Beste lezers,

Een vriend van mijn is niet teruggekeerd van verlof van militaire dienstplicht. Wat voor consequenties heeft dat?

Ik heb op internet gekeken over militaire dienstplicht in Thailand. Wat ik weet is dat er lootjes getrokken worden of ze in militaire dienst moeten ja of nee.

Hij is niet terug gedaan na verlof. Wat voor consequentie heeft dat als hij zich meld? Heeft dit consequenties voor visum of paspoort aanvragen?

Andere vragen zijn:

 • Wat is het salaris van een militair in militaire dienst plicht.
 • Hoe lang is de opleiding.
 • Hoe lang moeten ze dienen.
 • Is dat fulltime of moeten ze alleen beschikbaar blijven.

Ik hoop dat jullie me wat meer kunnen vertellen hierover.

Frans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Lezersvraag: Niet terugkeren van verlof Thaise dienstplicht, wat zijn de consequenties?”

 1. ko zegt op

  beste Frans,

  een vriend is niet teruggekeerd van verlof. Dit betekent dus dat hij al in dienst zat. Hij zal dus ongetwijfeld alle antwoorden zelf weten!

 2. Jan zegt op

  Ik ken de Thaise wetgeving niet maar als iemand niet komt opdagen voor militaire dienst (of voortzetting ervan) en zich pas veel later meldt dan zal de persoon wel worden opgepakt en in de gevangenis belanden.
  Maar geld wat dom is maakt recht dat krom is (want het gaat hier wel over Thailand).

  Het lijkt hier toch wel om desertie te gaan en dat is een ernstig delict. Dat betekent ook dat een paspoort niet zal worden verstrekt.

  Op de andere vragen ga ik niet in.

 3. soldaatje zegt op

  De soldij is de verplichte MIN dagloon: 300 bt, MAAR er wordt iets van 60/70 bt/dag van ingehouden voor kost+inwoning (da’s niet veel voor 3 maaltijden) en slechts (ik meen) 10% wordt uitgekeerd-de rest, dus zo’n 200 bt/dag wordt gespaard en zelfs met rente na ontslag uit dienst uitbetaald-dat zal hij zeker dus mislopen.
  Opleiding? Indien daar sprake van is, zal hij daar zelf toch al kennis van hebben! Wat ik meestal hoor is dat de eerste 2-3 mnd erg zwaar zijn: afbeulen, de normale milit. training en de tijd erna (ik meen totaal zo’n 14-16 mnd, maar dat schijnt vaak te wisselen en is mogelijk afhankelijk van de soort ”opleiding”) op je gemakje. Een oude kennis van me, half Thai en ”chao doi” werd in die laatste 12 mnd naar een hilltribedorp gestuurd en moest de kinderen ”onderwijzen”. (hij sprak hun taal) en er was geen leraar te vinden.

 4. Leo Th. zegt op

  Als je beter op internet had gekeken dan had je ontdekt dar de militaire dienstplicht in Thailand 2 jaar is. Na een erg zware basistraining (zowel lichamelijk als geestelijk) van 8 á 10 weken krijg je je eerste verlof, daarna volgt een vervolgopleiding, uiteraard fulltime. Vervolgens wordt er beslist waar je gaat dienen waarbij er een redelijke kans is dat je naar Zuid-Thailand wordt gestuurd. Maar het kan ook zijn dat je als militair tewerkgesteld wordt bij een burgerinstantie. Naar wat ik ervan begrepen heb is de soldij gelijk aan het minimumloon, maar dat weet ik niet zeker meer. Wel dat de meeste soldaten het merendeel van hun verdiensten laten storten op een soort van spaarrekening, die bij afloop van hun volledige dienstplicht uitgekeerd wordt. Je vriend is niet teruggekeerd van verlof en is daar beslist niet de enige in. Zeker bij de basistraining zijn de omstandigheden soms mensonterend en kan er fysiek geweld voorkomen. Straffen kunnen barbaars zijn, zelfs met letsel of nog erger tot gevolg. Niet terugkeren van verlof is desertie, wat geregistreerd wordt en waar gevangenisstraf in een militaire gevangenis opstaat. Een paspoort aanvragen kan niet meer en waarschijnlijk is hij ook niet meer in het bezit van een ID-card, bij indiensttreding wordt deze ingenomen en heeft hij in de plaats daarvan een militair pasje ontvangen. De politie zal in eerste instantie waarschijnlijk via huisbezoek naar hem op zoek gaan. Pas na minimaal 5 jaar kan je een nieuwe ID-card bij de Amphur (gemeente) aanvragen en tot die tijd is het dus oppassen geblazen. Ondanks alle ellende die het niet (tijdig) terugkeren van verlof dus met zich meebrengt zijn er relatief gezien toch veel soldaten die daarvoor kiezen omdat ze het eenvoudigweg niet meer kunnen opbrengen. Het spijt me dat ik geen beter nieuws voor je hebt.

 5. boonma somchan zegt op

  Militaire dienstplicht in thailand is was twee jaar ,hee het is thailand met kalmte , vriendelijkheid en bepaalde middelen is er veel onder de tafel te regelen
  vrijwillige aanmelders bijvoorbeeld via kao chon kai krijgen een hoop privileges, keuze van onderdeel wordt gehonoreerd. Beroepsopleidingen , verzekeringen ,

  Tijdens basis training en verder verplicht muay thai krabi krabong


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website