie zijn geld verdiende aan die zogenaamde massa toerist staat een job te wachten in de nieuwe industrieparken die overal uit de grond schieten.

   • Ger-Korat zegt op

    Ja Fred, voor wie produceren ze dan, dat is toch voor het overgrote deel voor het buitenland. En als andere landen het stukken minder gaat dan neemt de produktie toch af. De autoproduktie is al gehalveerd alsmede de binnenlandse verkoop.en wat geexporteerd word idem. De totale export van Thailand (zonder goud )zakte in mei met 22,5%. Kan nog een reeks negatieve cijfers noemen maar Thailand als productieland heeft zwaar te lijden, komt er daarnaast nog een keer 0 Euro binnen van toeristen.
    En over investeringen gesproken: las gisteren in de Bangkok Post dat de spoorlijn van Pattaya naar Trat is afgeblazen want men verwacht niet rendabel en kan je zo vertellen dat de high speed train van Don Mueang naar Pattaya ook word afgeblazen want met aanzienlijk minder toeristen in de toekomst is het sprookje uit. Verwacht dat er diverse fabrieken in Thailand het loodje leggen want slechtere internationale verkoop dan ook minder produktie en gezien de lock-down maatregelen kun je verwachten dat men minder kwetsbaar wil zijn en hevelt sommige produktie naar de oorsprong-landen terug want dan ben je zeker dat het geleverd wordt. Kortom ik verwacht desinvesteringen in Thailand.
    Komt nog een keertje de toestand met de VS waar Thailand een fors handelsoverschot heeft en dat wordt ook niet geaccepteerd op de lange termijn, dus ook geen goede vooruitzichten.

   • Geert zegt op

    Je schrijft dat Thailand weinig last heeft van de corona crisis, niets is minder waar denk ik. Thailand is heel zwaar getroffen door de corona crisis. Niet door het virus zelf maar des te meer door de gevolgen van de maatregelen die de regering genomen heeft om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Door het land maandenlang af te sluiten van de buitenwereld en door het nog steeds van kracht zijnde ‘emergency decree’ , betalen de Thai een zeer hoge prijs.
    Op dit moment is het hier in Thailand erg triestig, iedere dag sluiten fabrieken en ondernemingen hun deuren. Iedere dag meer en meer werklozen. Althans in Chiang Mai en waarschijnlijk zal het in andere grote steden net zo zijn.
    Misschien zullen die zogenaamde industrieparken, waar je over spreekt, er in de toekomst komen, maar ik betwijfel dat.
    De buurlanden van Thailand zijn, financieel gezien, veel interessanter voor industrie investeerders.

    Thailand was in het verleden een toeristisch land, en dat zal het in de toekomst ook nog zijn. Waarschijnlijk ietsje anders door corona.

    Gegroet,

 6. Alex zegt op

  Het duurt lang en de huidige Thaise “regering” is erg wispelturig, maar ik verwacht dat alles in de loop van volgend jaar toch wel weer normaliseert.

  Als Thailand een aanzienlijk deel van het toerisme definitief weg zou jagen, zou dat heel erg dom zijn. Enkele andere landen in de regio zullen juichen en graag meer mensen welkom heten die hun poen even komen brengen.

 7. Mike zegt op

  Prima, gelukkig is de baht voor ons al van 33 naar 37 gegaan in een relatief korte tijd, maar dat komt meer omdat de Euro aan het stijgen is t.o.v. de dollar. Als de Thaise overheid wat maatregelen neemt om de baht te verzwakken moet 5% devaluatie mogelijk zijn voor een baht rond de 38/39 per euro.

  Dromen over een koers daarboven kan ook, indien de Euro regio een betere herstart maakt dan de USA. De Euro is nog steeds ondergewaardeerd t.o.v. de US dollar en zou rond de 1.30 moeten liggen.

  Dat zou betekenen dat samen met deze voorgestelde maatregel, we een baht hebben van rond de 42. Dat lijkt mij realistisch gezien het maximum voor de komende periode.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website