Nederland staat dit jaar op de vijfde plaats in de lijst met gelukkigste landen ter wereld en is zelfs een plaats gestegen. België staat op plek 18, Thailand doet het ook goed met plaatst 52, zo blijkt uit het World Happiness Report 2019 van de Verenigde Naties.

Finland is volgens de jaarlijkse lijst het gelukkigste land ter wereld. In Zuid-Sudan kan je beter niet geboren worden, de mensen daar zijn het minst gelukkig.

In het rapport wordt geluk in 156 landen gemeten aan de hand van een aantal factoren, waaronder de verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, levensverwachting en keuzevrijheid.

15 reacties op “Nederland op vijfde plaats van gelukkigste landen, Thailand op 52e plek”

 1. Richard Jagerman zegt op

  Hoe kan dat nou? In Thailand lachen de mensen de hele dag, terwijl in Nederland de mensen dagelijks looen te mopperen.

  • printen zegt op

   Nederlanders zijn klagers. Altijd geweest. Is het mooi weer, klagen ze over de warmte, regent het, klagen ze over dat het koud en nat is. Welke kabinet ook aan de macht is, er deugt niets van, aldus de Nederlanders, Het zit ons in het bloed.

   Maar nu ik weer een jaar in Nederland woon, kan ik wel met de uitslag van dit onderzoek vrede hebben. Men is in het algemeen gelukkig. Maar zodra je een Nederlander tegen komt die niet klaagt, dan is hij of zij een van de ongelukkige Nederlanders. En er zijn maar weinig niet-klagers.

  • John Chiang rai zegt op

   Voor mij een teken dat veel Nederlanders onnodig klagen,omdat het ons op de,, rankinglist of happyness” bewijsbaar schijnbaar niet zo slecht gaat.
   Dat men een Thailach meteen in verbinding brengt met geluk,laat zien dat sommigen niets begrijpen waarom Thai’s nu werkelijk altijd lachen.555

   • l.lagemaat zegt op

    Er schijnen 20 soorten “lachen” te bestaan bij de Thais.

    Onder andere: uit verlegenheid of je geen houding weten te geven.

  • Karel zegt op

   Veel leed (en heel veel frustratie) onder de ‘oppervlakte’ in Thailand, veel leed als gevolg van armoede.
   Al die alleenstaande dames in Pattaya, kind in Isan (meestal), steeds maar weer geld opsturen naar moeder, ook al alleenstaand omdat vader er niet meer is, want als bouwvakker van een gevaarlijke, onbeveiligde bouwstelling afgevallen (zo gaat dat in veel niet-Westerse landen). Dan grootmoeder van 66 die nierklachten heeft, geen geld voor nierdialyse, laat staan tzt niertransplantatie, en na enkele dagen overlijdt terwijl een NL-er hiermee nog tientallen jaren verder kan leven.

   En dan zijn er sommige NL-ers die klagen als de zorgverzekering een tientje duurder wordt en ze wellicht een biertje minder moeten drinken: het vliegticket een tientje duurder wordt, ze hun sigaretje niet meer mogen opsteken in een restaurant, de ligstoelen op het strand er op woensdag niet meer zijn of Nederland oorlogsvluchtelingen opvangt. Tel je zegeningen en klaag niet als je een snoepje minder krijgt…

  • Rob V. zegt op

   Ik vind het wel meevallen het verschil in glimlachen op de gezichten in Nederland of Thailand. Volgwns sommige kijkt de doorsnee Nederlander de hele dag zuur en nors voor zich uit. 555 Ja met wind, regen en kou vol in het gezicht is het iets minder makkelijk lachen maar voor de rest? Plus dat een glimlach niet gelijk staat aan blij of gelukkig zijn. Denk maar eens aan een glimlach uit beleefdheid of als grijns omdat je het antwoord schuldig moet blijven.

   Daarnaast is klagen niet per definitie een teken van ongelukkig og onvoldoende gelukkig zijn. Gelukkige mensen klagen ook. Gelukkig mogen we zelfs klagen. In Nederland kun je met je klacht tegen de oh zo fijne overheid met protestboord (‘kabinet flikker op’) de straat op. Doe dat in Thailand en het lachen zal je vergaan.

   Zie: https://nos.nl/artikel/2164133-als-negen-op-de-tien-mensen-gelukkig-zijn-waarom-klaagt-iedereen-dan.html

 2. ruud zegt op

  Berekend geluk gebaseerd op sociale omstandighedenis heel wat anders dan geluksgevoel van mensen.
  Steenrijke mensen kunnen diep ongelukkig zijn.

  Een rijke samenleving, waarin mensen constant door een overheid worden gepest met voortdurend voortdurend veranderende zinloze regels, kan het geluksgevoel ook flink verstoren.

  • John Chiang rai zegt op

   Je hebt gelijk geld alleen maakt zeker niet gelukkiger,alleen de zekerheid van een land of de sociale omgeving etc. kan zeker bijdragen tot dit geluk.
   Als Nederland op de 5e plaats staat van deze rankinglist,kan het de meesten toch niet zo slecht gaan.
   Iemand die daar aan twijfeld zou als financieel onbemiddelde altijd nog zijn geluk zoeken kunnen in een land uit de onderste rijen.
   Zeker weten dat opeens duidelijk wordt waar hij/zij voorheen het gelukkigste was.

   • ruud zegt op

    Ik stel niet, dat goede sociale voorzieningen niet zullen bijdragen aan het geluk van mensen, je kunt alleen niet stellen, dat omdat een land rijk is en goede sociale voorzieningen heeft, de mensen ook gelukkig zijn, of beter gezegd, dat ze zich gelukkig voelen.
    Als je wilt weten of mensen gelukkig zijn, moet je dat aan de mensen vragen, geen sommetjes maken en aannames doen, die vaak zijn gekoppeld aan geld.

    En neem nu eens die levensverwachting van het onderzoek.
    Ik heb mijn ouders jaren zien dementeren en vegeteren in een verpleeghuis.
    Ja ze werden oud, maar wat mij betreft, hadden ze wel wat eerder mogen overlijden, want gelukkig waren ze niet.
    De laatste paar jaar brachten ze de hele dag door in bed en waren nauwelijks nog aanspreekbaar.
    Is dat dan de happiness uit het rapport?

    • John Chiang rai zegt op

     Schijnbaar dat er toch veel mensen anders geoordeeld hebben,anders had Nederland natuurlijk nooit op de 5e plaats kunnen eindigen.
     Hetzij het hele onderzoek is een broodje aap,en alleen een paar expats in Thailand bepalen in welk land het gelukkig leven is.
     Natuurlijk mag iedere expat,die meestal van een geheel ander inkomen leeft, zich gelukkig voelen in Thailand,maar om dit meteen bepalend te maken voor de gemiddelde Thai,lijkt mij erg overdreven.

 3. DJ58 zegt op

  Nou ik kan zeggen dat ik Nederland over het algemeen best gelukkig ben, alles is goed geregeld nietwaar, maar om eerlijk te zijn ben ik gedurende de tijd dat ik in Thailand vertoef toch nog wat gelukkigerder, ja hoor ik geloof het toch wel.

  • John Chiang rai zegt op

   Met jou tijdelijke verblijf in Thailand voel je doorgaans gelukkiger,als je met volle geldbeurs uit Nederland komt,en de zekerheid hebt weer terug te kunnen gaan naar het thuisland waar je in vergelijk tot Thailand van de wieg tot het graf verzekerd bent.
   Een Farang die onder de zelfde omstandigheden als een Thai zou moeten leven van 4 a 500 Baht p/d en later een ouderdoms pensioentje van 6 a 800 Baht p/m, zou zich als hij het überhaupt zou volhouden een stuk minder gelukkig voelen.555

 4. chris zegt op

  https://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/130035-de-relatie-tussen-geld-en-geluk.html

 5. rob zegt op

  Jammer dat we hier niets lezen over de vraagstelling, want die verklaart misschien alles.En, hoe kan de Nederlander zo gelukkig zijn, terwijl x % anti-depressiva gebruikt, het zelfmoordcijfer onder jongeren, etc. Ik denk dat de hollander graag kankert, maar als gezichtsverlies beschouwt, toe te geven dat we met alle ‘voorzieningen’ toch niet gelukkig zijn.Dat hebben je, als je sommigen moet geloven, dan toch aan jezelf te danken?

 6. l.lagemaat zegt op

  De ” gelukkige” Nederlanders ligt wat genuanceerder volgens een T.V.programma:

  30% = niet gelukkig

  30% = blijft het ongeveer hetzelfde

  40% voelt zich onzeker op een aantal terreinen: werkgelegenheid, de open grenzen, klimaatperikelen en niet weten waar ze aan toe zijn met pensioenen.

  Interessant is daarbij de laatste verkiezingsuitslag, die ook een indicatie zou kunnen geven hoe gelukkig
  de gemiddelde Nederlander zou zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website