Het Nibud heeft in opdracht van de Eerste Kamerfractie van 50PLUS op een rij gezet hoe de koopkrachtontwikkelingen van werkenden en gepensioneerden zijn van 2010 tot 2019. Hiervoor heeft het instituut 10 voorbeeldhuishoudens voor gepensioneerden en 10 voorbeeldhuishoudens voor werkenden doorgerekend.

De conclusie is dat gepensioneerden met een klein pensioen tot 5.000 euro per jaar er in die periode op vooruit zijn gegaan. Maar bij een hoger aanvullend pensioen treedt koopkrachtvermindering op. Ook werkenden gaan er in de meeste gevallen op achteruit, maar minder dan gepensioneerden. In de periode 2010 – 2019 is de loonstijging 11,6% tegenover een indexatie van de pensioenen van -0,6%. Een verschil van 12%.

Koopkrachtontwikkeling 2010-2019 (bron: Nibud)

 • Een alleenstaande oudere met AOW en een aanvullend pensioen tot maximaal 5000 euro is er 43 euro per maand op vooruit gegaan.
 • Een alleenstaande oudere met AOW en een aanvullend pensioen tot maximaal 10.000 euro is er 59 euro per maand op achteruit gegaan.
 • Een alleenstaande oudere met AOW en een aanvullend pensioen tot maximaal 30.000 euro is er 298 euro per maand op achteruit gegaan.

De koopkrachtdaling bij hogere aanvullende pensioenen komt voortal doordat de pensioenuitkeringen niet meegroeiden met de inflatie. De indexering is in veel gevallen uitgebleven.

Ook werkenden gingen er in de onderzochte periode op achteruit, doordat de lonen minder omhooggingen dan de prijzen. Deze koopkrachtdaling is echter niet zo groot als bij de gepensioneerden.

Het rapport kan je hier downloaden: www.nibud.nl/wp-content/uploads/2018.10.30-Nibud-Rapport-koopkrachtontwikkeling-gepensioneerden-en-werkenden-2010-2019.pdf

9 reacties op “Nibud: Koopkracht van veel gepensioneerden is gedaald”

 1. ruud zegt op

  Het vervelende van die onderzoeken is, dat ze altijd weer nieuwe namen bedenken.
  Een voorbeeld huishouden, een gemiddeld huishouden een mediaan inkomen, meer geld in je portemonnee, meer te besteden. (aan belastingen en heffingen wel te verstaan)
  Het lijkt niet de bedoeling te zijn, dat de gewone burger die onderzoeken, en de beloftes van de politici begrijpt.

  • Leo Th. zegt op

   De conclusies in dit onderzoek zijn toch vrij duidelijk, namelijk dat de groep waar ik toe behoor er in de afgelopen jaren financieel flink op achteruit is gegaan. Niet dat ik daarvoor dit onderzoek nodig heb want dat had ikzelf al lang vastgesteld. Desalniettemin waardeer ik het initiatief wél. Juist om het voor de politici inzichtelijk te maken dat het geen onderbuikgevoelens van de meeste gepensioneerden zijn wanneer zij beweren keer op keer te maken te hebben met fors koopkrachtverlies en dat nu bevestigd wordt door het gerenommeerde instituut Nibud.

   • ruud zegt op

    Het probleem is, dat de overheid dingen van een nieuwe naam voorziet, en dan lijkt het allemaal zo mooi.
    Het meer geld in de portemonnee waarmee Rutte een paar jaar geleden goede sier maakte, is echter alleen maar leuk, als de hij dat meer geld – inclusief verhoging – niet gelijk via heffingen en belastingen, weer uit je portemonnee rooft.
    Met dit onderzoek is het niet anders, want wat zijn die voorbeeldhuishoudens?
    Ik heb er geen definitie van gevonden.
    En meer koopkracht betekent dat je meer geld aan goederen en diensten uit kunt geven, maar als die goederen en diensten sneller in prijs stijgen, dan je koopkracht ben je met je meer koopkracht nog steeds slechter af.

    • Leo Th. zegt op

     Beste Ruud, met als risico dat ik als betweter overkom, wil ik toch nog even reageren. Het Nibud is een onafhankelijke stichting waarin 40 instanties samenwerken, waaronder inderdaad de overheid maar ook consumentenorganisaties, met als doel de burger te informeren en adviseren over financiële zaken. Voor o.a. 3 groepen gepensioneerden hebben zij de koopkrachtontwikkeling vanaf 2010 onderzocht. Wat is daar onduidelijk aan? Zoals je juist omschrijft betekent koopkracht de hoeveelheid goederen en diensten die je voor je geld kunt kopen. Dat de politiek verantwoordelijken ons wijs willen maken dat ‘wij’ meer geld in onze portemonnee hebben is één maar het Nibud houdt bij het bepalen van de koopkrachtontwikkeling uiteraard rekening met alle zaken, zoals heffingen, belastingen en toeslagen maar vanzelfsprekend ook met de inflatie, dan wel het duurder worden van goederen en diensten. Uit het betreffende onderzoek, in opdracht van de 1e kamerfractie van 50+, blijkt zonneklaar dat bepaalde groepen gepensioneerden de laatste jaren veel aan koopkracht hebben ingeleverd, waardoor vastgesteld kan worden dat bepaalde politieke partijen/leiders ons loze beloftes hebben voorgehouden. Volgens mij een gedegen onderzoek en begrijp ik jouw bedenkingen niet.

    • Sir Charles zegt op

     Dat de burgers niet altijd de beloftes van politici begrijpen is daar o.a het onafhankelijke Nibud voor om een kritische noot te geven aan die politici.

     Dat vervolgens diezelfde politici die onderzoeken om politiek gewin dikwijls naast zich neerleggen is een andere zaak, dat blijkt wel door het zogenaamde koopkrachtplaatje oftewel een dode mus die beloofd wordt door de politieke beleidsmakers aan haar burgers, daarin heb je gelijk.

 2. GeertP zegt op

  Kan toch niet echt als een verrassing komen.
  De VVD staat garant voor het pakken van gepensioneerden en gehandicapten,al staat het maliveld een week lang vol,er is geen multinational die er op achteruit gaat.

 3. TH NL zegt op

  Het is een gezellige onderwerp waar is de tijd gebleven ten tijde van Den Uil en Pronk die hadden wel ideeen hoe ze het in buitenland achter na brachten. Ik mis dat sociale gedachten goed wel. Maar ja wat ze hier in Thailand zeggen sanook.

 4. jacques zegt op

  Mooi rapport van het Nibud, maar dat is toch niets nieuws onder de deksel. Dit is al jaren bekend alleen doet het kabinet er niets mee. Er kan eerder nog wel wat van af volgens velen. De babyboomers hebben het veel te goed als ik het nepnieuws moet geloven. Er zijn er natuurlijk wel die goed af zijn, want die hebben naast het pensioen en aow, ook nog een afbetaalde woning als spaarpotje. Maar voor velen gaat dit niet op. Dit soort rapporten liggen vast niet op het bureau van Rutte, die is daar wars van en horende doof en fan van een andere doelgroep.

 5. Lung addie zegt op

  Nochtans stond er hier een tijdje geleden een artikel op het blog waarin, uit een studie bleek, dat Nederland het beste pensioenstelsel ter wereld heeft. Wie moeten we nu geloven? Ben ik wel blij met met mijn Belgisch pensioen…. verleden maand weeral 2% meer gekregen en dat is reeds de tweede maal in een jaar tijd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website