Beste lezers,

Gezien de enorme kennis op Thailandblog aanwezig, is er wellicht iemand die op de hoogte is van de prijsverlagingen in Thailand bij toetreding tot Asean in 2015?

Met name vermoed ik dat er veel interesse bestaat over de invloed van toetreding op de prijzen van wijn en bier.

Groet,

Egon

4 reacties op “Lezersvraag: Heeft Thailand in de ASEAN gevolgen voor de prijzen?”

 1. Cornelis zegt op

  Thailand is al sinds augustus 1967 lid van ASEAN, hetgeen staat voor Association of South-East Asian Nations. Je bedoelt waarschijnlijk de AEC, de ASEAN Economic Community, die zoas het er nu voorstaat op de laatste dag van december 2015 in werking zal treden. Of dat invloed zal hebben op de prijzen van wijn en bier is maar de vraag. De AEC brengt geen verandering m.b.t. producten die van buiten de 10 landen worden ingevoerd, zoals dat met wijn het geval is en ook voor een deel van de biermarkt geldt. Ook laat de AEC binnenlandse belastingen zoals eventuele accijnzen op bier/wijn ongemoeid, dat blijft een nationale aangelegenheid. Op grond van ATIGA, het ASEAN Trade in Goods Agreement waren producten ‘van oorsprong’ uit andere ASEAN-landen in beginsel al invoerrechtenvrij en ook in die situatie brengt de AEC geen verandering.

 2. egon wout zegt op

  Het schaamrood stijgt naar mijn kaken! Uiteraard AEC. Maar er wordt wijn geproduceerd in Vietnam en nu nog kleine hoeveelheden in Laos en Cambodja. Myanmar start een onderzoek naar het aanplanten van druiven. Vandaar mijn vraag. Inderdaad mogen landen binnenlandse belstingen heffen , maar er zijn ook invoerrechten. Gaan deze wellicht vervallen?

  • Cornelis zegt op

   De onderlinge vrijhandelsovereenkomst binnen ASEAN, het hierboven genoemde ASEAN Trade in Goods Agreement, voorziet al in een in beginsel invoerrechtenvrije invoer in de lidstaten van goederen die ‘van oorsprong’ zijn uit een van die tien lidstaten. Als het goed is zouden de – beperkte – uitzonderingen die daar nog op zijn bij de inwerkingtreding van de AEC tot het verleden moeten behoren.

   Overigens wordt hier en daar – ook in ASEAN kringen – de AEC wel eens vergeleken met de EU. De verschillen zijn echter heel groot en de basis is gewoon anders. De EU is gebaseerd op een zgn. douane-unie en dat houdt in dat de lidstaten allemaal hetzelfde tarief van invoerrechten op goederen uit zgn. derde landen hanteren en dat er vervolgens onderling geen invoerrechten worden geheven. De AEC zal geen douane-unie zijn, maar een vrijhandelsgebied waarbij de lidstaten elk hun eigen tarief toepassen bij invoer uit derde landen, en er in de handel tussen lidstaten alleen een vrijstelling van invoerrecht is voor goederen die ‘van oorsprong’ zijn uit die andere lidstaat. Daarmee wordt, bij voorbeeld, voorkomen dat goederenstromen ASEAN vooral binnenkomen via het land met het laagste tarief voor de betreffende producten en daarna rechtenvrij naar een andere lidstaat kunnen gaan.

 3. Ivo H zegt op

  Persoonlijk denk ik dat AEC een papier tijger wordt. Alle landen van de AEC zitten zich rijk te rekenen. Er zijn ook Thai die ook de nadelige gevolgen van AEC zien en die zijn er helemaal niet blij mee.

  Ondertussen wordt AEC vooral gebruikt om de zakken te vullen met allerlei “AEC projecten”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website