(StudioByTheSea / Shutterstock.com)

Het ligt in de lijn van de verwachtingen maar wie kijkt naar het voorstel voor de rijksbegroting van Thailand van 2020, ziet dat defensie weer flink wat geld wordt toebedeeld. Zo stijgt het budget met 6 miljard baht  naar 230 miljard baht en wanneer andere uitgaven voor veiligheid worden meegerekend naar 428 miljard baht. 

Volgens het National War College in Washington heeft Thailand in 2018 zelfs de derde hoogste begroting voor defensie in Zuidoost-Azië. Het ging toen om een budget van US$ 6,8 miljard (210 miljard baht).

Overigens krijgt onderwijs in Thailand het meeste geld, maar wel minder dan de voorgaande jaren. De twee andere ministeries die flink wat mogen uitgeven zijn Transport en Financiën.

De vraag blijft waarom zoveel budget voor defensie en veiligheid? Kan dit niet beter besteed worden voor het stimuleren van de economie of het opbouwen van een welzijnsstaat en de inkomenskloof tussen arm en rijk te verkleinen?

Premier Prayut verdedigde de begroting en benadrukte dat nationale veiligheid en stabiliteit een randvoorwaarde is voor economische ontwikkeling. Hij wees er ook op dat het budget voor onderwijs nog steeds het hoogste is.

De oppositiepartijen hebben duidelijk gemaakt dat zij zich zullen verzetten tegen het enorme defensiebudget.

Bron: Bangkok Post

33 reacties op “Begrotingsvoorstel 2020 Thaise regering: Weer heel veel geld naar defensie”

 1. Cas zegt op

  Ik ben benieuwd, is er iemand op de hoogte of heeft een overzicht van waar de Thaise militairen zo al mee bezig zijn of in welke conflicten zij verwikkeld zijn. Voor een land waarvan je naar mijn idee weinig hoort over uitzendingen naar andere landen lijkt mij dit een absurd hoog budget.

  • Hans Bolwerk zegt op

   Onderdrukking en handhaving verschil arm en rijk.

  • G.J. Krol zegt op

   @ Cas, ik denk dat zij voornamelijk met zichzelf in conflict zijn geraakt.
   Welke militaire regering eist nou niet het bijna grootste deel van de begroting voor zichzelf op.
   Zo wilde Thailand ook onderzeeërs aanschaffen waar het geen enkele zinnige bestemming voor heeft behalve het als een verlengstuk te zien voor de powers to be.

  • Rob V. zegt op

   De militairen zijn vooral in eigen land actief, ook met het gebruik van hun speeltjes. Men treed daadkrachtig op tegen interne conflicten…

  • Erik zegt op

   De marine doet wel wat: men patrouilleert in de Straat van Malakka tegen piraten en dat is zinvol.

   Men haalt Rohingya in gammele bootjes van zee en stuurt ze terug naar Bangladesh. Men oefent thans voor de koninklijke bootparade op de Chao Phraya die verplaatst is naar 12 december. Ze varen dag en nacht over de Mekong (nou ja, wat er van dat machtige water over is tegenwoordig) tegen drugstransport vanuit Laos en Myanmar. En ze halen dode dissidenten met de buik vol beton van de oevers van de Mekong in de regio Nakhon Phanom.

   Dus de marine heeft het vreselijk druk en daarom koopt men kort geleden een nieuw amfibisch vaartuig van China.

 2. Chris zegt op

  Het defensiebudget en het onderwijsbudget: twee geldverslindende ministeries met beiden een zeer lage effectiviteit, zowel in output als in arbeidsproductiviteit.

  • Puuchaai Korat zegt op

   Zowel het onderwijs als defensie zijn mijns inziens zeer effectief. Defensie zorgt voor een binnenlandse veiligheid die ver uitgaat boven de Europese bijvoorbeeld. Een land als Nederland is niet eens in staat om de veiligheid van zijn burgers te waarborgen. Buitenlandse conflicten (Koerden versus Turken) worden in Nederland op straat uitgevochten, waarbij deze week diverse Nederlandse agenten werden verwond. Dat zou in Thailand niet denkbaar zijn. Althans in de periode dat ik hier woon, 4 jaar. Ik voel mij zeer veilig en ben blij in een land te wonen dat zichzelf nog kan verdedigen.
   Wat betreft het onderwijs zie ik om mij heen dat jongeren alle kansen krijgen om te studeren of een vak te leren. Het arbeidsethos en de dienstbaarheid van de gemiddelde Thaise arbeider, daar kan menig Europeaan ook een puntje aan zuigen.
   Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal, dat blijkt wel weer uit menige reactie hier.

   • Rob V. zegt op

    Effectief waarin? Met het onder de duim houden van het plebs. Burgers moeten luisteren, geen kritische vragen stellen of hun mond open doen. En wij niet horen wil moet maar voelen. De hoge heren hebben gelijk, daarom is het Thaise leger ook top zwaar met veel generaals. De officieren laten rekruten dan heel efficiënt hun huishouden doen of andere werkzaamheden buiten de kazerne. Dat is goed arbeid ethos. En ach, soms moeten de rekruten wat boze burgers afschieten, soms verdwijnen er wat ‘communisten’ in brandende olievaatjes. De harde aanpak moeten we toejuichen. Net zoals vroeger de man de baas was in huis, dat was zeer effectief. Die gewonden, doden en onderdrukking van mindere mensen .. dat willen die baasjes ook niet hoor maar soms is er echt geen andere keus. Dodelijk geweld is voor hun eigen bestwil, heus! Zo heerst er tenminste rust en orde. En met dit semi militair bewind en hun nieuwe pantserwagens, straaljagers en duikboten stellen we dat nog eens zeker voor de komende jaren. Thailand is op het goede pad. Daar kunnen die slappelingen in Nederland nog iets van leren. Hulde aan Thaise militairen drie werd saluut voor generaals Prayut en Apirat.

   • Dieter zegt op

    Ben jij zeker dat je in Thailand woont/ Of ben je over een ander land bezig?

   • Petervz zegt op

    U heeft gelijk meneer Korat, met investeringen in onderzeeers, helicopters, straaljagers, een vliegkampschip zonder vliegtuigen, een lekkende observatie ballon en 1000 fake bomdetectoren, en een generaaltje of 2000, zouden er ook in Nederland geen conflicten zijn.

    En gelukkig krijgen alle Thaise jongeren uit welk klein dorp dan ook alle kansen om op de paar top universiteiten te sturen.

    • kritikus zegt op

     Volgens wel ingelichte bronnen zijn er rond de 850 generaals in Thailand, nog steeds wel het relatief hoogste aantal in de wereld 😉 … Meneer Korat leeft in zijn eigen wereld, zijn goed recht, evenals zijn opvattingen over onderwijs (mijn dochter reeds 12 jaar hier in het onderwijs) die een van de slechtste ter wereld is … Maar bij de een blijft die roze bril lang op, lijkt mij heerlijk 😉

     • Cornelis zegt op

      Volgens deze bronnen nog veel meer: https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Thai_Armed_Forces#Personnel

   • Michael zegt op

    De vergelijking met het Nederlandse leger heeft helemaal niets met dit onderwerp te maken. Met de binnenlandse veiligheid is het bar slecht gesteld in Thailand dus stop a.u.b. met het verkondigen van onzin.

    Een thaise diploma is helemaal niks waard in het buitenland, het is dus maar goed ook dat er veel geld besteed word aan het onderwijs.

    Je woont al 4 jaar in Thailand maar je hebt totaal geen idee van wat er zich allemaal afspeeld. Verdiep je eens in het land waar je woont zou ik zeggen voordat je je hier voor schut zet.

    • Puuchaai Korat zegt op

     Een Thais diploma is niets waard in het buitenland? Daarom komt de halve wereld voor plastische chirurgie naar Bangkok zeker. Ik kan uiteraard alleen maar oordelen over de veiligheid die ik zelf ondervind, en die is… groot. Kom ook in Korat wonen, zou ik zeggen.

   • marc zegt op

    Je zegt dat je vier jaar in Thailand woont maar waarom zijn er altijd tralies voor de ramen en zijn huizen altijd afgesloten met hekken
    Nee sorry maar dan denk ik dat het veiliger is in nl of be
    Ik weet niet of je om 20.30 h naar tamarin tv ziet maar ik heb nog nooit zoveel moorden geweten als in Thailand

    • Puuchaai Korat zegt op

     Wij hebben inderdaad een hek, zoals iedereen hier, om de tuin af te sluiten, maar geen tralies voor de ramen. Het kan helemaal niet moeilijk zijn om een woning binnen te dringen en wij zijn ook regelmatig voor korte of langere tijd niet thuis. In 3 jaar nog geen enkele inbraak, ook bij de buren niet. Misschien moet onze wijk nog aan de beurt komen. Ik heb echt niet de illusie dat hier geen criminelen zouden zijn, maar ik kan ook niet ontkennen wat ik zelf ervaar.

   • ruud zegt op

    Weet u zeker, dat u in Thailand woont?

    Als ik mij niet vergis, is er al tientallen jaren onrust in het zuiden van Thailand, maar in Korat merk je dat uiteraard niet.

    Maar het is prettig voor u, dat U zich veilig voelt.

    • Puuchaai Korat zegt op

     Ik heb onlangs nog een documentaire gezien waarin de plaatselijke bevolking in het zuiden door militairen werden getraind om zichzelf te kunnen verdedigen. Maar goed dus dat er een leger is, dat bereid is om in te grijpen en de bevolking ondersteunt tegen reële dreigingen. En, jawel, ik weet zeker dat ik in Thailand woon, al vraag ik me vaak af waar andere reageerders op dit blog wonen, of is men gewoon graag negatief?

   • Rob zegt op

    Beste Puuchaai,
    ik weet niet in welke wereld jij leeft, maar in Nederland zijn op terrorristisch vlak bij mijn weten maar 2 kleine incidenten geweest, dus in vergelijking met andere Europesche landen doen wij het in Nederland nog niet zo verkeerd.

    Dan even Thailand, daar zijn onlangs nog een paar bomaanslagen, weliswaar geen doden te betreuren, maar een paar jaar geleden bij het erewan monument aan Sukhumvit vielen er iets van 20 doden, om van het zuiden van Thailand maar te zwijgen.
    Maar goed kennelijk vind jij een vorm van repressie dus aanvaardbaar, want dat is natuurlijk de reden waarom Thai de straat niet opgaan en niet openlijk discussiëren over politiek.

    • Puuchaai Korat zegt op

     2 kleine incidenten in Nederland? Het is maar waar je je informatie vandaan haalt. En wat is terroristisch? Als we dat definiëren met het aanvallen van onschuldige burgers, vinden er in Nederland wekelijks ‘incidenten’ plaats. Althans wordt dat vaak als incident bericht, van verwarde mensen vaak, maar het is natuurlijk een structureel binnenlands veiligheidsprobleem. En de politieke moord op een Nederlandse politicus en op een kunstenaar, en nu weer een politiek proces tegen een politicus. Dat is toch zeker ook een vorm van verborgen repressie. Eerlijk gezegd heb ik het met Thai ook niet vaak over politiek, want degenen die ik ken zijn bijna altijd aan het werk en lijkt me niet dat ze in hun spaarse vrije tijd veel behoefte hebben aan een politiek gesprek. En over repressie gesproken, wat vind u van de overdadige inzet van politie in den haag als hardwerkende boeren komen demonstreren om hun zwaar bedreigde bedrijfstak te verdedigen en als er dan savonds in Rotterdam Turken en Koerden over de straat rollen geen voldoende politie of ME inzetbaar is en verschillende agenten verwond zijn. Of heeft u daarvan in de media geen berichtgeving gekregen?

   • Cornelis zegt op

    Defensie zou geen enkele rol moeten spelen op de terreinen die je noemt. Dat hoort een politietaak te zijn.

    • Rob V. zegt op

     De defensie top bemoeit zich op wel meer terreinen met ringen waar dat eigenlijk niet hoort, zoals de politiek.

     Leger commandant generaal Apirat ging helemaal los vor8ge week om te waarschuwen voor het communistisch gevaar, China te prijzen, te waarschuwen tegen demonstranten in Hong Kong, mensen met geld die de jeugd hersenspoelen, het eens grote Siamese rijk dat van alles afgepakt is en nu nog onder bedreiging door is Thais die gehersenspoeld zijn door buitenlandse opleidingen te volgen etc. Hij noemde geen namen maar het komt er op neer dat het land en het hoogste instituut z onder bedreiging zijn van roodhemden (Thaksin) en oranje aanhangers (Future Forward). De meeste landen zou zo’n generaal op het matje worden geroepen of worden weggestuurd. Niet in het gedisciplineerd Thailand dat alles te danken heeft aan die krachtige militairen. Of zoals Apirat zelf zei: heb geen kritiek op het leger als je niet bereid bent het land gewapende je leven te dienen. Je mag anders denken maar het mag niet tot conflict of verdeling onder de Thais en het land leiden, zo sloot hij af.

     http://www.khaosodenglish.com/opinion/2019/10/19/opinion-the-real-message-in-army-chiefs-tirade/
     https://prachatai.com/journal/2019/10/84718

 3. Hans Bolwerk zegt op

  maar extreem lucratief voor de betrokken ambtenaren. Een groot deel is gereserveerd en makkelijk te gebruiken.

 4. Jacques zegt op

  Er zijn kennelijk gevaren waar wij geen weet van hebben. De Chinezen die zomaar ongevraagd kunnen binnen vallen of de oude vete met de buurlanden. Je weet het niet. Ook kan het onderdeel uitmaken van de werkverschaffingen. Misschien wel meer militairen kunnen aanstellen. Ik kan mij niet voorstellen dat de Thaise regering dit doet om goed sier te maken en niet onder wil doen voor vele andere landen, of zou dit mogelijk toch wel aan de hand kunnen zijn. Ik denk er zo het mijne van. Maar de arme bevolking is met dit soort besluiten niet gediend.

 5. Dieter zegt op

  Je zou voor minder je defensie versterken. Zo veel Chinezen in het land.

 6. janbeute zegt op

  Ik vraag mij daarom wel eens af als oudmilitair 7 jaar gedient tijdens de koude oorlogsjaren als Technisch Specialist bij de koninklijke landmacht.
  Hoe zal het Thaise leger vergaan als er echt een oorlog zou komen.
  Bij ons in het dorp had een halfjaar geleden een lokale wervelwind veel schade aangericht.
  Er waren twee peletons met Thaise militairen om te helpen, maar wat ik zo al zag.
  Kwam de gedachte al gauw bij me op, als we daar straks de oorlog mee moeten winnen.
  Kennis en discipline op een laag nivo.
  En hoe zit het met het opleidings nivo van de officieren, als ik alleen al kijk naar generaal Prayut en Prawit, spreken geen woord Engels dus zal krijgskunde wel niet buiten Thailands grenzen gestudeerd te hebben.
  Een halfbroer van mijn stiefzoon is voor zijn nummer in het Thaise leger.
  Worden soms voor weken naar huis gestuurd uiteraard zonder wedde ( militair salaris ) uitbetaald te krijgen.
  Waar blijft de wedde dan, in de zakken van hoge officieren misschien.
  En hoe zit het met oefeningen, in Nederland en oa Duitsland zag ik vroeger regelmatig colonnes met leger voertuigen onderweg naar een oefening of schietserie.
  Hier in al die 15 jaar heb ik hier nog nooit een colonne gezien, behalve dan op de TV tijdens de protesten in Bangkok.
  Dus rijst bij mij de vraag wat doet het Thaise leger de ganze dag.
  Ik schrijf hier dus over het reguliere leger en niet de speciale keurtroepen eenheden.

  Jan Beute.

  • RonnyLatYa zegt op

   Hier in LatYa (Kanchanaburi) wordt er anders regelmatig geoefend en geschoten. Ik hoor het regelmatig in de verte. Af en toe staat er dan ook wel eens een berg in brand door hun geschut.
   Ik denk ook dat ze van overal in Thailand naar hier komen oefenen, want ik kom regelmatig burgerbussen tegen vol met militairen die van waar dan ook worden aangevoerd.

   Naast de kwestie maar misschien toch leuk om weten. Het leger van Singapore heeft wat verder in Sai Yok al 30 jaar een vast kamp waar ze verblijven om te oefenen/schieten.

 7. Jack zegt op

  Het zelfde speelt zich af in de medische sector , in het ziekenhuis waar ik behandeld werd werd ik min of meer genegeerd door de chefarts zijn ondergeschikten spraken redelijk engels maar zij geen woord ,
  Dit was in een grote stad waar weinig “farang” zijn.
  Ik werd daar zeer deskundig behandelt voor een gevaarlijke spinnenbeet, hulde voor hst zeer bekwame personeel !

 8. chris zegt op

  Om niet te vervallen in populistische opmerkingen over het defensiebudget (of het nu hoger wordt, minder of hetzelfde blijft) is het nodig dat er een duidelijk beeld gaat ontstaan over de rol en positie van het leger. Kortom: een reorganisatieplan waarin aandacht wordt besteed aan:
  1. de afbakening van taken met de politie en de legereenheden van het staatshoofd
  2. de daarbij behorende, passende mankracht en materieel
  3. de locatie van de legereenheden
  4. de inzet van het leger bij rampen in binnen- en buitenland
  5. de inzet van het leger bij vredesoperaties
  6. de financiering van het leger, niet alleen op korte maar ook op langere termijn
  7. de procedures van promotie in het leger
  8. de beloning van de menskracht
  9. de politieke verantwoordelijkheid voor het leger en uitspraken van militairen.

  • Mark zegt op

   Chris, is vrees dat in hoofde van de legerleiding en de politieke leiders van het land de ideale wereld al bestaat. Voor deze goede mensen hoef je hem dus helemaal niet over te denken. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durf ik te stellen dat deze goede mensen de door door jou gesuggereerde “reorganisatie” niet op prijs zullen stellen 🙂

   • chris zegt op

    Ja, dat weet ik ook wel. Maar als de bevolking binnen enkele jaren een andere politieke richting kiest (de juegd heeft de toekomst en stemt in meerderheid FFP) zal men toch moeten geloven aan een grondige discussie over nut en effectiviteit van het leger; ook van het onderwijs overigens.

    • Mark zegt op

     Ik deel je visie dat de huidige oppositie electoraal groeipotentieel heeft … al is de demografische tendens in Thailand “vergrijzing”.

     De huidige machthebbers hebben al ten overvloede aangetoond dat ze vlotje en zonder al te veel binnenlandse, noch buitenlandse tegenstand, het “spelregelkader” kunnen wijzigen om een stembusuitslag in hun voordeel te laten kantelen.

     Ik ga ervan uit dat ze dit zullen blijven doen. Ik vrees dat dit de oppositie zal sturen in de richting van andere, minder democratische, methodes en technieken. Ze zullen geen andere keuze krijgen.

     De provocerende prietpraat van generaals zoals Apirat scheppen de context en zullen dergelijke dramatische wending uitlokken.

 9. Erwin Fleur zegt op

  Beste Redactie,

  Toch vind ik dat Thailand beter zijn uitgave aan het leger beter kan besteden aan de bevolking en economie.
  Thailand is totaal geen wereld macht en zal dat ook niet worden.

  Blijft dat het leger meer oog heeft om zich ten opzichte van de wereld wil laten gelden.
  Eerst een wit voetje halen bij China en vervolgens een muur op bouwen(Trump).

  Ik heb het idee dat en zo verlopig zal blijven en geen economische opbouw zal plaats vinden.
  Er zijn natuurlijk vele reden om dit te verdedigen ten opzichte van de bevolking maar niet
  met de gedachte om het land op te bouwen.

  Triest’, met veel drama kun je de kost niet verdienen, laat staan manipulatie.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website