Lezersvraag: Vinden jullie Thailand ook zo veranderd?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
26 januari 2015

Beste lezers,

In Thailand is in 20 jaar veel veranderd. Afgelopen maand weer eens terug naar Pattaya voor een week in ons favoriete resort: Woodland Nakula road. Nu is het niet meer een van onze favoriete resorts.

De nieuwe manager haat Agoda, maar ik vertelde hem zonder dat soort boekingen hij de tent wel kan sluiten. We hadden een opmerking over de koffie en thee die nu in thermoskannen wordt neergezet. Tegen de tijd dat wij ontbijten is het niet te drinken. De koffie koud en de thee zwart. Genoeg personeel maar die zijn te druk met hun telefoons.

Mijn kapper is weg zat er zit nu een Rus. De pedicure-manicure zaak is ook dicht. De nieuwe markt loopt niet. Veel stallen gesloten niets te doen. Cafe Paris van Woodland is druk met Thais, maar laten buitenlanders 45 minuten wachten op hun bestelling. De manager doet er niets aan en staat alleen maar te roken. Het buffet is erg achteruit gegaan. Wat is dat toch?

Hetzelfde in Bangkok. Montien haat ook Agoda. Wil dat je 7,50 euro betaald voor internet terwijl dit op de hoek bij Coolcorner gratis is . Ook hier is het buffet erg achteruit gegaan.

Dus voor de volgende Thailand op zoek naar nieuwe hotels. En we vergeten nooit het kamermeisje of de kofferjongen. Ze wilde ons ook geen nul rekening geven, dus moet je even niet aardig zijn. Uit ervaring weten wij dat sommige hotels achteraf je credit kaart belasten,  dus opgepast. En niet alleen in Thailand. In Amerika en China proberen ze het ook. Gelukkig hadden we bewijzen en alles terug gekregen.

Nogmaals mijn vraag vinden jullie Thailand ook zo veranderd?

Met vriendelijk groet,

Christina


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Vinden jullie Thailand ook zo veranderd?”

 1. riekie zegt op

  Ja thailand is verandert alles draait nog om geld vooral in de toeristenplaatsen
  .De eeuwige glimlach is verdwenen nu is er alleen nog intresse in je atm kaart

 2. Martien zegt op

  Vinden jullie Thailand ook zo veranderD mag/moet in dit geval met een d.
  Klopt…..de eeuwige glimlach is in de loop der jaren veranderd in…..de eeuwige grimlach…..helaas.

 3. loe zegt op

  Helaas is de hele wereld veranderd. De criminaliteit groeit overal, maar de Thaise glimlach en vriendelijkheid wordt minder, maar dat komt ook doordat veel toeristen zich misdragen en als een olifant door de porselein kast lopen.

  Ik kom sinds 1984 meerdere keren per jaar in Thailand en woon er nu ongeveer 10 jaar. Hoewel ik het er nog steeds erg naar mijn zin heb, is er inderdaad veel veranderd.

  Oplichting met taxi’s, jetski’s, drankrekeningen in gogo-tenten etc. gebeurt aan de lopende band.
  Verder natuurlijk gezeur met visa, dubbele prijzen voor buitenlanders bij natuurparken, 180 baht kosten bij een ATM geldopname etc. etc.

  Maar gelukkig zijn er ook heel aardige, eerlijke , behulpzame en vriendelijke Thais.

  Maar je zult maar dagelijks worden opgescheept met een stelletje onbeschofte Russen, Engelsen, Nederlanders, terwijl je een honger loontje verdient. 🙂

  • Christina zegt op

   Inderdaad er zijn nog aardige vriendelijke Thais. In Chiang Mai is Mr.K en zijn vrouw we kennen hun al jaren. Waren erg verguld dat we er weer waren. Hij heeft nu een reisburo erbij en hij gaf ons korting op de trips en de was werd gratis gedaan. Uiteraard hadden we voor hun Hollandse presentjes mee genomen.
   Een tour die we maakten over de rivir Ping liep in het honderd omdat ik weigerde over een plank van 5 meter lang en 20 centimeter breed aan gelegd in bouwval te lopen. We zijn niet levens moe. Na Lange discussie ons geld terug en mr.K die onze foto’s boekt dit niet meer. Klasse!

  • Christina zegt op

   Weinig Russen gezien in Pattaya in december. En inderdaad ze zijn onbeschoft vooral tegen personeel in hotels. We kwamen mensen uit Oekraine tegen die spraken goed Engels en vertelden sorry voor de MH 17
   Waren verbaasd toen zij iets vroegen van ons een antwoord kregen de twee zaken waar ik al jaren kwam waren in genomen door de Russen. Voor ons geen Pattaya meer.

 4. lung addie zegt op

  Beste Loe,

  stem totaal in met je laatste zin. Je zou voor minder een grim-dan een glimlach tevoorschijn toveren.

  Lung addie

 5. Mart zegt op

  Wat te denken van de floating market, een puur commerciële markt met forse prijzen. Was deze markt tot voor kort gewoon gratis toegankelijk, nu mag je als toerist eerst 200 baht aftikken om daarna je geld uit te mogen geven. Markt biedt nog wel wat extra vertier, maar daar mag je dan nog apart flink voor betalen. Overigens de Thai, die er weinig besteden over het algemeen, mogen er GRATIS in. Als je de hoofdingang omzeilt kun je er overigens via de zijkant zonder meer in. De kans dat je brutaal wordt bejegend omdat je geen stickerje opgeplakt heb moet je dan wel voor lief nemen. Gewoon doen alsof je dat kwijt bent……..

 6. carla goertz zegt op

  Hallo ,
  Ook ik kom al 20 jaar in thailand en verblijf altijd in een 5 sterren hotel (vroeger trouwens 4 sterren ,nieuw vloerkleed en het was 5 ) Ook ik vind dat de hotel service minder word en met 100 euro per nacht betaal ik toch niet weinig . Mijn vriend zij dat we ook wel heel erg verwend zijn wat service betreft en dat een heel klein beetje minder ook wel meteen opvalt maar dat het nog steeds geweldig is . (heeft hij gelijk?)
  Wat de stad zelf betreft vind ik het wel een vooruitgang steeds meer markten en steeds meer winkelcentrums veel kraampjes op straat met lekker.eten.
  Zondags het zelfde als de rest van de week alles open . winkels open tot 10 uur in de avond en hier heb je ook veel verloop in winkels juist spanend want je weet niet wat je nu weer aantreft .pizza boer of kapper.
  Ik vind de veranderingen wel positief en van de negatieve punten die worden genoemd maakt ik niet zo,n gebruik…..neem contant geld mee ,ga met de boot of skytrain .

  gr carla

  • Christina zegt op

   Je vriend heeft gelijk in Montien minder sapjes bij ontbijt geen verse jus d orange. Geen beenham geen wafels geen rijstkoekjes geen bekertjes met Yogurth maar een Schaal met mier zoete en weinig keus in fresh fruit. Brood en croissants niet vers. Kunnen een voorbeeld nemen aan Mae Ping in Chiang Mai wells waar geen kaas maar als je het vraagt of koude ham wel alles super fresh. Alleen de kamers hebben een update nodig?

 7. Mart zegt op

  Voor de goede orde hier wordt bedoeld de floating markt in Pattaya…….

 8. Wim zegt op

  In de Thailand blog van 26 januari stelde Christina de vraag of “wij” vinden dat Thailand ook zo veranderd is. Lang na moeten denken of ik zou reageren maar bij deze een reactie van een ouder iemand (73 jaren jong) die hier al 30 jaar komt en hier nu bijna 18 jaar permanent woont. Ik denk te mogen zeggen gepokt en gemazeld hier.

  Inderdaad is Thailand en dan spreek ik over mijn woonplaats Chiang Mai onherkenbaar veranderd. Maar dan wel op vele gebieden. Voor de hier wonende buitenlander ten voordele en ten nadele.

  Maar eerst een wedervraag. Vind U dat Nederland is veranderd?

  Ik heb door mijn werk Nederland in 1972 verlaten, ben daar jaarlijks terug geweest maar herken daar in het geheel niets meer. Wat is Nederland voor mij veranderd. De laatste maal is alweer drie jaar geleden en na een weekje heb ik het geheel gezien en ben blij weer naar Chiang Mai terug te kunnen gaan.

  De veranderingen in Thailand om er een paar op te noemen. Pakweg 20 jaar geleden geen of nauwelijks internet. Geen ATM, geen snelwegen. Geen koffie en geen grote warenhuizen zoals Big-C, Makro en bijvoorbeeld Tesco Lotus.
  Als er bekenden deze kant heen kwamen kregen ze altijd een waslijst met artikelen die ze mee “mochten” nemen.
  Hoe anders is het nu. TOPS, de Makro waarvan er drie in Chiang Mai zijn. Tesco Lotus, 7Eleven op elke hoek. Kreeg vorige week een vraag van vrienden die naar hier komen wat ze mee moeten nemen. Antwoord was simpel, gewoon een goed humeur en dat is genoeg want we hebben hier werkelijk alles in overvloed. Drink nu dagelijks mijn Thaise DE koffie van uitstekende kwaliteit. Toen ik in 1997 naar hier emigreerde heb ik een brood machine meegenomen. Een paar keer gebruik van gemaakt en nu haal ik het beste brood bij TOPS voor 80 bath en het wordt net als in België waar ik jaren heb gewoond keurig gesneden en verpakt. Ook de variatie in broodsoorten is eigenlijk onvoorstelbaar. Zo kan ik natuurlijk nog wel doorgaan maar er is ook een keerzijde. Chiang Mai groeit uit zijn voegen en met de groei neemt ook het verkeer toe. En zoals overal in de wereld dus ook de agressie in het verkeer. Dat laatste gekoppeld aan de zeer slechte verkeers discipline en toezicht daarop en we hebben een punt.

  Gelijk de vraag beantwoorden die enige tijd geleden werd gesteld betreffende de agressiviteit van de bewoners van dit land. Wat toen al bleek uit diverse voorbeelden en antwoorden mag ik voor 100% onderschrijven. Heb de wereld af moeten en mogen reizen en weet dus waar ik het over heb maar wat ik aan agressiviteit hier in 17 jaar heb meegemaakt mag er zijn. Ogenschijnlijk zeer vriendelijke mensen maar spreek ze niet aan op zeer onbehoorlijk gedrag want men gaat geheel uit de bol en alles is dan mogelijk. Een voorbeeld wat er mag zijn. Heb drie hondjes en wandel daar dagelijks mee in een sportpark. Keurig aan de lijn. Ik loop op het smalle wandelpad wat met een groot bord verboden is voor fietsers en motoren, Maar daar komt in de schemer een gek aan op een motor en scheurt met volle vaart langs mij heen en mist net de honden. Een minuut later zie ik hem staan (plm. 30 jaar oud) en zeg heel beleeft met een waai “dit is een sport park” (ik spreek goed Thais). De reactie is te niet geloven en niet voor publicatie geschikt. Zo agressief terwijl ik geen gebaren maakte of onbeleefd was. En voor mij komen staan met gebalde vuisten. Na al de jaren weet ik het, niet reageren en gewoon doorlopen.

  Iets geheel anders over de mentaliteit die ik heb ervaren. In de bijna 18 jaar 4 maal een aanrijding gehad en alle keren niet kunnen voorkomen en niet mijn schuld. 17 Jaar geleden, rij op een 100cc huur motortje en zonder te weten waardoor vlieg ik over het stuur en lig gewond op straat. Door een Tuk Tuk chauffeur naar het ziekenhuis gebracht en daar 12 dagen mogen genieten. Hoorde later dat twee jonge mannen op de motor te hard hadden gereden en tegen mijn achterwiel waren geklapt. Maar voor dood laten liggen en er vandoor.
  Twee jaar terug. Net een nieuwe auto met rood schild. Moest recht door en wordt aangereden door een beambte in een niet verzekerde auto. Hij haalde de file links in dus via de uitvoegstrook en wilde daarna er tussen schieten en raakte de achterkant van mijn auto. En klassiek hier, gelijk vol gas er vandoor. Maar ik ben er achteraan gegaan en 1 km verder hadden we hem. Mijn niet misselijke Thaise echtgenote onmiddellijk de sleutel uit zijn auto gehaald en onze verzekering en de politie gebeld. De goeie man was dronken en reed onverzekerd. Begon te huilen want had geen geld en of we de reparatie zo goedkoop mogelijk wilde laten doen.

  Rij met mijn motor op de snelweg, 70 km per uur steekt er een jongen met zo’n kleine motor pal voor me de weg over. Kon hem niet zien komen uiteraard. Ga vol in de remmen om hem te ontwijken maar de motor gaat natuurlijk op z’n kant en ik vlieg over het stuur. Heb beschermende kleding inbegrepen een Hit-Air jacket met airbags die mijn leven hebben gered. 50 Thaise kijkers maar niemand die een hand uitstak. Terwijl ik opkrabbel komt er een pick-up met twee agenten die langzaam voorbij rijden en mij laten liggen. Ik sta op en de jonge man van de motor maakt een U-turn en is vertrokken. Natuurlijk weet ik dat de meeste geen verzekering hebben. En door te blijven staan voor zichzelf en de familie een probleem veroorzaken maar toch kan ik dit moeilijk in overeenstemming brengen met de leer van het boeddhisme.

  Terug naar de vraag of Thailand is veranderd. 17 Jaar geleden liet men mij liggen en dat is in veel gevallen nog steeds zo.
  Wat dat betreft is er dus niets veranderd. Hier wonen is een balans opmaken. Je komt naar hier omdat je verwacht dat je hier een beter leven zal hebben dan waar je vandaan komt. Het eerste jaar is er een om ervaring op te doen. Maar dan ga je zien dat de Thaise glimlach niets voorstelt. En natuurlijk er speelt nog veel meer dus dan wordt het tijd om je zelf af te vragen “blijf ik hier of ga ik terug”.
  Ik heb na enige tijd geleerd dat ik moet genieten van de voordelen en de Thais doen hun “ding” maar. Ik heb daar geen invloed op dus laat me dan ook niet uit mijn tent lokken of me daaraan ergeren.
  Heb een echtgenote die 15 jaar jonger is dus ook niet zo jong meer maar wel 4 talen kan spreken waaronder nu Nederlands. Hebben dus geen enkel communicatie probleem en kunnen over alles praten. Heb hier kabel internet, NLTV (wat een weelde), kom nooit in een bar want maak het thuis met mijn honden en poezen gezellig. Dus leef hier net als ik vroeger in Nederland en later in België gewend was. Heb goed Thais leren spreken en ga nog steeds ondanks de 73 jaren 5 maal in de week naar de Thaise privé les wat een wezenlijk onderdeel van mijn leven is geworden en wat mij hier geen windeieren legt. Ook wanneer ik er met de motor op uit trek en de Thais merken dat je hun taal redelijk kan spreken gaat er een wereld open. Dit laatste als tip voor eventuele nieuwkomers.

  Ik maak dus regelmatig een toer met de motor. Vroeger een grote, nu een Honda PCX 150 en die brengt me overal. Ben geen weg cowboy dus rij normaal en zeer defensief. Ben al een flink aantal jaren met pensioen maar merk meer en meer dat ik tijd tekort kom. Heb zeer veel hobby’s waaronder samen met mijn echtgenote (een meester-kok) koken.

  Kortom, jawel Thailand is erg veranderd maar welk land is dat niet. Kwam in 1990 voor het eerst in China en ga daar nu eens kijken. Nederland, lees dagelijks een paar kranten, wat is dat veranderd. Zou me in Nederland niet meer kunnen aanpassen.

  Een lang antwoord op een simpele vraag maar heel misschien kunnen diegene die plannen hebben om deze kant heen te komen en huis en haard achter zich te laten er hun voordeel mee doen. Ondanks dat de Euro ons in de steek laat (inbegrepen de UNIVÉ) heb ik geen moment spijt, zou zeggen integendeel de grote stap te hebben gemaakt.

  Vriendelijk groeten uit zeer zonnig Chiang Mai, voor mij de mooiste stad om te wonen.

  Wim

 9. De Kind Marcel zegt op

  De eerste maal dat ik in Thailand kwam was 40 jaar geleden . Bangkok was zo plat als Antwerpen . Pattaya was een groot vissersdorp . Dus de vraag of er op 20 jaar iets veranderd is , is nogal wiedes . het zou maar erg zijn ! Dat de verandering goed of slecht is ? Dat is de vraag ! Gewoonlijk ligt het antwoord in het midden. Door de vooruitgang hebben we het beter maar anderzijds verliezen we het authentieke van vroeger.

 10. Pat zegt op

  Volledig met je eens!

  De wereld is inderdaad grondig veranderd en Thailand (dus) ook, maar Thailand wel (veel) minder dan de rest van wereld zou ik durven zeggen. En dat bedoel ik wel degelijk positief.

  Zaken die verdwijnen, openen en weer sluiten was altijd al typisch Thailand, de oplichting is er ook al decennia, en toeristen die denken dat de ganse wereld aan hun spel hangt is ook geen oud nieuws.

  Het zit ook een beetje tussen onze oren denk ik, waarmee ik bedoel dat we de dingen van vroeger blijkbaar altijd beter en mooier vinden.
  Of het nu over muziek gaat, over de vriendelijkheid van de mensen, over het betere eten, enz…, vroeger was het (ZOGEZEGD) altijd beter.

  Mondiaal steek ik de schuld op de multicriminele maatschappij voor de negatief veranderende wereld, wat Thailand betreft zijn voor mij de toeristen de slechterikken.

 11. lanser zegt op

  klopt wij zijn ook net terug uit thailand , je moet nu echt overal voor betalen , zelfs voor het parkeren bij een park vrij in de natuur, alles was verdubbeld

 12. Sjaak Kuppens zegt op

  Hi, Niet alleen in Thailand, na 10 jaar in Thailand te hebben gewoond en gewerkt, terug in Nieuw Zeeland en geloof me het is hier absoluut hetzelfde alles draait om je ATM / Visa en alles kost meer en meer terwijl de waarde van wat je terug krijgt steeds minder word. Mijn ervaring met de vakanties in Thailand, die ik sinds m’n terugkeer naar Nieuw Zeeland heb gehad, en terug gaan voor vakantie en later voor m’n retirement, is een feit, ben 15 jaar erg gelukkig getrouw met een bijzondere thaise engel en zi is de enige die ik kan vertrouwen en altijd op kan terug vallen zijn haar family, geloof dat ik een van de gelukkige ben, geld is nooit een problem geweest met de family.
  Ik begriijp best dat het niet altijd zo is en ja ik moet wel bekennen dat Thailand zelfs in the traditionele originele plaatsen, klein dorpje dicht bij Petchabun city, ook erg verandert is en zie wel dat het in the toeristische plaatsen zoald Pattaya and Puketh alleen maar erger geworden is.
  Ben jaren lang naar Pattaya gegaan omdat ik daar dicht bij werkte, Phanat Nikom en sinds m’n laatste bezoek vorig jaar kende ik Pattaye niet meer terug en hoeft voor mij niet meer, zo ja Thailand is zoals de rest van de wereld erg verandert, of word ik misschien te oud en denk ik misschien te oud en ben niet meer bereid om mee te veranderen, zoals vroeger was alles beter ????

 13. theoS zegt op

  Ik kwam hier meer dan 40 jr geleden en vestigde mij in Bangkok gedurende 13 jr, daar na verhuisd naar upcountry. Sukhumvit was 2 richting verkeer, alle straten trouwens.

  Er was geen express way, Central Ladprao moest nog gebouwd worden, was een braakliggend stuk land. De limousine van Don Muang naar Sukhumvit soi 3 was 50 baht, taxi 30 baht. Benzine was Baht 4.25 satang. De weg was 1 en al putten en het verkeer ging stapvoets, was maar 2 lanen. Orchidee farms tussen Don Muang en langs de weg naar Bangkok. Bangkok begon in Ding Daeng waar een groot bord stond Welkom to Bangkok. Pattaya was nog een dorp met weinig verkeer en de bus naar Bangkok stond op halverwege Beach Road. Mikes Supermarkt was de enige supermarkt in Pattaya maar er was weinig keus.

  Er waren geen dubbele prijzen en het meeste was gratis. Correctie, degene die wel dubbele prijzen rekende was de Chinese eigenaar van de Crocodillen Farm in Samut Prakan, was ook de enigste.
  De weg Bangkok naar Pattaya was een 2 laans weg waar de ongelukken constant verliepen, later mocht daar alleen nog maar 80 km/uur gereden worden, nu is er een mooie snelweg.
  Wat de thais aangaat had en heb ik daar nooit geen moeilijk heden mee gehad, altijd beleefd tegen mij geweest en behulpzaam, nog steeds.

  De eerste keer was ik hier voor 5 mnd op een tourist visum van 2 mnd, werdt gewoon verlengd bij de Immigratie in soi Suan Plu, kosten 1-ja 1- baht voor het zegeltje.
  Later kreeg ik van iemand bij de Immigratie gratis een verblijfs visum van 3 mnd en ging daar mijn Thais rijbewijs op halen in 1976.

  Ik ging de hele nacht op stap met Baht 1000- op zak en had meestal nog 300 over als ik ‘s morgens thuis kwam. Ik had-soms- voor 200 baht de hele nacht een taxi bij me en die bracht mij op plaatsen waar wat te doen was.

  De Weekend market was op Sanam Luang waar ook het Ministerie van Financien was/is en waar men een Tax clearance certificaat moest halen bij vertrek uit Thailand na 90 dgn verblijf.

  Er waren geen mobiele telephones, geen Internet, 4 later 5 Thaise kanalen op TV en Donderdag ‘s middags draaide op TV van 2 t/m 4 uur een buitenlandse film.

  Ook kon men toen nog zwemmen in de zee in Pattaya, was nog niet vervuild. Er stonden tafels met banken er omheen en met een rieten dak op het strand, men hoefde daar niet voor te betalen. het strand was rustig en weinig mensen er op.

  @ Wim, de reden dat je niet geholpen werdt toen je op straat lag na dat ongeluk is dat als er politie bij komt dan IEDEREEN mee moet naar het bureau en een verklaring af moet leggen en het risico loopt dat men dan ook nog de schuld krijgt. Kan de hele nacht duren.Ik heb dit meegemaakt toen ik pas in Thailand was en bij een ongeluk op Sukhumvit wou stoppen en helpen. De Thais in mijn auto gingen uit hun dak en dwongen mij om door te rijden, want jij krijgt de schuld werd gezegd.

  Ja, er is veel veranderd maar dat is het ook in het onveilige Nederland waar ik niet naar terug zou willen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website