Lezersvraag: Van Belgisch naar Thais rijbewijs

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
19 juni 2021

Beste lezers,

Ik had graag mijn Belgisch rijbewijs laten vervangen door een Thais rijbewijs. Ik heb een aantal oudere blogs betreffende dit onderwerp eens doorlopen en kom toch wat tegenstrijdige berichten tegen.

Een algemene vraag:
Welk origineel rijbewijs moet men nu voorleggen om een Thais rijbewijs te kunnen krijgen? Sommige berichten spreken van een Internationaal rijbewijs, in andere berichten beweert men dan weer dat je je origineel Belgisch rijbewijs moet voorleggen. Kan iemand hier wat duidelijkheid brengen a.u.b.?

Nog een tweede vraagje als ik mag:
Moet je je origineel rijbewijs nu laten vertalen of niet?

Ter verduidelijking: Eind vorig jaar ben ik met mijn vrouw in het “transportation office” (Chonburi) langs geweest met mijn internationaal rijbewijs. Daar werd ons nogal kordaat gemeld dat dit geen officieel document is, en als ik mijn Thais rijbewijs zou willen, ik de ganse procedure zou moeten doorlopen (met inbegrip van de theorie). Dus, nu weet ik het eventjes niet meer …

Ik hoop van harte dat jullie me verder kunnen helpen, nu rijd ik rond zonder een Thais rijbewijs. Als vaste bewoner in Thailand ben ik dus niet in orde.

Duizendmaal dank voor jullie medewerking.

Groet,

Fons

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

22 reacties op “Lezersvraag: Van Belgisch naar Thais rijbewijs”

 1. David H. zegt op

  Plaatselijk kunnen er andere vereisten zijn typisch voor Thailand.
  Ik heb echter al tot 3 maal toe (1jaar, 3 jaar en nu 5 jaar geldigheid) de procedure doorlopen , en werd de eerste keer medisch attest vereist , daarna niet meer .

  Internationaal attest van Belgie wordt enkel afgeleverd door BE. gemeentebesturen, dus wel degelijk een geloofwaardig attest ( in tegenstelling bvb U.K. via postkantoor wordt besteld ,lol ) bevat trouwens categorie icoontjes voor de verschillende bewijzen waaruit men duidelijk de types kan herkennen. Nooit is mij vertaling gevraagd , wel int. rijbewijs + nationaal rijbewijs voor te leggen . Ook nooit geen theorie of praktijk test moeten doen , en geen ” agent” kwestie alles persoonlijk geregeld .

  Nu met covid best wel eens eerst contact nemen of mogelijk is, of beperkte lijst kandidaten enkel wordt afgehandeld dagelijks .

  Dit alles was in het voor Pattaya geldende rijbewijs centra

 2. Cornelis zegt op

  Bij mij, in Chiang Rai, moest het Nederlandse rijbewijs worden overgelegd, plus de IDP – International Driving Permit. Dat laatste diende uitsluitend als vertaling van mijn NL rijbewijs. Is ook niet onlogisch, want dat IDO is ook juist als vertaaldocument bedoeld.
  Verder een medische verklaring, een Certificate of Residence en uiteraard je paspoort.
  Plaatselijk/regionaal kunnen er verschillen zijn, dus het beste is om informatie in te winnen bij de betreffende vestgiging van het Department of Land Transport,

 3. Jean zegt op

  Ik heb verleden maand eenThais rijbewijs voor de motor en één voor de auto behaald in Nang Rong. Kostprijs : 200 bath voor het bekijken van een film maar aangezien ze geen Engelstalige versie hadden mocht ik gedurende 2 uur in de wachtzaal verblijven. Voor de rijbewijzen heb ik 2×200 bath betaald. De theoretische testen waren : een kleurzichttest, dieptezicht en reactievermogen. Ik was in het bezit van een internationaal rijbewijs dus ik mocht de “verkorte” versie volgen. Verder werden een aantal copies van mijn reispas gevraagd , een certificate of residence en een medisch attest (100 bath).Foto’s werden ter plaatse gemaakt. De mensen in Nang Rong waren zeer behulpzaam .Twee jaar geleden had ik geprobeerd om mijn Thais rijbewijs in Pak Thong Chai te halen maar daar werd ik onmiddellijk wandelen gestuurd.

  • Luc zegt op

   Inderdaad Jean , ik heb mijn rijbewijs in april laten verlengen ook in Nang Rong , en deze mensen zijn heel behulpzaam , ik heb 5 jaar gekregen voor beide rijbewijzen. Voor het vervangen van een rijbewijs is normaal gezien een internationaal rijbewijs genoeg. Hier in Nang Rong toch.

 4. herman buts zegt op

  ik heb vorig jaar een Thais rijbewijs behaald voor de motor en voor de auto (zijn apart in Thailand) je kan beide tegelijkertijd aanvragen.
  Ik moest internationaal en Belgisch rijbewijs voorleggen en een medisch attest (dit is een formaliteit)
  Per plaatse moest ik een kleurenblindheidstest afleggen en een reactietest en daarna een uurtje naar een instructiefilmpje kijken, zonder examen gewoon kijken of slapen 🙂
  Foto wordt terplaatse gemaakt en het rijbewijs direct afgeleverd. Dit was in Chiang mai , zeker even informeren ter plaatse daar de interpretatie inderdaad wel eens durft verschillen afhankelijk van de locatie 🙂

  • jacqueline v z zegt op

   Klopt , mijn man is in Pattaya naar een visarun kantoortje in soi new plaza t.o jannes bar , geweest en is met de dame die het daar runde met nog een paar mensen naar het officiële rijbewijsoffice ? (Weet niet precies hoe dat noemt )geweest …. kleurtest , remtest gezondheidtsbewijs en internationaal rijbewijs , bewijs van residentie in appartement . Geen film kijken of rijtest .het werd allemaal geregeld . In 1 ochtend ( het was nogal druk ) had hij zowel motor als autorijbewijs . Het kostte wel zo rond de 3.000 bt . Maar was het ons wel waard.

   • jacqueline v z zegt op

    Ps . Wij verblijven elk jaar slechts 3 maanden in Thailand. Geen bankrekening of bewijs van woonst

    • herman buts zegt op

     Ik verbleef tot nu toe ook maar 3 maand per jaar. Bankrekening heb je niet nodig ( ik heb er wel een , maar men heeft dit nooit gevraagd). Ik veronderstel dat je iets huurt voor 3 maanden. De eigenaar van het complex waar je verblijft maakt een verblijfsdocument op en dat is voldoende als bewijs van woonst. zo heb ik het gedaan.Wel zorgen voor een copie van je visa en een copie van je paspoort bij je hebt

 5. Jean zegt op

  Rechtzetting: Theoretische moet natuurlijk praktische testen zijn.

 6. Christiaan zegt op

  je moet je Belgisch rijbewijs laten vertalen ( bij een door de ambassade erkend vertaalburo bvb AB in Jomtien ). Dit stuurt u ter wettiging naar de Belgische ambassade vergezeld van een geadresseerde retour enveloppe en 100 Bath voor de frankering.
  Voorts haalt U bij immigratie attest voor aanvraag rijbewijs.
  Met dit attest, doktersverklaring en gewttigde kopie van het rijbewijs vervoegt U zich bij het bureau van transport ( verkeerstax/voertuig registratie/rijbewijzen
  ). U doet hier een paar theoretische proeven en binnen enkele uren loopt U buiten met het Thaise rijbewijs.

 7. Sjaak S zegt op

  Zou je toevallig in of bij Hua Hin wonen, daar krijg je je rijbewijs voor 250 baht, inclusief test en film kijken. Je moet je rijvaardigheid aan kunnen tonen door op zijn minst 10 cm van een stoeprand te parkeren, met de wielen net aan een streep stoppen, achteruit inparkeren en een nauwe straat in en weer achterwaarts eruit.
  Daar slaagt iedereen in.
  Dus geen dure vertalingen, of welke documenten ook. En mocht je problemen hebben met sommige tests (kleurenblind of geen diepte kunnen zien), helpen in de meeste gevallen een kleine donatie van 500 baht).

  • egbert zegt op

   hallo Sjaak, vraag; waar moet je je ergens melden in Hua Hin.

 8. Dirk Couzy zegt op

  Beste Fons als je een vent ben dan haal je ff je Thaise Rijbewijs hier in Thailand dat heb Ik ook gedaan voor auto en moter en in een keer geslaagd en mijn Nederlandse rijbewijs heb Ik laten verlopen Su6

 9. Lung addie zegt op

  Beste Fons,

  het Belgisch rijbewijs heeft in feite geen enkele waarde in Thailand. Om een Thais rijbewijs te kunnen verkrijgen heb je het door Belgenland afgeleverde INTERNATIONAAL rijbewijs nodig. Ook al is, het Internationaal afgeleverde rijbewijs 3 jaar geldig, mag het hier niet ouder zijn dan 1 jaar, anders zullen ze het meestal niet aanvaarden.

  Wat heb je nodig:
  -internationaal rijbewijs, niet ouder dan 1 jaar ( ze kunnen eventueel vragen naar het Belgisch rijbewijs)
  -Non Imm O visum
  -officieel bewijs van woonst
  -copies van het paspoort met visum pagina
  -document van een hospitaal dat zegt dat je fysiek bekwaam bent

  Goede raad: ga eerst naar het Transport Office en vraag wat ze nodig hebben….. TIT (This Is Thailand) en het kan verschillend zijn naargelang waar je het vraagt. Maar het KAN WEL, net zoals een Thais rijbewijs in Belgenland kan omgewisseld worden voor een Belgisch.

  • herman buts zegt op

   Het internationaal rijbewijs heeft ook geen enkele waarde zonder je Belgisch rijbewijs erbij.Je hebt dus de 2 nodg.Internationaal rijbewijs ouder dan 1 jaar was bij mij geen enkel probleem, was meer dan 2 jaar oud bij aanvraag en niemand die moeilijk deed.Internationaal rijbewijs is ook in principe maximum 3 maand geldig te gebruiken nadien moet je in principe een borderrun doen wat momenteel niet evident is.

 10. Filliberreke zegt op

  Een internationaal rijbewijs is ENKEL GELDIG SAMEN met een kritische wel Belgisch rijbewijs.
  Als je dus alleen een Belgisch rijbewijs hebt is dat NIET ok.
  Verder moet je op immigratie een bewijs van woonst halen.
  Dan kan je op je traffic kantoor eenThais rijbewijs aanvragen.

 11. Cozaco zegt op

  Beste

  Ikzelf heb in maart jongstleden mijn Thais rijbewijs aangevraagd in de provincie Ayutthaya (district Maharat). Ik kan concreet op je vragen antwoorden voor wat betreft mijn eigen ervaring.

  – Ik heb mijn Belgisch rijbewijs moeten tonen en vertalen (NIET inleveren dus). Ik ben ook in het bezit van een internationaal rijbewijs, maar daar was men niet in geïnteresseerd.

  – Het Belgische rijbewijs moest vertaald worden en door de Belgische ambassade van stempel voorzien worden. Dit was kosteloos, buiten de 3 postzegels die je bij de ambassade mee afgeeft, zodat ze het afgestempelde document kunnen versturen. Belangrijk : de vertaling naar het ENGELS mocht ikzelf doen! Dus ook geen kosten vertaalbureau.

  Daarbuiten heb ik ook de andere documenten moeten voorzien, m.n. medisch attest en bewijs dat ik een adres heb in Thailand als ik er verblijf (want ik woon momenteel nog in België).

  Ik heb ook de halve testdag moeten doen (filmpje kijken + een paar onbeduidende tests = formaliteit)

  Als permanent inwoner van België ben ik dus in het bezit van 2 Thaise rijbewijzen (motor en auto).

  Mvg

  Cozaco

 12. RonnyLatYa zegt op

  Zoals met alles is het vooral hoe men het lokaal aanpakt.

  Kanchanaburi
  Mijn Belgisch rijbewijs (type ID kaart) volstond. Hoefde ook niet vertaald te worden, voor zover daar wat aan te vertalen is.
  Internationaal rijbewijs moest ze niet hebben want niet geldig zei ze. Kon gelijk de vuilbak in.
  Verder paspoort met een Non-immigrant status m.a.w. geen Toerist status en ze controleerde dat specifiek, medisch attest, gele Tabien Baan en 200 Baht toen dacht ik
  Vervolgens kleurtest, dieptezicht en reactievermogen en een film bekijken in het Thais, maar iedereen begrijp wel over wat het gaat.

  Vorige maand een verlenging gaan aanvragen.
  Paspoort met een Non-immigrant status m.a.w. geen Toerist status en ze controleerde dat opnieuw specifiek, medisch bewijs en gele Tabien Baan en 250 Baht.
  Geen film door Coronamaatregelen. Je kon ook enkel je rijbewijs verlengen, m.a.w. geen examen afleggen voor het behalen van een rijbewijs.
  Maakte dat ik op 10 minuten weer buiten stond want op dat moment was ik de enige die kwam verlengen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Bij verlenging wel kleurtest, dieptezicht en reactievermogen . Was ik vergeten.

 13. Yves zegt op

  Sedert 1 mei dit jaatheeft Thailand de conventie van 1949 geratificeerd, wat betekend dat het internationaal rijbewijs wordt aanvaard en kan omgezet worden in een Thais rijbewijs. Een Thais rijbewijs is bij wet verplicht wanneer je in Thailand verblijft voor een periode langer dan 3 maanden.
  Voor het omzetten van het rijbewijs heb je wel nog een medische keuring nodig en een certificate of registration. Beide documenten mogen maximim 1 maand oud zijn.

  • RonnyLatYa zegt op

   Op het Belgische internationaal rijbewijs gaat het om “Verdrag inzake het wegverkeer van 8 november 1968” (Verdrag van Wenen) en dat is de reden waarover men valt in Thailand.
   Dat heeft Thailand blijkbaar (nog) niet ondertekend.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Wenen_inzake_het_wegverkeer

   Het Verdrag van Genève nopens het wegverkeer van 19 september 1949 hebben ze wel ondertekend en wanneer die vermelding er op staat wordt dit wel aanvaard.
   Dan doen ze ook al langer.

   https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationaal_rijbewijs

 14. billy zegt op

  heb mij 18 maanden geleden aangeboden in Phitsanulok met mijn internationaal rijbewijs moest enkel de proeven doen 2 uur film bekijken en dan mijn thais rijbewijs afhalen . ik dacht alles OK maar de dame die mij dit moest geven nam de verkeerde datum op het internationaa rijbewijs zij nam de datum waarop het is ingevoerd voor de datum van uitrijking dus het was te oud en vervallen er was geen uitleg aan te doen zij wou dit niet verstaan alhoewel het rijbewijs in 4 talen is nl fr d eng en mijn vrouw in het thais .
  Dus het hangt van de persoon af goed persoon of een foute persoon .
  heb de theorie examen in het thais2 keer gedaan telkens enkele punten tekort. Heb dan de raad gekregen om naar een bureau die u bij visa en rijbewijzen helpen in bangkok of Pattaya .
  Ben naar Pattaya gegaan en alles geregeld met mijn internationaal rijbewijs en de proeven .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website