Ondanks alle mooie woorden van het kabinet gaat de koopkracht voor de meeste Nederlanders gaat er in 2018 nauwelijks op vooruit. Mensen met een aanvullend pensioen zien hun koopkracht in 2018 zelfs dalen, soms met meer dan 1 procent. Alleen werkenden gaan er licht op vooruit, dit blijkt uit koopkrachtberekeningen van het NIBUD.

De aantrekkende economie heeft positieve gevolgen voor veel lonen, maar heeft ook invloed op de prijzen. Doordat veel prijzen van producten en diensten stijgen, kun je met meer geld niet per se meer doen. Het Nibud adviseert dan ook om alert te blijven op de balans tussen inkomsten en uitgaven.

De plannen die het vorige kabinet op Prinsjesdag presenteerde, worden in 2018 vrijwel allemaal uitgevoerd. De premie voor de zorgverzekering is minder gestegen dan oorspronkelijk gedacht was, en ook het eigen risico is niet omhoog gegaan.

Doordat de inflatie wel meer is gestegen dan verwacht, houden huishoudens netto toch iets minder over. De meeste plannen uit het regeerakkoord, zoals de verlaging van de inkomstenbelasting en de verhoging van de btw, gaan pas in vanaf 2019 en zijn niet opgenomen in de koopkrachtberekeningen voor dit jaar.

Pensioen stijgt vrijwel niet

Het Nibud ziet dat de gemiddeld hoogste koopkrachtstijging voor werkende stellen met kinderen is. Zij hebben niet alleen baat bij de loonstijgingen, maar ook bij de stijging van het kindgebonden budget. Deze gaat voor het tweede kind omhoog met 79 euro per jaar.

Voor gepensioneerden met een aanvullend pensioen geldt dat dit pensioen vrijwel niet stijgt. Veel gepensioneerden kennen hierdoor een koopkrachtdaling van 0,1 tot 1,2 procent. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen gaat het hier soms om meer dan 50 euro per maand.


» Laat een reactie achter


16 reacties op “Nibud waarschuwt: Mensen met aanvullend pensioen zien koopkracht dalen”

 1. Joop zegt op

  En zo wordt de burger voor de zoveelste keer beduveld en voorgelogen door Rutte en zijn kabinet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +19 (obv 19 stemmen)
  • Nicky zegt op

   Had je iets anders verwacht dan? Met de verkiezingen allemaal mooie praatjes, maar daarna allerlei uitvluchten. Of men nu in Belgie of in Nederland woont. Overal hetzelfde

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 2. Jan zegt op

  “Veel gepensioneerden kennen hierdoor een koopkrachtdaling van 0,1 tot 1,2 procent. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen gaat het hier soms om meer dan 50 euro per maand.”
  Effe rekenen:
  50 euro = 1,2% —> pensioen van 4.167 euro
  50 euro = 0,1% —> pensioen van 50.000 euro

  Zelfs met 4.167 euro zou ik al heeeeeeeel tevreden zijn 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  • ton zegt op

   Ik vermoed haast dat er bedoeld wordt 50 euro per jaar. Beide omgerekende bedragen is nauwelijks een aanvullend pensioen te noemen. Het is namelijk ruwweg 4 tot 50 maal de AOW uitkering waarop het zou aanvullen.
   0,3 tot 4,2 maal het AOW bedrag lijkt in dit opzicht veel waarschijnlijker.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 3. tonymarony zegt op

  En dan vinden ze het raar waarom zoveel gepensioneerde op de PVV stemde in Thailand , het zijn en blijven leugenaars en huigelaars in de haag maar ik denk niet dat het nog duurt met dit kabinet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   Best wel want in de praktijk stemt de PVV veelal zoals VVD, CDA of SGP. Dus daar kun je ook best het etiket huichelaars op plakken als je toch bezig bent. 😉 Een protest of boze stem dat het sociale strlsel moet blijven zoals het is/was verwacht je eerder op de SP.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. Nico Meerhof zegt op

  Zo’n,denk ik,15 jaar geleden werd er flink in de pensioenpotten gegraaid door het rijk en bedrijfsleven. Pensioenpremies werden verlaagd want er was zogenaamd een te hoge reserve en zo konden werknemers worden afgescheept met een lagere loonaanpassing. Achteraf bezien gebrek aan visie want nu zijn de dekkingsgraden bedenkelijk laag en krijgt al jaren niemand een verhoging van het pensioen en wordt er eerder gedreigd met een verlaging. Ook dreigt er een wig te worden gedreven in de solidariteit tussen de generaties die gevangen zitten in een archaisch stelsel. Stemmers lopen massaal achter mensen aan die op korte termijn iets beloven terwijl de visionairen die aan de lange termijn denken altijd minder populair zijn.
  Ikzelf heb weinig krimp. Maar ik heb wel altijd iets extra’s opgebouwd omdat ik dat mijn financiele toekomst niet afhankelijk wilde laten zijn van de kunde van anderen. Blijkt achteraf noodzakelijk te zijn geweest want ik heb volgens mij sinds mijn pensionering nog nooit een vehoging gezien.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • TH.NL zegt op

   Sterker nog, als je het pensioenfonds van de kleinmetaal neemt dan hebben die je de laatste jaren met 6,5 % gekort. Met alle prijsverhogingen van de laatste jaren er bij een grote achteruitgang.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 5. Juan campo zegt op

  Mooie beloftes van Rutte nu het betergaat……toen het iets minder ging werden we terstond op ons pensioen gekort ….nog maar niet te spreken over het graaien (stelen) uit de pensioenpotten .
  Schandalig !!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 6. Rikkie zegt op

  Men geeft het liever uit aan het ‘eigen’ wachtgeld..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 7. Jasper zegt op

  Het feit dat het beter gaat met de economie zegt steeds minder over de positie van werknemers en burgers. Er wordt immers met steeds minder mensen steeds meer omgezet, en de winsten worden door bedrijven afgeroomd en naar veiliger oorden gesluisd met instemming van ons kabinet. Wat er verder aan winst overblijft wordt ofwel extra aan de EEG afgedragen (1 miljard minder korting volgend jaar), ofwel aangewend om een rendabele migranten en volksverhuizingsindustrie te financieren.

  De gewone nederlandse burger heeft het nakijken. Tegelijkertijd worden vrouwen die liever parttime werkeen gedemoniseerd, full-time werken is veel bevrijdender en geemancipeerder. Ondertussen levert het gewoon keihard weer meer geld op dat door kabinetje-nooit-genoeg- afgeroomd kan worden.
  Horigen werkten vroeger 3 van de 7 dagen in de week voor de Heer. Tegenwoordig werken wij 3 van de 5 dagen voor de almachtige staat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 8. Rob V. zegt op

  De VUT en gegraai in de potten in het verleden was misschken niet zo handig…

  Maar we hebben tenminste nog pensioen, in Brussel is dat een beetje fout gegaan. 😉 De NOS schrijft:

  “Het Europees pensioenfonds voor Europarlementariërs staat op omvallen. Het fonds heeft al jaren grote tekorten, vorig jaar nog 270 miljoen euro en dit jaar 326 miljoen. Als het in dit tempo doorgaat, is het in 2024 afgelopen met het fonds, omdat er dan geen geld meer in kas zit.

  De parlementariërs hebben in het verleden te weinig premie betaald voor het pensioen dat ze krijgen. De dekkingsgraad is al jaren veel te laag. In Nederland worden pensioenen gekort als de dekkingsgraad onder de 105 procent zakt. Vorig jaar was de dekkingsgraad van het Europese fonds 37 procent.

  Nederlandse Europarlementariërs maken, op enkele uitzonderingen na, geen gebruik van het pensioen. Alleen de oud-parlementariërs Ria Oomen (CDA) en Hans Blokland (SGP) ontvangen geld uit het fonds. De andere Nederlandse parlementariërs hebben al in 1999 afgesproken dat ze niet van de regeling gebruikmaken. De VVD’er (nu 50Plus) Toine Manders weigerde destijds die verklaring te ondertekenen en krijgt ook geld van het pensioenfonds.

  Voor de parlementariërs is het een luxe regeling, want ze krijgen in Nederland AOW, een aanvullend pensioen en dus ook nog eens het Europese pensioen.”

  https://nos.nl/artikel/2213486-europees-pensioenfonds-op-rand-van-de-afgrond.html

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Leo Th. zegt op

   Helder artikel Rob, maar ik meen dat ik recentelijk heb gelezen dat het presidium geld in het fonds zou storten om het tekort aan te zuiveren. Doorgaans zorgen de parlementariërs goed voor zichzelf.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 9. Khun Peter zegt op

  Vandaag in de Telegraaf: https://www.telegraaf.nl/financieel/1578925/hoe-gaat-het-met-uw-pensioenfonds

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. Zwarteb zegt op

  Ik krijg al vanaf 2007 geen pensioen verhoging.
  Hoeveel koopkrachtdaling zal dat ondertussen niet zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 11. Marijke zegt op

  Inderdaad al jaren geen verhoging van het pensioen.Wel deze maand al weer naar beneden bij het abp.Soms denk je shit heb ik daar 51 jaar hard voor gewerkt.We leveren alleen maar in.We hebben het heus niet slecht maar mag je ook nog wat genieten op je oude dag.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website