Beste lezers,

Wij gaan wonen in Thailand (Chiang Mai) van september 2013 tot juni 2014. In mei 2014 zijn er echter ook verkiezingen in België.

Kan en mag men een stem uitbrengen (schriftelijk) via de Belgische ambassade in Bangkok? Zijn er landgenoten die ook eens in zulke omstandigheid waren van afwezigheid?

En op welke manier dan hebben zij een geldige stem uitgebracht?

Met vriendelijke groeten,

Herman

9 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik stemmen in Thailand voor Belgische verkiezingen?”

 1. Elly zegt op

  Vraag op de Belgische ambassade de nodige papieren, invullen en dan komt het vast in orde.
  Succes ermee.

 2. Danny zegt op

  – als je hier komt “wonen” (= uitschrijven uit je adres in Belgie en je registreren op ambassade) krijg je je kiesbrief toegestuurd (helaas wellicht te laat) via de ambassade of kan je in de ambassade gaan stemmen. Vroeger kon je in zulk geval je kieskring zelf bepalen, ik denk dat dit nu veranderd is naar ‘de laatste gemeente van domicilie’ maar ben hier niet zeker van
  – als je (wat mij in jullie geval meer waarschijnlijk lijkt) hier komt “langverblijven” / “overwinteren” … blijf je ingeschreven in Belgie en moet je dus: OF daar stemmen (zelf of per volmacht) OF je laten excuseren tgv verblijf in buitenland

  • HERMAN DE WINTER zegt op

   Bedankt voor de snelle reactie.
   Nog tijd genoeg natuurlijk om te gaan stemmen ( mei 2014 ) maar wij vertrekken midden september, dus beter op voorhand alles te weten.
   En ja Danny ik blijf ingeschreven in België maar ik woon er feitelijk. ( lange periode )
   Dus de verplichtingen blijven.
   Wat bedoel je dan met ” je laten excuseren ” is dat de dag zelf je laten registreren op een plaatselijk politie bureau ( Chiang Mai ) voor je aanwezigheid daar op de dag van de verkiezingen ? Want dat was en mogelijkheid die ik vernomen had om te kunnen doen in Europa, maar is dat ook geldig in Azïe ( Thailand ) Het bewijs moet je dan wel later bij je terugkomst gaan afleveren bij de gerechtelijke diensten.

 3. leclercq zegt op

  Beste Herman,
  Ten eerste als jullie komen meer of 6 maanden wonen in Thailand,het is wettelijk bepaald om jullie laten uitschrijven van het Nationaal register in Belgie en een model 8 vragen aan het stad of gemeentehuis(uitschrijving) en jullie laten inschrijven bij de Belgische ambassade in Bangkok,en jullie zullen schriftelijk kunnen stemmen in mei 2014 via onze Ambassade(wel Nationaal en europese,geen regionaal verkiezing)
  MVG
  JC

 4. Daniel zegt op

  Moderator: alleen een reactie geven op de lezersvraag a.u.b.

 5. chris&thanaporn zegt op

  Beste,
  was de laatste 3 verkiezingen in Chiangmai.
  Gewoon even van de gemeente hun website het verkiezingsformulier downloaden en iemand volmacht geven is de makkelijkste oplossing.
  De gemeente waar je dus ingescheven bent heeft zulke formulieren ter beschikking en heb nog nooit problemmen gekend.
  En uitschrijven voor een beperkte periode,minderdan 1 jaar zou ik NOOIT doen en blijf je gewoon met alles in regel(ziekenfonds).
  De stemming is nog steeds verplicht,dus ofwel stem je bij volmacht of ga je naar het lokale politiebureel hier in Chiangmai en vraag je een verklaring dat je tijdelijk hier verblijft (+vertaling)en met kopie van stempels van je paspoort moet je dan bij terugkomst(en liefst ervoor) je melden bij het politiekantoor anders hangt er een boete boven je hoofd.
  De gemeente waar ik woon in de Antwerpse rand heeft nog nooit problemen gemaakt.
  Thaanporn&Chris Chiangmai/TH

  • bebe zegt op

   Men kan perfect in regel biijven met het ziekenfonds als men zich uitshrijft op de gemeente in Belgie maar enkel voor medische behandelingen in Belgie.
   Veel Belgen doen dit niet en registeren hun adres bij bv een familielid terwijl ze in het buitenland wonen omdat ze bv op brugpensioen zijn niet het wettelijke pensioen en dus stempelgeld ontvangen alsook nog kindergeld krijgen .
   Veel gemeentes zijn op de hoogte van dit fenomeen en zijn actief bezig om dit soort fraudeurs op te sporen.Dus opletten hiermee.

 6. marc lanoye zegt op

  Kom ook naar thailand in september ik ga eerst een maand naar pattaya en dan naar chang mai ik blijf in thailand tot 3 maart goesting om kontakt op te nemen met me bel me op 0474282672 grtz marc (ik kom uit brugge).

  • HERMAN DE WINTER zegt op

   Bedankt iedereen voor jullie advies en ervaring op dat gebied. Uiteindelijk opteer ik voor de volmacht die ik zal geven aan een familielid ( achterblijver ) om dan op die bepaalde datum in mijn plaats mijn stem uit te brengen. Niet gaan stemmen lijkt mij ook een beetje riskant wegens het strenger worden van de overheid met daar aan gekoppelde boetes die ze nu geven. Indien er iemand naar Chiang Mai reist ben je van harte welkom. Je kan altijd mij mailen : [email protected] Wij hebben ook een B&B ter beschikking.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website