Op deze pagina staat een selectie uit het Thaise nieuws. Wij vermelden de headlines van de belangrijkste nieuwsbronnen waaronder: Bangkok Post, The Nation, ThaiPBS, MCOT, etc.

Achter de nieuwsberichten staat een weblink. Wanneer je daar op klikt kan je het volledige artikel lezen bij de Engelstalige bron.


Nieuws uit Thailand – vrijdag 20 maart 2015

The Nation opent vandaag met het proces tegen Yingluck dat op 19 mei gaat beginnen. Ze moet zich dan verantwoorden voor het debacle en de corruptie rondom het rijst subsidieprogramma die de Thaise schatkist 600 miljard baht heeft gekost en het land financieel naar de afgrond bracht. Indien zij schuldig wordt bevonden kan de voormalig premier een gevangenisstraf van 10 jaar krijgen. Gisteren schreef Yingluck op haar Facebook-pagina dat ze hoopt op een eerlijk proces. Ze laat weten dat er geen bewijzen zijn van corruptie. Yingluck wordt vooral plichtsverzuim verweten omdat ze ondanks herhaalde waarschuwingen niet heeft ingegrepen toe het verkeerd ging met het rijst hypotheeksysteem en de kosten enorm opliepen: http://goo.gl/qvJoe9

Bangkok Post kopt dat het plan van de verhuur van bospercelen aan buitenlandse investeerder, waar de krant gisteren over schreef, alweer voor 5 jaar de ijskast ingaat. Het lijkt er op dat de huidige regering dringend op zoek is naar geld om de lege schatkist te vullen en daarom het ene na het andere opportunistische plannetje bedenkt: http://goo.gl/xuM2eD

– Het gaat weer goed met het toerisme in Thailand. Ondanks het feit dat de Russen wegblijven (een daling van 46%) liet januari een groei van 16% meer buitenlandse toeristen zien. Het zijn vooral de toeristen uit China die verantwoordelijk zijn voor de groei. Het aantal toeristen uit Europa loopt wel wat terug: http://goo.gl/0GzN56

– Het treinverkeer naar het zuiden van Thailand is ontregeld door twee ontsporingen. Tussen Huai Sai Tai en Hua Hin liepen er vier wagons van de rails, er vielen geen gewonden, waardoor het treinverkeer tussen Cha-am en Hua Hin stil kwam te liggen. Bij Khok Khram station (Nakhon Si Thammarat) ontspoorde de laatste wagon van de sneltrein No. 85 op de route Bangkok naar Nakhon Si Thammarat: http://goo.gl/iFCNfJ

– Drie broers van de voormalige prinses Khunying Srirasmi Suwadee gaan voor vijf jaar en zes maanden de cel in. Ze zijn onder andere schuldig bevonden aan diefstal, illegaal bezit van vuurwapens en majesteitsschennis: http://goo.gl/5gBreH

– Meer actueel nieuws lees je op de Twitterfeed van Thailandblog.nl: twitter.com/thailand_blog


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Nieuws uit Thailand – vrijdag 20 maart 2015”

 1. teun zegt op

  De schatkist leeg? Om te beginnen alle criminelen (al dan niet in overheidsdienst) financieel uitkleden. Vervolgens een lijst met de rijkste 1000 ondernemers opstellen en controleren of die correct hun Inkomstenbelasting en Vermogensbelasting betaald hebben over de afgelopen zeg 10 jaar.

  Zo zijn er nog wel wat maatregelen te verzinnen cq uit te voeren o.b.v. reeds bestaande wetgeving.

 2. p.hofstee zegt op

  Meer toeristen uit China ok. dat klopt maar wie is er blij mee,ik heb ze meegemaakt geef mij dan maar Russen wel meer lawaai maar de Chinezen zijn echte viezerikken.

  • janw.devos zegt op

   Een meer objectief en informatief artikel zou zijn , als de verblijfsduur en de gemiddelde besteding per tourist , in dit bericht betrokkenen was .
   De aantallen aan “binnenkomsten” , zoals die door de autoritiet voor het tourisme genoemd worden en die getruceerde getallen geloof ik helemaal niet , zouden die aantallen volgens hun wel het zelfde gebleven zijn.
   Wat ze weglaten om het beeld verder op te vrolijken , is dat daarvoor de ” short stay” budget touristen in de plaats komen o.a. massa’s aan Chinezen ,aangevuld met andere touristen uit de ZO Aziatische markt.
   Voor mijn gevoel wordt het rustig in Thailand .

   • Frans Nico zegt op

    Nou, Jan, Jouw verhaal is ook niet al te objectief en informatief.

    In geen enkel land waar corrupte op ruime schaal voorkomt geven (economische) statistieken juiste cijfers weer. Immers, het zwarte circuit (ook en vooral in de horeca en gastverblijven) valt niet te berekenen, enkel te schatten. Daarom kunnen in statistieken slechts totale aantallen binnenkomende toeristen en uit de verschillende landen worden geregistreerd. Of je die cijfers geloofd hang af van hoeveel je geloof hecht aan de onderzoekers en degenen die de cijfers publiceren. En natuurlijk je gevoel….

   • Jan zegt op

    Volgens de Thaise Toeristenautoriteit geven de Chinese toeristen gemiddeld 10-25% per dag méér uit dan Europeanen. De gemiddelde verblijfsduur van de Europeanen is wel langer (logisch gezien de reisafstand). Gezien het feit dat de snelle stijging van het aantal Chinese touristen de daling van de Europeanen (inclusief de Russen) overtreft wordt voor 2015 een duidelijke stijging van de totale inkomsten verwacht.
    Credit Suisse: “Based on our estimate, a 40 percent fall in Russian tourist arrivals would reduce total arrivals by just 2.5 percent,” it said. “We believe growth from China can more than offset the fall in tourists from Russia.”
    Citigroup agrees: “Russia’s economic difficulties, including a depreciating ruble, will negatively affect Russian visitation to Thailand… [but] upside from Chinese tourist arrivals should more than compensate,” it said in a note last week.

 3. edard zegt op

  Waarom zijn de chinezen alleen viezerikken
  Viezerikken heb je ook onder de nederlanders, russen, engelsen , fransen etc.etc. die soms helemaal
  niet een bad nemen en misschien eens per week en je ruikt ze al van verre dat ze gezopen hebben
  stelletje herrie-schoppers ook nog – heb ze in Pattaya mee gemaakt
  Niet alles over een kam scheren aub

 4. Nico M zegt op

  De schatkist leeg?

  Nog een paar ideeën.
  Xenofobie kost geld.

  Laat onder voorwaarden buitenlandse bedrijven toe met een meerderheidsbelang.veel kleine innovatieve ondernemers vestigen zich met de huidige regels niet in Thailand maar elders.Zulke bedrijven genereren, in verhouding, minstens zoveel inkomen als door de BOI met fikse subsidies gelokte grotere bedrijven.

  Verkoop grond aan buitenlanders,via een soor makelaars-overheidsdienst,onder voorwaarden en belast winst erop boven de inflatie.met wat heffingen gecombineerd brengt dat geld in het laadje. Met name overeidsgrond verkopen levert wat op. Veel buitenlanders zien het niet zitten om op geleased land te bouwen.

  Schaf visarun af voor overwinteraars e.d. Wij moeten jaarlijks een visarun naar Myanmar en laten daar 500 baht p.p. achter bij de Birmese overheid.Veel overwinteraars betalen liever 1000 baht aan de Thaise overheid zonder zo’n reis te hoeven maken.

  Privatiseer opsporing van milieudelicten. Levert geld en werkgelegenheid op en maakt het land schoner,
  Denk hierbij aan ongeoorloofd branden. Vuilstorten in de natuur. Roetwalmende tuktuk’s, somthaews en andere slecht onderhouden auto’s rijden vaak zonder verzekering en uitlaatgas controle rond.

  Land tax boven beperkte oppervlakken zeker invoeren. Zorgt ervoor dat grond door de rijken uitsluitend als belegging en niet als productiemiddel kan worden beschouwd.

  Hogere btw op extreme luxegoederen. Maakt de nieuwe Mercedes of Bentley voor zoonlief(van de extreem rijken)wat duurder.

  Net als in Griekenland is het ontduiken van belasting een nationale sport. Net als Teun hiervoor al aanstipte lijkt mij zat te halen bij de ostentatief rijke bovenlaag die uitstekend de kunst verstaat hun landgenoten uit te buiten.

  • Frans Nico zegt op

   Beste Nico, ik neem aan dat jij niet bij de groep rijken van Thailand behoort, want die willen niet wat jij voorstelt maar die trekken wel aan de touwtjes. Economisch gezien heb je volkomen gelijk. Buitenlanders uit een land met grote burgerlijke vrijheden kijken anders tegen economische ontwikkelingen aan. Zelfs de autoriteiten van China beginnen van lieverlee de ogen te openen. Maar de autoriteiten van Thailand schermen de economische ontwikkeling juist af onder het mom van bescherming van de eigen bevolking. Buitenlandse investeringen zijn in een land als Thailand broodnodig om de economische groei aan te zwengelen. Juist daar profiteert de Thaise bevolking van. Niet met protectieve en belemmerende maatregelen als verboden grondbezit voor buitenlanders of een “verbod” om in Thailand te werken.

   Jouw vergelijking met Griekenland is voor een deel juist. Corruptie is in beide landen hoog, maar het bestrijden van corruptie alleen is niet voldoende. Het verschil zit hem in het feit dat Griekenland geen eigen munt meer heeft en daardoor afhankelijk is geworden van de overige geld voorschietende Eurolanden. Griekenland wordt nu dus gedwongen te hervormen. Die druk mist Thailand (nog). Op het moment dat Thailand een beroep moet doen op kapitaalverschaffing door buitenlandse partijen (denk aan het IMF of belanghebbende landen als China), dan raakt ook Thailand zijn (economische) onafhankelijkheid kwijt.

 5. Cor van kampen zegt op

  We gaan niet alles over een kam scheren.
  Groei laat zien dat 16% meer buitenlandse toeristen komen. Vooraf toeristen uit China.
  Komt nog een verhaal bij. Het aantal toeristen uit Europa loopt wat terug.
  Het is niet alleen Europa het is ook Amerika,Australie, enz.
  Die gaven hun geld uit. Die kochten huizen of condows. De russen zijn helemaal de weg kwijt.
  Wat heb je aan Chinezen. Die geven in dit land geen penning uit. Er is geen Chinees die een huis koopt.
  De Taxi jongens op de motor hebben het nog nooit zo slecht gehad. Ook de mensen met eten op straat
  hebben het nog nooit zo slecht gehad. Allemaal bericht geving van dit regiem die alles positief probeerd
  uit te leggen. leggen. Als laatste (maar dat is een grapje) heb ik contact gehad met mensen die openbare toiletten beheerde. Ook geen droog brood meer te verdienen. Die Chinezen schijten op straat,
  Cor van Kampen.

  • Sir Charles zegt op

   Geen Chinees die een huis koopt? In en om nabij ChiangMai denken ze daar toch echt anders over en NakohnSawan even wat zuidelijker gelegen evenzo. Beide regio’s kennen van oudsher al een grote Chinese populatie.
   China heeft een grote bovenlaag in de bevolking die superrijk zijn, die maken geen gebruik van Neckerman-achtige reizen zo als vele van hun landgenoten.

 6. Koetjeboe zegt op

  Er is geen Chinees die een huis koopt?
  Kijk dan even op deze side:http://www.ddproperty.com/en/property-news/2014/8/61193/thailand-top-in-asia-for-chinese-buyers
  De Chinees staat no 1 als koper in Thailand,maar dan wel prijzen boven $200.000.
  In Puketh vind je veel villa’s van over 5 ton die aan Chinezen behoren.

 7. teun zegt op

  KB,

  Eerst even de door jouzelf aangegeven site goed lezen. Daar staat, dat Thailand nr. 6-7 is qua landen waar chinezen vastgoed kopen. En verder, dat de voorkeur van de chinezen nu vooral naar Azie uitgaat. Dat is dus niet hetzelfde als : chinezen zijn nr. 1 kopers vastgoed in Thailand.

  Overigens neem ik aan, dat voor Chinezen dezelfde spelregels gelden als voor iedereen anders nl.: het bezit van grond is niet mogelijk. Alleen met company-constructies etc.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website