Het Thaise ministerie van Volksgezondheid overweegt het invoeren van belastingprikkels om gezonde levensstijlkeuzes te bevorderen als onderdeel van een campagne tegen niet-overdraagbare ziekten (NCD’s) in Thailand. Deze aanpak zou niet alleen individuen belonen die preventief met hun gezondheid omgaan, maar ook voedselfabrikanten stimuleren om het zout- en suikergehalte in hun producten te verlagen.

Niet-overdraagbare ziekten, zoals kanker, diabetes, en chronische ademhalings- en hart- en vaatziekten, zijn verantwoordelijk voor een schrikbarend hoog aantal sterfgevallen in Thailand, namelijk ongeveer 400.000 per jaar. Het ministerie van Volksgezondheid ziet hierin een dringende noodzaak om actie te ondernemen en heeft een ambitieus plan ontwikkeld om deze trend te keren. Dit plan omvat onder meer het inzetten van een netwerk van maar liefst een miljoen dorpsgezondheidsvrijwilligers. Zij zullen een cruciale rol spelen in het informeren van de bevolking over gezondere voedingsgewoonten en leefstijlveranderingen. De campagne, die de naam “Eat Well” draagt, heeft als doel om preventieve gezondheidsmaatregelen te bevorderen, zodat op de lange termijn de zorgkosten dalen en de volksgezondheid verbetert.

Concrete plannen en belastingprikkels

Minister van Volksgezondheid Somsak Thepsutin heeft aangegeven dat een brede strategie wordt overwogen, waarbij gezondheidsvrijwilligers financiële compensatie ontvangen. Daarnaast wordt er serieus gekeken naar belastingprikkels voor mensen die bewust voor hun gezondheid kiezen. Dit zou een stimulans kunnen vormen voor de Thaise bevolking om actiever bezig te zijn met preventieve gezondheidsmaatregelen. De minister heeft bovendien laten weten dat er overleg gaande is met de Nationale Gezondheidsdienst om deze maatregelen op te nemen in de nationale strategie voor het terugdringen van NCD’s.

Nieuwe wetgeving in de maak

Een ander belangrijk element van de strategie is de ontwikkeling van de allereerste wet op niet-overdraagbare ziekten in Thailand. Deze wetgeving zal gericht zijn op het bevorderen van goede gezondheidspraktijken en het aansporen van de voedselindustrie om gezondere producten op de markt te brengen. De wet zal naar verwachting niet alleen belastingvoordelen bieden aan consumenten die kiezen voor gezondere voedingsmiddelen, maar ook aan fabrikanten die hun productieprocessen aanpassen om gezondere opties aan te bieden. Deze nieuwe wetgeving zal een essentiële pijler worden in de aanpak van de regering om de prevalentie van chronische ziekten te verminderen en de economische impact ervan te beperken.

Met deze brede aanpak wil het Thaise ministerie van Volksgezondheid een blijvende verandering teweegbrengen in de gezondheidsgewoonten van de bevolking, in de hoop dat dit leidt tot een gezondere samenleving en een vermindering van de enorme belasting die NCD’s vormen voor de gezondheidszorg en economie van het land.

4 reacties op “Belastingvoordelen en nieuwe wetgeving om gezondheid in Thailand te bevorderen”

  1. Eric zegt op

    Het is nog maar een idee maar het uitgangspunt is toe te juichen. Al vraag ik mij af welke belastingvoordelen er kunnen zijn voor de burgers aangezien landbouwgoederen vrijgesteld zijn van btw.
    Daarnaast hoezo de industrie belonen? Nu ben ik niet zo van de regulatie maar op het punt van gezondheidszorg kosten vanwege vergrijzing en de ongezondere levensstyle sinds de jaren 90 rijzen de kosten wel de pan uit terwijl de voedingsconglomeraten vrolijk door kunnen gaan met het produceren van troep.
    Als de regering en het parlement echt oog hebben voor de zorgen dan moeten ze een zout en suiker belasting invoeren en maximale eisen stellen aan deze stoffen in producten en anders is het een mooi verhaal wat ten goede komt aan de industrie die toch al geen verantwoordelijkheid neemt.

    • cory zegt op

      Suikerbelasting of prijstverhoging : ja graag. Zo zoet als het hier gemaakt wordt is echt niet nodig…

      Voor de zout belasting toch even oppassen want het is hoofdzakelijk het TABLE SALT dat ongezond is omdat er teveel chemische produkten en MSG aan worden toegevoegd om het smaakgemis van het echte zeezout of inlandzout op te vangen…
      Zeewater heeft 92 mineralen, just like our body.
      Himalayan zout heeft 75 mineralen
      Celtic zout (en Sel de Gerande) 82 natuurlijke mineralen inclusief 3 Magnesium zouten (M.Chloride, Bromide + Sulphate) voor extra energie voor je hart en je spieren en je zenuwen.
      Dit Celtic zout bevat o.a. ook naturlijke Iodine, Calcium, Potassium, Magnesium

      How to benefit best from the Celtic Salt?
      Put a pinch of salt on your tongue.
      Then, have a sip of water: 3 to 4x mornings
      http://www.asianhealingartscenter.com

      • Eric zegt op

        Het gaat erom dat de wil er is.
        Een tosti bij PTT is zout, Knorr blokjes hebben 47% zout en dan kunnen we nog wel ff door gaan. Zout is niet per se slecht maar per 100 gram kant en klare voeding kan gewoon een maximum aan zout worden bepaald. En de fabrikanten gaan dan maar lekker aan de slag met een combinatie van kruiden. Food technology is er toch niet alleen om de naam? Zout is goedkoop en makkelijk, maar vergiftig niet het volk vanwege geld gewin. En dan moeten sommige producten maar duurder worden. De extra belasting kan dan mooi afgeroomd worden voor nuttiger dingen dan de aandeelhouders zoals een pensioenfonds. Uiteindelijk is het utopie en we zien wel waar het schip strandt.

  2. cory zegt op

    Beter wat laat, dan helemaal niet.
    Someone has seen the light…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website