De ANWB vindt de aangekondigde prijsverhoging van het paspoort met 30% buiten proportie. De kostprijs voor de overheid verandert nauwelijks: noch het materiaal van het paspoort zelf, noch het uitgifteproces verandert.

De verlenging van de geldigheidsduur van vijf naar tien jaar wordt nu aangewend voor de prijsverhoging. De ANWB vindt dat de overheid oneigenlijk gebruik maakt van haar positie als enige verstrekker van het reisdocument.

Strikt genomen kost de uitgifte door de gemeentes minder nu het paspoort minder vaak vervangen hoeft te worden en er minder vingerafdrukken opgenomen moeten worden. De ANWB gaat de minister van Binnenlandse Zaken om uitleg vragen en de zaak bij de Kamer voorleggen.

Een nieuw paspoort gaat € 66,96 kosten in plaats van € 50,35.

13 reacties op “ANWB stoort zich aan forse prijsverhoging paspoort”

 1. steven zegt op

  Hier in Belgie kost het me 75 Euro

  • David Hemmings zegt op

   Excuseer , maar ik betaalde laatst in Antwerpen 88,5 € !! voor standaard paspoort 32 paginas , het exemplaar van 64 paginas (vergelijkbaar met NL zakenpaspoort ) kost zo maar eventjes rond de 277,5 € daar dit enkel via spoedprocedure kan afgeleverd (?!) voorlopig nog steeds maar 5 jaar geldig ook nog eens
   http://www.antwerpen.be/eCache/ABE/3/258.Y29udGV4dD04MDMzOTI4.html

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Toch raar dat het paspoort in de Ambassade te Bangkok dan weer “maar” 79 Euro (standaard – 32 pag) en 240 Euro (64 pag).
    Wat ik dan ook niet begrijp is dat een paspoort voor minderjarige slechts 35 Euro (standaard – 32 pag) kost. Waar zit hem het verschil ?
    Het kan hem toch niet in de productiekosten zitten want die zijn hetzelfde dacht ik.
    Dus gewoon weer de reiziger plukken – niets meer

    Nieuwe prijzen sinds 1/1/14
    http://www.diplomatie.be/bangkok/default.asp?id=28&mnu=28&ACT=5&content=85

    • David Hemmings zegt op

     @RonnyLadPhrao Er is een verschil in de prijs wegens de “vrijheid “om bovenop de basisprijs een gemeentelijk taks te vragen….vandaar kunnen er verschillen ontstaan , de basisprijs zal je kunnen vinden op gov.be

     • RonnyLadPhrao zegt op

      Gevonden.
      De prijs is correct.
      De ambassades rekenen dus geen extra’s dit in tegenstelling tot de meeste gemeenten.
      Verklaring voor minderjarigen zit hem in de vrijstelling van consulaire taks.

      Toch kan je je nog vragen stellen.
      Het aanmaken van een paspoort voor een volwassenen kost in België 41 Euro en via de ambassade 49 Euro…. 8 Euro meer maar dat is te begrijpen..
      Het aanmaken van een paspoort voor een minderjarige kost in Belgie 41 Euro (dus evenveel als een volwassenen) maar via de ambassade maar 35 Euro …. 6 Euro minder en dat is dan weer niet te begrijpen

      http://diplomatie.belgium.be/nl/binaries/prijs_Paspoorten_NL_tcm314-122220.pdf

 2. Gringo zegt op

  Zo zie je maar weer hoe wij Nederlanders kunnen zeuren. Nu kostte een paspoort € 50,35 met geldigheid 5 jaar, dus € 10,07 per jaar. Straks kost het € 60,96 voor 10 jaar, oftewel € 6,096 per jaar. Het paspoort wordt per jaar gerekend 40% goedkoper, maar het is weer niet goed!

  Kijk ook eens naar de prijzen van de Belgische reageerders!

  • Rob V. zegt op

   Beetje generaliserend vind niet Gringo? Of is er een peiling voor grofweg de helft of meer niet tevreden is met het nieuwe paspoort (prijs en geldigheid). Ik ben zelf blij met het nieuws, natuurlijk kun je je afvragen waarom de prijs omhoog moet -vragen staat vrij-. Denk niet dat veel mensen oprecht intevreden zijn met de nieuwe regels?

  • Khun Peter zegt op

   Beste Gringo, het gaat niet alleen om deze prijsverhoging, die op zich wel meevalt, maar alles bij elkaar. Het cumulatieve effect. De NL overheid pakt elke gelegenheid aan meer geld te vragen voor hetzelfde. Er komt geen eind aan het plukken.
   Overigens kan je, als je veel aan het reizen bent, beter een zakenpaspoort aanvragen. Daar zitten meer bladzijden in. Want als alles volstaat met stempels en visa, moet je straks binnen 10 jaar alsnog een nieuw paspoort aanvragen. Je krijgt namelijk alleen een visum sticker als er nog lege pagina beschikbaar is.

   • David Hemmings zegt op

    Niet alleen 1 bladzijde vrij , maar niet vergeten dat je minimaal 6 maand geldigheid moet hebben om nieuwe visa te krijgen , voor sommige visas nog meer zelfs….(O, O-A , dounle / triple entry’s bvb )

 3. Hans Bos zegt op

  Wat zijn de nieuwe tarieven?

  Deze tarieven zijn vastgesteld op een kostendekkend niveau. De prijs van een paspoort dat in het buitenland wordt aangevraagd bedraagt € 131,11 voor een volwassene. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen ook bij een aantal gemeenten in Nederland een reisdocument aanvragen. De tarieven liggen daar lager dan bij de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. Bij deze gemeenten kost een paspoort voor een volwassene niet ingezetene € 101,75.

  Van BuZa mag mag het best een pondje méér zijn….

 4. printen zegt op

  BuZa is slechts een doorgeefluik van de paspoorten. Het Ministerie van Binnenlandse zaken geeft dat paspoort uit en is verantwoordelijk voor het verstrekken van het paspoort aan de Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland, via Buitenlandse Zaken.

  Buitenlandse Zaken maakt kosten voor de uitgifte van paspoorten aan Nederlanders in het buitenland, dus zijn die paspoorten duurder dan in gemeentes in Nederland. Zo simpel ligt het.

  De producent van de paspoorten kregen een prijs voor de paspoorten die om de vijf jaar vernieuwd werd. Daar was het contract met Binnenlandse Zaken op gebaseerd. Ik denk dat er een nieuw contract ondertekend is die een prijs van de paspoort die maar om de tien jaar vernieuwd hoeft te worden. Dus ene daling van de productiecapaciteit. En dat zal in het contract wel doorberekend zijn. Vandaar die 30% verhoging die de ANWB als verhoging aanvoert.

 5. henk J zegt op

  De ambassade in Bangkok gaf aan dat je tot op heden voor hetzelfde bedrag een zaken paspoort aan kunt vragen. Een zaken paspoort was normaal duurder. Hoe dit in de nieuwe situatie wordt weet ik niet.

 6. Stoelwinder zegt op

  Moderator: uw reactie moet over het onderwerp gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website