Beste lezers,

Mocht je komen te overlijden in Thailand en je hebt zoals ik een bedrag staan op een Thaise rekening, hoe kunnen mijn ouders in Nederland dit bedrag innen?

Moeten zij de Nederlandse ambassade in Bangkok bezoeken? Hoe gaat zoiets?

Groetjes,

Jan

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Hoe kan mijn NL familie bij mijn Thaise bankrekening na overlijden?”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Ik heb dit meegemaakt na het overlijden van mijn broer in Thailand. Hij had een rekening bij de Bangkok Bank. Helaas was er geen pasje (zoekgeraakt, ingeslikt door de ATM?) anders had ik de rekening kunnen leegplukken.
  Erfgenamen waren zijn kinderen (Er waren geen Thaise erfgenamen). Die hebben een advocaat gemachtigd (Power of Attorney) namens hen contact op te nemen met de bank. Kopie paspoorten volstond ter verificatie van de handtekeningen.
  Nodig was een verklaring van erfrecht. Die is door een beëdigd bureau in het Engels vertaald en moest daarna langs de rechtbank (als bewijs dat het bureau beëdigd was), Buitenlandse Zaken, Justitie en de Thaise ambassade.
  Verder was uiteraard een overlijdensakte nodig, afgegeven door de aumper, vertaald in het Engels en gelegaliseerd door de Thaise autoriteiten en de Nederlandse ambassade. Die was nodig voor de verklaring van erfrecht.
  Volgens de Thaise advocaat had de bank een rechtbankuitspraak kunnen eisen. Gelukkig is dat niet gebeurd want dat zou de zaak aanzienlijk vertraagd hebben. Zijn honorarium weet ik niet.
  Ik heb de advocaat helemaal aan het begin van de procedure in persoon gesproken. Het contact daarna is geheel via de email verlopen.

 2. leen.egberts zegt op

  Een dubbele pinpas aanvragen bij de bank,opsturen naar je ouders en de pincode toe vertrouwen
  aan jou ouders die bij uw overlijden iedere dag geld in Nederland kunnen pinnen.Uw hebt genoeg
  vertrouwen in uw ouders,anders wilt u uw ouders uw nalatenschap niet onthouden,ik vind het prachtig
  van u dat u aan uw ouders denkt.Grote klasse.U kunt ook uw vader of moeder op uw bankboek laten
  registeren.Mijn zoon in Nederland staat nu ook op mijn bankrekening van de bank in Thailand.
  Ik heb hem ook een pinpas met pincode gestuurt,de code via de telefoon. wanneer meer mensen
  in Thailand van uw code afweten is het beter een andere nummer te nemen.

  Groetjes Leen.

 3. Harry zegt op

  Onderschat de inhaligheid van de NL + B belastingdienst niet: buitenlandse bankpasjes, met NL namen, gebruikt in NL, worden geregistreerd. En drie keer gepind bij de automaat net voor het eigen bejaardentehuis is vragen om narigheid. Kwestie van tijd en er staat een belastingambtenaar voor de deur, die uitleg komt vragen over uw buitenlandse rekening, erfenis vanuit het buitenland, aanvulling op de AOW enz, en waarom u dat allemaal niet netjes hebt aangegeven.
  Dus: pinnen buiten de EU: een reden te meer om af-en-toe op vakantie te (laten) gaan naar Turkije, Egypte, enz. Kosovo ( werken in Euro’s, invoer en uitvoer valuta vrij ) .

 4. daniel zegt op

  Allo Beste
  Je kunt het vergeten nooit zullen ze die op sturen naar je familie anders
  maak een contract op met de bank wat met je geld als je dood zijt .

 5. Edith zegt op

  Harry: het valt wel mee met de Nederlandse belastingdienst. Als de overledene meer dan 10 jaar niet ingezetene is geweest is er geen erfbelasting verschuldigd: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/erven/erfenis_krijgen/wanneer_hoeft_u_geen_erfbelasting_te_betalen/de_overledene_woonde_in_het_buitenland

 6. leen.egberts zegt op

  Harry ik ben 9jaar geleden uit geschreven in Nederland,ik heb nooit meer wat vernomen van de
  belastingdienst of andere instantie,mijn zoon heeft al die jaren geen problemen met mijn pinpas.
  Mijn a.o.w en pensioen worden iedere maand op mijn Thaise bank gestort,wat meer nederlanders
  zouden moeten doen, scheelt je een hoop opname kosten die je aan je nederlandse bank betaalt

  vr groeten Leen.

 7. lekky zegt op

  Zorg dat een kind een gekopieerde tanlijst heeft van je Nederlandse bankrekening en de inlognaam en code. Laat geen codes via je gsm sturen. Maak regelmatig geld over naar het kind en het kind terug naar jou. En hou zoveel mogelijk geld in Nederland. Maak eenmaal per 6 maanden geld over wat je maandelijks nodig hebt. Want het is een hele klus om geld uit Thailand te krijgen. Wat bovengenoemde al zeiden. Hou je pincode van je pas voor jezelf. ook van je Thaise bankpas

 8. Roel zegt op

  Zodra er iemand komt te overlijden gaat het net als in NL, bankrekeningen worden geblokkeerd, ook je NL bank.

  Het allerbeste is om een testament te laten maken waar alles in geregeld is en laat de executeur ook de erfgename zijn. Advocaten rekenen soms wel tot 20% van het vermogen van de buitenlanders om alles te regelen, zeer vele rekenen minimaal 10% + gerechtskosten.
  Er zijn momenteel al advocaten die wel een testament willen maken op voorwaarde dat de advocaat executeur wordt. Trap daar niet in.

  Een testament moet in het Thais zijn en evt.vertaling in het engels. Heb je al meerdere testamenten laten maken voor bv. erfgename thai lady/boy, chroom dan niet om je laatste testament te registreren, dat voorkomt een boel moeilijkheden. Mijn vriendin heeft er al vele gemaakt en ook na overlijden via gerecht alles geregeld.

  Gerecht duurt eerste aanvang 6 weken na indienen stukken een comparitie waarin de executeur alleen wordt gevraagd over het bezit en zijn naam. Meer niet.
  Dan duurt het 30 dagen voor uitspraak en daarna 30 dagen voor personen die er tegen in beroep willen gaan. na deze termijnen een schriftelijke uitspraak van het gerecht om alles volgens testament te regelen.

  Een testament kost maar 5000 bath, als je wilt registreren komt daar 2000 bath bij.

  Als je geen testament hebt en pech hebt kan je wel 6 a 7 keer naar Thailand moeten komen bij het gerecht.

  Trouwens erfrecht is haast gelijk aan het in Nederland, dus eerste lijn bloedverwanten, kinderen, ouders, broers/zussen.

  • peter zegt op

   U schrijft “Een testament kost maar 5000 bath, als je wilt registreren komt daar 2000 bath bij.”

   Waar en door wie laat u het testament registreren?

   • Roel zegt op

    Peter,

    Mijn vriendin maakt testamenten voor die prijs, advocaten rekenen veel meer.
    Zij laat het ook registreren, zeker als het om wijzigen gaat inzake thaise erfgenamen.
    Wij hebben meegemaakt dat een thaise ex beroep deed op testament die haar bekend was, maar nu kon worden bewezen dat die niet meer geldig was dmv. registratie. Die ex heeft alles geprobeerd bij het gerecht maar niets heeft ze gekregen, terwijl zij ook nog een zoon had van die man.

    Kan worden geregistreerd bij city hall in gesloten envelop, bij city hall wordt er ook als getuige getekend dat testament in bewaring wordt gegeven met datum en tijd. Na registratie verkrijg je een bewijs van registratie met registratienummer. Met dat bewijs kan ieder dat testament ophalen als je de overlijdensakte hebt.

    Als je gegevens van mijn vriendin wilt kan je haar vinden onder de naam Peeraya Laosungnoen op facebook en vraag haar dan in private sms. Ze doet overigens veel meer als alleen dat,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website