Geachte lezers,

Ik ben een huis aan het bouwen in Thailand. Daar wil ik in de toekomst de rest van mijn leven gaan wonen. Het huis komt op naam van mijn vriendin te staan.

Nu kan niemand in de toekomst kijken, je leest nog eens wat, over farang die na een paar jaar, wanneer de liefde over is het huis uitgezet worden. Dat zou ik, wanneer mogelijk, willen voorkomen.

Nou ben ik al een tijdje aan het zoeken naar een gerechtelijk persoon die voor mij een soort huurcontract kan op stellen. Maar mijn zoektochten hebben geen resultaat opgeleverd.

Misschien zijn er hier op TB mensen met hetzelfde probleem en hebben daar een oplossing voor.

Dat zou ik graag willen weten. Afstand is geen bezwaar zolang het maar wat oplevert.

Groet,

Compuding


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Waar kan ik in Thailand terecht voor het opstellen van huurcontract?”

 1. alex ouddiep zegt op

  Uit de tekst begrijp ik dat het huis nog niet af is en nog niet op naam van uw vriendin staat.

  Wilt u nu al enige zekerheid, dan kunt u dit testen door uw vriendin alvast voor te stellen dat de grond op haar naam komt, het huis op uw naam (deze scheiding kan in Thailand), tezamen met een huurcontract voor de grond voor x jaren.

  Aan de reactie kunt u zien of het zin heeft verder te zoeken naar een u passende en sluitende juridische vorm. Liever nu wat wrijving dan later zonder dak.

  Het advies van buitenlanders is vaak: investeer niet meer dan u zonder bezwaar kunt verliezen. In Thailand is immers gelijk hebben en gelijk krijgen niet altijd hetzelfde.

  Veel succes.

  • alex ouddiep zegt op

   (tekst is ong. 1 uur van het internet verdwenen)

 2. alex ouddiep zegt op

  Uit de tekst maak ik op dat het huis nog niet af is en dat het nog niet op naam van uw vriendin is gesteld.

  Mogelijk kunt u, voorafgaand aan het zoeken van een u passende juridische vorm, testen of de volgende constructie voor uw vriendin aanvaardbaar is:
  – de grond komt op naam van uw vriendin te staan, en u huurt die, met vooruitbetaling voor x jaren;
  – het huis komt op uw naam (eigendom grond en opstal zijn te scheiden in Thailand);
  – het gebruiksrecht van huis en grond voor u en uw vriendin wordt apart geregeld.

  U kunt zo na verloop van tijd het huis aan uw vriendin overdoen.

  Liever nu wat wrijving dan later dakloos.

  Onder buitenlanders hoor je vaak dit advies: investeer niet meer dan je zonder bezwaar kunt verliezen. Dit omdat gelijk hebben en gelijk krijgen hier verschillende zaken zijn.

  Veel succes.

 3. Jan Dekker zegt op

  In een betere kantoorboekhandel zijn voorgedrukte overeenkomsten te koop onder andere voor koop/verkoop en ook voor huur/verhuur. Aan de ene zijde staat alles in Thai aan de andere kant Engels.
  Laten opstellen heeft geen enkele zin, Thaise advocaten en notarissen zijn absoluut geen contract experts.
  Indien je dat toch laat doen, laat het dan goed vertalen in het Engels zodat je absoluut weet wat je tekent.

  Ik heb het zelf meegemaakt dat men mij wilde laten tekenen voor een contract wat in Nederland op zijn minst grijs is. Wat je bijvoorbeeld tegenkomt is een zin waarin je toestemt het pand te moeten verlaten zodra er een huurconflict is. De Hoge Raad van Thailand heeft lang geleden al geoordeeld dat dat niet hoeft. Maar ja, contract is contract.

  Een andere mogelijkheid is een voorbeeld huurcontract (google) in het Nederlands en dat dan laten vertalen door een beëdigd vertaler in het Thai. Vergeet dan niet het document te laten voorzien van de nodige stempels etc. De vertaler weet hier alles van.

  Succes!

 4. J.R zegt op

  Een huis in Thailand word nooit van jezelf.Een contract laten opstellen heeft geen zin.Er zijn wel appartementen wat je zelf op naam kan zetten.Dus ik hoop dat de liefde echt is.

  Met vr gr
  J.R

 5. Roel zegt op

  Een lease contract of lang jarig huurcontract moet altijd geregistreerd staan bij de landoffice, je betaald gelijk de belasting voor de aantal jaren dat je leaset of huurt.

  Lease contract of huurcontract maken wij zelf. maar huurder of leaset hebben geen enkele bescherming.

  BV, wat veel voorkomt, je hebt leasecontract met jouw vriendin voor 30 jaar met optie voor nog eens 30 jaar. Jullie wonen daar beiden. Bij relatie problemen kan ze jouw er niet uit zetten, maar andersom is dat ook zo. Maar zij heeft veel sterkere troeven om jouw leven zuur te maken door hele familie van haar in huis te nemen.
  Jij gaat er dan na een poosje wel uit en kan zij alles verkopen.

  Enige veilige constructie is, niets op naam van jouw vriendin, evt. company oprichten zonder familie leden erin en het huis laten registreren in de company.

  Heb zelf ook 2 huizen erbij gekocht en komen ook in de company zonder dat mijn vriendin daar deel van uit gaat maken en ik woon al bijna 8 jaar met haar samen. Wij maken de company’s zelf alsmede de jaarrapporten.

  Bedenk goed voordat je begint en maak eerst alles aan haar duidelijk hoe jij het wilt doen, als je al begonnen bent en jij wil daarna nog een contract of zo maken gaat dat vaak gepaard met vele hindernissen maar ook ontstaat er een vertrouwensbreuk opdat moment, logisch, als dat zelfde ook bij jouw zou gebeuren.

  Jij kan ook nog een overeenkomst maken tussen jouw vriendin en jouw zelf en die laten registreren bij de city hall, dat is net zo safe als bij een notaris of advocaat, ik denk zelfs nog beter. Zo bespaar je kosten bij de landoffice en als er dan problemen zijn en jij wordt eruit gezet kan jij met die registratie naar de rechtbank en jouw deel opeisen.

  Jij kan ook bv. jouw vriendin een hypotheek op het huis geven, registratie bij de landoffice en daardoor kan jouw vriendin nooit zonder jouw tussenkomst het huis verkopen. Tip, maak hypotheekakte hoog genoeg zodat jij nooit geen geld zou verliezen.

  Mijn vriendin doet al die zaken, regelt ook alles bij landoffice,city hall etc.
  Als je meer wilt weten mail je maar naar dit blog om te vragen naar mijn mailadres.

 6. Louise van der Marel zegt op

  @

  Huis absoluut op eigen naam en de grond op naam vriending met een lease overeenkomst voor bv 30 jaar.
  of bij de advocaat de grond op naam van div. personen.
  Ik denk wel dat het belangrijk is om even mede te delen in welk part van Thailand je aan het bouwen bent.

  Succes en wees voorzichtog.

  LOUISE

 7. Kees zegt op

  Een kennis van mij heeft huis op naam van vriendin/vrouw. Na twee moordpogingen (aangereden met auto door vrouw en poging to vergiftiging) is ie vertrokken. Probeerde nog helft van de waarde van huis en auto te krijgen …helaas. Totale schade ongeveer 15 miljoen baht. Maar er zijn ook goede vrouwen, wil je niet ontmoedigen….
  Succes!

 8. Jan zegt op

  Er is maar 2 mogelijkheiden om zeker te zijn dat wanneer je relatie over is dat je in dat huis kunt blijven wonen dat is:
  -VRUCHTGEBRUIK in koopcontract laten vastleggen, dat betekent als je relatie over is zij het huis uit moet en jij kunt daar blijven wonen.
  – leasecontract op laten maken dat betekent jij lease van je vrouw gedurende tig jaren huis en grond.

 9. Freddie zegt op

  Dag Compuding,

  misschien hebtu hier iets aan.
  Ze zijn betaalbaar en staan als betrouwbaar aangeschreven.
  Ik heb er zelf mee van doen gehad en ben tevreden.
  http://www.sunbeltasia.com/

  succes.

 10. Pieter Smit zegt op

  Het beste is een huur contract te laten opstellen door een goede advocaat met de opties die belangrijk zijn voor u, ik heb het zelfde gedaan en een contract laten opstellen naar mijn wensen door een advocaat in Kalasin, deze advocaat is zeer betrouwbaar en kundig, het contract heeft me 2000 Bath gekost, dit weegt niet op tegen de kosten bij een eventueel probleem.
  met vriendelijke groet, en succes,
  Pieter Smit

  • Jan Geluk zegt op

   Geejn schijn van kans.Als je genoeg geinvesteerd hebt en de vrouw wil je uit haar huis hebben ga je gewoon er uit.Alleverhalen over mij kan niks gebeuren etc is lariekoek.Bij problemen als het over veel vermogen geld of duur huis gaat kopen ze jouw advokaat gewoon om.Elk jaar verliezen honderden Farangs hun geld aan en goederen aan deze graai grage vrouwen.En inderdaad je bent altijd visa afhankelijk dus komen er problemen met je visa kan je gewoon berooid terug naar Nederland dit is de echte waarheid.Constuctie contracten allemaal fake voorstellingen .Klopt nooit .En vooral uitkijken voor bemiddelaars en beter weters.

 11. Gerrie Q8 zegt op

  Jongens, laten we elkaar geen mietje noemen. Als je alleen komt te zitten in je huis en de familie van je(ex) vrouw wilt het hebben, dan krijgen ze het. Je wordt gewoon weggepest. Dan is het beter om gewoon je biezen te pakken en te verdwijnen. Zoals in de eerste reactie verwoord wordt; investeer niet meer dan je jezelf kunt permitteren om te verliezen. Een Thai met een advocaat zal het altijd winnen van een farang met een advocaat. Succes.

  • Eugenio zegt op

   Gerrie, een zeer goed advies!

   Buitenlanders kunnen in Thailand geen huis kopen! Ook is er nooit zekerheid van verblijf.
   Je visum kan op elk moment worden ingetrokken en de toegang aan de grens kan je altijd worden geweigerd. Dus geniet van dit prachtige land, zolang het je wordt toegestaan. Als je dan toch een losstaand huis koopt, zie dat dan maar als een geschenk aan je geliefde. En hoop dat je er voor lange tijd met haar en met haar toestemming mag wonen.

   Hierbij nog een horror artikel voor het slapen gaan:
   http://meebal.com/is-it-safe-for-a-foreigner-to-marry-a-thai/

   • Sjaak S zegt op

    Eugenio,
    Ik dacht dat ik het verkeerd gelezen had. Je schrijft dat het niet kan, een huis kopen als buitenlander, maar waarschuw je degene die het toch doet. Dus…. kan het of kan het niet volgens jou?
    Ik ben het er in ieder geval mee eens dat je het als een soort van groot geschenk moet zien. Zou je vroeg dood gaan of naar Nederland vertrekken, kun je het toch niet meenemen en op het ogenblik is de verkoop ervan ook niet zo erg aan te bevelen. Dat zie ik bij mij in de buurt, waar mensen al twee jaar lang proberen hun huis te verkopen.
    Alle schepen achter je te verbranden, miljoenen Baht uitgeven aan een huis of stuk land, dat toch nooit echt jouw bezit wordt, is niet bepaald slim.
    De verhalen van slechte Thai vrouwen die hun (ex)man de deur uit gooien of laten vermoorden, doen zich altijd weer graag de ronde en ik denk dat dit ook gebeurd. Alleen zie ik in mijn omgeving heel veel huwelijken of mensen samen wonen, waar het gewoon goed gaat. Mensen die al jaren samen zijn. Dat kan ook.

 12. Bakker zegt op

  Er zijn een paar boeken in thailand te krijgen over een prive detectief die jaren hier in Thailand heeft gewoond en flink wat zaken heeft onderzocht als ik u was zou ik die eerst lezen .

  Denk dat het huis op naam van u vriendin haar alle rechten geeft waar u niks meer te vertellen heeft ,een flat kopen kan wel op uw naam en is een veel beter optie.

  met vriendelijke groeten Bakker

 13. Roel zegt op

  Ik lees hier dat je zonder meer een appartement kan kopen op eigen naam, dat klopt, maar juridisch word je ook deel eigenaar in de company van het hele gebouw. Dus gaat er ergens wat fout ben jij als eigenaar mede aansprakelijk.

  Een condominium bestaat in een company, jij koopt een appartement en tevens een deel van de company, dat is dan een soort VvE (vereniging van huiseigenaren). Als condo in aanbouw is en bouwaannemer failliet gaat komen ze bij jouw om meer geld te vragen voor het afmaken van de condominium. Als condominium instort ben jij als eigenaar mede aansprakelijk voor de schade en vervolgschade.
  Dus ook bij kopen condo kleven nog al wat nadelen en onvoorziene kosten.

  Overigens met de azie afspraken tussen 10 landen zoals het er nu voorstaat kan dan een buitenlander voor 70% het bezit hebben in een company. Dit alles staat te gebeuren in 2015.

 14. Leen korat zegt op

  Is er iemand die veel tijd en zin heeft om een huur/verhuur contract op te stellen in het Thais en vertaald in het Nederlands ?
  Want wat doe je met een engelse vertaling als je Nederlander bent, en je engels is slecht ?
  Ja, laten vertalen door beëdigd vertaler, maar het zou toch gemakkelijk zijn voor vele Nederlanders die worstelen met het zelfde probleem.

  Bij voorbaat dank,

  Leen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website