Beste lezers,

Ik zou graag van jullie willen weten of je sin-sood ( สินสอด =bruidsschat) hebt betaald bij het huwen met een Thaise dame.

Ik doe een mini-onderzoek om te checken of sin sood nog actueel is in Thailand en al dan niet afhangt van de provincie van waar de Thaise dame afkomstig is. Hangt het af van de leeftijd van de dame op het moment van het huwelijk? Hangt het af hoeveel de kinderen de dame al heeft en de opleiding? Hangt het af van de rijkdom van de familie? Is het bedrag dat van een farang gevraagd wordt verschillend van wat een Thaise man verlangt wordt?

Als je geen sin sood hebt hoeven te betalen gelieve ook te reageren zodat de mensen ook weten dat er geen sin sood hoefde betaald te worden. Grappenmakers gelieve je te onthouden, we proberen met dit mini onderzoek nuttige informatie te verschaffen voor de mensen die willen trouwen met een Thaise dame. Vul dit enkel in als je effectief bent getrouwd met een Thaise, niet van horen zeggen. Gelieve eerlijk te zijn.

Wat je ook mag vermelden is dat je een andere creatieve oplossing hebt gevonden voor de sin sood. Bijvoorbeeld de sin sood in maandelijkse schijven uitbetalen of als koppel samen sparen voor de sin sood om aan de ouders te geven. Of de sin sood uitstallen tijdens de huwelijksplechtigheid maar alles terugkrijgen na de ceremonie.

 • bedrag (Baht):
 • leeftijd vrouw:
 • opleiding vrouw:
 • aantal kinderen:
 • jaar van huwelijk:
 • provincie:
 • BE/NL: JA /NEE vrouw woonde al in BE of NL (NEE=vrouw woont in Thailand)

Groet,

Luka

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Wie heeft sin-sood ( สินสอด =bruidsschat) betaald bij huwen met Thaise dame”

 1. Rob V. zegt op

  Ik ben gehuwd in 2014, na een relatie sinds 2010 en samenwonend te NL sinds 2012. Helaas weduwnaar sinds 2015. Sinsood is nooit echt ter spraken gekomen, toen we onze huwelijk gingen regelen waren we op initiatief van mijn lief er in een minuut uit: jij betaald het meeste in Nederland (officieel huwelijk, knusse gelegenheid zonder allerlei bling bling of toeters en bellen) en ik (mijn lief dus) regel het officieuze huwelijk in Thailand.’ . Tegen de tijd van vertrek naar Thailand gevraagd of ik niet moest betalen of bijdrage? ‘Nee, het huwelijk in Nederland was al duur, we gebruiken het vakantiegeld en geld van mijn bank om als sinsod te laten zien, just for show’. Hoeveel dat geld en goud precies was weet ik niet meer. Groot feest in een afgesloten straat gehad gehad, podium, zang, dans. Oh in de ochtend monnik er bij (durf het geen ‘trouwen voor boeddha’ te noemen, doen de Thai ook niet). Op de vraag of moeder geen geld wou was het antwoord dat het geluk van haar dochter het enige belangrijke was (plus dat mijn lief soms wat geld stuurde naar moeder om haar staatspensioentjeaan te vullen).

  bedrag (Baht): nul komma nul
  Leeftijd man: 28
  leeftijd vrouw: 31
  opleiding vrouw: Bachelor business-management
  aantal kinderen: 0
  jaar van huwelijk: 2014
  provincie: Khon Kaen
  BE/NL: JA vrouw woonde al in BE of NL

 2. RonnyLatYa zegt op

  bedrag (Baht): +/- 200 000 Baht (150 000 Baht cash en +/- 50 000 Baht in goud)
  leeftijd vrouw: 39 jaar (dag huwelijk)
  leeftijd man : 46 jaar (dag huwelijk)
  opleiding vrouw: Lager onderwijs
  aantal kinderen: Geen
  jaar van huwelijk: 2004 – Zijn sinds 1997 samen. Voor zowel mijn vrouw als ik was het ons eerste huwelijk.
  provincie: Bangkok
  BE/NL: Vrouw woonde nog in Thailand op de dag van het huwelijk.

  Opmerking : Sin-sood werd niet echt gevraagd, maar het zou gewaardeerd worden als ik geld zou overhandigen aan de vader tijdens de ceremonie. Zou ik dan terug krijgen na de ceremonie. Had ik geen enkel probleem mee. Heb ik ook na de ceremonie onmiddellijk teruggekregen via mijn schoonzuster. Het goud (halsketting, oorbellen en armband) was een huwelijkscadeau aan mijn vrouw en was voor haar natuurlijk. Huwelijksfeest in Thailand is betaald door de schoonzuster. Jaar nadien hebben we het nog eens overgedaan in België voor familie en vrienden en dat heb ik dan betaald. Was mijn schoonzuster ook op aanwezig trouwens.

  • RonnyLatYa zegt op

   Bedrag in cash is dus eigenlijk 0, maar wel een huwelijkscadeau aan mijn vrouw in 50 000 Baht goud. Maar dat laatste was op eigen initiatief.

 3. timker zegt op

  bedrag (Baht): 100.000
  Leeftijd man: 59
  leeftijd vrouw: 46
  opleiding vrouw: nihil – had/heeft wel een vaste baan
  aantal kinderen: 2 (toen 15 en 17)
  jaar van huwelijk: 2015 in Thailand
  provincie: Sakon Nakhon
  BE/NL: NEE – vrouw woonde en wij wonen in Thailand

 4. bert zegt op

  ja, 3 jaar geleden

  ik was 34 zij 24.

  rond de 1000 baht maar gegeven,
  plus de trouwfeest.

  zou het niet meer opnieuw doen. waren van plan in belgie te wonen, maar paar maand na het huwelijk probeerde ze me te overhalen toch in thailand te blijven wonen…. tja zonder werk daar, en zelf pas huis gebouwd in BE, onmogelijk dus stopzetting relatie.

  ondertussen nieuwe thaise vrouw , dik 1 jaar samen, wil wél naar belgie komen, maar ze weet al dat er geen huwelijk of sinsods meer volgen.

  een verwittigd man…

  • bert zegt op

   o ja sorry, ik ka blijkbaar niet meer aanpassen:

   zij had toen geen opleiding, en van ubon ratchathani….
   had geen kinderen!

 5. haki zegt op

  Ik ben in 2013 getrouwd (Buddha mariage) en heb vantevoren al tegen mijn (a.s) vrouw verteld dat ik nooit een sinsod zou betalen. In mijn optiek, in mijn cultuur en in de huidige moderne tijd, is dat “kopen” van een vrouw. —–Ik zorg later wel, samen met mijn vrouw, voor haar (arme) ouders. Het is tenslotte ook mijn geld en ik bepaal wel hoe dat besteed wordt. (Inmiddels hebben we o.a. een stal voor hun koeien gefinancierd en een nieuwe tuktuk voor ze gekocht).——
  Alvorens we zouden trouwen, dacht ik dat mijn (a.s.) vrouw dat wel van te voren haar ouders zou mede delen. Op de ochtend van ons huwelijk bleek dat niet zo was en ofschoon haar vader niet moeilijk deed, was de reactie van moeder minder gezellig.
  Nu, 7 jaar later, ziet moeder ook wel in dat mijn zienswijze ook niet zo slecht is en dat de zorg van mij voor hun dochter het belangrijkste is. Dus eind goed, al goed.

  bedrag (Baht): —
  leeftijd vrouw: 40
  opleiding vrouw: MBA
  aantal kinderen: geen van haar kant
  jaar van huwelijk: 2013
  provincie: Surin
  BE/NL: NEE

 6. Jasper zegt op

  Bedrag: niets
  Leeftijd vrouw: 37
  Leeftijd man: 51
  Opleiding vrouw: Jungle (war refugee).
  aantal kinderen: 1
  Jaar huwelijk: 2009, samen sinds 2007. Voor allebei eerste huwelijk.
  Provincie: Trat
  Vrouw woonde nog in Thailand.

  Ouders waren overleden, we hebben nog wel enkele jaren maandelijks een klein bedrag overgemaakt voor een broer die in de gevangenis zat.

 7. Daniel Seegers zegt op

  Bedrag (Baht): 300.000 Baht, en ongeveer 40.000 Baht aan goud
  Leeftijd man: 32
  Leeftijd vrouw: 28
  Opleiding vrouw: Lager onderwijs
  Aantal kinderen: Geen kinderen
  Jaar van huwelijk: November 2017, voor ons beiden was dit ons eerste huwelijk
  Provincie: Sa Kaeo
  BE/NL: Ja, mijn vrouw woonde toen al in Nederland bij mij

 8. Ron zegt op

  bedrag (Baht): 0
  leeftijd vrouw: 37
  opleiding vrouw: geen
  aantal kinderen: 0
  jaar van huwelijk: 2002
  provincie: ROI-ET
  BE/NL: NEE

  Er is noot over een sin-sood gesproken, ook geen geld laten zien.
  Moeder was al overleden en vader licht dement.
  Wel een armband van 2 baht goud gegeven aan mijn vrouw als huwelijkscadeau .

 9. Han zegt op

  Niet mijn eigen ervaring maar ben getuige geweest bij een nicht van mijn vrouw die hier in de straat woont, korat op het platteland, 2 jaar geleden.
  Vrouw thais, universitaire opleiding, werkt bij haar moeder in de winkel, 39 jaar, nooit getrouwd geweest en volgens mijn meisje nog maagd.
  Eega, thais, weduwnaar met 2 grote al uit huis wonende kinderen, 45 jaar, technische opleiding werkt in de off shore.
  Sinsod gouden kettingen etc 10 baht houd, waarde ongeveer 250.000 baht.
  Cash voor haar ouders 400.000 baht.
  Eea is met de nodige rituelen overhandigd.

  Als de man op bezoek kwam waren ze nooit alleen, er was altijd iemand bij. Dus ik denk ook dat ze als maagd het huwlijk is in gegaan.
  De ouders hebben hier wat huizen in de omgeving en aardig wat grond dus ze kan op termijn een leuke erfenis verwachten. De man heeft een heel goed salaris maar weinig eigen bezittingen.

 10. Stefaan zegt op

  bedrag (Baht): Nul Baht
  leeftijd vrouw: 46
  leeftijd man : 52
  opleiding vrouw: universitair
  aantal kinderen: 0
  jaar van huwelijk: 2017
  provincie: Phattalung
  Zij woonde in Thailand. Ik in België.

  Eindelijk had ik een schat van een Thaise vrouw gevonden. Alles maar dan ook alles werd besproken in 12 maanden met ontelbare uren Skype/Line en 3 bezoeken.
  Mijn vrouw wilde een Sin-Sood. Ik begreep haar standpunt gezien de traditie. Maar voor mij was een Sin-sood moeilijk om mee akkoord te gaan. Sin-sood lijkt mij op het uitkopen van de bruid. Ik wil geen persoon kopen. Na 3 weken overleg waren we akkoord dat er geen Sin-sood zou betaald worden. Dit was een opluchting voor mij maar ook een bevestiging dat mijn toekomstige koos voor mij, en niet voor een som geld.
  Mijn toekomstige zei dat de Sin-sood na het huwelijk vaak gewoon wordt terug gegeven. Dit leek mij ook niks, zelfs een schijnvertoning.
  Na het huwelijk heb ik 25000 Baht geschonken aan mijn schoonouders : dit was een oprecht gebaar/geschenk waar ik voldoening uit haalde dat alles correct en eerlijk was verlopen, en dat ik een schat van een echtgenote had. Kan voor sommigen lijken op een Sin-sood, voor mij absoluut niet.

 11. John Chiang rai zegt op

  Zelf heb ik geen sinsood moeten betalen omdat mijn vrouw die tijdens de huwelijks ceremonie 36 jaar was,haar ouders reeds verloren had.
  Zelf was/ben ik reeds 21 jaar ouder als mijn vrouw.
  Mijn vrouw heeft een lagere school opleiding, en heeft veel jaren in een Firma gewerkt die ginger verbouwden en verpakten voor de Export naar Japan.
  Toen ik haar heb leren kennen had ze zich reeds zelfstandig gemaakt met een groentehandel op de markt in Chiang Rai,en vervoegde ook reeds over een eenvoudig huisje,dat we later gemoderniseerd hebben.
  Er zullen heus nog wel ouders zijn die een sinsood verwachten,omdat ze misschien iets geinvesteerd hebben in een opleiding van hun dochter,waarvan ze zelf later dachten ook een zeker vruchtgebruik van te hebben.
  Nu ineens een bruidegom (mede vruchtgebruiker) in het leven van hun dochter komt,wordt de verwachting die de ouders hadden,vaak in de vorm van een sinsood afgekocht.
  Vaak zie je ook dat er grote bedragen en goud openlijk verschenkt wordt,om de omgeving van de bruid de indruk te geven,dat zij bijzonder goed terecht is gekomen.
  Vaak een openbaar Show gebeuren waarvan de bedragen (sinsood) later discreet aan het bruidspaar worden teruggegeven.
  Vooral als iemand op het dorp met een Farang trouwt,waarvan iedereen sowieso de mening heeft dat deze zwemmen in het geld,wordt van de gemeenschap erg op deze vermeende bruidschat gelet.
  Geen bruidschat (sinsood) wordt dan nog altijd als een soort gezichtsverlies gezien,vandaar dat men de Show van geven,en later discreet teruggeven graag meespeelt.

 12. Alain zegt op

  Gehuwd in 2015 in Thailand Phimai, Nakhon Ratchasima, voor de wet en voor Buddha
  Bedrag: 500000 baht
  Leeftijd man: 50 jaar
  Leeftijd vrouw: 27 jaar
  Vrouw eerste huwelijk en geen kinderen
  Opleiding vrouw : Bachelor Tourism en hotelmanagement.
  Wij wonen sinds begin 2016 samen en tot op heden in België.
  Met het bedrag is het huwelijksfeest betaald en goud voorzien tijdens de ceremonie.
  Ook een deel van de schulden van de ouders is hiermee betaald.

 13. Theo zegt op

  Ben in 2003 getrouwd zonder sinsod. Ouders waren toen allebei al overleden.
  Verder is mijn mening dat een vrouw bij een 2e huwelijk geen sinsod meer moet vragen, want als het goed is, had ze dat bij haar eerste huwelijk al geregeld. Dus als ze het dan weer gaat vragen gewoon de wedervraag stellen: wat is er met die sinsod uit je eerste huwelijk gebeurd?

 14. Luc Muyshondt zegt op

  Wij zijn in 2014 getrouwd in Thailand ergens in een amphoe in Bangkok, was gebeurd voor ik het wist. We kenden elkaar sinds 2010 en heb vele verbouwingen aan het bestaande huis gedaan en laten doen. De afspraak was geen sinsod en geen feest, anders geen huwelijk. Mijn echtgenote was daarmee akkoord omdat ze ook wel besefte hoeveel ik reeds betaald had om alles hier te veranderen. Schoonmoeder vond dat precies niet zo prettig maar de sinsod was voor mij zoiets als een vrouw kopen en het feest betalen voor alle mensen uit de buurt die me al 4 jaar voorbij liepen als ze bij ons kwamen zonder me zelfs een blik te gunnen, was zeker geen optie.
  bedrag (Baht): 0
  leeftijd vrouw: 37
  opleiding vrouw: computer business
  aantal kinderen: 3
  jaar van huwelijk: 2014
  provincie: Nongbualamphu
  BE/NL: NEE

 15. johannes h zegt op

  Hi Luka.

  Ik ben goed bekend met ‘t ( 100.000 Bath minimaal gebeuren )
  Ik had verschill ende relaties die hierop zijn gestrand. Ik weet nl wat ik voor geld heb moeten doen in mijn dag leven. Uiteindelijk ; Oh, wat zijn we heden Blij…….
  Ik ontmoette een niet te jong vrouwtje ( 37 ) met ‘n universitaire basis en daarbij ouders die van “uitzuigers” niks willen horen. Niet dat ze geld genoeg hebben, maar mensen die tevreden zijn met wat ze hebben, en volledig met 2 benen op de grond blijven staan.
  En daar wil ik wel af en toe wat naar toe schuiven…… maar as ik niks stuur is het toch rustig.

  nou denk ik dat ik de hoofdprijs heb gewonnen…….onvoorstelbaar !!!

  ik wens iedereen mijn geluk Johannes

 16. Erik zegt op

  Wij zijn in 2007 getrouwd in Thailand, ik woonde destijds al 10 jaar in Indonesië.
  Ik heb daardoor wel wat meer feeling en begrip voor de Aziatische cultuur en gebruiken.
  Ik heb een SinSod betaald, maar dat was meer voor de show. Wij hebben die daarna weer terug gekregen
  We hebben een eigen huis gebouwd dicht bij de schoonouders en daar nog ruim een jaar gewoond na ons huwelijk.
  Vrouw: 27 jaar ten tijde van huwelijk, universitaire studie en zelfstandig onderneemster (fashion / export)
  Ik: 43 jaar ten tijde van huwelijk, HBO Accountancy

  In 2008 onze eerste dochter geboren in Thailand en we zijn daarna naar Nederland verhuisd. In 2012 in Nederland onze 2e dochter geboren.

  Mijn schoonouders, en dus ook mijn vrouw hoewel die al jarenlang in Bangkok woonde, komen van de Isaan. Mijn vrouw is nooit eerder getrouwd geweest, en heeft ook nooit eerder een vriend voorgesteld aan haar ouders die hechten aan traditie en hoe het “officieel” moet.

  Ik ben katholiek, mijn vrouw Budhiste. Wij hebben besloten om voor beide geloven te trouwen. Op de huwelijksdag zijn we smorgens in de katholieke kerk getrouwd, en daarna smiddags thuis “voor Budha” . S’avonds groot feest. Mijn familie is ook over gekomen naar Thailand om ons huwelijk bij te wonen. De week erna nog voor de wet officieel getrouwd. Huwelijk ook in Nederland ingeschreven.

  Hoewel mijn schoonouders het niet breed hebben, wordt er nooit om geld gevraagd. We helpen af en toe als we het zelf kunnen missen. Lukt dat af en toe niet, dan is dat niet erg. Goede mensen.

 17. Harry Romijn zegt op

  Het is een ander “speelveld”, doch.. in 2015, de zoon van een leverancier van mij … moest slechts 200 MILJOEN THB meebrengen. “Ach, zie het als inkopen in de erfenis” verklaarde mijn Thaise zakenpartner dit. Beide families kon je nadrukkelijk NIET armlastig noemen. “Geld trouwt enkel met geld, NOOIT met zweet”.

 18. Erwin Fleur zegt op

  Beste Luka,

  Bedrag: 0,0
  Mijn vrouw 24 jaar, ik 31.
  Opleiding: normaal voor de Thaise standaard.
  Kinderen : 1 nooit gezien na veel veldwerk en zoeken(1x een telefoonje of ik een nieuwe playtstation,
  TV en geld wilde sturen (niet dus).
  Jaar van huurlijk 2011 in Nederland(leren kennen in Thailand jaar 2000. Nu’ 20 jaar samen en twee kinderen van ons samen.
  Provincie: Nongkhai

  Vele farang haken hier op af om geld te betalen bij het trouwen, bij mij is het niet eens in mijn hooft
  opgekomen.
  Ik en mij zelf heb vele buitenlanders zien komen en gaan om niet bij het minste of geringste te betalen.
  De Thai weten donders goed dat zij in de toekomst wel een beetje gesteunt worden.

  Het is ook aan de man zelf wat hij wil doen.
  Doe wat je hooft denkt en niet je … of wat er elke maand binnen komt.
  Wij steunen niet! Als er echte problemen zijn staan we voor de deur.
  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 19. Wim van Beveren zegt op

  Ben al bijna 9 jaar getrouwd met een thaise vrouw en nooit de Sinsod vraag gehad.
  Mijn vrouw had een goede baan toen ik haar leerde kennen, een huis en auto.
  Ze had een goede universitaire opleiding, een goede baan en geen kinderen.

 20. Hans zegt op

  ik weet dat dit tot ongevraagde reacties kan leiden maar goed, ik ga het toch schrijven om een stukje tegenwicht te geven aan de veelal negatieve praat over Thaise vrouwen (ATM jagers, gold diggers enz).
  het overgrote deel van de Thaise vrouwen is behalve aantrekkelijk ook nog eens extreem zorgzaam en loyaal. je vindt ze alleen niet in Pattaya’s nachtleven.

  er is bij ons sprake van een extreem leeftijdsverschil.
  zij is zeer aantrekkelijk, ik ben alleen handsome man/sexy man in Walking Street.
  ik heb vanaf eerste kennismaking gezegd dat ze op zoek moet naar een man 20-25 jaar jonger dan ik, maar ze heeft nooit opgegeven en op 1 of andere manier slagen we er dagelijks in elkaar gelukkig te maken. om onbegrijpelijke redenen is ze trots om met mij over straat te gaan.

  we delen inmiddels bijna 8 jaar lief en leed, en zijn van plan dit jaar te trouwen.

  dit laatste is op mijn verzoek en speelt al langer. zij heeft dit altijd afgehouden omdat ze zich zorgen maakte over hoe ik zou reageren op haar ouders en sinsod.

  ik heb haar kunnen overtuigen dat haar ouders en hun verlangens geen invloed hebben op mijn gevoelens.
  zodoende is het gesprek op gang gekomen en werd duidelijk wat de wensen van de ouders (fruitboeren in Sao Keao) waren:

  Vraagprijs (Baht): 999.999,99 Baht (9=geluksgetal…)
  Leeftijd man: 63
  Leeftijd vrouw: 30
  Opleiding vrouw: Bachelor Degree in Public Health (Occupational health and safety)
  Aantal kinderen: Geen kinderen
  Jaar van huwelijk: Voor haar eerste huwelijk
  Provincie: Sa Kaeo
  Ik/zij: wonen en werken in Thailand. zij voor een Europees bedrijf, ik in eigen bedrijf.

  zij schaamt zich voor haar ouders’ gedrag, en dat is de reden dat ze gedurende enkele jaren de boot heeft afgehouden. gezien mijn leeftijd en mijn wens haar een stukje toekomst te bezorgen is het nu tijd om de knoop door te hakken en te trouwen.

  ik heb haar na het horen van het bedrag te verstaan gegeven dat ik had verwacht dat ik haar veel meer waard vind dan 999,999.99 en dat dit bedrag me dus dan ook totaal niet heeft verrast.

  vervolgens heb ik haar gezegd dat ik onder geen voorwaarde van plan ben zo’n bedrag te betalen aan mensen die totaal niet met geld kunnen omgaan, tenzij het alleen is om familie, vrienden en buren te laten zien dat dochter goed terecht is gekomen, en het geld vervolgens integraal aan dochter wordt gegeven.

  hierop vertelde ze dat haar ouders daar niet aan zouden meewerken, en we dus beter gewoon verder kunnen gaan op de ingeslagen weg van samenwonen.

  dat is echter niet naar mijn zin. ik heb een tegenbod uitgelegd aan mijn vriendin van 120 maanden THB 10,000/maand onderhoudsgeld voor de ouders.

  hiermee kan ik leven. het eindbedrag is ruimschoots meer dan de gevaagde 999,999.99 en gelijktijdig voorkom ik dat zo’n som geld binnen de kortste keren is uitegegeven aan overbodige zaken, waarna er opnieuw een beroep op dochter (en mij dus) gedaan gaat worden om ze financieel te steunen als het wat tegenzit.

  mijn vriendin gaat dit tegenbod begin maart aan haar ouders voorleggen, en dan zien we wel weer verder.

  ik respecteer de thaise cultuur, ik leef hier en zal nooit zeggen “bij ons doen we dat niet, dus ik doe dat hier ook niet”. Thailand is Thailand, Nederland is Nederland en Belgie is Belgie. Als immigrant pas je je aan, en dat doe ik dan ook zonder gemor of tegenzin.

  wel pas ik er voor grote sommen geld in bodemloze putten te gooien. dan liever een wat meer lange termijn oplossing zoeken…

 21. Jan sithep zegt op

  Ja, ik heb sin sod betaald.

  Het plannen en uitvoeren van de bruiloft ging een beetje rommelig.
  Ik was in NL en mijn vrouw in TH. Zij was meer bezig met het plannen dan stilstaan bij de rituelen.
  Het was ook niet eerder ter sprake gekomen totdat familie er over begon om de bruiloft volgens de rituelen te doen.
  Mijn vrouw heeft toen met haar moeder gesproken. Voor het publiek hebben we 200k getoond waarvan we 150k later hebben terug gekregen. Dat was acceptabel en financieel toen geen probleem.
  Dus niet een principiële keuze meer hoe het liep.

  Het is hier nog steeds gebruikelijk. Vaak de 200k en soms eist de schoonmoeder nog goud.
  (ter info:normaliter betaald de familie van de bruid het feest)

  Mijn vrouw heeft tegen haar zoon gezegd dat als hij gaat trouwen hij de helft van de sinsod zelf moet betalen.

  Bedrag 200.000
  Jaar: eind 2015
  Leeftijd : 35
  Kinderen: 1 en in verwachting
  Opleiding: lagere school
  Plaats: amphur si thep, provincie phetchabun (centraal thailand)

 22. Chris zegt op

  Beste Luka,
  Op een aantal van je vragen zul je geen antwoord krijgen op deze manier. Daarvoor moet je een andere ‘onderzoeksmethode’ volgen. UIt verhalen hier krijg je alleen wat indicaties.

  • Luka zegt op

   dag Chris,

   kan je wat meer uitleg geven bij je stelling? Ik ben zeer benieuwd.

   groetjes

   Luka

 23. Johan zegt op

  Ik ben getrouwd en woon nu enkele jaren in Thailand. Na een relatie van ca. 10 jaren ben ik voordat we trouwden heel duidelijk geweest en dat ze niets van mij moest verwachten kwa geld omdat ik dat niet had. Ik wilde in Thailand wonen en dat ik met haar wilde trouwen uit liefde en samen een toekomst wilde opbouwen. Als het om geld zou gaan dan was ze bij mij aan het verkeerde adres. Toen ik voorgoed naar Thailand ging zijn we de dag na aankomst in Bangkok naar een huwelijksburo gestapt en zijn we zonder feest en zonder toeters en bellen getrouwd. Inmiddels wonen we een aantal jaren in de regio Namphong en hebben we een prachtig huis gebouwd en zijn we heel gelukkig. Als mij gevraagd zou zijn over een bruidsschat dan zou ik gezegd hebben dat ik een relatie wilde uit liefde en niet om geld.

 24. walter zegt op

  Beste,

  Ik zal je mijn situatie geven (huwelijk Belg/Thai) en de huwelijken in de familie (Thai/Thai en Amerikaan/Thai).

  Ikzelf ben gehuwd met Thaise vrouw waarvan beide ouders overleden waren alsook de Thaise vader van haar twee kinderen was overleden. Zowel voor haar als voor mij was het een tweede huwelijk. Er is gesproken over sinsod te tonen als “show” en uit traditie naar familie toe doch we hebben dit niet gedaan. In de plaats daarvan heb ik 7.500 euro gegeven aan mijn vrouw en zij heeft hiervan alles betaald voor het huwelijk (huur kleding, juwelen, avondfeest, etc). Verder heeft zij van het bedrag de slaapkamer en keuken gerenoveerd om te laten zien aan familie (bij wijze ter vervanging van sinsod en om te laten zien dat ze een man huwde die het gezin steunde). Zover mijn verhaal inzake sinsod. Verder was ik overeengekomen met mijn vrouw dat ik haar elke maand financieel zou steunen zoals in elk normaal huwelijk. Je steunt elkaar met de financiele migelijkheden die je beiden bezit.

  bedrag sinsod 0 Baht (wel 7.500 euro, ongeveer 275.000 bath ipv sinsod zoals hiervoor omschreven)
  leeftijd vrouw: 45 jaar (leeftijd huwelijk)
  leeftijd man : 54 jaar (leeftijd huwelijk)
  opleiding vrouw: verpleegster
  aantal kinderen: 2 (13j en 18j ten tijde van huwelijk)
  jaar van huwelijk: 2017
  provincie: Ubon Ratchathani
  BE/NL: ik woonde/werkte in Belgie en mijn vrouw in Thailand; een jaar na het huwelijk ben ik naar Thailand gaan wonen.

  De tweede situatie is een huwelijk tussen twee Thaise jongeren. De Thaise man (kind van de schoonzuster) heeft 100.000 Thaise bath betaald aan de moeder van zijn Thaise vriendin. Het huwelijksfeest werd volledig betaald door de schoonzuster (zijn moeder dus).
  bedrag 100.000 Baht
  leeftijd Thaise vrouw: 18 jaar
  leeftijd Thaise man : 19jaar
  opleiding man/vrouw: middelbaar onderwijs
  aantal kinderen: : 1 (geboren 2016)
  jaar van huwelijk: 2016
  provincie: Ubon Ratchathani
  BE/NL: NEE (beiden wonen/werken in Thailand)

  De derde situatie is het huwelijk tussen een Amerikaan en de Thaise dochter van een andere schoonzuster. De Amerikaan betaalt een sinsod aan haar ouders. Er is overeengekomen dat hij dit in twee keer betaald. Eerst betaalt hij 100.000 bath om het huwelijk te regelen in Thailand. Tijdens het huwelijk zelf betaalt hij een tweede bedrag van 300.000 bath. Dit bedrag wordt getoond als sinsod en wordt door de ouders gebruikt om schulden af te lossen. De Amerikaan betaalt ook nog het resterende saldo voor het huwelijksfeest. Na het huwelijk gaat de Thaise vrouw emigreren naar Amerika. Gezien de dochter haar goed betaalde job bij King Power opgeeft, heeft de Amerikaan erin toegestemd om de ouders maandelijks financieel te blijven steunen (ongeveer 10.000 bath per maand).
  bedrag (Baht): 300.000 bath
  leeftijd Thaise vrouw: 34 jaar
  opleiding vrouw: bachelor
  leeftijd Amerikaanse man : 36 jaar
  opleiding man : architect – bouwkundig ingenieur
  aantal kinderen: 0
  jaar van huwelijk: 2020
  provincie: Korat
  BE/NL: NEE (Amerikaan woont/werkt in Amerika en Thaise vrouw woont/werkt in Thailand doch zal nu emigreren naar Amerika).

  Drie verschillende situaties met 3 verschillende “sinsod” in dezelfde familie.

  groeten
  walter

 25. Luka zegt op

  Hartelijk dank voor alle reacties, het maakt mij blij dat er zoveel mensen hebben gereageerd. Ik zal binnenkort mijn samenvattende conclusies noteren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website