Luchtvaartmaatschappijen zijn vanaf deze week verplicht om passagiersgegevens van alle vluchten die in Nederland aankomen of vertrekken te delen met een nieuw opgerichte passagiersinformatie eenheid (Pi-NL).

De Nederlandse overheid wil inzicht in reisbewegingen omdat het zou bijdragen aan het voorkomen, opsporen en vervolgen van ernstige criminaliteit en terrorisme. Het wetsvoorstel van minister Grapperhaus dat dit mogelijk maakt is eerder deze maand door de Eerste Kamer aangenomen en sluit aan bij Europese afspraken.

De Pi-NL zal de gegevens verwerken en, indien nodig, delen met daartoe bevoegde instanties, zoals de opsporingsdiensten. De minister van Justitie en Veiligheid is verantwoordelijk voor de nieuwe eenheid, die is ondergebracht bij de Koninklijke Marechaussee.

Privacybelang

Bij de totstandkoming van de wet heeft minister Grapperhaus naar zijn zeggen een zorgvuldige afweging gemaakt tussen het belang van de bestrijding van terrorisme en het privacybelang van de reizigers. Het wetsvoorstel bevat daarom verschillende waarborgen. Zo is de bewaartermijn van de gegevens beperkt, mogen er geen bijzondere persoonsgegevens, zoals godsdienst en etnische afkomst, worden verwerkt en is de uitwisseling van gegevens met andere landen aan strikte voorwaarden gebonden. Een speci­fiek hiervoor aangestelde functionaris houdt toezicht op de naleving van de wettelijke regels. Daarnaast oefent de Autoriteit Persoonsgegevens onafhankelijk toezicht uit.

Bron: Rijksoverheid

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Nieuwe eenheid van Koninklijke Marechaussee controleert gegevens vliegtuigpassagiers”

 1. Koos zegt op

  Gelukkig slaan ze niet alles op en heel belangijk niet lang.
  Zo blijven we verzekerd dat er gewoon aanslagen gepleegd kunnen worden.
  Mijn mening als je iets doet doe het dan goed.

  • Rob V. zegt op

   Alles opslaan heeft geen zin, dat geeft een giga partij nutteloze data, ruis. En die data jaren bewaren is evenmin zinvol. En dan is er ook nog iets met privacy. Er is een omslagpunt waar geneus van instanties de privacy meer schade doet dan dat er gewin is (mbt voorkomen of opsporen misdaden). Mijn mening is dat er al meer dan genoeg over mijn schouder wordt meegekeken onder het excuus ‘anti terreur’.

 2. Dick41 zegt op

  Nu kan de SVB eenvoudig iedereen volgen hoeveel dagen je per jaar buiten Nederland bent. Let maar op hoeveel mensen nu hun duurzame band met Nederland gaan verliezen, ook als je voor zaken reist, dus hun ingezetenenschap verliezen en daarmee hun zorgverzekering en reisverzekering.
  Big brother is watching you. Dag vrijheid. De KGB was er heilig bij en privacy?die kun je helemaal vergeten onder het mom van terrorisme bestrijding. Wie is de Nederlandse John Bolton?
  Politiek heeft weer zitten slapen.

  • Jacques zegt op

   Daar zou je best eens gelijk in hebben. Die malloten regeling van 8 maanden om vier maanden wie is hier verantwoordelijk voor en wat is hier het nut of belang van. We moeten eigelijk af van deze onzin. Als Nederlander hoor je recht te hebben op het Nederlanderschap met de daar bij behorende regels. Laat het aan het individu over of je hier van gebruik wilt maken, maar leg dit niet expliciet op. Ik ken een vrouw die de Nederlandse en Thaise nationaliteit heeft. Zij leeft al meer dan 20 jaren in Nederland en voelde zich vanwege familieproblemen tijdelijk mede verantwoordelijk voor de hulp aan familie in Thailand. Aanvankelijk had ze gedacht dat de 8 maanden wel genoeg zouden zijn maar ziekte heb je niet in de h and en het werden er meer dan 12 maanden en zij moest zich dus uitschrijven uit Nederland, hetgeen ze gedaan heeft. De consequenties die kennen we. Hoop gedoe en gelijk tweederangs Nederlander geworden met aanzienlijk minder rechten. Gedoe met instanties en aanpassingen. Ja, ja zo word je aangepakt door o.a, de club die het de mens altijd maar makkelijker wil maken. Ook banken hebben de verplichting om de belastingdienst te bedienen van hun ter beschikking staande informatie. Je zult bij langer verblijf in het buitenland gelijk moeten aantonen dat je daar niet gewerkt hebt en waarom je daar langer dan 8 maanden hebt verbleven.Hoezo prive redenen niet meer zo prive ook hIer denkt de belastingdienst met u mee.

   • Jacques zegt op

    Nog een tip die mij de ogen geopend heeft is het boek van Esther Jacobs onder de titel handboek voor wereldburgers. Zoveel herkenning en uitvoerig geschreven. Zou verplichte voer moeten zijn voor al diegenen in Nederland, die bezig zijn met wetten en regels te schrijven, welke het alleen maar meer onleefbaar maken en meer zorgen dat de mensen tegen elkaar uitgespeeld worden.

    • RuudB zegt op

     Meldt dan ook wat in het boek van Jacobs jou zo heeft aangrepen waardoor je meent dat wetgevers zich op de hoogte moeten stellen van de inhoud ervan. Wat of waar wordt eigenlijk onleefbaar en wie wordt/worden tegen elkaar uitgespeeld. Voor zover ik lees op dit blog worden honderden mensen (misschien wel duizenden) vrolijk en wel met hun AOW+aanvullend pensioen, maar zeker met hun gegarandeerde privacy in TH. Het enige waar zij zich druk om maken is of er nog wat euro’s zijn te graaien vanuit NL. Nou, dat gaat wellicht gebeuren nu mensen in NL zich afgelopen maanden druk hebben gemaakt om een pensioenakkoord en verhoging van het minimumloon. Aan dat akkoord en die verhoging danken al die gepensioneerden straks ook hun verhoging van inkomsten (zal wel niet genoeg zijn naar hun zin, daarom zijn ze ook in staat überhaupt om en TH te wonen), en dankzij hun beschermde privacy wordt hen niet gevraagd maar eens aan te tonen in hoeverre zij eigenlijk dat inkomen wel besteden. Neen, dat soort privacy is de TH Immigration gegeven, aan welke voorwaarden zij slaafs en gehoorzaam voldoen.

  • Paul schiphol zegt op

   Dick, alleen terecht als de SVB zou ingrijpen, ook ziektekosten verzekeringen etc. Als men zich aan de regels houdt is er niets aan de hand. Alleen de sjoemelaars die onheus gebruik maken van voorzieningen, kunnen worden aangepakt. Terecht, het zijn de misbruikers die de kosten van algemene voorzieningen omhoog stuwen.

  • Erik zegt op

   Wat een baarlijke nonsens, Dick41, als je dit zegt: “…hoeveel mensen nu hun duurzame band met Nederland gaan verliezen, ook als je voor zaken reist…”. Het gaat om waar je WOONT dus de duurzame band met NL. Die duurzame band wordt niet doorbroken als je reist voor je werk. Neem maar eenvoudig een piloot op down under…….. Dan sleep je de KGB er bij alsof het een verzameling heiligen was. Jammer dat je je niet inleest in de wetgeving.

 3. Kanchanaburi zegt op

  waar maak ik mij druk om, als je niets te verbergen hebt.
  Dit en het gevaar van terrorisme word mijns inziens “gebruikt” om totale controle over de Europese bevolking te krijgen.
  Terwijl vanuit oorlogsgebieden de terroristen Europa binnen wandelen.
  Duitsland telt ongeveer 5000 potentiële terroristen, waarvan men niet met zekerheid weet of dit opgeleide of anderzijds in potentie terroristen kunnen worden.
  Gaan we naar een totalitaire Europese dictatuur en zijn we straks alleen nog met onze gedachten en gevoelens in de privat mode?
  Ik hoop dat ik er volledig naast zit

 4. eduard zegt op

  Die wet van 8 maanden buitenland stamt uit 1896.Toen waren ze bang dat je zoekraakte en meost je 4 maanden in eigen land vertoeven. Schaf die wet van 123 jaar geleden ook maar af, nu raak je niet meer zoek met deze stasipraktijken.

 5. Ton zegt op

  Big Brother sluit het net meer en meer. Allen moeten lijden onder het almachtige mom van terrorismebestrijding. Waar ligt de grens van de privacy?
  En privacy gewaarborgd? Grapje: ministeries regelmatig in het nieuws omdat men weer eens heeft geblunderd door bepaalde namen in de openbaarheid te laten komen. En ondanks het “korte opslaan” via beelden kan de overheid hele trajecten volgen van mensen, ook na lange tijd. Nog even en we hebben allemaal een chip onderhuids.

  • l.lagemaat zegt op

   Dat kan al d.m.v. je mobiele telefoon of tablet, dus geen zorgen over een onderhuidse chip.

 6. Jeffrey zegt op

  Volgens mij leest u niet goed nergens staat vermeld dat dit gedeelt wordt met de svb of welke andere instantie dan de marechaussee die dan ernstige criminaliteit en terroristische personen kunnen onderscheppen en geen svbers die een keertje te lang weg blijven.

  • Dick41 zegt op

   Wel goed gelezen maar niet geloofd. Denk je werkelijk dat het alleen onder justitie blijft? Ook je belastinggegevens worden gedeeld met SVB dus waarom niet je reis-historie, zelfs je creditcard gebruik kunnen ze opvragen om te zien waar je geweest bent. Ik heb de stempels uit mijn paspoorten van afgelopen 5 jaar moeten laten zien!
   Wordt wakker!

 7. sabine zegt op

  De zoveelste inperking van het recht op privacy, onder het mom van “terrorisme dreiging of criminaliteit”. Het wordt streng gecontroleerd heet het, geloof je dat nou echt? Over een tijdje liggen ook deze data weer op straat.
  sabine

  • Jeffrey zegt op

   Moet helemaal niet je mag ook weigeren maar dat hen je natuurlijk niet gedaan hé ze zijn niet een bevoegd om je paspoort te vragen of in te zien wel om een legitimatiebewijs in te zien en dan volstaat een ID of rijbewijs.

 8. Martin zegt op

  “mogen er geen bijzondere persoonsgegevens, zoals godsdienst en etnische afkomst, worden verwerkt.”

  Het cruciale om aanslagen te voorkomen mag niet worden vermeld. Het blijven dus kortzichtige dwazen hier in Europa. De meeste aanslagen die in Europa zijn gepleegd, zijn gepleegd door moslims met etnische afkomst.

 9. Martin zegt op

  Iemand die bang is voor de SVB kan de keuze maken om vanaf een ander land dan Nederland naar Thailand reizen, bijvoorbeeld vanaf Brussel of Düsseldorf.

 10. Dirk zegt op

  @ Dick41,
  Wat is daar mis mee dat de SVB kan mee kijken, dan zijn die mensen die nu de boel vernachelen aan de beurd, als je niets op je geweten heb maak het toch allemaal niet uit wat ze doen of hoe ze het doen.
  Zo kunnen de verzekering maatschappijen ook mee kijken hoelang je weg bent!!!

  • Co zegt op

   Moderator: Off-topic. Graag discussie beperken tot het onderwerp van het artikel.

 11. RuudB zegt op

  Wat een gemakkelijke reacties toch allemaal. Kennelijk is men niet geïnteresseerd in inhoud, maar enkel is het afkraken. Wat dacht je hoeveel data bedrijven als Google, Facebook, Twitter, Whatsapp, etc allemaal niet vergaard hebben. Door wie of wat wordt je nou gevolgd? Neem Airbnb, Booking.com en Expedia: alsof die jou niet weten waar je uithangt. Schei toch uit. Lekker in TH hangen en afgeven op NL. Hou het nieuws gewoon eens bij en kijk wat er aan de hand is in BE of FR. Of lees eens de laatste ontwikkelingen in DE na. Wat dat betreft: er is geen veilig ander landje te bedenken dan NL. Was er ooit hier een aanslag? Met het vertrek uit NL heeft menigeen zijn verstand en oordeelsvermogen idem aan de wilgen gehangen.

 12. Gino Croes zegt op

  Ze kunnen echt niet genoeg controleren.
  Velen verbliiven te lang in het buitenland en bijgevolg onwettig in eigen land om zo toch nog te onrechte te genieten van allerlei sociale voordelen.
  Hopelijk wordt er hiermede eindelijk perk en paal aan gesteld.
  Wees met alles in regel en je hoeft niks te vrezen.

 13. Dick41 zegt op

  Ruudb,
  Zover ik weet kunnen Google en consorten niet aan de specifieke info komen zoals een SVB. Binnen de NL overheid is onze privacy ver te zoeken en dat is slechts een constatering en geen gezeur en met die veiligheid in NL is ook iets mis, er wordt wat afgemoord in de steden.
  Ik voel mij in ASEAN veiliger dan in NL behalve het verkeer en daar kan in elk geval zelf nog wat aandoen door alert te zijn.
  Politiek heeft mondvol over privacy maar alleen als het ze uitkomt.

  • RuudB zegt op

   Google weet alles over je: hoeveel je verdient, of je in een uitkering zit, bij welke bank jij jouw zaken afhandelt, welke boodschappen en bestellingen jij doet, hoe vaak jij naar TH afreist, wat je van TH vindt of juist niet vindt, jouw stemgedrag, hoe vaak je stemwijzer.nl raadpleegt, hoe je met buren en familie omgaat en hoe naïef jij bent, met name. Ook weet Google hoeveel moorden er in NL gepleegd worden, en dat is in vergelijking met Asean beduidend minder. Het aantal liquidaties in NL per jaar is nog minder dan de familiegerelateerde schietpartijen in TH. Inderdaad, NL-politiek heeft de mond vol over privacy, maar legt dit tevens vast in controleerbare wetgeving. De constatering dat binnen de NL overheid privacy ver te zoeken is heeft te maken met perceptie, met hoe jij denkt tegen de daagse NL realiteit te moeten aankijken. Ik denk te weten (en Google ook) van waaruit die realkiteit wordt gevoed.

 14. Frans zegt op

  Wat een zootje, overwegend, onvoorstelbare negatievelingen zodra het gaat over besluiten van de overheid die betrekking hebben op een beperkte groep Nederlanders die reizen. Hou je aan wet- en regelgeving en je hoeft nergens bang voor te zijn.

 15. Lung addie zegt op

  “Politiek heeft mondvol over privacy maar alleen als het ze uitkomt.”
  Ook de mensen hebben daar hun mond van vol, vooral als het hen uitkomt en te kunnen genieten van allerhande voordelen op welke ze normaal geen recht hebben.
  Ondertussen staat driekwart van hun doen en laten op Facebook ha ha ha ha……..
  Voor mijn part MOETEN ze controleren wie het land binnenkomt en alle mogelijke middelen gebruiken welke binnen de wettelijke regels mogelijk zijn. Indien je niets te verbergen hebt zal je daar tenslotte geen enkele hinder van hebben.

  • Ton zegt op

   De eeuwige dooddoener, die men altijd hoort: “ik heb toch niets te verbergen”. Zou u zich dan ook thuis voelen in China? Als u het nieuws volgt, dan weet u hoe het er daar aan toe gaat. Ons voorland, wij zitten in een glijdende schaal. Privacy is net een salami: plakje voor plakje en op het laatst geen privacy meer.
   Social media weten al heel veel, maar daarbij heb je tenminste nog wel een keuze of je bijvoorbeeld op Facebook wilt zitten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website