Legerleider Gen Apirat Kongsompong (vichanpoti / Shutterstock.com)

De moordpartij in Korat door een militair, heeft er voor gezorgd dat er een storm van kritiek losbarstte op het leger. Legercommandant Apirat maakt gisteren publiekelijk excuses en werd daarbij emotioneel.  

Apirat: “Er zijn veel Thai die kritiek hebben op het leger, maar ons valt niets te verwijten. De schutter is geen soldaat maar een crimineel.”

De legerleider bekende ook dat er misstanden zijn in het leger zoals met de verkoop van huizen aan militairen, illegale leningen en projecten waarin legereenheden samenwerken met zakenlieden. De legerchef erkende ook dat de schutter slecht behandeld was door zijn commandant en de familieleden van de commandant.

Hij beloofde om een eind te maken aan een aantal van die misstanden. Sommige projecten worden stopgezet. Apirat: “We gaan de problemen waar het leger mee kampt oplossen. Het leger verstrekt aan zijn personeel gratis accommodatie, zodat ze kunnen sparen om huizen te kopen nadat ze afgezwaaid zijn. Deze projecten moeten herzien worden. Verder zal ik eind maken aan onnodige zaken, zoals de verkoop van wapens aan soldaten voor privégebruik.”

Premier Prayut liet gisteren ook weten dat hij opdracht heeft gegeven voor een onderzoek naar onregelmatigheden bij het huisvestingsprogramma voor soldaten. Hij zei dat het project goed bedoeld is en tot doel heeft om soldaten de mogelijkheid te bieden een eigen huis te kopen, maar mogelijk wordt dit misbruikt voor ‘persoonlijk gewin’.

Volgens de media in thailand werd Jakapranth gedreven tot zijn daad door een persoonlijk conflict over de verkoop van een huis waarbij een familielid van zijn commandant was betrokken.

Bron: Bangkok Post

34 reacties op “Bloedbad Korat: Legerleider maakt excuses en wordt emotioneel”

 1. Karel zegt op

  Ik hoor of lees nergens dat de commandant van de schutter ter verantwoording geroepen is.

  • Lijkt mij lastig. Die is doodgeschoten.

   • Karel zegt op

    Hij beoordeelt de schutter wel als krimineel maar zijn commandant niet als machtsmisbruiker.

 2. Henk zegt op

  Had het al in een eerdere posting geschreven. Mijn stiefzoon moest de helft van zijn salaris afgeven aan zijn commandant, ook van anderen hoorde hij dat. Na zijn diensttijd hoorde hij dat dit niet correct was. Te laat om er nog wat aan te doen. Het schijnt meer voor te komen, een diepgewortelde gewoonte, waarin machtsverhoudingen een rol spelen. Als ik dan de verklaringen lees van de legerleiding en van Prayut, vraag ik mij echt af of ze geen boter op hun hoofd hebben.

 3. Rob V. zegt op

  Apirat was duidelijk geëmotioneerd, hij kon zijn tranen niet of nauwelijks bedwingen. Sommige drijven de spot met hem (toneelspeel, oscar waardig). Ik heb zijn toespraak gezien en hij lijkt echt aangedaan, maar is dat is om de slachtoffers? Of omdat het perfect, foutloze leger hier heeft gefaald? In zijn verklaring zei hij: ” De landmacht is een organisatie die voor de veiligheid zorgt, het is een organisatie die heilig is ” (ซึ่งกองทัพบกนั้นเป็นองค์กรด้านความมั่นคง เป็นองค์กรที่มีความศักดิ์สิทธิ์). Daaruit lijkt mij duidelijk dat hij het leger als dé beschermer van land en volk ziet. En hier zien we het falen van het leger.

  Dat zal in de ogen van sommige onmogelijke zijn (een Thai doet dit niet, onze veiligheidstroepen doen dit soort dingen niet’) , dan valt het moeilijk te bevatten dat de ‘beschermer van het land’ bloed aan de handen heeft. Dat is natuurlijk niet de eerste keer maar bloedige incidenten uit het verleden praat men weg en is nog nooit iemand voor gestraft.

  Hoe dan ook, het is te hopen dat hier lessen uit worden getrokken. Maar of de strijdkrachten echt op de schop gaan?? Progressieve hervormingen waren de generaals tot nu toe geen voorstander van.

  Bron: https://www.bbc.com/thai/thailand-51454076

  • Rob V. zegt op

   Echte hervormingen zie ik zelf nog niet gebeuren. Er is van onder tot boven veel mis op diverse terreinen. Om er een echt professionele organisatie van te maken die verantwoording aflegt op diverse niveaus, transparantie toont, aansprakelijk kan worden gesteld, die lost staat van de politiek en de rechtsspraak en waar uitbuiting en mishandeling van dienstplichten/soldaten tot het verleden behoort. Dat zie ik helaas niet gebeuren. Maar het land verdiend dat wel, en zo ook de goede militairen. Want ja die zijn er zeker ook, al halen rotte appels zoals Prayut, Prawit en Apirat dus telkens de krantenkoppen. Helaas.

   • Tino Kuis zegt op

    Het militaire instituut in Thailand is een door en door corrupte organisatie. Het is een maffia geheel. Ik heb daar hier al veel over geschreven, en ook de Thais weten dit. Ik heb nog nooit een Thai iets goeds horen zeggen over het leger, misschien met uitzondering van hulpverlening bij rampen.
    Apirat noemde het leger ‘sacred, een heilige organisatie, en daarom niet vatbaar voor onderzoek en kritiek.
    Hopelijk komt er een omslag en gaan de Thais er voor zorgen dat het leger een volledige re-organisatie gaat doormaken.

    • Chris zegt op

     Beste Tino,
     HET leger bestaat niet en mensen zijn corrupt, niet instituties. En die mensen werken iet alleen in het leger maar ook bij de politie, de universiteiten, de NACC, bedrijven en instellingen. Je kunt niet corrupt zijn als anderen daar niet aan meewerken. Anders heet het chantage of bedrog.
     De Thaise bevolking bestaat ook niet. Velen weten best wel wat er aan de hand is, sterker : ze werken er allemaal aan mee, de een meer dan de ander. Het begint al met het contant afkopen van bekeuringen.
     De grootste vijanden van corruptie zijn transparantie (vooral waar het geld-transacties betreft) en het verbieden van cronyisme. Helaas zijn verhullende processen zo ingebakken in de Thaise samenleving dat bijna iedereen ze niet alleen als normaal beschouwt maar ook als goed.
     Een reorganisatie van het leger kan niet zonder een vorm van zelfkritiek en reorganisatie van de Thaise samenleving als geheel.

     • Tino Kuis zegt op

      Aha, Chris, HET Thaise leger bestaat niet. Ik mag dus niet zeggen dat het Thaise leger goede hulp verleent bij rampen?

      Citaat:

      ‘Helaas zijn verhullende processen zo ingebakken in de Thaise samenleving dat bijna iedereen ze niet alleen als normaal beschouwt maar ook als goed.’

      Het is gewoon niet waar dat de Thaise samenleving die verhullende processen als normaal en goed ziet. Er is heel erg veel kritiek op. DE Thaise samenleving bestaat trouwens niet, bedoel je misschien de elite? Oh, die bestaat ook niet.

   • Tino Kuis zegt op

    Legercommandant Apirat heeft zojuist een hond als voorbeeld genoemd voor de bevolking: Loyaal, trouw, gehoorzaam, opofferend.

    • Chris zegt op

     En blaffen als er gevaar dreigt (laten zich de mond niet snoeren) en vallen ook ongewenste vreemdelingen en bezoekers die slechts in zin hebben aan. Lijkt me prima.

     • Rob V. zegt op

      Moeten die honden dan ook niet blaffen naar die valse personen zoals Apirat en Prayut?

      Cartoon:
      https://m.facebook.com/cartooneggcatx/photos/a.1125532314243366/1801500789979845/

      • chris zegt op

       ja

     • TheoB zegt op

      Chris,
      Dat is nou juist de taak van het leger en de politie. De bevolking zou dus het baasje moeten zijn van hen. En wel dmv. het parlement – lager- én hogerhuis – dat wordt bevolkt door werkelijk democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. Dus niet door voor een belangrijk deel door een kleine elite benoemde beschermers van de belangen van die elite.
      Apirat plaatst zich in de Thaise samenleving dus boven de bevolking. Hij zou zich de ogen uit z’n kop moeten schamen!

  • TheoB zegt op

   Rob,
   Ik denk dat er in de komende jaren (decennia?) weinig of geen concrete verbeteringen zullen komen.
   Wie zou dat moeten bewerkstelligen? Degenen die daarover besluiten en er juist het meeste van profiteren?
   Of een nieuw op te richten organisatie die de misstanden en corruptie in het leger moet aanpakken?
   Dat zal dan waarschijnlijk uitmonden in een tandeloze, ondergefinancierde en onderbemande organisatie zoals de Thaise mededingingsautoriteit.

   • Rob V. zegt op

    Theo. het zou mij ook verbazen als er echt door en door hervormingen komen. er is ontzettend veel mis met het leger. De golfbanen en andere percelen, gebouwen en objecten die ze beheren, de speciale regelingen zoals goedkope wapens voor persoonlijk gebruik en allerlei andere zaakjes. In een echt professioneel leger kan er geen spraken zijn van commerciële activiteiten namens de strijdkrachten of door individuele militairen onderling. In een echt professioneel leger is accountability en transparantie. Dat allemaal aanpakken zou een gigantisch karwei zijn.

    Generaal Apirat echter zegt er echt werk van te maken, heus!
    ‘ “When there is something bad going on, I admit and deal with it. I don’t just talk, I walk the walk,” he said.’

    Het zou me verbazen maar als ik even mijn roze brilletje opzet zou ik het wel hopen, het zou de Thaise burgers ten goede komen. Zet ik mijn zure azijnzeiker bril op ( 😉 ) dan is het antwoord kort: gaat never nooit niet gebeuren, de belangen zijn te groot en het instituut te door en door verrot. Het is hopeloos.

    https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1856169/army-to-cede-schemes-to-professionals#cxrecs_s

    • chris zegt op

     “In een echt professioneel leger kan er geen spraken zijn van commerciële activiteiten ….. door individuele militairen onderling”.
     Het is wel lang geleden dat ik in het Nederlands leger diende als dienstplichtig sergeant maar zeker 25% van mijn beroepscollega’s hadden activiteiten die als commercieel kunnen worden gezien en zij verkochten meestal aan collega’s op de kawzerne. En zij verdienden er allemaal (zwart) geld aan. De een handelde in staatsloten, een ander repareerde klokken en horloges, weer een ander handelde in antiek sportkleding en accessores, in bepaald soort videos of in Indische nagerechten.
     Naast het geld was – denk ik – een van de redenen dat bij vootdurende afwezigheid van een concrete, conventionele vijand (waarvoor nog een groot deel van het leger wordt opgeleid) er heel veel verveling is op de kazerne. Maar volgens mij worden de toekomstige oorlogen gewonnen of verloren op het internet (hacjken,infiltratie), in de media (fake nieuws) en met onbemand wapentuig. Daar helpt geen schuttersputje meer aan en zelfs niet een tank.

 4. Onno zegt op

  Bankok Post berichtte dat die Apirat had gezegd: “niet het leger te verwijten want een geheiligde organisatie”, (There are people who criticise the army. I urge them not to blame the army … because the army is a sacred organisation … Blame me — General Apirat”, he said.) Aan dat heilige is alles van af te dingen. Zowel hij als PM Prayuth erkenden gelukkig wel dat het gebruikte systeem van “welfare housing” absoluut fraude en oplichting in de hand werken. (Afzwaaiende) soldaten kunnen onder gunstige betaalvoorwaarden leningen afsluiten om een eigen woning aan te schaffen. De dodelijk schutter had een dergelijke lening om ook zijn oude moeder in te huisvesten. Dit motief leverde de moeder veel medeleven/-lijden op.

  Prayut kondigde onderzoek aan wie voor eigen gewin aan de slag is: “[…], the army is looking into whether anyone exploited the project for personal gain.
  En hij wil een les geleerd hebben voor allen (kun je je dat voorstellen daar in Thailand?): “Therefore, this serves as a major lesson for all involved to make improvements to prevent similar incidents from happening in the future,” Gen Prayut said. https://www.bangkokpost.com/thailand/general/1855334/dont-blame-army

  • teun zegt op

   Nou dan is mr P net op tijd geweest. Gezien zijn geschat vermogen bijeengebracht tijdens militaire loopbaan.

 5. leppak zegt op

  Weer eens de conclusie om leidinggevende militairen te selecteren op basis van capaciteiten en integriteit.
  Laat die hele zwik zittende officieren die daar zitten op basis van netwerk en kopen van functies eens opnieuw objectief solliciteren en geheid kan 90% niet eens beroepsmilitair worden!!

 6. Chander zegt op

  Help, want ik begrijp één ding niet.
  Apirat zegt dat de schutter geen soldaat is

  Later rept hij over de commandant van de schutter.
  Hoort de commandant dan niet bij het leger?
  Als de commandant wél bij het leger hoort dan is de schutter toch een militair (soldaat) of niet?

  • Rob V. zegt op

   Apirat zei dat vanaf het moment dat de de schutter de trekker overhaalden en op mensen schot, hij een crimineel was en niet langer een soldaat. In het Engels: “But the moment he pulled the trigger on other people, he was a criminal, and no longer a soldier.”. Zijn originel woorden in het Thais
   ( “ณ นาที ณ วินาทีที่ผู้ก่อเหตุได้ลั่นไกสังหารคู่กรณี ณ วันนั้น ณ นาทีนั้น เขาคืออาชญากร ไม่ใช่ทหารอีกต่อไปแล้ว” )

   De ironie is hier wel dat zowel Apirat (2010) als anderen militairen in het verleden zelf ook de trekker hebben overgehaald en het vuur hebben geopend op mensen (ongewapende demonstranten). Mogelijk is het vuren op sommige burgers meer of minder ernstig dan anderen. En mogelijk is het misbruik van posities en functies ook meer of minder ernstig dan andere situaties. Deze gruwelijke massamoord is zeer zeer verwerpelijk maar het is nog even afwachten of andere verwerpelijke acties uit heden en verleden ook hard aan de schandpaal zullen worden genageld. Je zou hem meten met twee maten kunnen verwijten, maar als we onze positieve pet op zetten, misschien dat er nu eindelijk eens beweging komt in broodnodige hervormingen om het leger tot een echt professionele eenheid te vormen?

   Bron:
   https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/02/11/army-chief-vows-to-hear-grievances-refuse-to-quit-over-mass-shooting/
   https://twitter.com/zenjournalist/status/1227306171368923137

   • Chris zegt op

    Soldaten blijven soldaten totdat zij ontslag nemen of doodgaan. Er zijn goede en slechte soldaten, corrupte en niet-corrupte, oude en jonge, mannen en vrouwen.

 7. Jeert zegt op

  Ik kan maar een ding zeggen
  Apirat zegt met tranen in de ogen dat de schutter een crimineel is.
  Deze uitspraak word zeer gewaardeerd door het leger, politie, politici en Thaise bevolking.
  Geen woord over de criminele organisatie die deze arme militair naar de daad toe leiden.
  Het spreekwoordelijke gezegde: AANLEIDING GEVEN TOT DIEFSTAL IS ERGER DAN DE DAAD ZELF, is hier goed van toepassing.
  Als deze arme militair gewoon was behandeld zoals in eerste instantie was afgesproken, was er niet een dode gevallen, sterker nog, dan zou er een geruststellende toekomst met geluk en blijdschap zijn gecreëerd.
  De uitspraak van Apirat toont weer eens aan dat wat het leger ook doet, hen never nooit een blaam treft, echt om van te kotsen.

 8. peter zegt op

  Onbegrijpelijk de soldaat een crimineel te noemen, terwijl de grootste criminelen in de top zitten.
  Waar zit op een gegeven moment de switch in een persoon, wat tot zoiets kan leiden?
  Ik kende een collega, leek me een zeer gebalanceerd persoon, die zichzelf van het leven beroofde na persoonlijke tegenslagen.
  Een jaar gelee ongeveer is er een soldaat in Thailand door “zijn maten” vermoord.
  Hoe komen zij tot zo’n beslissing?
  Onbegrijpelijk dat de Thaise mensen nog steeds de legerpartij kiezen.
  Onbegrijpelijk dat de soldaat onschuldige burgers neer schiet, normaliter zou hij zijn commandant en familie leden moeten hebben gehad, toch?
  Zoals met meer zaken in Thailand, veel corruptie, helaas. Echter dit is niet alleen in Thailand.

 9. Chris zegt op

  De excuses heeft hij niet spontaan bedacht eergisteren maar er is hem zeer dringend ‘verzocht’ in het stof te bijten……

  • Tino Kuis zegt op

   Tenzij je ons duidelijk maakt wie dat dringende verzoek heeft doen uitgaan en hoe jij dat weet vind ik dat je dit niet moet schrijven.

   • Mark zegt op

    Bron gevonden 🙂
    Chris zegt op 12 februari 2020 om 08:33
    “En de excuses van gisteren zijn niet spontaan van hemzelf.” (Apirat)

   • chris zegt op

    Uit persoonlijke veiligheid noemen sommige ‘journalisten’ hun bronnen niet. En dat is geoorloofd.

    • Tino Kuis zegt op

     Goed, chris.
     Laat ik er dan dit aan toevoegen. Afgedwongen excuses zijn geen echte excuses. Zowel degene die eist dat een ander excuses aanbiedt als degene die dat dringende verzoek honoreert zijn oneerlijk bezig, waarschijnlijk alleen om de reputatie van het leger te beschermen. Ik denk dat beide personen dat ook begrijpen en kan mij dus niet voorstellen dat zij deze handelswijze aan anderen hebben verteld.
     Ben je niet bang dat jouw openbaring vervelende gevolgen heeft voor jou? Als ik één van die twee betreffende personen zou zijn zou ik heel erg boos worden op jouw openhartigheid.

     • chris zegt op

      Zou kunnen maar niemand gelooft mij; jij ook niet. Dus dan is het niet zo erg.

     • chris zegt op

      Ik begrijp je opmerking over afgedwongen excuses ook niet.
      Hoeveel regeringen (in oost en west) hebben de laatsye jaren publiekelijk hun excuses aangeboden voor van allerlei soorten beslissigen uit het recente en verre verleden zoals slavernij, moordpartijen, troostmeisjes, oorlogen, te laat ingrijpen, burgers afschilderen als profiteurs, enz. enz, gedwongen door hun parlementen in combinatie met de publieke opinie. Zijn die regeringen nu allemaal onoprecht omdat ze zch daartoe gedwongen voelen?

 10. Mark zegt op

  … bronnen van deze “interne keuken van de allerbeste goede mensen met zelfbediende heiligheid” zijn zelden te achterhalen.

  Het zou ook mij verbazen indien de pathetische woordenbrei en de tranen spontaan voluntaristisch zouden opgeborreld zijn, gegeven de functie, de positie, publiek gekende aard en de antecedenten van het heerschap.

  Het gekonkel aangaande het dienen van ’s lands belang is genoegzaam bekend, de discretie daaromtrent ook … en in die combinatie kunnen legendarische mythische verhalen ontkiemen die, tot meerdere eer en glorie van goede mensens belang, nog decennia lang bezongen worden van kindstijd af bij het hijsen van de vlag. TiT

 11. Rob V. zegt op

  Nou Apirat weet wel van aanpakken hoor, diverse programma’s gaan op de schop. Zoals het sociale huizen programma en het programma met goedkope wapens voor militairen.

  oud militairen moeten militaire woningen verlaten, uitgezonderd Prayut:
  ” wo days after army chief Gen. Apirat Kongsompong said retired army officers must move out from their official residences after their tenures ended in an combat to combat corruption in the ranks, it emerged that some exceptions were made.

  That is, government leaders like PM Prayut Chan-ocha and deputy PM Prawit Wongsuwan, both of them retired army generals, are exempted because of their “contribution to society.”
  https://www.khaosodenglish.com/politics/2020/02/14/retired-soldiers-ordered-to-vacate-army-residences-except-prayut/

  &

  Wapenprogramma voor miltairen wordt geschrapt:
  ” The welfare gun program is widely practiced by law enforcement agencies and the three armed forces to enable their staff to buy weapons at tax-free prices, which are typically as low as half market prices. This apparently explains why Jakrapanth could afford to buy five guns.

  In most cases, guns bought under this program are resold to private individuals at a profit, but still at lower than market prices. The program is also known as a means to beat the gun import quotas, under which each gun dealer is allocated a very limited quota per year, especially for pistols.”
  https://www.thaipbsworld.com/korat-gunman-owned-5-guns-bought-under-army-welfare-program/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website