Beste lezers,

Op bepaalde tijdstippen doe ik een Niet – Europese overschrijving via mijn bank in België naar de Bangkok Bank Thailand voor rekening van een tweedehands auto bedrijf in Chang Mai.

Het afgesproken bedrag echter moet ik telkens met 3% verhogen want de directie beweert dat de bank op hun beurt 3% commissie aftrekt of pikt zoal je wil.

Bij navraag in een filiaal hier ter plaatse konden ze of wilde ze geen sluitend antwoord daarop geven. Ik vind dat héél eigenaardig dat een bedrag op de rekening van hun klant ze nog eens onkosten aan rekenen.

Heeft iemand ervaring die ook regelmatig een geldtransactie doet en het zelfde voor heeft? Of is dat de normaal dat ze onkosten aanrekenen? Het hoeft natuurlijk niet voor een tweede hands auto zaak te gaan maar de algemene regel van geld transacties.

Bedankt.

Alfons


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Lezersvraag: Klopt het dat een Thaise bank 3% commissie rekent bij een overschrijving?”

 1. erik zegt op

  Je kunt hier eens kijken…

  http://www.bangkokbank.com/OnlineBanking/PERSONALBANKING/IBANKING/BUALUANGIBANKING/NEWUSERS/Pages/FeeInformation.aspx

  Ik bankier bij Kasikorn en geld dat van ING NL naar hier komt kost aan de Thaise kant 500 baht. Voor niks gaat slechts de zon op….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. David H. zegt op

  Mijn ervaring is dat dat de Belgische (of andere tussenbank eventueel) verzendingskost aanrekent , je kan kiezen hoe de kosten verdeeld worden , van jouw kant , ontvanger kant, of gedeeld , maar steeds heb ik naargelang de som steeds kosten van Belgische kant aangerekend gekregen .Thaise ontvangende Kassikorn bank steeds minder dan 500bht kost .
  Vb;
  Keytrade Bank Belgie:
  15€ vaste kost +0,30 % voor bedrag onder 12500 €
  hoger dan 12500€ is 15€+0,10% met een maximum van 125€

  PS : je mag ook de valuta omzetting niet vergeten , en dat alles is bijna onmogelijk zelf te voorzien , daardoor schommelt het verzonden / ontvangen bedrag nog meer !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Roel zegt op

  Hallo Alfonds,

  Ik bankier zelf bij de bangkok bank en maak regelmatig geld over vanuit nederland naar bangkok bank Thailand. Er word door bangkok bank geen 3% in rekening gebracht. In nederland altijd de normale transaktie kosten tot een bedrag van 6000 euro is dat 5.50 euro. Altijd heb ik een goede wisselkoers als ik het herbereken naar de dagkoers van Thaise bath.

  Als je een euro rekening hebt bij bangkok bank dan betaal je 2% commissie tot maximaal 500 euro over het gestort bedrag. Niet aan te raden omdat er ook geen rente vergoeding wordt gegeven.

  Maar jij kan dat heel gemakkelijk na gaan, vraag om bijschrijving in het bankboekje van bangkok bank, daar staat dan de hoeveelheid aan thaise bath wat je hebt gestuurd en zo kan je herleiden naar de hoeveelheid geld wat je hebt overgemaakt.

  In nederland moet ik altijd vermelden dat de ontvanger betaald de kosten, dan betaal ik in NL alleen een klein bedrag, 5.50 en in Thailand nagenoeg niets. Bv als de koers op 42 bath staat dan krijg ik omgerekend ca 41.90. Bij de siam bank is de koersverhouding veel slechter.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. henry zegt op

  Bij alle kosten verzender, betaal ik aan de Thaise kant (Kasikorn) 200 Baht. en de wisselkoers is de Telexkoers. Ik woon wel in Bangkok metropolis.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Daniel zegt op

  Ik heb reeds meerdere keren bij de banken in België gevraagd wat het mij kost om 10.000 € over te schrijven naar MIJN rekening in Thailand. Allen zijn te lui om een simulatie te maken. Ze verwijzen steeds naar de algemene voorwaarden. Deze zijn doorgaans gesteld in een moeilijk te verstane bewoording en interpretatie. Ik doe slechts een keer per jaar een overschrijving, dat is om mijn 800.000 Bt aan te vullen drie maand voor visaverlenging. Soms valt het mee, soms tegen met de dan geldende wisselkoers.
  In de loop van het jaar gebruik ik die rekening voor betaling van mijn dagelijkse kosten.
  Ik ken buitenlanders welke dan geld op de rekening plaatsen om het nadien (na visumverlenging) terug op hun rekening in België te zetten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Wim van Doorn zegt op

  Stel dat persoon A geld wil overmaken van Thailand naar Nederland en persoon B een even groot bedrag juist van Nederland naar Thailand. Ze hebben allebei en een Thsaise en een Nederlandse rekening
  Nou, persoon A maakt dat bedrag dan van Thailand naar Thailand over en wel van zijn rekening naar die van B en B maakt tegeijkertijd datzelfde bedrag over van Nederland naar Nederland en wel van zijn rekening naar die van A.
  Van Nederland naar Nederland geld overmaken daar verdient -dacht ik- geen bank wat aan, en als dat nou in Thailand ook zo is, dan omzeil je het betalen van bankkosten, toch?
  Een bruikbar idee misschien?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • David H zegt op

   Onbruikbaar indien je transfer aantoonbaar van buiten Thailand moet komen , o.a; voor aankoop condo , of voor financiele vereisten voor “retirement extension” is dit noodzakelijk !
   Voor gewone transfer zou dit kunnen , en dan is de vraag : wie gaat er eerst storten , vertrouwen is in deze wel een “must”, ik zou dan toch wel liever de bankkosten betalen en gerust slapen in afwachting …

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. NicoB zegt op

  Als je bij jouw bank aangeeft dat je de kosten SHA ( shared ), dan betaal je in NL bij ING Eur 6,00 en rekent de Bangkok Bank 0,25 % met een minimum van THB 200 en een maximum van THB 500.
  Je krijgt dan de TT Koers, die gunstiger is dan de Balie koers.
  Dit is meestal de voordeligste manier; maar je kunt dat prima uitvogelen bij ING en BKB op hun sites bij diverse bedragen.
  Sukses.
  NicoB

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • ruud NK zegt op

   NicoB, je hebt gelijk. Ik bankier ING en SCB in Thailand. SCB berekent op dezelfde wijze de kosten als jou Bangkok bank. Ook 0,25 % met een minimun bedrag.

   De koers is natuurlijk een ander verhaal omdat dit per minuut kan verschillen. Misschien bouwt het bedrijf een zekerheid in voor de wisselkoers.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Tali zegt op

  Ik schrijf maandelijks geld over van Belgie naar mijn Thaise rekening maar ik betaal 0 procent voor die overschrijving maar dan moet je die internationale overschrijving wel via Argenta doen die rekenen geen kosten voor de transactie. Hetgeen ik overschrijf komt volledig volgens de wisselkoers ,op dat moment,aan in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Daniel zegt op

   Argenta kun je enkel gebruiken om over te schrijven op het ogenblik dat je daadwerkelijk in België bent. U dient dan aanvraagformulieren te bezorgen in uw agentschap. Via de hoofdzetel in Antwerpen word de overschrijving uitgevoerd door ING. Internationale overschrijvingen kunnen bij Argenta niet gebeuren met internet. Zoals David H hier aangeeft heb je ook geen bewijs dat het geld komt van een buitenlandse bank. Ook niet als je de overschrijving laat doen door personen in België. De bedragen moeten komen van een op eigen naam gestelde buitenlandse rekening. Dit voor het krijgen van visa extension bij retirement..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Kito zegt op

    Beste Daniel
    ik doe zelf regelmatig overschrijvingen van Argenta naar mijn Thaise bankrekening, zonder dat ik daarvoor persoonlijk naar België afreis.
    Wellicht intrepreteert jouw kantoorhouder de onderrichtingen ietwat té rigoureus.
    Voor mijn kantoorhouder volstaat het dat ik het speciale overschrijvingsformulier “internationale overschrijving” handgeschreven invul en onderteken (die handtekening is essentieel, want de kantoorhouder moet inderdaad effectief over een handtekening beschikken, maar dat mag gerust een van een vanaf een digitaal document afgedrukte outprint zijn) en via e-mail naar hem doorstuur.
    Hij drukt dat formulier vervolgens in het kantoor in België af en stuurt alles vervolgens door naar het hoofdkantoor in Antwerpen. Drie dagen later staat het bedrag netjes op mijn rekening.
    En dat kost me veel minder dan wanneer ik de overschrijving zou doen via een van de andere Belgische banken waar ik klant ben.
    Mvg
    Kito

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website