Lezersvraag: Naamgeving baby en kinderbijslag

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
17 augustus 2011

Eén van de vaste lezers van Thailandblog, die we gemakshalve maar even Jack noemen, heeft een vraag waar wellicht door iemand een antwoord of advies op gegeven kan worden.

Officieel staat Jack nog in Nederland ingeschreven maar woont samen met zijn vriendin in Thailand. Hij is vrijgezel en heeft geen kinderen. Zijn vriendin is momenteel van hem in verwachting en Jack zou het fijn vinden om het kind bij de geboorte zijn naam te geven en officieel als zijn kind willen erkennen. In Nederland is het voor een ongehuwde man mogelijk om, uiteraard met toestemming van de moeder, in een dergelijke situatie het kind zijn naam te geven en te wettigen.

De vraag van Jack: is dat in Thailand ook mogelijk en welke weg moet hij in Nederland en/of Thailand bewandelen om het kind zijn naam te geven en het vaderschap te erkennen. Een tweede vraag is: komt het stel in aanmerking voor de Nederlandse kinderbijslag?

Indien iemand onder de lezers van Thailandblog een nuttig advies kan geven en dit liever per mail wil doen dan is dat via het redactieadres mogelijk (info.apenstaartje.thailandblog.nl).

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersvraag: Naamgeving baby en kinderbijslag”

 1. Jan zegt op

  Hoi Jack,

  Zou dit maar eens zeer aandachtig lezen.

  Gr. Jan.

  http://www.st-ab.nl/wetakwor2bckgbn.htm

 2. Hans Bos (redactie) zegt op

  Dat is niet zo moeilijk. Jack moet met zwangere vriendin naar de Nederlandse ambassade en daar een Akte van Erkenning van een Ongeboren kind tekenen. Mits hij er zeker van is, uiteraard, dat het kind van hem is.
  Na de geboorte is erkenning een stuk moeilijker, zie de website van de ambassade.
  Na de geboorte kan het kind zijn achternaam krijgen. Op de geboorteakte staan de namen van moeder en vader. Na vertaling en legalisatie kunnen beide ouders een Nederlands paspoort voor het kind aanvragen.
  Als de Nederlandse vader vrijwel permanent in Thailand woont, kan hij de kinderbijslag wel vergeten, ingeschreven in Nederland of niet. Die wordt alleen uitbetaald als hij een groot deel van het jaar in Nederland woont, terwijl zijn kind in Thailand zit.

  • Ghostwriter zegt op

   “Die wordt alleen uitbetaald als hij een groot deel van het jaar in Nederland woont, terwijl zijn kind in Thailand zit.”

   Dat geldt wellicht nog tot 2014 aangezien de regering voornemens is om de wet aan te passen en per 2014kinderbijslag buiten de Eu-zone af te schaffen. Hoe ver ze daarmee zijn weet ik nog niet, maar met deze regering zal die wet er wel doorheen komen. Vooralsnog zijn ze bezig om alle verdragen met bepaalde landen te onderzoeken in hoeverre ze die kunnen aanpassen.

   Het heeft dan echter ook consequenties voor Kinderen van Nederlandse ouders die in Nederland zijn geboren en die bijv in Thailand of de VS studeren. Die vallen ook onder de nieuw te maken wet en krijgen dan ook geen kinderbijslag meer. Onder het mom van gelijke behandeling.

   We wachten af, want sinds begin dit jaar is het ineens heel stil geworden omtrent dit voornemen.

   • Jan zegt op

    Ik denk dat het ook wel stil zal blijven. De SVB laat je gewoon ieder kwartaal opdraven ,kan je daar niet aan voldoen dan woon je niet meer in NL dus einde KB.
    Mijn ervaring is dat alles wordt nageplozen.

    Jan.

  • maria berg zegt op

   Wat Hans bos schrijft is helemaal waar en geld voor andere landen ook. Niet wachten tot de baby er is maar bij paar maanden zwangerschap naar Nederlandse ambassade. Ik heb een kind in Italie die heeft gewacht tot na de geboorte van de baby, deze kon de Nederlandse nationaliteit niet meer krijgen, hij had tijdens de zwagerschap moeten komen.

   • Ghostwriter zegt op

    Dat is in Nl ook zo als je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt.

    Gelukkig werd mij dit op tijd verteld anders had ik op papier ook geen kind gehad.

    • Ghostwriter zegt op

     ps dat geldt niet voor de nederlandse nationaliteit natuurlijk, maar wel voor het regelen van de voogdij. etc etc etc.

  • jackrek zegt op

   Ik ben ruim anderhalf jaar terug bezig geweest met dit dilemma, ik heb toen veel contact gehad met de ambassade, maar ik heb begrepen dat je tot het zevende jaar van het kind, de mogelijkheid heb om het te erkennen. Alleen of dit veel tijd zal kosten heb ik geen idee.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Erkennen is niet eens het grootste struikelblok, maar bij erkenning voor de geboorte krijgt het kind automatisch het Nederlanderschap.

  • Robert zegt op

   ‘Jack moet met zwangere vriendin naar de Nederlandse ambassade en daar een Akte van Erkenning van een Ongeboren kind tekenen. Mits hij er zeker van is, uiteraard, dat het kind van hem is. Na de geboorte is erkenning een stuk moeilijker, zie de website van de ambassade.’

   Zal allemaal best kloppen maar klinkt mij wel vreemd in de oren. Hoe kun je als man voor geboorte nou 100% zeker zijn dat het kind van jou is? Een DNA test NA geboorte is de enige manier om absoluut zeker te zijn of de Nederlander dan ook de vader is lijkt mij. Maar goed, het komt wel vaker voor dat ik overheids instanties niet op toegepaste locica kan betrappen.

   • @ Robert, Zal allemaal best kloppen maar klinkt mij wel vreemd in de oren. Hoe kun je als man voor geboorte nou 100% zeker zijn dat het kind van jou is? Een DNA test NA geboorte is de enige manier om absoluut zeker te zijn of de Nederlander dan ook de vader is lijkt mij.
    Hahaha, nooit over nagedacht maar je hebt helemaal gelijk.

    • Robert zegt op

     Misschien heb ik te lang in Amerika gewoond…daar heb je iedere dag talkshows a la Jerry Springer waarin bij allerlei ‘trailer trash’ kandidaten slechts 1 vraag centraal staat ‘wie is nou eigenlijk de vader?’ en dit in dezelfde uitzending door een DNA test wordt beantwoord 😉

 3. hans zegt op

  Als vader bij de geboorte aanwezig is, tezamen met moeders aangifte doet hoef je volgens mij niet vooraf een erkenningsakte te hebben van ongeboren kind en kan dit later in bangkok.

  Let wel op dat ze de naam vader moeder goed opnemen daar gaat wel is wat mis

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Erkenning voor de geboorte (erkenning ongeboren vrucht):
   Dit staat te lezen op de website van de NL ambassade in BKK:

   Vereiste documenten:

   Ongehuwdverklaring van beide ouders. Als u buiten Nederland woonachtig bent, dient u een ongehuwdverklaring van de laatste gemeente waar u voor uw vertrek geregistreerd was te overleggen, aangevuld met een eigen verklaring (vormvrij) over de periode dat u bent uitgeschreven.

   NB: Als er een Thaise ongehuwdverklaring wordt overlegd dan dient ook een bewijs van de Thaise huisregistratie overlegd te worden.

   Geldige legitimatiebewijzen van beide ouders, waarop de nationaliteit vermeld staat (paspoort of ID-kaart, géén rijbewijs).
   Schriftelijke toestemming van de moeder – waarop haar handtekening is gelegaliseerd-, als zij niet bij de erkenning aanwezig kan zijn.

   Bij een erkenning voor de geboorte is het kind van een niet-Nederlandse moeder en Nederlandse vader automatisch Nederlander als het wordt geboren.
   Naar boven
   Erkenning na de geboorte:

   Vereiste documenten:

   Geboorte akte van het kind
   Een legitimatiebewijs van erkenner en moeder (met vermelding van nationaliteit, dus paspoort of ID-kaart, maar bijv. géén rijbewijs),
   Ongehuwdverklaring van erkenner en moeder.

   NB: Als er een Thaise ongehuwdverklaring wordt overlegd dan dient ook een bewijs van de Thaise huisregistratie overlegd te worden

   NB: Kinderen die ouder dan 12 jaar zijn moeten zelf toestemming geven voor de erkenning .

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Het gaat om het verkrijgen van het Nederlanderschap. Bij erkenning vóór de geboorte is dat geen punt, nà de geboorte kun je wel erkennen, maar krijgt het kind pas na veel rompslomp de Nederlandse nationaliteit. En probeer maar eens in Thailand bij de geboorte aanwezig te zijn in geval van een keizersnede. Maar wellicht weet je daar ook antwoord op.

 4. hans zegt op

  Hans, vergeve mijn lompheid dat ik ook een duitje in het zakje trachtte te doen.

  Een kennis van mij heeft het aldus 2 maand geleden op deze manier gedaan.

  http://www.thai-info.net/netherlands/geboorte.htm

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Website is broddelwerk. Herkennen ipv erkennen. Diverse zaken zijn ook in tegenspraak met wat de ambassade meldt. Daar vaar ik dan toch liever op.
   Overigens gaat het niet alleen om de erkenning, lijkt me, maar ook om het verkrijgen van het Nederlanderschap/

   • hans zegt op

    Je zult wel gelijk hebben, maar diverse zaken in tegenspraak ? die wil ik dan ook graag weten.

    kun je de link is hierop zetten, ik kan hem niet vinden.

    Ps niet om betweterig te gaan doen, maar mijn vriendin wil ook een kind

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     http://www.netherlandsembassy.in.th/Producten_en_Diensten/Burgerzaken/Erkenning_van_een_kind

 5. Maarten zegt op

  Kinderbijslag ontvang ik voor onze kinderen, mijn situatie is vergelijkbaar. Mijn Thaise vrouw met kinderen ingeschreven hier in Thailand, Ikzelf in Nederland. Echter moet je per kind , ik dacht 480 euro per kwartaal overmaken op de rekening van je vrouw, met vermelding dat het voor het onderhoud van het kind is. Je moet dan de originele Thaise bank afschriften met de originele Nederlandse afschriften indienen bij de Sociale Verzekerings Bank ( SVB).
  ( binnen 2 weken om vertraging te voorkomen)
  Hierna krijg je de afschriften retour en word de kinderbijslag aan de vader overgemaakt.

  Meer info op de website van SVB.

  Succes!

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Het is de vraag of de situatie vergelijkbaar is. Dat is mede afhankelijk van de vraag hoe oud de kinderen zijn en of ze in NL of in Thailand zijn geboren. Mijn aanvraag is vorig jaar afgewezen. Kind geboren in T. ik ingeschreven in NL Maar volgens de SVB zit ik te veel tijd in T. en te weinig in NL.

   • Jan zegt op

    Ja Hans ,en als ze het niet vertrouwen dan mag je elk kwartaal effe je gezicht laten zien,en daar zitten nog meer haken en ogen aan.

  • Jan zegt op

   Nou Maarten dan heb je tot nu toe geluk. De werkwijze van de SVB is als volgt. Ze scannen hun bestand ,dan kom jij en in het recente verleden ik daar uit rollen,die sturen ze een brief om je te melden . Tussen de brief en de dag van verschijnen is vrij kort . De rest staat allemaal beschreven onder http://www.st-ab.nl/wetakwor2bckgbn.htm

   Ik ga er vanuit dat je in NL staat ingeschreven.

   Vr . Gr. Jan.

 6. colin de jong zegt op

  Ik heb zelf ook 2 kinderen en die wonen hier en ik ook. de SVB liet mij een aantal jaren geleden weten dat ik in Thailand woon en voor deze gevallen geen kinderbijslag wordt betaald. Dit is in 2003 of 2004 gewijzigd. Ga niet sjoemelen want ze zijn er scherp op en gaan controleren. Een kennis moest zijn paspoort laten zien en men zag dat hij meer dan 180 dagen in Thailand verbleef, en hij heeft middels een volledige AOW inhouding alles met terugwerkende kracht moeten terug betalen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website