Lezersvraag: Waar moet ik op letten bij motorbikehuur op Koh Samui?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
3 februari 2015

Beste lezers,

Maart 2015 zal onze eerste Thailand reis plaatsvinden. Héél veel interessante tips bekomen via deze site. Onze trip door Thailand (3 weken) zullen we afsluiten met enkele dagen op Koh Samui te verblijven. Het liefst verplaats ik mij met een scooter. Wij logeren in het Baan Samui hotel.

Zijn er tips of ervaringen met goede eetplaatsjes op Koh Samui en zijn er raadgevingen m.b.t. het huren van een scooter op Koh Samui. Waar of bij welke verhuurder, welke risico’s in acht te nemen? Verzekering?

Alvast bedankt voor een antwoord.

Met vriendelijk groet,

Emiel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Waar moet ik op letten bij motorbikehuur op Koh Samui?”

 1. Alex zegt op

  Beste Emiel,

  Hou er rekening mee dat scooters in Thailand niet te vergelijken zijn met scooters in Nederland. Ze zijn in de regel 80 of 100CC, terwijl in Nederland een scooter tot 50CC gezien wordt als scooter, en een scooter van meer dan 50CC als motorscooter. Hiervoor heb je een motorrijbewijs nodig. Je loopt dus een enorm risico. Stel dat je een ongeluk veroorzaakt, dan wordt de schade aan de motorfiets en eventueel lichamelijke schade die je aanbrengt bij een tegenligger niet vergoed. Vorig jaar heeft er iemand in Vietnam nog vastgezeten toen hij uit moest wijken met een motorscooter en een Vietnamees dood reed. De verzekering keerde niets uit.

 2. lung addie zegt op

  Beste Emiel,

  Baan Samui hotel of resort is geloof ik in Chaweng. In Chaweng is er geen enkel probleem een scooter te huren. Je kan het omzeggens op elke straathoek. Een faire dagprijs op Koh Samui is 200 – 250THB/dag. De meeste scooters zijn er in zeer goede staat. Hou er wel rekening mee dat Chaweng enorm druk is wat het verkeer betreft. Op Koh Samui zijn de meeste scooters 125-150CC wegens het heel heuvelachtige landschap, je geraakt anders, gezeten met twee, nergens boven aan een viewpoint!
  Goede plaatsen om te eten zal je wel zelf moeten uitzoeken daar hier op het blog niemand weet wat je graag of niet graag lust. Eenvoudige stelregel: ga ergens eten waar er veel volk ( farangs) zit. Ofwel is het er heel lekker ofwel is het er goedkoop… naargelang je zelf verkiest.
  Veel plezier op Koh Samui
  Lung addie

 3. riekie zegt op

  Sala thai zeer goed restaurant in lamai thais en europees eten goede prijzen
  Red snapper in chaweng ook zeer goed prijzig..
  de rock ook zeer goed maar de meeste restaurants zijn erg goed daar keuzes genoeg
  Maar op samui kun je beter bij lokale eten is overal goed .en lekker eten
  Wat een motorbike huren betreft dat raad ik je ten zeerste af op koh samui is een grote racebaan.
  elke dag valt er minstens 1 doden in het verkeer daar levens gevaarlijk om daar te rijden.
  Mocht je toch een motorbike huren moet je een internationaal rijbewijs bij je hebben ..
  En nooit je paspoort afgeven alleen een copie ervan
  Let wel als je schade krijgt met een thai je betaalt voor heel de bike want vele zijn dus niet verzekert .
  En veel word gerunt door de mafia en de politie zal je echt niet helpen met een ongeluk.
  Dus mijn advioes huur geen bike als je leven je lief is op koh samui er rijden volop san thaus rond kun je voor 50 mischien nu 100 bath waarschijn elijk overal heen waar je wilt.
  ik heb 4 jaar gewoont op koh samui weet precies hoe het werkt daar fijne vakantie en goede reis

  .

 4. jasper zegt op

  Beste Alex,
  Dat is wel heel hard door de bocht. We gaan er gewoon vanuit dat Emiel een motorrijbewijs heeft, natuurlijk. Wel is het zo, dat het VERPLICHT is om (bij de ANWB verkrijgbaar) een internationaal rijbewijs mee te dragen, voor motorscooters(en motorfietsen).
  Daarnaast: nog niet zoveel slechte berichten gehoord over Koh Samui (itt Koh Tao), maar het is aan te bevelen om VOORAF je motorscooter aan ALLE kanten (dus ook van onderen) te fotograferen. Als die Thai het je zien doen weet je zeker dan ze niet achteraf allerlei schade gaan claimen, ze denken dan dat je hun spelletje al door hebt.

  Je zou niet de eerste zijn. Google maar eens op Jetski en Pattaja.

  Tot slot: Rijdt supervoorzichtig, en EXTREEM links. Blinde bochten betekenen namelijk een geweldige kans om een andere auto in te halen voor de gemiddelde Thai. (Ze zijn inmiddels gestegen tot de nr. 2 op de wereldranglijst van ongelukken, na Mamibie (?!?), met 82 procent dodelijke slachtoffers onder de scooterrijders.

 5. loe zegt op

  Kleine correctie: De scooters (motorbikes, zoals ze ze hier op Samui noemen) zijn meestal 100 of 125 cc
  Meestal Honda Wave, met versnellingen of Honda click, automatisch.
  Halen met gemak 80-100 km per uur. (Er zijn natuurlijk ook zwaardere motoren te huur.)
  Het is behoorlijk gevaarlijk op die ”scooters”. Ik zie iedere dag wel een ongeluk met die dingen. Thais, die onvoorzichtig zijn, of buitenlanders, die niet gewend zijn links te rijden en rechts en links gepasseerd worden. Vooral ‘s avonds met een slok op.
  Zelf rijd ik al 30 jaar op zo’n ding en als je voorzichtig bent en defensief rijdt, is het goed te doen.
  Als je nog nooit op zo’n ding hebt gereden, zou ik het afraden.
  Je kunt het best een ”scooter” huren, bij het resort waar je logeert. (150-200 baht per dag.)
  Makkelijker mochten er problemen ontstaan. Andere verhuurders willen meestal je paspoort als onderpand. Zou ik niet doen, want je hebt geen
  onderhandelingspositie meer in geval van schade. Verzekerd ben je nooit op zo’n ding.
  Leuke eetgelegenheden te over.
  Tips: Bamboo op het strand van Lamai en Sala Thai in Lamai ”stad”.
  Ook erg goed en betaalbaar: Sabinglea, aan hety strand en de ”grote” weg tussen Lamai en Hinta Hinyai.

 6. Daantje zegt op

  Je loopt inderdaad een groot risico!
  Stel dat iemand anders jou aan rijdt, en je zou speciaal vervoer nodig hebben naar Nederland, zelfs dan wordt dat niet vergoed, ook al kan je er niks aan doen.
  Wij hebben het een aantal jaren geleden wel gedaan maar toen wist ik niet beter dan dat ik een scooter huurde, tijdens onze rit bleek dat dit ding veel harder dan 100 kon rijden.
  Nu ik de risico’s ken zal ik nooit meer een scooter huren en in Thailand hebben ze echt alleen maar motors!

  • lung addie zegt op

   Niet overdrijven aub. Tenslotte moet je niet sneller rijden dan je zelf wil; Ik rijd al jaren met een bike ( geen scooter of ladybike ) in Thailand en heb reeds reeds 45.000km op de teller. Op Koh Samui, waar ik reeds een 25 maal ben geweest, huur ik steeds een scooter en …. nog nooit een ongeval gehad… hoop dat het zo mag blijven. Motorbike rijden en drinken gaan niet samen. Pas je snelheid aan en wees voorzichtig. Rijd defensief en hang niet de gek uit, je bent met vakantie, dus wat maakt het verschil van 5 minuten tijdswinst door snel te rijden?
   Lung baddie

   • Renévan zegt op

    Helemaal met Lung Addie eens, ik woon inmiddels zeven jaar op Samui en gewoon rustig rijden. De wegen zijn niet overal even goed en er licht vaak grof zand op de weg waar je makkelijk over uitglijd. De citylimit op het eiland is trouwens 50 km per uur, op sommige plaatsen bij markten en scholen een lagere snelheid (is aangegeven). In Thailand staat Samui op de eerste plaats met gemiddeld het grootste aantal verkeersongelukken. Ik rij bijna iedere dag op de brommer en heb meer last van de toeristen die hier als idioten rondrijden dan van de Thai die zich aan geen enkele verkeersregel houden. Ik hoef maar eens in Chaweng of Lamai rond te lopen en ik zie altijd wel een farang onder de schaafwonden en ingepakt met verband. De vier privé doen hier niet voor niets zulke goede zaken. Oh en zet een helm op ook al is die niet van zo’n goede kwaliteit het biedt altijd enige bescherming.

 7. Anita zegt op

  Hoi Emiel,

  Qua scooter verhuur ken ik je niet helpen, maar wat betreft restaurants wel.
  Restaurant Mitra, is een Thais restaurant op een plein gelegen met heerlijk eten voor weinig bath’s
  Restaurant Khao San, gelegen tegen over de Cabaret Show heeft heerlijke sandwich’s, heerlijk Thais, en cappuccino’s.
  The Islander, rechts schijn tegen over Khoa San, heeft zowel heerlijke Thaise als Westers Food.
  Pizzeria Via Vai, herkenbaar aan groot oranje bord serveert de heerlijkste Pizza’s en Pasta’s.
  Er zijn wel meerdere goede restaurants maar bovenstaande heeft mij voorkeur.
  Maar ik kom al 18jaar op Koh Samui en er is elk jaar wel weer een restaurant gesloten of nieuw geopend.

  Ik wens jullie een hele fijne vakantie toe,

  Groet Anita.

  • Uglykid zegt op

   Ja daarvoor moet je naar Thailand reizen om pizza en pasta te eten , nee leer de locale keuken en dus de cultuur kennen door regelmatig streetfood te eten , is mij nog nooit tegengevallen , enjoy

   • Sjaak S zegt op

    En waarom mag je geen pizza eten in Thailand? Niet dat ik dat doe, want ik ben geen Pizza fan. Ik weet wel nog de vertrokken gezichten van collega’s van vroeger toen ik nog als steward werkte. In Bangkok aangekomen, was het eerste dat ik deed, nadat ik uitgerust was… een spicy crispy chicken bij KFC of een Zingerburger. En waarom? Omdat deze in Thailand gewoonweg de beste was…lekker pittig, zo kreeg je het nergens op de wereld.
    Nu ik in Thailand woon, ga ik er bijna nooit meer naar toe… maar waarom niet? Als er een goede pizzeria daar op Koh Samui is… Wie weet, hebben ze speciaal voor jou een aangepaste Thaise pizza!!! 😉

 8. DyDy zegt op

  Je kan met je rijbewijs naar de ANWB gaan om een internationaal rijbewijs aan te vragen (2 pasfoto’s meenemen). Verder…controleer de scooter rondom, maak er evt. een filmpje van op je telefoon zodat je bij terug komst geen beschadigingen voor je rekening krijgt die jij niet gemaakt hebt. Veel plezier en succes!

 9. Levi zegt op

  Indien je een scooter wenst te huren kan je een bijkomende verzekering afsluiten.
  Bij world Nomads bijvoorbeeld die betalen de extra surcharge voor schade aan eigen scooter.

  Schade aan derden niet dus moet zowiezo via verhuurder geregeld worden, en ik heb tot nu toe geen verhuurder gevonden in Thailand die zijn scooters verzekert verhuurt.

 10. Arno zegt op

  hoi Emiel,

  Ik woon al 8 jaar op Samui, vlakbij waar je in je hotel zit hebben wij een restaurantje (begin van Soi Reggae) vanwaar we onze +/-35 scootertjes verhuren, we hebben nieuwe, oudere Clicks, ook iets grotere Honda PCX150cc, vragen geen paspoort als onderpand en ook geen rare fratsen mocht je een krasje maken…
  Laat maar horen als ik je op weg kan helpen.

  Groeten Arno
  nutsbikerentals@gmail.com of vliettepiet@gmail.com

  • Judith zegt op

   Hoi Arno,

   Wij verblijven ook in maart in First Bungalow Beach Resort en zouden graag een scooter huren want in het hotel moet je je paspoort achterlaten en daar zijn we niet van een copie ervan geen probleem.
   Hoe heet het restaurantje van jullie waar je ook een scooter kan huren en waar zit het precies?
   En hebben jullie dan ook helmen?
   En wat kost het per dag?
   En moet mijn man een Internationaal rijbewijs hebben?
   Sorry voor al de vragen maar toch alvast bedankt voor de moeite.

   Groetjes Judith

   • Arno zegt op

    Hoi Judith,

    Meeste rentals vragen je paspoort inderdaad. Wij vragen enkel een kopie (zodat we weten wie je bent) en wat geld (meeste mensen laten 3000 thb achter).
    De borg krijg je natuurlijk gewoon terug, mocht je een krasje maken doen we niet moeilijk, als er echt wat kapot is moet je het natuurlijk wel betalen, maar onderdelen zijn echt goedkoop hoor, laatst brak iemand een spiegel, deze was 150 THB (die we niet in rekening hebben gebracht) Meeste plastic panelen zijn ook niet meer dat 4-500 THB.

    Wij zitten aan het begin van Soi Reggae, 50 meter vanaf het Thai Boxing Stadium, Nut’s Restaurant, groot recalme bord kan je eigenlijk niet missen.

    Oudere brommertjes doen we all voor 100THB per dag, de nieuwere 200, en de grotere PCX (150cc) 300.

    Als je man een motorrijbewijs heeft zou je internationaal rijbewijs kunnen vragen bij de ANWB, maar eerlijk gezegd is het risico de moeite niet waard, gewoon normaal rijden en opletten, komt het allemaal goed.

    Voor mensen die brommers huren doen we ook gratis airport pick ups dus misschien is dat een idee?

 11. Judith zegt op

  Hoi Emiel,

  Wij vliegen begin maart ook voor 3 weken naar Thailand en gaan na 4 dagen Bangkok voor de 2e keer naar Koh Samui en zitten vlakbij jullie hotel (wij zitten in first bungalow) als ik het mij goed herinner is er op Chaweng een plein links achter een bankgebouw (dat gebouw zit rechts) en daar koken lokals erg lekker en goedkoop en tegenover jou hotel zit de Bamboo Bar ook hele gezellige vriendelijke vrouwen met lekkere cocktails wij gaan daar altijd naartoe.
  Wij willen ook weer een scooter huren maar bij ons hotel moet je wel je paspoort achterlaten en dat vind ik eigenlijk niks een copie oke maar de pas zelf niet nou las ik het bericht van Arno hierboven dus misschien dat wij daar ook gaan informeren wij wensen je een goeie vakantie en wie weet treffen we mekaar daar nog!

  Groetjes Judith

 12. guy sls zegt op

  Man,man,man, wat een overdrijvers hier op de blog zeg!
  Als ik jullie moest geloven dan is het levensgevaarlijk,onberekend,rijden op Samui!
  gewoon even anwb internationaal rijbewijs halen en rijden man!
  Pas gewoon je snelheid aan en wees voorzichtig op de banen voor het los zand dat er eventueel ligt!
  Ik rijd al 30 jaar rond op Samui en heb nog nooit een ongeval gehad!
  Verleden jaar een kameraad van mij is daar onderuitgegaan en gans de linkerkant van zijn scooter gehavend!
  Even met hem naar de Honda zaak gereden…zelf de stukken besteld en klaar was kees!
  KOSTPRIJS…..1000 bath! Het is tenslotte maar plastic dat er aan hangt!
  Indien je de herstelling laat bereken door de verhuurder,kost het je het heel wat meer!
  dus gewoon rijden man en je niet laten beinvloeden door de fantasten en zwartkijkers op deze blog!

  • noah zegt op

   Beste Guy en nog een aantal andere medebloggers. Kijk ff waar het TB vandaag mee opend en kijk even de kranten na over de ongelukken in Thailand. Aan dit opschepperig gedoe heeft de TB blogger helemaal niets. Als het zo simpel is zoals u het zegt waarom dan de vele ongelukken met veelal dodelijke afloop?

   • ivo jansen zegt op

    Beste Noah,

    waarom zoveel ongevallen ? Misschien komt het wel door roekeloosheid, overmoed, overschatting van het eigen kunnen , overdreven snelheid, rondgapen ipv van op de weg te letten, en misschien ook wel door die paar biertjes die er eigenlijk teveel aan zijn ? Let maar eens op het alcoholgehalte van die Thaise “flutbiertjes” : die zijn een flink stuk straffer dan wat we thuis van een biertje gewend zijn ! Hou het hoofd erbij,liefst ingepakt in een helm …..

 13. rene23 zegt op

  En rijd altijd met een (zonne)bril op !
  Een insect in je oog kan je je oog kosten.

 14. IVO JANSEN zegt op

  Ik zit voor 3 maanden op Samui ( Bophut) en heb voor deze 3 maanden een honda click 125 gehuurd.
  van thuis in België verscheidene verhuurders gemaild en prijs laten maken.
  Huur nu van een bedrijfje uit Ban Rak, THB 2500 per maand, en afgeleverd en terug opgehaald aan m’n apartement. Waarborg THB 5000. Eind deze maand wordt ie weer opgehaald voor een onderhoudsbeurt.

  Het rijden op Samui is niet echt gevaarlijker als elders, doe het rustig aan, kijk goed uit ( is niet rondkijken !! ) en draag steeds je helm.en geniet van het mooie Samui .

 15. Arno zegt op

  Hoi Ivo, net ook op je mailje geantwoord. Dat is een mooie deal en zoals ik je schreef kan ik je volgend jaar ophalen van het vliegveld en doe ik je dus een nog betere deal 😉

  Krijg je ook nog een keer zelfgemaakte bitterballen als bonus!

  • IVO JANSEN zegt op

   Arno , ik zie je eerstdaags. spring vast eens binnen om gedag te zeggen. bedankt voor je reply op mijn mailtje.

   Ivo

 16. Emiel zegt op

  Beste, heel hartelijk dank met jullie reactie. Ik heb sowieso een internationaal rijbewijs en kan me dankzij jullie bovendien ook een algemene richtprijs voorstellen. In 2014 was ik op Bali en huurde mij daar ook een scooter en inderdaad het was ook daar serieus aanpassen. Ook dankbaar voor de tips m.b.t. de “addertjes” onder het gras i.v.m. het huren maar ook over de eethuisjes. Ik hoop ze te kunnen bezoeken in maart. Ook Arno wie weet staan we bij u. Wij vertrekken 8 maart naar Thailand en verblijven op KohSamui van 19 tot 26 maart. Nog veel Thai- plezier en nogmaals dank.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website