Lezersvraag: Investeren en rendement in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
18 januari 2020

Beste lezers,

Ik wil mijn spaargeld in Nederland van de bank halen. De rente is zo laag dat het geen zin meer heeft. Nu wil ik het wel investeren in Thailand. Wat is verstandig ivm het rendement? Condo kopen en verhuren? Aandelen? Spaarrekening op Thaise bank? Valutahandel? Iets anders? Het gaat om ongeveer 150K euro.

Wie heeft tips?

Groet,

Jan-Jaap

 

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Investeren en rendement in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Een goede tip lijkt me het niet naar Thailand te brengen.
  Er is een valutarisico en je kunt beter 0% rente krijgen, dan koersverliezen lijden.
  Overigens wordt er in Thailand 15% belasting ingehouden op de rente van spaargeld, sinds vorig jaar ook op de betaalrekening.
  De Thaise overheid is blijkbaar op zoek naar geld.

  Waarschijnlijk zijn er buiten Nederland in Europa nog wel banken die onder het garantiestelsel vallen en wel rente uitbetalen.

 2. Jwdlvw zegt op

  Er zijn veel Thaise aandelen waarop je 4-8% dividend-rendement per jaar kunt halen als je ze koopt voor de huidige prijs. Voorbeelden zijn TISCO, MFC, KKP, CM, en anderen. Je kunt bij Krung Thai Zmico een aandelenrekening openen gelinkt aan je Thaise bankrekening en online handelen. De dividenden worden op je bankrekening bijgeschreven. Condo kopen en verhuren is ook een optie, maar ik zou voorzichtig zijn want de markt is slecht en zou wel eens kunnen gaan terugvallen, mede vanwege de dure baht. Ik zou niet in Pattaya of Bangkok investeren maar wel in kleinere Thaise steden zoals Korat, Chiang Rai of Bangsaen. Groet en succes.

 3. bert zegt op

  ik sluit me aan met hierboven.

  zeker niet naar thailand, zeker nu toch niet, er zijn veel beter alternatieven!

 4. Carlos zegt op

  Eieren —> mandje!!!
  Altijd opsplitsen in 3 of meer delen.
  Alternatieven:
  http://Www.lendahand.com wereldwijd 3-4% (plus goed gevoel).
  http://Www.synvest.nl Duitse winkelcentra 6%
  BinckBank op buitenlandse banken onder depositogarantiestelsel
  2-4%
  Opmerking vanuit Thailand geld naar Europa terugboeken
  na verkoop appartement blijkt zeer lastig ondanks de “juiste” papieren!
  Succes.

  • Sjaakie zegt op

   @Carlos: Eieren–> mandje!!! altijd opsplitsen in 3 of meer delen.
   Wat bedoel je hier, de gelden in 3 of meer delen opsplitsen ivm. lager risico of de gelden in meerdere boekingen naar Europa terug boeken wegens last van de bank? of Overheid?
   Kun je dit wat uitgebreider toelichten?
   Want lastig geld terugboeken naar Europa lijkt me een goede reden om niet in Thailand te beleggen.

 5. Steven zegt op

  Als je het in aandelen wilt stoppen, kun je net zo goed een NLs effectenrekening openen en een gespreid internationaal aandelenfonds kopen, ipv een Thais aandelenfonds (het zou mij niet verbazen als de jaarlijkse kosten voor het Thaise fonds + de bewaarkosten door de bank in Thailand een stuk hoger liggen dan bij een Europees aandelenfonds dat je parkeert bij bijv Lynx of Degiro in Nederland.) Ik weet dat TMB ook USA-fondsen aanbiedt.

  Thaise bedrijven kunnen niet tippen (denk ik) aan de superieure techbedrijven in o.a. USA.
  Vergeet ook ASML en Galapagos (NLse beurs) niet. ASML is in een jaar tijd van 135 naar 270 gegaan, Galapagos kwam een paar jaar geleden op de beurs tegen 20 euro, staat nu op 190.

  Je kunt in Nederland een Europees aandelenfonds kopen dat zo’n 4% dividend per jaar uitkeert. Google maar eens.

  Zelf heb ik veel USA-aandelen, waarmee ik het euro-risico wat heb verminderd. Daarnaast een deel in zilver en goud, meestal ook waardevast. NB: sommige experts verwachten in 2021 een recessie met bijbehorende daling van aandelen… Daarom ben ik al ietsje aan het afbouwen en haal wat extra rendement met gedekt opties schrijven.

  Experts zien momenteel vooral potentie in 5G-aandelen, biotech en kunstmatige intelligentie.

  • th.nl zegt op

   Beste Steven,
   Het kan misschien wel klopen wat je beweerd maar als hij nu begint met beleggen zijn mijn inziens wel kant tekeningen, eerste zijn de meeste aandelen behoorlijk hoog en zou kunnen stijgen? Daar naast heb je in Nederland een blauwe brief met box 3 waar het spaargeld minder opleverd dus nu de beleggingen zwaarder wil belasten , als je dat samen tel is het niet envoudig te zeggen wat te doen , metalen zijn wel waarde vast maar ook teer je daar op in omdat die stijgen of dalen maar ook belast worden in Nederland.

   Expers zien altijd wel potentie als die het zo weten doen ze het zelf wel dan vragen ze anderen niet.
   Ik herinder me alleen nog dat een bank groots uitpakte met aandelen binnen korte tijd weg investering.

   • Steven zegt op

    Aandelen en economie zijn fors gestegen, ik waarschuw dus ook voor een recessie.

    Wat die blauwe brief betreft: ik ga er vanjuit dat de vraagsteller uitgeschreven is uit NL, dus dan betaalt hij geen belasting over spaargeld in NL.

 6. th.nl zegt op

  Als je niet tevreden ben is het misschien een goed idee!!!
  Persoonlijk ken ik een paar weduwen waarvan de man net overleden is en in een keer goede vriendinnen had die wel raad wisten investeren heet het veel winst maken. jaja.
  Nu voel je het al aankomen denk ik, weg geld de vriendinnen op een afstandje zien lopen, met mooie smoesjes , ik weet het NIET.

  Maar ja de hebzucht maakt makkelijk slachtoffers.
  Veel wijsheid gewenst.

 7. goort zegt op

  Ik weet je leeftijd niet, dus kan ik niet inschatten of je een lange termijn belegger bent of dat je deze belegging doet om inkomsten te verkrijgen.
  Thailand kent nog veel redelijk solide bedrijfsobligaties die 4,5-5% opbrengen. Dat is een mooi rendement vergeleken met NL, en als je meer dan de helft van je tijd in Thailand verblijft kunt je door belasting te betalen in Thailand een vrijstelling krijgen voor je NL inkomsten, en omdat de belasting laag is de 15% die wordt ingehouden op je dividenden meestal terugkrijgen. Hierdoor sla je 2 vliegen in 1 klap…een redelijk rendement op je spaarcenten, en belasting terugkrijgen (tenzij je een staatspensioen hebt).
  Nadeel is wel dat de Baht erg sterk is en dus dat je Euro’s moet omruilen tegen een minder gunstige wisselkoers dan enkele jaren geleden, maar niemand weet of de €-Baht koers naar 30 of naar 40 gaat.

  Condo kopen en verhuren zou ik persoonlijk niet doen vanwege het overschot op de markt, en omdat dit vaak toch niet meer dan 3-4% effectief oplevert.

  Ik zelf heb ook belegd in Thaise aandelen, maar ik ben hier weinig wijzer van geworden omdat het lastig is om bedrijven hier te doorgronden, en je dus louter moet afgaan op adviezen van brokers, en die weten het ook niet….

 8. Jörg zegt op

  Lijkt mij veiliger om dat geld in Nederland te investeren.

  De baht is nu duur (≈ 33,7 voor 1 euro), dus voor die 150K krijg je ≈ 5M baht. Stel je voor dat de baht goedkoper wordt, bijvoorbeeld terug naar 40 baht voor 1 euro, dan is je 5M baht ineens nog maar 126K in euro’s waard. Natuurlijk gaat dat de andere kant op als baht nog duurder zou worden, maar je neemt wel een groot risico.

 9. Eddy zegt op

  Met investeren is het beste devies spreiden-spreiden-spreiden, dus niet alles in NL op alleen een spaarrekening.

  Ik ken je woonsituatie niet, woon je voornamelijk in NL, dan zou ik Thailand niet als investeringsland kenmerken. Ten eerste heb je valutarisico, de baht is op dit moment al een tijdje duur en zal dat ook blijven. Verder heeft de Thaise economie regelmatig last van politieke instabiliteit zoals coups, de laatste in 2014. Nog een afweging voor investeren is de noodzaak van een Thaise testament. Je NL testament gaat namelijk alleen over bezit in NL.

  Maar stel je woont in Thailand, dan is het goed om wat buffergeld in Thailand te investeren, naast geld die je nodig hebt om te leven. Huren in Thailand is relatief goedkoop, dus investeren in vastgoed levert niet zoveel op. Mocht je geld willen investeren in Thailand, dan zou ik max 10-20.000 euro op een effectenrekening zoals die van Maybank willen zetten. Eerst moet je wel een Thaise bankrekening als tegenrekening hebben.

  Geld op de cash effectenrekening van Maybank levert meer op dan sparen op bijv Kasikorn Bank (nu 0.5%). Beleggen op hoofdfondsen zoals PTT, Siam Cement kan 2-6% dividend opleveren.

  De 10-15% dividend/rente bronheffing mag je terugvorderen bij de Thaise belastingdienst, indien je inkomsten onder een bepaalde grens bijft of die bij je NL belastingaangifte als bronheffing opgeven, zodat die in mindering wordt gebracht.

  Tenslotte nog een afweging waar je het geld investeert, is aan wie je het geld wilt overdragen bij overlijden. Stel je nabestaanden wonen in Thailand, dan is het gunstiger het geld in Thailand te investeren vanwege de hoge erfbelasting in NL en praktische afwikkeling van de erfenis.

 10. PEER zegt op

  Beste JanJaap,
  Wanneer je het geld niet accuut nodig hebt, niet al te jong, en toch ‘n beetje in de slappe was zit, ga ‘ns praten met de ING of Van Lanschot.
  Probeer ‘n profiel aan te maken die past bij jouw verwachting om wat groei van je vermogen te genereren.
  Dus niet te defensief!! Ik ben er al 6 jaar zeer tevreden over. Ik praat niet over 2008/2010!
  Niet bang zijn, je bent met niks op de wereld gekomen?

 11. H.Oosterbroek zegt op

  Neem maar contact met me op,heb goede beleggingen 0066929410503 of E mail Puckoosterbroek @ gmail.com.

 12. H.Oosterbroek zegt op

  heb goede investeringen voor je Puckoosterbroek@gmail .com of 0066929410503.

 13. Johnny BG zegt op

  Het zal aan mij liggen maar als je 150 k spaargeld op een bankrekening hebt dan vraag ik mij af of investeren een optie is aangezien de kennis niet aanwezig is. Zo wel dan was deze vraag niet gesteld.

  Door de zwakke US dollar en de Euro zit er volgens mij al gigantisch veel lucht in aandelen, vastgoed en goud waardoor het instapmoment een beetje laat is.
  Soms is 0 rente goedkoper dan investeren en ook al heb ik er geen verstand van maar de belangrijke spelers met echt geld betalen liever voor veilig geld dan dat ze nog meer lucht in onzin blazen.

 14. Jos Vergouwen zegt op

  Wij zijn fractional owner van een “One Bedroom Private Pool Penthouse Villa” bij Beach Republic op Koh Samui en wij willen graag dit appartement verkopen. Wij hebben twee aaneengesloten fractions van in totaal 4 weken in de tijd dat meestal het Chinese Nieuwjaar valt. Mocht je belangstelling hebben en meer willen weten stuur dan een mail naar jos.vergouwen@gmail.com.

  Wat je ook gaat doen, wij wensen je veel succes!

 15. l.lagemaat zegt op

  Investeren in Thailand begint al met achterstand door de huidige koers van de baht.

  Gave zilverstukken vanaf het jaar 1500 (thee service stellen, zilveren mandjes allen voorzien van zilversmid keurmerken en puntgaaf) is nog steeds een goede investering. Eerst goed informeren op diverse beurzen!
  Niet verzilverd, maar echt zilver (825 enz). Een puntgaaf stel vanaf € 35000,=
  Bepaalde automerken rond WO2 zijn erg interessant, eerst goed oriënteren, deze onderbrengen bij een goede stalling. Moet origineel zijn en een lage km.stand tot 50.000 km en originele papieren.

  Zilver verhandelt sneller, voor auto’s is meer tijd nodig en afhankelijk van een liefhebber en uw leeftijd!

  Succes!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website