Beste lezers,

Ik heb een pakje met een verjaardagsgeschenk (2 flesjes parfum) via DHL naar mijn vriendin in Bangkok verzonden. Buiten het feit dat ik me blauw betaald heb aan de verzending – 180,00 EUR – zit het nu al 14 dagen vast bij de koeriersdienst en vragen ze nu nog wat accijnzen en administratieve kosten te betalen – bijkomend 4000 TBH te betalen voor een dedouanering…

Dit communiceren ze pas na 14 dagen en nu probeer ik vanuit België die kosten te betalen maar dat blijkt ook niet zo vlot te verlopen.

Heeft iemand ervaring met het regelmatig sturen van pakjes naar Thailand of goede tips om dergelijke lijdensweg en/of kosten te vermijden?

Het is de bedoeling mijn vriendin en haar familie op regelmatige basis wat toe te sturen…

Alvast bedankt !!

Ben


» Laat een reactie achter


25 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan ik hoge kosten vermijden bij het sturen van pakjes naar Thailand?”

 1. Farang tingtong zegt op

  Gewoon met TNT doen wij al jaren nooit problemen gehad behalve één keertje accijnzen moeten betalen, pakketje met een gewicht tot 10 kilo, kost je 60 euro en is ongeveer 1 week onderweg.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Farang tingtong zegt op

   Nu lees ik dat je geld over wilt maken vanuit België, woon je daar ook? want dan gaat dit hele Post NL verhaal niet op!

   Nog even ter verduidelijking heb ik er een vrachtbrief van een pakketje wat ik heb gestuurd naar Bangkok in december 2013 erbij gepakt (TNT post is overigens in 2011 verder gegaan onder de naam Post NL), het pakketje van 9,21 kg koste mij (priority) 59,60 Euro, en voor dit bedrag wordt het ook retour gestuurd indien het om de bepaalde reden niet kan worden afgeleverd.

   Je kan het je pakketje volgen met Track en Trace van Post NL, als het in Thailand is volg ik het altijd met EMS-Track and Trace van Thailand post, je kan je pakket dan vanaf het Bangkok Mail Center tot aan het afleveradres volgen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Gio zegt op

   http://www.posttarievenvergelijker.com/part_pak.php

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Lex K. zegt op

  Beste Ben,
  DHL is inderdaad niet de goedkoopste, ik heb een fictie pakje berekent van 15x10x7 cm met een gewicht van 2.0 kg, lijkt mij wel kloppen voor 2 flesjes parfum, opgegeven douane plichtig en een verzekerde waarde van 50 €uro en kom op een bedrag van 111.92 inclusief verzekering.

  Bij post.nl, afmetingen van de pakketjes zijn max 100x50x50
  2kg =24.30 incl. track & trace, 18.00 zonder track en trace.
  5 kg = 34.30,
  10 kg =58.30
  en 20 kg 105.30 tevens de duurste want zwaarder verzenden ze niet.

  Ik hoop dat je vraag hier een beetje mee beantwoord is, Geen DHL, gewoon Postkantoor.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 3. Erik zegt op

  Parcel.nl is een club die het pakje thuis ophaalt en voor verzending zorgt. Gewoon de post is ook goed per priority zending. Er is altijd kans dat de douane net die postcontainer helemaal nasnuffelt en dan betaal je invoerrecht en btw maar dat is in NL ook zo.

  Grote zendclubs hebben de gewoonte direct een douaneformulier er op te plakken als een Einladung zum Tanz. Een van die grote clubs heeft zelfs een afspraak met de Thaise douane dat de waarde forfaitair wordt vastgesteld wat er ook in het pakje zit en dat altijd het tarief van 30% wordt berekend terwijl andere, lagere tarieven ook bestaan. Suikerwerken bijvoorbeeld kosten 10% en denk daarbij aan drop.

  Als de douane geld verlangt dan moet je dat door de ontvanger laten betalen; vanuit de EU is dat lastiger. Je maakt desnoods het bedrag over aan de ontvanger. Laat het geld lang op zich wachten dan kunnen ze ‘opslagkosten’ berekenen en er zijn gevallen bekend waarin het pakje pootjes kreeg….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Bucky57 zegt op

  Ben, toen ik nog in Nederland woonde stuurde ik geregeld pakketten op naar Thailand met “DHLfor you”. Zelffs nu nog. Dit is een onderdeel van DHL. Echter de kosten liggen beduidelijk lager. Vooreen pakket van maximaal 10 KG betaal je maar € 32,50. Tevens heb je ook de mogelijk om Track en Trace te doen zonder meerkosten. Je kunt dus steeds je pakket volgen waar het is. De levertijd is gemiddeld 5 werkdagen. Dus kijk even op volgende site http://www.dhlforyou.nl, scheelt je enrom in de kosten. Het enige is dat als je 2 kilo of 10 kilo verstuurd altijd het zelfde bedrag betaald.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Noah zegt op

  Dank voor uw posting Ben. Weet nu zeker dat DHL oplichters zijn. Vertellen nooit het hele verhaal. Ik had een paar maanden oude laptop en telefoon naar mijn vrouw gestuurd. 85 Euro. Ook toen bijbetalen, ook dik 2 weken bij de douane, bij de notaris affidavit nodig dat het niet bestemd was voor verkoop. Een groot drama!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Harry zegt op

  DHL en andere koeriersdiensten volgen gewoon de wet: altijd langs de douane, en bij bedrag boven X inklaring + invoerrecht + BTW. Ook van daar naar hier.
  Simpeler, als ook Lex K aangeeft: gewoon via de post, ev. Priority + Track & Trace. Waarde aangeven ( en parfum zonder doosje en label zou ook van Lidl kunnen komen, dus veel goedkoper, dus onder de E 40 en nooit een probleem.
  Gaat een paar daagjes langzamer van hier naar daar, m.n. als het “upcountry” moet, doch scheelt fors in de kosten. Van daar naar hier en bijv gepost op het vliegveld verslaat DHL – UPC enz soms met 2-3 dagen.
  Ik doe dit zakelijk en privé als sinds 1993, tot 20 kg toe.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 7. Freddie zegt op

  Beste allemaal
  kun jullie me misschien vertellen hoe het zit als ik bijvoorbeeld een aantal persoonlijke spullen wil versturen naar Thailand?
  Ik heb bijvoorbeeld een media player en een paar externe hard discs die ik op wil sturen naar mijn vriendin.
  Ik gebruik die nu nog in NL, maar als ik straks in Thailand woon, wil ik ze daar kunnen gebruiken.
  Zo zijn zijn er nog een aantal zaken die ik graag mee wil nemen naar Thailand.
  Allemaal persoonlijke spullen en misschien in zijn totaliteit een gewicht van 10-15 kg.
  Misschien kan ik het ook meenemen als ik vertrek per vliegtuig, maar ik denk dat 10 kg of misschien 15 kg. overgewicht behoorlijk in de papieren gaat lopen.
  Graag uw mening of advies.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Farang tingtong zegt op

   Gewoon met Post NL sturen zoals ook Bob in zijn reactie schrijft zo doen wij het exact het zelfde en is altijd goed gegaan.
   Als je met Eva air vliegt dan mag je 5 kilo meer meenemen, zelf neem ik bijna geen kleding mee vanuit Nederland als ik iets nodig heb koop ik het wel in Thailand, in plaats daarvan doe ik andere dingen die ik in Thailand wil gebruiken in mijn koffer.
   Voor bepaalde elektronica spullen is het vaak voordeliger het in Thailand te kopen dan vanuit Nederland met de post te versturen, in Bkk bij Pantip Plaza is heel veel tegen bodemprijzen te koop.

   succes

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Freddie zegt op

    de reden dat ik bv 2 hard discs meeneem is heel simpel uit te leggen. Hier staat al mijn muziek, films, docu en foto’s op. Ik sluit dit geheel aan op mijn mediaplayer en voila ik heb een complete thuisbioscoop. In Thailand schaf ik dan wel een geluidsinstallatie aan.
    Vandaar mijn vraag.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. riekie zegt op

  Nou mijn vriendin stuurde laatst een pakje naar me toe
  Toen kreeg ik een telefoontje van de douane in bangkok heel raar.
  Zei dat ik mijn paspoort moest opsturen naar hun toe .
  En dat ik die in een paar dagen terug zou kregen dan.
  Nou ik dus niet achterlijk zei luister ik stuur mijn paspoort echt niet naar jullie toe.
  Toen zei ze dan vernietigen we het pakketje.ik zei nou ja dan doe je dat maar.
  Maar is stuur dus echt mijn paspoort niet is ook nog eens verboden volgens de thaise wet .
  Ik meteen mijn vriendin gebelt die had het vetsuurt met tnt post naar hier.
  Die hebben contact opgenomen met bangkok en kregen hetzelfde verhaal te horen.
  Want werd er gezegt dat is een nieuwe wet .
  Nou einde van het verhaal is de volgende dag kreeg ik gewoon mijn pakketje bezorgt ongeopend
  Wil hier alleen een waarschuwing mee af geven pas op met deze praktijken

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. rebell zegt op

  Ik stuur alles per UPC via Duitsland. Stukken goedkoper als DHL Nederland en veel en veel sneller.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 10. bob zegt op

  Gewoon per gewone post. niet aantekenen, is vragen om controle. Gewoon het maximale gewicht gebruiken dus 9.995 kg of 19.995 kg. Op het pakket zetten dat het om huishoudelijke spullen gaat of gewoon books etc.
  Hiermee had/heb ik de beste ervaring. track en trace is automatisch ook zonder aantekenen bij een postpakket.
  Bezorging hangt af waar u naartoe stuurt. In Bangkok, Pattaya geen probleem maar ‘ergens in Isaan’ ofin het zuiden of het noorden. Tja dat wordt afwachten.
  Bij mij tot nog toe alles aangekomen.
  Succes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. Ben Korat zegt op

  Als het om dingen gaat die je hier moet kopen zou ik gewoon geld sturen en het hun zelf laten kopen is goedkoper dus, je kan meer geld sturen, en hun kunnen kopen wat ze zelf willen in plaats van iets wat jij denkt dat ze leuk vinden.

  Groetjes, Ben Korat

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 12. Harry zegt op

  @ Freddie: HET probleem is, de waarde. OOK als je iets de EU instuurt, boven de E 90 wordt het een tussenstop bij de douane. Als men daar de 2e hands waarde zo laag stelt, zit je altijd nog met de kosten van douaneafhandeling. Zal voor TH weinig anders zijn.
  Echter, als je een verblijfsvergunning in TH krijgt, mag je éénmalig huisraad zonder invoerkosten naar binnen brengen, zo lang voor normaal gebruik. 2 x TV = een van de twee moet ingevoerd worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 13. Willem zegt op

  Beste Freddie

  Als extra gewicht bij KLM € 80 per koffer tot 23 kilo
  moet je wel via internet boeken dan.

  succes

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 14. Erik zegt op

  Bob, dit schreef je…

  “…Bezorging hangt af waar u naartoe stuurt. In Bangkok, Pattaya geen probleem maar ‘ergens in Isaan’ ofin het zuiden of het noorden. Tja dat wordt afwachten…”

  Sorry ! Na meer dan 12 jaar in de Isan valt deze opmerking me zwaar tegen.

  ALLES is bij mij aangekomen en een enkele keer met het betalen van douanerechten en BTW. Nooit geopend, nooit iets er uit ‘gevallen’, op die ene keer na dat men voor snoep en drop 30% wilde hebben en ik het heb laten openen door de douane hier. Het werd toen 10%. Nee, de ambtenaar wilde geen dropje proeven….

  De verpakking moet perfect, compact en oerdegelijk zijn; de informatie op het pakje eerlijk; alle pakjes aan mij van familie en vrienden dragen het adres in het Thais met mijn telefoonnummer er bij. Pakjes van Rieu en Bol.com en boekverzendhuizen, allemaal probleemloos naar de periferie (Nongkhai provincie).

  Dus echt, het valt reuze mee.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 15. Nico zegt op

  Verzend met DHL for you 32.50 tot 10 kg. Verpak stevig maar zo particulier mogelijk ogend. Dus wat klungelig en slordig met handgeschreven labels.Het moet er niet uitzien alsof het van een bedrijf komt of naar een bedrijf gaat. Ook de omschriijving zo low profile mogelijk met woorden als present, second hand of dietary use.Of bedenk zelf wat onschuldig leuks.De waarde zo laag schatten als voor een thaise beambte aanemelijk lijkt bij deze omschrijving.Nog nooit een bahtje hoeven betalen, Zelfs niet voor zendingen die eigenlijk zakelijk zijn en ander met heel hoge invoerrechten worden belast.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 16. Erik bkk zegt op

  Ik heb in 10 tallen jaren een paar honderd pakjes verstuurd en altijd per normale post (airmail of economy airmail) van en naar mezelf in 4 landen op 3 continenten waarvan de laatste 10 jaar Thailand. Ik ben nooit een pakje kwijtgeraakt. Ik geef altijd een minimale gebruikte waarde op en maak nooit gebruik van verzekering en ze mogen het weggooien als het niet bezorgd kan worden. Als ik zelf verstuur geef ik waar mogelijk op dat het een Gift is.Ik heb ooit 1x een luttel bedrag moeten betalen voor customs in Thailand. Met diamanten zou ik het wel anders doen maar dat ben ik nooit van plan geweest.

  Lang geleden met een internationale verhuizing vroeg ik advies van de verhuizer over aan te geven waarde. Zijn advies was dat alles wat echt gebruikt is inklusief alles wat mogelijk nieuw is maar waarvan de verzegeling is verbroken en of duidelijk is opengemaakt een minimale waarde heeft gelijk aan iets wat je ongezien zou kopen op de markt, bijna niets dus.

  Ik geef het op als used household items of clothing e.d. met een waarde per item van ongeveer 1 Euro. Behalve in bijzondere situaties kan dat wat meer zijn maar ik zorg er altijd voor dat de totale waarde nooit meer is dan 49 Euro en meestal niet meer dan 29 Euro of nog minder. Ik gebruik nooit een koerier en als ik iets op de internet koop doe ik dat alleen als de verkoper bereid is per post te versturen. Ik koop de laatste jaren veel soms dure computerspullen in China met gratis verzending en veelal in kleine verpakking. Het wordt dan altijd per airmail verzonden en waar ik ook ben in de wereld ik ontvang het behoudens uitzonderingen binnen 2 weken, soms wat later maar het komt altijd aan. Die Chinezen verstaan hun vak en geven ongevraagd een kleine gefingeerde waarde op aan de buitenkant voor customs.

  Met alle respekt, een gebruikte zware HD versturen naar Thailand heeft geen zin, van de kosten van de verzending koop je al gauw een nieuwe oude met dezelfde capaciteit. Bij mij wordt er zelden een pakket opengemaakt, vaker wordt er een gat gemaakt dat dan ook weer netjes dichtgeplakt wordt. Ik zorg er dan voor dat als er used clothing op de papieren staat die dan altijd aan de buitenkant zit en dat heeft nog nooit problemen gegeven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 17. nesten zegt op

  gewoon via de post het goedkoopst van al !!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 18. lexphuket zegt op

  Mijn ervaring is, dat de thaise posterijen zeer onbetrouwbaar zijn. Mijn vrouw en ik kregen eens nieuwe nederlandse rijbewijzen, die uiteindelijk aankwamen in een duidelijk open gescheurde envelop. De verklaring van het postkantoor: de envelop is gevallen en gebroken!
  Af en toe heb ik nieuwe bankpassen nodig (ned, of engelse bank) : een ramp.Deze worden gegarandeerd gestolen. De enige oplossing is: laten afleveren bij een kennis of familielid in nederland, die het later mee kan brengen. Alles wat een credit card formaat heeft, wordt gegarandeerd gestolen. Andere zaken zijn afhankelijk van de geschatte inhoud. Is het aantrekkelijk, dan kun je er verder naar fluiten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 19. Pim zegt op

  In Hua hin heb ik niks anders dan narigheid met post uit NL.
  Waardevolle dingen laat ik met Fed Ex bezorgen .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 20. Nyn zegt op

  Zoals al eerder gemeld is DHL for you een goede optie. Heb paar weken terug een pakket laten versturen uit NL (Loop hier stage), vol met pakken stroopwafels en andere koeken en houten klompjes etc voor mijn collega’s, kaas en wat kleding. Heb het laten versturen naar het adres van mijn stagebedrijf. En het pakket is ongeopend aankomen, zonder bijkomende kosten. Enkel de verzendkosten van 32.50 voor een pakket van 10kg. Pakket heeft er 8 dagen over gedaan.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 21. inge van der wijk zegt op

  hi,

  Ik stuur regelmatig pakjes naar Korat, zeker nu ik sinds een maand een kleindochter heb,
  ik doe dingen zo plat mogelijk in de “padded envelopes” (HEMA, groot en kleiner) zodat
  het verstuurd kan worden als zogenaamde “brievenbuspost” ;dan is het afhankelijk van gewicht
  tussen euro 3,70 en 7,50.
  Afgelopen week stuurde ik een pakje, dat was weer euro 24,50.
  Ik zou echt geen flesjes parfum versturen; douanegedoe en de kans dat het gepikt wordt,
  Waarom stuur je geen geld?
  Inge

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website